Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

18Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

167Verzamelde opmerkingen

Fitnesstrackers worden steeds populairder. Ze zijn het perfecte hulpmiddel om je conditievorderingen te meten. Fitnesstrackers kunnen ook nuttig zijn in het dagelijks leven, er zijn talrijke functies zoals het meten van de hartslag en het aantal stappen.

Om gemotiveerd te blijven om meer lichaamsbeweging in je dagelijkse routine op te nemen, moet je een fitnesstracker aanschaffen. Ze zijn niet alleen praktisch, maar kunnen ook een stijlvol accessoire zijn voor mannen, vrouwen en zelfs kinderen. Om te ontdekken welke fitnesstrackers de beste zijn en waar je op moet letten als je er een koopt, lees je onze fitnesstracker test 2022.
Belangrijk Om Te Weten

 • Fitnesstrackers zijn een waardevol hulpmiddel om je conditievorderingen bij te houden of je sportprestaties te meten.
 • Maar ze kunnen je ook in het dagelijks leven helpen om meer aandacht aan lichaamsbeweging te besteden en je algemeen welzijn te analyseren. Het zichtbare succes van fitnesstrackers is een echte motivatieverhoger.
 • Behalve het aantal stappen kunnen fitnesstrackers ook je calorieverbruik, polsslag, bloeddruk en hartslag meten, waardoor ze een waardevol hulpmiddel zijn om je eigen gezondheid in de gaten te houden en een fitte en actieve levensstijl na te streven.
 • Fitnesstrackers zijn ook een stijlvol en sportief accessoire en een alternatief voor het gebruikelijke polshorloge.

Beste Fitness Tracker: Onze Selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor fitnesstrackers

Fitnesstrackers

zijn er in allerlei uitvoeringen en met verschillende functies en mogelijkheden. De volgende criteria moeten je helpen beslissen welke fitnesstracker het beste bij je past:

De volgende paragrafen leggen uit wat de belangrijkste functies zijn.

Stappenteller

Een heel eenvoudige functie van de fitnesstracker is het tellen van je stappen. De fitness polsband toont het precieze aantal stappen en kilometers die je gezet hebt. Dit geeft je een dagelijks overzicht van hoe actief je geweest bent.

Een realistisch haalbaar en zeer heilzaam doel voor je gezondheid is 10.000 stappen per dag.

Vooral tegenwoordig, nu veel mensen een kantoorbaan hebben en het grootste deel van de dag zittend doorbrengen, kan het heel motiverend zijn om jezelf een dagelijks stappendoel te stellen en dat elke dag te bereiken.

In een half uur loop je gemiddeld tussen de 3.000 en 5.000 stappen, afhankelijk van hoe snel je bent. De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat lichaamsbeweging enorm belangrijk is voor een goede gezondheid, maar we vergeten dit in het dagelijks leven vaak gewoon. Je kunt zelfs moeiteloos gewicht verliezen en afvallen door stevig te wandelen.

Calorieënteller

Een andere praktische functie van fitnesstrackers is het tellen van het aantal verbrande calorieën. Vooral voor mensen die proberen af te vallen, is het bijhouden van calorieën een effectieve methode. Maar het kan ook nuttig zijn voor mensen die willen aankomen of hun gewicht op peil willen houden om een overzicht te hebben van de verbrande calorieën.

Om je eigen calorieverlies te berekenen, moet je eerst je basaal metabolisme berekenen. Factoren als je leeftijd, lengte, actuele gewicht en geslacht spelen een belangrijke rol. Door extra activiteiten en sporten worden dan meer calorieën verbrand en op de fitnesstracker weergegeven.

Bloeddrukmeting

Een fitnesstracker kan ook een nuttig hulpmiddel voor je gezondheid zijn. Regelmatige lichaamsbeweging heeft een positief effect op het cardiovasculaire systeem en kan op de lange duur ook de bloeddruk verlagen. Fitnesstrackers hebben een bijbehorende app waarmee je de gegevens in detail kunt bekijken en zo eventuele schommelingen in je bloeddruk kunt laten zien.

Fitnesstrackers kunnen niet als een medisch hulpmiddel beschouwd worden, maar ze kunnen wel waardevolle informatie geven over gezondheidsproblemen. Hoge bloeddruk, bijvoorbeeld, blijft vaak onopgemerkt en kan ernstige gevolgen hebben.

Hartslagmeting

Een heel opwindende meting is die van de hartslag.

De hartslag geeft het aantal hartslagen per minuut aan in bpm (Engels voor “beats per minute”). De hartslag laat je zien hoe hoog je stressniveau is en wat je algemene gezondheidstoestand op dit moment is. Met behulp van lichaamsbeweging, een gezonde voeding en een groot aantal stappen kun je je hartspier trainen en een lagere hartslag bereiken.

Dat fitnesstrackers de hartslag kunnen meten is een echte luxe, want in het verleden waren ingewikkelde meetprocedures nodig om informatie over de hartslag te krijgen. Deze waarde werd daarom vooral door beroepssporters bijgehouden.

Aan de hand van de hartslagfrequentie kunnen conclusies getrokken worden over je lichamelijke conditie.

Je kunt meten of je na een dag trainen de volgende dag klaar bent voor inspanning, of dat het zinvoller is je lichaam rust te geven en een dag vrij te nemen. Bovendien laat de hartslag je ook zien in welke alledaagse situaties je je gestrest voelt. Zo kan een fitnesstracker ook bijdragen tot je algemeen welzijn als je uitzoekt wat voor jou stressvolle situaties zijn en ze dan vermijdt of minder stressvol maakt.

Besluit: Welke soorten fitnesstrackers zijn er en welke is geschikt voor mij?

In principe hebben de meeste fitnesstrackers dezelfde functies, maar ze verschillen toch sterk in prijs. Er zijn twee verschillende soorten fitness armbanden, de goedkopere versies en de iets duurdere fitnesstrackers van bekende merken als Samsung.

Welke fitnesstracker geschikt voor je is en welke variant je moet kiezen hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Het volgende deel zal je helpen beslissen en je de voor- en nadelen van beide opties laten zien.

Goedkope Fitnesstrackers

Goedkope fitnesstrackers

Fitnesstrackers met alle belangrijke functies kun je nu op het internet kopen voor zo weinig als ongeveer 25 euro. Vooral voor beginners en als je nog niet zeker weet of je de functies echt permanent zult gebruiken, is zo’n goedkoop model zeer aan te bevelen.

Voordelen
 • Alle elementaire functies zoals polsslag, stappenteller en hartslag kunnen gemeten worden
 • minder duur
 • geen groot geldverlies als ze tijdens het sporten beschadigd raken
Nadelen
 • lager batterijverbruik
 • minder nauwkeurige metingen

Omdat goedkopere fitnesstrackers ook de belangrijke functies hebben, volstaat in de meeste gevallen een exemplaar ruimschoots.

Duurdere Fitnesstrackers

Duurdere fitnesstrackers

Er zijn ook enkele modellen die iets duurder zijn. Deze zijn van een betere algemene kwaliteit en hebben een hoogwaardiger afwerking en zijn ook uiterst nauwkeurig in het opnemen. Als je al weet dat je je fitness tracker regelmatig zult gebruiken en waarde hecht aan precieze metingen, is het de moeite waard hier iets meer te investeren.

Voordelen
 • exacte meetwaarden
 • vaak extra geïntegreerde GPS tracker
 • hoogwaardige afwerking
 • krachtige batterij
Nadelen
 • hoge prijs

Als je waarde hecht aan kwaliteit, veel aan sport doet of al een voorkeur hebt voor een gerenommeerd merk fitnesstracker, kun je beter voor een duurdere versie kiezen. Idealiter heb je hem dan voor een langere tijd en kan alleen maar voordeel hebben van een hoogwaardige batterij en behuizing.

Gids: veel gestelde vragen die je moet behandelen voor je een fitnesstracker koopt

Bij de aanschaf van een fitnesstracker komen zeker veel vragen op, omdat ze veel verschillende functies hebben en in verschillende prijsklassen verkrijgbaar zijn. In het volgende gedeelte beantwoorden we de meest gestelde vragen over fitnesstrackers om je te helpen een persoonlijke beslissing te nemen.

Wat is een fitnesstracker?

Een fitnesstracker is een multifunctionele polsband die met een app op je smartphone geconfigureerd wordt en zo relevante gezondheidsgerelateerde fitnessgegevens kan meten en op de app documenteren. Sinds enige tijd worden fitnesstrackers steeds populairder, omdat ze de motivatie enorm kunnen verhogen en zeer bevorderlijk kunnen zijn voor de geplande trainingsvoortgang.

Primair tellen fitnesstrackers je stappen, meten je polsslag en hartslag, je bloeddruk, tellen de verbrande calorieën en houden ook je slaap bij. Dit geeft je uitgebreide gegevens over je gezondheidstoestand en je trainingsvoortgang.

Is een fitnesstracker de moeite waard?

Veel mensen kunnen zich afvragen of het wel de moeite waard is een fitnesstracker te kopen. Het hangt ervan af hoe regelmatig je sport en hoe nuttig je het vindt om je persoonlijke fitnessgegevens bij te houden.

Je kunt alleen vooruitgang boeken als je bij de les blijft en regelmatig je sportactiviteiten bijhoudt.

Intussen kunnen mobiele telefoons ook zonder fitnesstracker enkele relevante gegevens bijhouden. Je moet je mobiele telefoon echter altijd in je zak of hand houden tijdens het sporten en het dagelijkse leven. Dit kan vaak een hindernis zijn, vooral bij het sporten. Bovendien zijn de metingen met een fitnesstracker meestal nauwkeuriger en gebundeld in een overzichtelijke app, zodat je vorderingen en activiteit gemakkelijker af te lezen zijn.

Of een fitnesstracker voor jou de moeite waard is of niet, kan niet in het algemeen beantwoord worden. Als je gemotiveerd wordt door concrete cijfers, graag je vorderingen documenteert en een sportliefhebber bent, is het zeker de moeite waard een fitnesstracker aan te schaffen.

Hoe werkt een fitnesstracker?

Fitnesstrackers hebben verschillende sensoren die verschillende waarden kunnen meten. Er zijn zowel bewegingssensoren als optische sensoren, een GPS ontvanger en vele andere sensoren die je bewegingen nauwkeurig registreren en ze dan evalueren in de compatibele app op je smartphone.

Sommige fitnesstracker polsbandjes hebben zelfs bio-elektrische sensoren die de samenstelling van het lichaam kunnen meten en SpO2 sensoren waaruit conclusies getrokken kunnen worden over de zuurstofverzadiging in het bloed.

Over het geheel genomen zijn fitnesstrackers zeer complexe technische snufjes die, afhankelijk van de prijsklasse, verschillende meetmethoden gebruiken en nauwkeurige registraties van je bewegingen kunnen maken.

Zijn er waterdichte fitnesstrackers die geschikt zijn om mee te zwemmen?

Ja, er zijn ook waterdichte fitnesstrackers. Dit is vooral handig voor iedereen die aan watersport doet, zoals zwemmen. Maar een waterdichte fitnesstracker is anders ook aan te bevelen, want zo hoef je niet bang te zijn dat je hem beschadigt als je je handen wast.

Te warm of heet water kan echter ook waterdichte fitnesstrackers beschadigen, dus je moet hier voorzichtig zijn. De meeste standaard fitnesstrackers kunnen tot 30 minuten op een diepte van ongeveer 3 meter weerstaan. Als je een diepzeeduiker bent, moet je nagaan of je fitnesstracker geschikt is voor diepere duiken.

Fitness Tracker-1

Fitnesstrackers zijn ook geschikt voor watersport. De meeste fitnesstrackers zijn waterdicht en kunnen tijdens het zwemmen of duiken gedragen worden om je trainingsvorderingen bij te houden.
(Image source: pixabay – Michal Jarmoluk)

Kan een fitnesstracker ook mijn slaap analyseren?

Ja, fitnesstrackers analyseren ook je slaap en kunnen helpen de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Ze herkennen automatisch je slaappatronen en de verschillende slaapstadia waarin je verkeert. Er zijn lichte, middeldiepe en diepe slaapfasen en de zogenaamde REM fase of droomfase.

Fitnesstrackers kunnen je vertellen of je ’s nachts voldoende rustgevende slaap krijgt. Als je je moe voelt, kun je nagaan of dat komt door de kwaliteit van je slaap of door iets anders. Zo kun je zelf dagelijks inzicht krijgen in je slaapkwaliteit en hoef je niet een nacht in het slaaplaboratorium door te brengen.

Fitness Tracker-2

Een fitnesstracker is ook heel praktisch om je slaap in de gaten te houden. Een evenwichtige slaap is ook belangrijk voor je trainingssucces. Fitnesstrackers registreren wanneer je in welke slaapfase bent.
(Image source: pixabay – Claudio_Scott)

Zijn er fitnesstrackers met een geïntegreerde alarmfunctie?

Sporthorloges zijn natuurlijk ook praktisch om gewoon de tijd af te lezen. Fitnesstrackers hebben ook een geïntegreerde wekker. Meestal kun je sommige alarmtijden direct op het horloge instellen en activeren. De rest kan via de app op de smartphone bediend worden.

Als je je mobiele telefoon niet graag vlak naast je bed hebt en geen ouderwetse, onbetrouwbare wekker wilt gebruiken, kun je van deze functie profiteren.

Welke verschillende activiteiten kan een fitnesstracker meten?

Fitnesstrackers kunnen talloze sportactiviteiten bijhouden. Standaard sporten zoals wandelen, hardlopen en fietsen kunnen meestal al op de fitnesstracker gecontroleerd worden. Voor andere sporten, zoals fitness, tennis of yoga, kun je de gegevens op de app bekijken.

Fitness Tracker-3

Fitnesstrackers kunnen niet alleen je dagelijkse stappen tellen, maar ook allerlei sportieve activiteiten bijhouden. Je kunt dan de evaluaties bekijken met een app op je smartphone en gemotiveerd worden door je eigen vooruitgang.
(Image source: pixabay – Saison Tipchai)

Veel fitnesstrackers kunnen meer dan 10 verschillende sporten nauwkeurig meten en je trainingssucces evalueren. Als je aan watersport doet, zorg dan dat je fitnesstracker waterdicht is.

Beeldbron: Barysenka/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies