Laatst bijgewerkt: 23-08-2021

Je bent buiten in de natuur. Het is donker en je zit dicht rond het vuur met een paar vrienden, genietend van de warmte en dat gevoel van vrijheid om midden in de wildernis te zijn, herenavond. Een van hen opent een biertje, de ander begint wat worstjes te bakken. Je hebt alleen een hemd aan, geen trui, maar je hebt het niet koud en kunt genieten van de tijd. Klinkt dat voor jou als een hemelse sfeer? Waarom niet het plan van de heren verwezenlijken en dit met vrienden doen?

Mocht je dat willen doen, dan moet je beslist eerst iets in huis halen: een flanellen overhemd voor mannen. Deze hemden, die door beroemdheden heren en sprookjes een blijvende band met de natuur hebben gekregen, hebben die positie niet voor niets verdiend: ze geven warmte en zijn daarom al tientallen jaren een van de populairste accessoires bij heren als het om buitenactiviteiten gaat. Maar waar moet je op letten als je een flanellen overhemd voor mannen wilt kopen? Omdat de keuze van deze jassen zeer groot en gevarieerd is, hebben we deze tekst hier opgesteld om het zoeken voor je te vergemakkelijken.
Beste Flanellen overhemd heren: Onze selectie

Shopgids Flanellen overhemd heren: Alles wat je moet weten

Flanellen overhemden voor mannen zijn betrekkelijk gemakkelijk te combineren en in de meeste gevallen kunnen ze voor verschillende gelegenheden gebruikt worden. Dit betekent echter niet dat alle flanellen mannenhemden voor hetzelfde doel gebruikt kunnen worden. Of het nu in de winter is, in de zomer, tijdens een wandeling of op kantoor, dit zijn aspecten waarmee rekening gehouden moet worden.

Om je tot een expert in dit onderwerp te maken, hebben we de tijd genomen om vijf criteria uit te zoeken die, als ze goed bewaakt worden, het beste uit je aankoop van een heren flanellen overhemd kunnen halen.
Dit zijn de volgende koopcriteria

 • Materiaal
 • Mouwlengte
 • Fit
 • Halsband
 • Kleurencombinatie

De lijst is geordend naar belangrijkheid van de criteria, in willekeurige volgorde.

Materiaal

De eerste flanellen overhemden voor mannen werden vooral van flanel gemaakt. Dit veranderde aan het begin van de 20e eeuw en de hedendaagse geruite herenhemden zijn meestal gemaakt van flanellen hemden en niet van zuiver flanel. Dit heeft de hemden hun huidige zachte behaaglijke kwaliteit gegeven.

Er zijn echter overhemden voor mannen die qua vaardigheid iets dunner zijn dan andere. Hier moet je duidelijk zijn over het doel waarvoor je zo’n overhemd wilt aanschaffen. Als dandy voor elegantere gelegenheden is het beter als het hemd wat dunner is. Voor vrijetijdsbesteding zijn overhemden met een dikke stof beter voor mannen.

Mouwlengte

De juiste mouwlengte voor mannen moet niet te kort en niet te lang zijn. Een goede hint om dit te meten is dat als je ellebogen gebogen zijn, je je polsen niet moet zien. Als je er een jasje over doet, moet je nog een klein stukje van het hemd zien.
Het is aan te bevelen dat mannen de lengte van hun mouwen meten terwijl ze staan. Je moet dit doen vanaf het schouderbeen tot het begin van de handen.

Fit

Overhemden hebben meestal drie soorten snit voor mannen: slim fit, modern fit en comfort fit. Slim fit overhemden zijn voor mannen die een slank lichaam hebben en bij voorkeur een sterker bovenlichaam, want deze overhemden accentueren het bovenlichaam.

Modern fit overhemden zijn meer voor heren die een atletisch silhouet willen hebben, maar die zelf geen sterk gebouwd bovenlichaam hebben. Comfort Fit overhemden zijn gemaakt voor buitenactiviteiten, vooral vanwege de bewegingsvrijheid. Deze snit is de meest voorkomende snit van flanellen overhemden voor mannen.

Kleurencombinatie

Zijn alle flanellen overhemden voor mannen geruit? Nee, natuurlijk niet! Flanellen hemden zijn bekend om hun ruitjespatroon, maar ze zijn er ook in effen kleuren en zonder ruitjes. Welke kleuren kun je het beste gebruiken? Je kunt je in twee aspecten oriënteren: Seizoen en gelegenheid.

In de mode-industrie van de westerse landen is het zo ingeburgerd dat groen, beige, en blauw met lichtpaars bij de lente horen. Kleuren als wit, bruin, geel en lichtrood horen meer bij de zomer. In de herfst, als alles wat kouder wordt, zijn oranje of olijfgroen het mooist. Wit, rood, donkerbruin en groen horen bij de winter. Al deze kleuren kunnen natuurlijk ook door mannen gedragen worden, naar hun smaak.

Voor zaken hebben kleuren als wit, lichtblauw, groen, rood of bruin een grotere sociale acceptatie bij mannen. Voor vrije tijd, daarentegen, zijn allerlei kleuren toegestaan.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Heb je nog onbeantwoorde vragen? Hier is een lijst van de meest gestelde vragen over flanellen overhemden voor mannen:

Wist is de geschiedenis van het flanellen overhemd voor mannen?

Flanellen overhemden, of zogenaamde houthakkersoverhemden, vonden voor het eerst toepassing bij veld- en bosarbeid in de Verenigde Staten. Deze overhemden voor mannen, die door hun materialiteit warmte boden en bescherming boden tegen regen, werden erg populair voor buitenwerk. Dit werd ook een trendsetter in Noord-Amerika toen het in de populaire cultuur kwam. Opvallende voorbeelden zijn de zagen die gemaakt werden door de mannelijke Paul Bunyan, een reus die altijd in ruiten gekleed ging en door zijn kracht en grootte bovenmenselijke taken kon verrichten.

Muzikanten, zoals John Fogerty en Kurt Kobain, brachten in de jaren ’80 ook mannenhemden in de popcultuur, waardoor ze van het oorspronkelijke arbeidershemd veranderden in het trendy symbool van de Amerikaanse cultuur. Maar herenoverhemden zijn nog steeds een geliefd kledingstuk voor buitenactiviteiten.

Wat maakt flanellen overhemden voor mannen goed voor buitenactiviteiten?

Het is niet alleen het materiaal dat deze hemden bijzonder goed maakt voor het buiten zijn. Hier zijn enkele kenmerken waarom de houthakkershemden, zo’n naam hebben verworven onder mannen

 • Kraag: De kraag in het overhemd heeft niet alleen stilistische doeleinden. Het beschermt de halsstreek tegen de zon en kou.
 • Zakken: Flanellen overhemden voor mannen hebben meestal twee grote zakken op de borst, die ideaal zijn om je handen vrij te houden tijdens het wandelen.

En natuurlijk het materiaal: flanel is water- en geurafstotend en geeft warmte. Het materiaal zelf, uitgevonden in Wales, werd ontwikkeld voor grijze regenachtige klimaten.
Als je buiten je hemd vuil moet maken, wat bij mannen heel vaak kan gebeuren, is dat natuurlijk geen groot probleem. Ook deze kwestie behandelen we hieronder.

Wat is de verzorging van een flanellen overhemd voor mannen?

De zachtheid en aangename textuur van flanel kunnen lang meegaan als ze goed verzorgd worden. Hier zijn wat tips om zijn heren flanellen overhemd er als vers gekocht te laten uitzien

 • Wasmachines: Flanellen overhemden voor heren kunnen in de wasmachine gewassen worden. De temperatuur mag echter niet hoger zijn dan 60 graden. Tussen 40 en 60 graden is de ideale temperatuur.
 • Wasverzachter: Ja, graag! Dit helpt om dat behaaglijke oppervlak van het mannenhemd te behouden.
 • Strijken: Strijken is niet nodig voor flanellen herenoverhemden, omdat de hemden door hun materialiteit nauwelijks kreukels krijgen.
 • Droogtrommel: Als zijn hemd van wol en niet van katoen is, is het verboden het na het wassen in de droogtrommel te stoppen.

Het is mogelijk dat in de wasmachine zijn katoenen flanellen herenoverhemden kleine pluisjes ontwikkelen. Dit mag geen reden tot paniek zijn. Je kunt de kleine pluisjes er met een borstel uit borstelen.

Wat zegt een flanellen overhemd over mij als man?

Wil je een ontspannen look die zijn voorkeur voor natuur en mannelijkheid doet schitteren? Dat is precies wat je krijgt als een flanellen hemd deel wordt van zijn garderobe. Heren die flanellen hemden dragen komen zelfverzekerd, sterk en avontuurlijk over. Avontuurlijk? Ja, je leest het goed, avontuurlijk. Want ook al bestaat het kledingstuk al lang, het kan zijn oorsprong niet vergeten: Mannen in de kou en de wildernis, die in de moeilijkste omstandigheden de kost moeten verdienen, met een bijl om te slijpen.

Stylingtips voor flanellen overhemden voor mannen: Omdat niet alleen de houthakkerslook mogelijk is

Flanellen overhemden voor mannen kunnen voor verschillende gelegenheden gecombineerd worden. Ze kunnen van grunge tot elegant gaan. Hier zijn wat tips voor sytling:

 1. Houthakkerslook: Hiervoor heb je een wit T-shirt onder het overhemd nodig. Het herenshirt moet gesloten gedragen worden, en bij voorkeur rood of blauw geruit. Slechts een klein deel van het T-shirt mag zichtbaar zijn. Een blauwe spijkerbroek hoort er absoluut bij. Bruine leren schoenen passen het best bij deze look.
 2. Elegant: Om een flanellen hemd elegant te laten lijken, kies je best een hemd waarvan het materiaal niet erg dik is. De kleuren moeten ook eerder neutraal gehouden worden en niet zo veeleisend zijn. Idealiter moeten de kleuren passen bij het pak dat je draagt. Ja, pak aan. Het werkoverhemd voor heren bij uitstek is, zoals je ziet, heel soepel in zijn toepassing.
 3. Grunge: Wil je terug naar de jaren ’90 en je deel voelen uitmaken van de “Smells Like Teen Spirit” muziekvideo en indruk maken op de dames met een rebelse look? Dan kun je het beste een oversized flanellen overhemd uitzoeken. Ook deze moet er niet zo nieuw uitzien. Misschien zijn tweedehands winkels in dit geval het beste idee. Een paar gescheurde jeans en een T-shirt met opdruk eronder horen bij de outfit. Ah ja, het hemd moet open gedragen worden.

Voor mannen zijn witte schoenen altijd een goed alternatief om met een flanellen overhemd te combineren. Als je een elegantere en ruigere mannenlook zoekt, zijn bruine leren laarzen de beste keuze.

Samenvatting

Flanellen overhemden voor mannen zijn dan niet alleen een goed uitziend kledingstuk. De eigenschappen maken van dit hemd een soort uitrusting tegen de onvriendelijkheid van de wereld. Ze houden stand waar andere mannenhemden al lang onbruikbaar zouden zijn geworden.

Deze kenmerken, die ze sinds hun uitvinding populair maakten als werkmanshemd, zijn er nog steeds, ook al zie je ze nu niet alleen in het land. Ze zijn nog steeds heel bruikbaar in de buitenlucht, maar hebben langzamerhand ook een plaats gekregen in het leven van stadsbewoners. De overhemden zijn dus een symbool van het natuurlijke en dit eenvoudige leven dat veel mannen in de steden nastreven.

(Afbeeldingbron: unsplash /chewy)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies