Laatst bijgewerkt: 21-10-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

24Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Groeten van Adviesjagers.com! Heb je gereedschap nodig voor je houtskeletbouw? Wel, we verzekeren je dat er niets boven een bovenfrees gaat om je houtwerk een elegante en gedetailleerde toets te geven, daarom brengen we je deze koopgids om je te laten zien hoe je de beste bovenfrezen op de markt kunt kopen.

Een bovenfrees is een noodzakelijk gereedschap voor elke werkplaats en garage voor wie graag met hout werkt, want hij heeft altijd een gereedschap nodig dat dient om gedetailleerd werk te maken en snel en precies te snijden of te vormen, dus je kunt de bovenfrees beschouwen als een houtbewerkingsset met hoge snelheid.

In dit artikel vind je vergelijkingen tussen verschillende modellen freesmachines, uitleg van de meest voorkomende technische details, en ook de prijzen waartegen je de verschillende gamma’s freesmachines kunt vinden, en ook de beste winkels en websites waar je ze gemakkelijk kunt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een bovenfrees is een gereedschap dat roterend en met hoge snelheid snijdt, en gebruikt wordt voor afwerken, opruwen en gleufvormen, voor zowel praktische als esthetische doeleinden in materialen als hout, MDF, kunststoffen en metalen. Ze zijn te combineren met verschillende accessoires om je sneden verschillende vormen te geven.
 • Er zijn drie soorten bovenfrezen op de markt, bovenfrezen met vaste basis, die bedoeld zijn om randen van hout te snijden en te detailleren, invalfrezen, waarvan het voordeel is dat ze tijdens het snijden in hoogte kunnen worden versteld, en bovenfrezen met afneembare basis, waarvan de basis kan worden veranderd in vast of invalbaar.
 • Denk na over het soort werk dat je gewoonlijk met je bovenfrees zult doen voordat je er een kiest, want zo kun je een gereedschap kopen dat aan je verwachtingen voldoet wat betreft kracht, veelzijdigheid en gebruiksgemak. Bedenk ook dat freesmachines grote gereedschappen zijn en dat ze een speciale ruimte nodig hebben om ze te gebruiken.

Beste Freesmachine: Onze selectie

Koopgids: wat je moet weten over freesmachines

Het heeft weinig zin te weten wat de beste modellen freesmachines zijn als je nog steeds niet weet wat ze zo goed maakt, hoeveel ze kosten of waar je ze kunt krijgen, dus brengen we je deze koopgids, zodat je diepgaand kennis kunt maken met freesmachines, hun voordelen, de verschillen tussen de verschillende modellen, en ook hoeveel je ervoor kunt betalen.

Met een krachtige bovenfrees kun je gemakkelijker op hard hout snijden. (Foto: Alexis Penalver / 123rf.com)

Wat is een bovenfrees en wat zijn de voordelen ervan?

Een bovenfrees – ook wel router genoemd – is een gereedschap waarmee je allerlei vormen kunt snijden, vijlen en boren in verschillende materialen, zoals hout, plastic, MDF en sommige metalen.

Dat doet het door een onderdeel dat een “router bit” genoemd wordt met hoge snelheid rond te draaien, en dat veranderd kan worden om de vorm van de sneden te variëren.

Dit gereedschap kan vrij bewogen worden als het klein genoeg is, maar het kan ook aan werktafels bevestigd worden om een grotere stabiliteit te bereiken. Er zijn ook bovenfrezen die ontworpen zijn om op tafels bevestigd te worden; deze zijn meestal krachtiger en vereisen daarom meer stabiliteit bij het gebruik.

Bovenfrezen worden vaak gebruikt in houtbewerkingsateliers omdat ze gebruikt kunnen worden om gleuven te maken die gebruikt kunnen worden om schroeven aan te drijven, om moffen te maken om verschillende stukken aan elkaar te verbinden, en ook om hout vorm te geven zodat er esthetisch mooie stukken ontstaan.

Als je thuis een stel houten kasten hebt, heb je waarschijnlijk een bovenfrees gebruikt.

Voordelen
 • Ze bewerken hout snel
 • Ze zijn zeer nauwkeurig
 • Ze bereiken gelijkmatige afwerkingen op verschillende stukken
 • Ze kunnen verschillende hulpstukken gebruiken voor verschillende doeleinden
 • Ze dienen verschillende houtbewerkingstaken
Nadelen
 • Ze hebben een matige leercurve
 • Ze vereisen zorgvuldigheid bij het gebruik
 • Ze zijn lawaaierig
 • Ze hebben veel ruimte nodig

Plunge, afneembare basis en vaste basis bovenfrezen, – Waar moet je op letten?

Als je uit winkelen bent geweest voor freesmachines zal het je waarschijnlijk opgevallen zijn dat ze er in verschillende uitvoeringen en maten zijn, dit komt omdat er verschillende soorten freesmachines zijn die ontworpen zijn om verschillende doelen te dienen of gewoon om bepaald werk gemakkelijker te maken.

Het onderdeel dat deze freesmachines onderscheidt is het lichaam waarop de motor van de freesmachine rust, dit beschermt en ondersteunt niet alleen de motor tijdens het werken, het heeft ook steunen om de handen te ondersteunen zodat ze de freesmachine beter onder controle hebben, en in het geval van de dompelfreesmachines zijn er veren om de hoogte te veranderen.

Dompelfreesmachine. Ze zijn perfect om sneden te maken in het te bewerken werkstuk, dit komt doordat ze van bovenaf vastgegrepen en tegen het te bewerken werkstuk gedrukt kunnen worden, waardoor de gebruiker de hoogte kan instellen waarop de frees doordringt om te snijden; hierdoor zijn ze de meest gebruikte freesmachines.

Freesmachine met vaste basis. In tegenstelling tot insteekfrezen kun je de hoogte van je frees tijdens het gebruik niet veranderen, omdat de body en de frees samen in één body zitten.

Hierdoor moeten bovenfrezen met vaste basis beginnen te zagen vanaf de randen van het hout en niet vanaf de binnenkant van het te zagen materiaal.

Bovenfrees met uitneembare basis. Zoals de naam al zegt, hebben deze bovenfrezen afneembare onderstellen, zodat ze met meer bewegingsvrijheid gebruikt kunnen worden om detaillering of polijstwerk uit te voeren, en om op verschillende onderstellen bevestigd te worden, zodat ze een groter aantal toepassingen kunnen hebben.

Om de beste bovenfrees voor je te kiezen moet je nadenken over het soort werk dat je wilt doen en het materiaal waarop je gaat werken, bijvoorbeeld, als je de randen van houten planken gaat afwerken is een bovenfrees met vaste basis voldoende, als je meer veelzijdigheid bij het werk wilt, is een inval- of uitneembare bovenfrees geschikt voor je.

Onderdompeling Vaste voet Verwijderbare voet
Kan vanuit het midden snijden Ja Nee, moet vanaf de rand snijden Ja
Programmeerbaar Nee Ja, sommige modellen Ja
Maakt het mogelijk de snijhoogte tijdens het werk te wijzigen Ja Nee Afhankelijk van model
Moeilijkheidsgraad gebruik Gemiddeld Zeer gemakkelijk, ideaal voor beginners Gemakkelijk
Consistentie van de snede Stelmechanismen kunnen worden vergrendeld Hoogte van de snede wordt aangepast en vastgezet voor het snijden Basis kan worden gewijzigd of aangepast voor het snijden

Koopcriteria

Nu je weet waar je ze kunt kopen en welke prijs je ervoor moet verwachten, is het tijd om de dingen te weten die je over bovenfrezen moet weten voor je er een koopt, want je wilt je geld niet uitgeven aan een bovenfrees die niet het werk doet dat je wilt doen of het gevoel hebben dat je te veel betaalde om een eenvoudige zaagsnede te maken.

Uit te voeren werk

Denk, voor je een freesmachine koopt, na over de soort doeleinden en taken die je ermee wilt uitvoeren, want afhankelijk van de materialen die je zult gebruiken en de soort afwerking die je wilt doen, zul je je freesmachine moeten kiezen. Het vermogen van motoren voor freesmachines wordt gemeten in paardenkracht of PK.

Heavy-Duty. Als je lange tijd werkt of hardhoutsoorten gebruikt, heb je een zware bovenfrees nodig. Dit zijn de grootste bovenfrezen en hebben meestal motoren van 3 tot 3-3/4 PK.

Ze zijn geschikt voor het maken van aanrechtbladen, deur- en raamkozijnen, want ze zijn in staat om dicht hout met gemak te verwijderen.

Medium-Duty. Dit zijn ideale gereedschappen voor hobbyisten en professionele houtbewerkers die een gereedschap willen dat ze kunnen gebruiken om te snijden en te detailleren. Iets lichter en kleiner dan Heavy-Duty en met vermogens van 1-3/4 tot 2-1/4 PK zijn ze geschikt voor houtbewerking met iets meer finesse.

Light-Duty. Dit is de perfecte bovenfrees voor hobbyisten die kleine reparaties en detailleringen willen doen, of voor algemeen gebruik van tijd tot tijd. Ze hebben 1 HP of minder. Omdat ze weinig vermogen hebben en kleiner zijn, kunnen ze minder bits bevatten. Uitneembare basisfrezen zijn meestal van dit type.

Motorsnelheid

Routers meten hun snelheid in omwentelingen per minuut – tpm – en kunnen een vaste of variabele snelheid hebben.

Een bovenfrees met variabele snelheid geeft je controle en veelzijdigheid bij het gebruik met verschillende materialen, want ze kunnen ingesteld worden om langzaam te werken voor een betere hanteerbaarheid, of snel om op snelheid te snijden.

Deze bovenfrezen met variabele snelheid (EVS) kunnen ook gebruikt worden op materialen als kunststof en aluminium, die lagere snelheden nodig hebben om te snijden.

De snelheden van deze routers variëren van 10.000 toeren per minuut tot 25.000 toeren per minuut, zodat de gebruiker de ideale snelheid voor zijn behoeften kan kiezen.

Sommige routers worden geleverd met soft start, wat een eigenschap is die voorschrijft dat ze geleidelijk in snelheid toenemen tot ze hun maximum snelheid bereiken. Als je deze machines net begint te gebruiken, helpt een zachte start je te wennen aan het manoeuvreren ermee.

Klemmen en knippers

Knipper. Een bovenfrees zonder frees zou niet meer zijn dan een op een voet gemonteerde motor, want het is de frees die het snijden en polijsten doet.

Als je graag het beste uit je gereedschap haalt, zul je graag verschillende freesuiteinden hebben, zodat je met je gereedschap behalve snijden ook ander werk kunt doen, zoals polijsten en omlijnen.

Klem. De spantang is de houder waarin de frees gemonteerd en vastgezet wordt, en het is belangrijk dat je de maat van de spantang op je frees kent voordat je frezen koopt.

De meeste lichte klussen kunnen gedaan worden met spantangen van 6 mm (1/4 inch) tot 8 mm (1/3 inch), dus deze komen het meest voor op kleine bovenfrezen.

Voor zwaardere klussen zijn spantangen van 9 mm (3/8 inch) tot 12 mm (1/2 inch) nodig. Bedenk dat kleine spantangen en frezen beschadigd kunnen raken als ze langdurig aan krachtige freessnelheden worden blootgesteld, wat een gevaar voor je gezondheid en je uitrusting kan betekenen.

Extra voorzieningen

Grootte, toerental en EVS systemen zijn misschien de meest voor de hand liggende dingen aan een bovenfrees, maar er zijn ook een paar niet zo voor de hand liggende dingen die je op je uitrusting wilt hebben, sommige zorgen voor een betere hanteerbaarheid bij het gebruik en andere helpen je om je uitrusting gedurende lange uren te manoeuvreren.

Ergonomische greep. Snijden met een bovenfrees gaat niet altijd van een leien dakje, zeker niet als je er lange tijd mee bezig bent. Probeer een bovenfrees te kopen die prettig aanvoelt in je handen en een stevige en vaste greep mogelijk maakt, dit geeft je meer zekerheid bij het werken en minder pijn aan je pols.

Stofverwijderaar. Hout zagen produceert veel stof dat schadelijk kan zijn voor je gezondheid, dus worden sommige bovenfrezen geleverd met stofzuigers om dat afval te verwijderen terwijl je werkt. Een goede aanvulling als je binnenshuis werkt of als je bij het werken aan de gezondheid van je gezin denkt.

Werktafels. Als je ruimte beschikbaar hebt in je garage of werkplaats, overweeg dan een bovenfrees te kopen die je op een werkbank kunt bevestigen.

Deze tafels houden de bovenfrees stevig in een vooraf bepaalde positie, zodat je het hout gemakkelijk kunt verplaatsen, wat resulteert in meer gelijkmatige sneden en minder vermoeidheid.

(Foto: auremar /123rf.com) (Zichtbare foto: auremar /123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies