Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

24Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

152Verzamelde opmerkingen

Het is niet ingewikkeld om wijn- en drankflessen op een plaatsbesparende en verstandige manier op te bergen. Een flessenrek biedt veel voordelen. Flessen zijn goed opgeborgen en tegelijk gemakkelijk bereikbaar. Of je nu thuis of in de horeca werkt, flessenrekken zijn de optimale oplossing om flessen op te bergen.

In dit artikel laten we je kennismaken met de verschillende soorten flessenstandaards. Van flessenstandaards voor wijnflessen tot flessenhouders om babyflessen uit te laten lekken. We leggen de verschillende toepassingen en functies uit. We hebben ook een handige lijst samengesteld met de belangrijkste koopcriteria.
Belangrijk Om Te Weten

  • Flessenrekken worden niet alleen gebruikt om flessen in op te bergen, maar ook om ze te vervoeren en te drogen/leeg te laten lopen.
  • Flessenrekken kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Deze omvatten hout, metaal, plastic, riet en vilt. Flessenrekken kunnen ook als stijlvolle decoratie gebruikt worden
  • Vintage stijl of modern, in chroom, goud en zilver of gevormd uit een boomstam, alles is mogelijk.

Beste Flessenrek: Onze Selectie

In het volgende hebben we onze favoriete flessenstandaards samengesteld. Deze selectie moet je een overzicht geven van het produktassortiment en je helpen een geschikt produkt te kiezen.

Koop- en beoordelingscriteria voor flessenstandaards

We hebben de belangrijkste koopcriteria op een rijtje gezet, zodat je niet overweldigd wordt bij het kopen van een flessenstandaard. Ze zijn als volgt:

In het volgende leggen we je uit wat je voor elk afzonderlijk aankoopcriterium precies moet overwegen.

Afmetingen

Flessenrekken zijn er in alle soorten en maten. Welke voor jou de juiste is hangt af van hoeveel ruimte je beschikbaar hebt. In elk geval is het handig als je eerst meet hoeveel ruimte je flessenhouder kan innemen. Zo kun je op zoek gaan naar een flessenrek in de juiste maat.

Heb je een plank nodig om je flessen verstandig op te bergen? Bedenk dan eerst waar je hem wilt zetten en meet die ruimte op. Hetzelfde geldt voor flessenrekken die gebruikt worden om flessen na het spoelen uit te laten lekken.

Capaciteit

Net als de afmetingen hangt ook de capaciteit af van je behoeften. Het helpt je bij je zoektocht als je duidelijk bent over je beoogde gebruik en weet hoeveel flessen je wilt bewaren.

Decoratieve flessenhouders hebben een capaciteit van 1 tot 20 flessen. Druppelrekken bieden plaats aan 3 tot 8 flessen. Flessenrekken voor drankflessen bieden plaats aan 6 tot 50 flessen. Wijnrekken kunnen tussen 1 en 100 flessen bevatten.

Doel

Het doel is al genoemd. Flessenrekken kunnen op veel verschillende manieren gebruikt worden. Van praktisch opbergen van flessen tot stijlvolle decoratie, alles is mogelijk.

Bovendien doen ze vaak dienst als dagelijkse hulp in het huishouden, zoals het afdruiprek of de Tragerl. Atleten gebruiken ook graag flessenhouders, bijvoorbeeld om ook tijdens het fietsen een drankje binnen handbereik te hebben.

Plaats van gebruik

De plaats van gebruik van flessenrekken is even veelzijdig als hun doel. Ze worden vaak in huis aangetroffen. In de keuken, de woonkamer of de kelder dienen ze als dagelijkse helpers.

Maar flessenrekken vinden ook veel toepassing in horecagelegenheden. Behalve als praktisch gebruik als opbergrekjes voor flessen, worden ze ook vaak gebruikt als decoratief element in eetkamers.

Materiaal

Flessenrekken zijn er in veel verschillende materialen, bijvoorbeeld metaal, hout, kunststof, riet of vilt. Bij de keuze van het materiaal moet je altijd rekening houden met de reeds besproken aankoopcriteria.

Plastic is handig voor flessenhouders om uit te lekken. Omdat een drager een laag dood gewicht moet hebben, zijn rotan, vilt of plastic hiervoor geschikt. Planken voor veel flessen moeten stabiel zijn. Een houten of metalen frame is daarom aan te bevelen. Materialen met een chroom, goud of zilver uiterlijk worden ook gebruikt voor flessenhouders als decoratieve voorwerpen.

Installatiemethode

Er zijn twee mogelijkheden voor de installatiemethode: Staand of hangend. Je kunt staande flessenrekken zonder beperkingen gebruiken. Bij hangende flessenrekken moet je rekening houden met het beperkte draagvermogen. Je hebt ook een geschikt ophangsysteem nodig en het nodige gereedschap om het te bevestigen.

Gids: Veelgestelde vragen over flessenrekken in detail beantwoord

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over flessenrekken beantwoorden. Op deze manier willen we je een dieper inzicht in het onderwerp geven.

Voor wie is een flessenrek nuttig?

Iedereen die flessen wil bewaren kan een flessenrek gebruiken. Verschillende soorten flessenrekken dienen verschillende doelen. Liggend op planken kunnen flessen plaatsbesparend worden opgeborgen.

Bovendien is elke afzonderlijke fles direct toegankelijk. Net als decoratieve flessenhouders zijn ze geschikt voor zowel huishoudens als horecagelegenheden.

flaschenständer-test

Legplanken bergen flessen op een gemakkelijk toegankelijke en plaatsbesparende manier op. (Image source: StockSnap / Pixabay)

In de keuken maken flessenrekken het gemakkelijker om natte flessen af te tappen en te drogen. En ze blijken ook handig tijdens het sporten of in de auto. Dankzij flessenhouders is een drankje altijd bij de hand.

Welke soorten flessenstandaards zijn er?

Er zijn verschillende soorten flessenstandaards, afhankelijk van het doel en de plaats van gebruik. De volgende lijst geeft je een goed overzicht van welke flessenhouders er zijn en waar je ze voor kunt gebruiken.

  • Opbergen: Flessen kunnen in rekken of staanders van verschillende afmetingen worden opgeborgen om ruimte te besparen en ze gemakkelijk toegankelijk te maken.
  • Decoratie: Niet alleen de flessenhouder zelf kan als decoratie dienen. Hij kan ook gebruikt worden om bijzonder mooie flessen te laten pronken.
  • Drogen: Flessen drogen er snel en hygiënisch op. Overtollig water druppelt eruit en opnieuw drogen is niet nodig.
  • Transport: Van auto tot fiets, met een flessenhouder is de fles altijd binnen handbereik.

Je kunt een flessenrek vaak op veel verschillende manieren gebruiken. In veel flessenrekken, bijvoorbeeld, kun je zowel wijnflessen als eenvoudige drankflessen opbergen. Bovendien kunnen babyflesjes ook op waterflesrekken gedroogd worden.

Waarom een flessenrek gebruiken om uit te lekken?

Na het spoelen worden natte flessen met de opening naar beneden opgeborgen, zodat overtollig water eruit kan lopen en niet op de bodem van de fles neerslaat. Als de flessen op een flessenstandaard gezet worden, is de luchtcirculatie beter en drogen de flessen sneller.

Zo hoeven de flessen niet opnieuw met een theedoek gedroogd te worden en kunnen ze hygiënisch drogen. Dit is een voordeel, vooral als het gaat om flessen voor baby’s.

Waarom worden flessen plat opgeborgen in sommige flessenrekken en schuin in andere?

Flessen worden meestal liggend opgeborgen omdat deze manier van opbergen de meeste ruimte bespaart en dus het meest effectief is. In dit geval worden alleen wijnflessen die met een echte kurk verzegeld zijn in een schuine positie bewaard. Het is belangrijk dat de kurk naar beneden wijst. Op die manier droogt de kurk niet uit en krimpt hij niet.

Hoe kan ik zelf een flessenstandaard bouwen?

Als je zelf een flessenstandaard wilt bouwen, zijn er verschillende manieren om dat te doen. Hier spelen de voorkennis en de beschikbare hulpmiddelen een belangrijke rol. Je vindt veel doe-het-zelf instructies voor flessenstandaards op het Internet.

Conclusie

Flessenstandaards zijn handige dagelijkse hulpjes op veel gebieden van het leven. Ze maken het mogelijk je flessen optimaal op te bergen, uit te stallen en te vervoeren, en ze steriel te reinigen. Voordat je een aankoop doet, moet je altijd eerst nadenken over de ruimte die je ter beschikking hebt.

Je moet je ook bewust zijn van de plaats waar je de flessenhouder wilt gebruiken. Je moet ook rekening houden met de keuze van het materiaal en de manier waarop je je flessenhouder monteert.

Je kunt eenvoudige flessenrekken of kleine planken krijgen voor een lage prijs. Voor grote rekken of design flessenhouders kom je in hogere prijsklassen. Bovendien zijn flessenrekken heel geschikt als doe-het-zelf project.

(Omslagfoto: Chris18769 / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies