Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

27Onderzochte producten

39Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

162Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote fitnessmat test 2022. Hier stellen we alle fitness matten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste fitnessmat voor jou te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een fitnessmat wilt kopen.
Belangrijk Om Te Weten

 • Fitnessmatten worden voor veel verschillende soorten sport gebruikt. Deze omvatten vooral vloer-, duur- en krachtsporten.
 • Fitnessmatten vervullen vele functies. Ze zijn gemakkelijk voor de gewrichten, beschermen de vloer en verminderen lawaai tijdens de oefeningen. In principe kunnen fitnessmatten van plastic of natuurlijke materialen gemaakt zijn
 • Plastic matten zijn het goedkopere alternatief, maar ze kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid.

Beste Fitnessmat: Onze Selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een fitnessmat koopt

Wat is het doel van fitnessmatten?

Fitness matten zijn handig voor veel sporten, of het nu vloertraining of krachttraining is. Redenen om deze mat te kopen zijn:

 • Het voorkomen van beschadiging van de vloer
 • De vermindering van lawaai
 • De bescherming van de gewrichten

Vooral bij sporttoestellen zoals een fasciabal of fasciaroller moet de bescherming van de vloer benadrukt worden. Door het zware gewicht kan elke beweging van het toestel je parket of laminaatvloer beschadigen. De mat beschermt de vloer dus tegen krassen, schaafplekken en drukplekken.

yoga-matten

Fitnessmatten moeten de druk op de vloer opvangen en het mogelijk maken oefeningen uit te voeren zonder uit te glijden. Bovendien moet het materiaal vloeistoffen (zweet) absorberen, terwijl het wel moet kunnen ademen. (Foto: Ben_Kerckx / pixabay.com)

Dankzij zijn eigenschappen vervult het ook een dempende functie. Behalve dat het geluid vermindert, dempt de vloerbeschermende mat zachtjes de bewegingen van de atleet. Dit is aanzienlijk gemakkelijker voor de gewrichten van de atleet.

Welke nadelen ontstaan er zonder fitnessmatten?

In principe is de aanschaf van een fitnessmat altijd aan te bevelen. Zonder dat kan zowel schade aan de vloer als lichamelijk ongemak ontstaan.

Voor bezitters van fitnesstoestellen is de aanschaf van een vloermat bijzonder de moeite waard. Als je geen vloermat hebt, krijgt je trainingsapparatuur niet de nodige steun. Elke beweging van de apparatuur kan leiden tot schaafplekken en krassen op je vloer.

Het gebruik van een fitnessmat is ook om gezondheidsredenen aan te bevelen. Als je geen fitnessmatje gebruikt, kan rug- en beenpijn ontstaan door het gebrek aan demping. Ook de nodige steun is niet aanwezig en kan daardoor tot onaangename valpartijen leiden. Met een fitnessmatje zit je aan de veilige kant.

Van welk materiaal zijn fitnessmatten gemaakt?

Fitnessmatten kunnen in principe van de volgende materialen gemaakt worden:

 • Kunststof
 • Natuurlijke materialen

Kunststof matten worden beschouwd als het goedkopere alternatief. Veel kopers klagen echter over chemische geuren die van deze matten afkomen. Ze worden veroorzaakt door het gebruik van weekmakers en andere stoffen. Onder bepaalde omstandigheden kan het gebruik van plastic matten gezondheidsproblemen veroorzaken. Je moet daarom goedkope leveranciers vermijden.

Ook uit eco-sportmatten van natuurlijke materialen kunnen geuren ontstaan. De sterkte van de geur hangt af van het gebruikte natuurlijke materiaal. Vanwege de aangename geur zijn matten van schaapscheerwol erg populair. In elk geval zijn eco-fitness matten vrij van schadelijke stoffen en beschermen ze dus het milieu. Hun hoge kwaliteit wordt weerspiegeld in de prijs.

Veel klantenrecensies vertellen je over de geuren van fitnessmatten. Zelfs als hun percepties verschillen, kunnen ze een goede gids zijn.

Hoe groot moet de fitnessmat zijn?

Het is niet mogelijk een exacte uitspraak te doen over de afmetingen van de fitness mat. In principe moet de ruimte voldoende zijn voor het hele lichaam of het hele toestel voor lichaamsbeweging.

Voor een training die gemakkelijk is voor de gewrichten, kies je best een mat die dik genoeg is. Een dikte van minstens vijf tot zes millimeter is aan te bevelen. Als je tussen twee maten in zit, is het aan te bevelen de dikkere mat te kiezen.

fitnessmatte

Waarom niet gewoon een matras als basis gebruiken? Deze vraag heeft een eenvoudig antwoord: omdat matrassen te zacht zijn en daarom niet geschikt voor training, heb je een mat nodig. Het mag niet te zacht zijn, want zodra je er in wegzakt, is de oefening slecht voor je rug en gewrichten. (Foto: StockSnap / pixabay.com)

Besluit: Welke soorten fitness matten zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee soorten fitnessmatten:

 • Fitnessmatten van plastic
 • Fitnessmatten van natuurlijke materialen

Fitnessmatten vind je nu in bijna elk huishouden. Ze dienen niet alleen als een stabiele en zachte ondergrond voor vloer-, kracht- of duursporten, maar zijn ook geschikt om de vloer te beschermen tegen krassen van allerlei trainingsmateriaal.

In het volgende gedeelte willen we je helpen uit te zoeken welk type fitnessmat het beste voor je is. Om dit te doen stellen we je voor aan alle hierboven genoemde soorten en geven we je duidelijk de voor- en nadelen van elk, zodat je een beknopt overzicht krijgt.

Waar is een plastic fitnessmat van gemaakt en wat zijn de voor- en nadelen?

Plastic fitnessmatten zijn meestal gemaakt van schuim. Ze zijn een stabiele en slipvrije ondergrond voor sport en bieden meer steun bij oefeningen. Ze dempen ook de bewegingen en beschermen zo de gewrichten. Ze zijn er in verschillende diktes, lengtes, gewichten en kleuren.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Opvouwbaar en gemakkelijk op te bergen
Nadelen
 • Niet altijd vocht- en vuilafstotend
 • Kan stoffen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid
 • Kan allergieën veroorzaken
 • De chemische geur wordt vaak als onaangenaam ervaren

Fitnessmatten van kunststof zijn erg populair, vooral voor yoga en Pilates, omdat ze doen wat ze beloven zonder de portemonnee te zwaar te belasten. Maar de lage prijs doet vaak afbreuk aan de kwaliteit en veel gebruikers klagen over de uitgesproken chemische geur. Als dat je niet stoort, is deze fitnessmat een goedkoop stuk sportuitrusting.

Waar is een fitnessmat van natuurlijke materialen van gemaakt en wat zijn de voordelen en nadelen?

Sinds enige tijd gaat de trend naar fitnessmatten van natuurlijke materialen, zoals rubber, schapenwol of katoen. Ze zijn ook antislip en dienen om bewegingen op te vangen en de gewrichten te beschermen. In tegenstelling tot matten van plastic zijn ze echter vrij van schadelijke stoffen, warm en zacht voor de huid en milieuvriendelijk.

Voordelen
 • Opvouwbaar en gemakkelijk op te bergen
 • Lange levensduur
 • Vrij van schadelijke stoffen, milieuvriendelijk
 • Huidvriendelijk
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
Nadelen
 • Duurder dan matten van kunststof
 • Zwaarder dan matten van kunststof
 • Kan aanvankelijk een sterke geur hebben

Fitnessmatten van natuurlijke materialen hebben aanvankelijk een sterke geur, afhankelijk van het materiaal, maar zijn verder van betere kwaliteit dan die van kunststof en vertonen een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, maten, gewichten en kleuren, zodat iedereen een mat voor hem of haar kan vinden.

Wist je dat fitnessmatten ook van kurk gemaakt zijn?

Kurk wordt vooral gekenmerkt door zijn robuuste en gemakkelijk te onderhouden eigenschappen. Kurkcellen zijn op zichzelf staand, zodat er geen stof of vuil kan binnendringen. Daarom is een kurken mat ook antibacterieel – bijzonder interessant voor mensen met allergieën.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om fitness matten te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om fitness matten te vergelijken en te evalueren. Dit maakt het gemakkelijker voor je om te beslissen of een bepaalde trainingsmat geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Doel
 • Grootte / sterkte
 • Kwaliteit
 • Transport en schoonmaken
 • Speciale kenmerken

In de volgende paragrafen lees je meer over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Doel

Fitnessmatten kunnen voor verschillende sporten gebruikt worden, of het nu yoga, pilates of andere krachtsporten zijn. Elke soort sport stelt andere eisen aan de trainingsmat.

Atleten gebruiken hun fitnessmatten vaak als ondergrond voor trainingsmateriaal. De redenen hiervoor zijn vloer- en gewrichtsbescherming. Zoek voor je koopt uit of een bepaalde trainingsmat geschikt is voor je sportuitrusting.

Afmetingen / dikte

We zijn hierboven al uitvoerig ingegaan op de afmetingen van de fitnessmat. Toch willen we erop wijzen dat de afmetingen en dikte van de fitness mat belangrijke aankoopcriteria zijn, omdat ze bijdragen tot een comfortabele training.

Vraag je eerst af waar je de fitnessmat voor nodig hebt. In principe moet het zo groot zijn als je hele lichaam of het hele fitnesstoestel. Als je het “voor jezelf” nodig hebt als staand oppervlak, is een dunne mat voldoende. Voor sportuitrusting moet de vloerbescherming dikker zijn. Een dikte van minstens vijf tot zes millimeter is aan te bevelen.

fitnessmatte

Je moet de dikte van je fitnessmat kiezen naargelang hoe je met de mat wilt trainen of welk doel de mat zal dienen.

Kwaliteit

Een fitnessmat van hoge kwaliteit wordt gekenmerkt door een lange levensduur en het gebruik van materialen die vrij zijn van schadelijke stoffen. Zoals bij elk product heeft kwaliteit zijn prijs.

In principe worden fitnessmatten van natuurlijke materialen als van betere kwaliteit beschouwd. Ze zijn vrij van schadelijke stoffen en ook heel huidvriendelijk. Hun kwaliteit wordt vaak ondersteund door overeenkomstige kwaliteitszegels.

De stabiliteit van de mat is ook een belangrijk kwaliteitskenmerk en zorgt voor de nodige veiligheid tijdens de training. Je moet ervoor zorgen dat het niet wegglijdt en dat het recht op de vloer ligt. Zoek daarom naar informatie over slipweerstand.

Transport en schoonmaken

Veel sportschoolgangers gebruiken hun eigen fitnessmatten voor de lessen. Daarom moet het vervoer en de daaropvolgende reiniging zo gemakkelijk mogelijk zijn.

Een inrolfunctie en bevestigingsriempjes maken het gemakkelijk de plaats van de fitnessmat te veranderen. Bevestigingsriempjes worden vaak meegeleverd.

Schoonmaken wordt vaak onderschat en verschilt van product tot product. In dit verband worden natuurlijke materialen aanbevolen.

Speciale kenmerken

Sommige fitnessmatten onderscheiden zich van de massa door speciale kenmerken. Voorbeelden zijn een speciale hygiënebescherming of ribbels voor massage.

Wist je dat er ook slimme fitnessmatten zijn?

Innovatieve technologie komt van de Zwitserse fabrikant Airex. Airex heeft zijn fitnessmatten voorzien van slimme technologie: een geïntegreerde NFC chip maakt het mogelijk informatie over de fitnessmat, zoals verzorgingsinstructies, op te roepen door die eenvoudig met een smartphone te scannen. Met behulp van de chip kunnen ook oefeninstructies opgeroepen worden.

De extra bescherming tegen hygiëne is bijzonder opmerkelijk. Dit kan onder andere aantasting door bacteriën voorkomen. Sommige matten hebben ook bescherming tegen vuil en vocht.

Kopers gebruiken fitness matten voor verschillende doeleinden. Ze kunnen dienen als opbergvlak voor allerlei voorwerpen en zijn ook handig voor knutselwerkjes, bijvoorbeeld.

Wetenswaardigheden over fitnessmatten

Welke kant van de oefenmat hoort bovenop?

In principe hebben oefenmatten en gymnastiekmatten één gladde en één ruwe kant. Je legt de gladde kant op de vloer. De ruwe kant gaat bovenop.

Door de gladde kant op de vloer te leggen voorkom je dat de vloer bekrast wordt. De ruwe kant van de mat biedt de nodige steun voor de atleet of de trainingsuitrusting.

Beeldbron: pixabay.com / Ben_Kerckx

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies