Laatst bijgewerkt: 20-09-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

19Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Er is niets lekkerder op een warme zomeravond dan een barbecue met vrienden. Als je voor zulke gelegenheden uitgerust wilt zijn, is het eerste wat je nodig hebt een barbecue, en als je zowel efficiëntie als gebruiksgemak zoekt, kies je een gasbarbecue. Maar de grote verscheidenheid aan gasbarbecue merken en soorten kan het een uitdaging maken de juiste barbecue voor je persoonlijke behoeften te vinden.

Onze gasbarbecue test 2021 is bedoeld om je een beter inzicht te geven in de eigenschappen van verschillende gasbarbecues en je te helpen beslissen welk model het beste bij je past.
De belangrijkste dingen in een notendop

  • Je kunt een gasbarbecue binnen, buiten of op het balkon opzetten. Alles wat je nodig hebt is een model dat aan je bijzondere behoeften is aangepast.
  • Het voordeel van gas boven houtskool is dat er minder rook is en geen asresten.
  • Het is belangrijk je gasbarbecue in goede conditie te houden door hem regelmatig schoon te maken en te controleren op gebreken.

Beste Gasgrill: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor gasbarbecues

Gasbarbecues zijn er in vele soorten en maten, maar als je de beste gasbarbecue zoekt, moet je je eerst afvragen wat je van je barbecue verlangt.

Hoe de perfecte barbecue eruit ziet hangt af van waar je hem voor wilt gebruiken.

Als je eenmaal een idee hebt van wat je zoekt, moet je verschillende soorten gasbarbecues vergelijken om de juiste te vinden.

De criteria die je kunt gebruiken om barbecues met gasmotor te vergelijken zijn:

Gewicht

Het gewicht van een barbecue is vooral belangrijk als hij vaak verplaatst wordt. Tafelgrills zijn meestal betrekkelijk licht en kunnen dus gemakkelijk met de hand vervoerd worden.

Grotere barbecues voor het balkon of de tuin hebben meestal een frame dat voorzien is van een paar wielen waarmee de hele constructie verplaatst kan worden.

Het gewicht beïnvloedt dus hoe flexibel de barbecue is en hoeveel moeite het kost om hem van de tuin naar zijn bergplaats te verplaatsen, bijvoorbeeld.

Het gewicht hangt natuurlijk ook af van de extra’s die bij een barbecue geleverd worden en of je hem met patronen of gasflessen stookt. Het gewicht moet daarom de beslissing in zoverre beïnvloeden dat je van tevoren bedenkt of je van plan bent de gasbarbecue vaak te vervoeren.

Grilloppervlak

Het grilloppervlak heeft betrekking op de grootte van het oppervlak van het grillrooster. Hoe groter het grilloppervlak, hoe meer ruimte er is om voedsel te grillen. Als je van plan bent de barbecue te gebruiken voor feestjes met grote groepen, kun je meer voedsel tegelijk bereiden op een barbecue met een groot grilloppervlak.

Een groot rooster betekent echter ook dat het moeilijker is de hitte gelijkmatig te verdelen.

Als je niet genoeg aandacht besteedt aan het juiste stoken, kunnen grills in het midden van het rooster verbranden en die aan de randen niet voldoende verhit worden.

Een grill met een klein grilloppervlak heeft minder plaats voor gegrild voedsel, maar maakt gelijkmatige verhitting duidelijker en gemakkelijker. Nogmaals, de juiste keuze is de optie die je het meeste voordeel oplevert voor je behoeften.

Vermogen

Het vermogen van een gasgrill bepaalt de grilltijd, d.w.z. de tijd die het gegrilde voedsel op het rooster moet doorbrengen voordat het op het bord komt. Het vermogen wordt gegeven in kilowatt. Hoe hoger het vermogen, hoe heter de brander kan worden. Het benodigde vermogen neemt echter toe met het grilloppervlak, om hetzelfde vermogen over een groter oppervlak te kunnen verdelen.

Of een gelijkmatige verwarming van het oppervlak gegarandeerd is, bepaalt ook hoe hoog het gasverbruik is.
Kieuwen met meerdere branders hebben vaak de mogelijkheid om ze afzonderlijk te regelen, wat het gemakkelijker maakt de warmte gelijkmatig te verdelen.

Aantal branders

Een bijzonder belangrijk prestatiekenmerk van een gasbarbecue is het aantal branders dat hij heeft. De brander zet gas om in warmte en maakt barbecuen mogelijk. Het aantal benodigde branders hangt o.a. af van de grootte van het grillrooster.

Terwijl grote barbecues die geschikt zijn voor grotere groepen meestal drie tot vier branders nodig hebben om voldoende vermogen te leveren, zijn twee of drie branders voldoende voor kleinere tafel- of balkonbarbecues.

Veel barbecues zijn verkrijgbaar in verschillende versies, elk met een verschillend aantal branders.

Natuurlijk zijn die met meer branders veel duurder, maar ook veel krachtiger. Het optimale aantal branders hangt dus af van het soort barbecue, maar ook van het aantal mensen dat hij moet bedienen.

Grootte

De grootte van een gasbarbecue hangt meestal af van het type. Tafelgrills vervullen hun doel door hun compacte, draagbare formaat. Buitengrills daarentegen zijn groot en zwaar omdat ze ontworpen zijn voor maximale efficiëntie en capaciteit, en vaak worden ze geleverd met accessoires zoals rookovens.

Net als bij andere kenmerken is het belangrijk dat je bij de aanschaf bedenkt waarvoor je de barbecue later zult gebruiken. Zelfs binnen de verschillende soorten barbecues zijn er verschillende maten en de juiste afmetingen hangen af van de vraag of je meer flexibiliteit en mobiliteit zoekt of dat je de barbecue een blijvend kenmerk van je tuin of balkon wilt maken.

Besluit: Welke soorten gasbarbecues zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er is een gespecialiseerde gasbarbecue voor bijna elke barbecuewens. Maar hoewel er veel verschillende categorieën zijn, kunnen gasgrills in drie grotere groepen verdeeld worden. Het ontwerp van de grill hangt vooral af van waar hij gebruikt zal worden.

Terwijl het typische barbecuegrill ontworpen is voor gebruik in de tuin en dienovereenkomstig veel plaats inneemt, zijn andere soorten grills geschikt voor gebruik op het balkon of zelfs op de tafel en zijn daarom ook veel ruimtebesparender gebouwd. De volgende paragrafen gaan meer in op de verschillende soorten.

Buitenbarbecue op gas

Buitenbarbecue op gas

De traditionele buitenbarbecue vind je tegenwoordig in talloze variaties en kan met veel extra’s worden uitgerust, zoals een rookoven of een draaiend spit. Het voordeel van de buitenbarbecue is zijn grootte: als je hem gebruikt om te barbecuen, heb je een groot werkoppervlak ter beschikking en kun je een groot aantal barbecues tegelijk bereiden. Dit type barbecue vraagt echter ook een overeenkomstige hoeveelheid ruimte.

Voordelen
 • Veel plaats voor gebarbecued voedsel
 • kan uitgerust worden met accessoires
Nadelen
 • Hoger gewicht
 • vraagt veel plaats
Balkon gasbarbecue

Balkon gasbarbecue

Gasbarbecues zijn bijzonder geschikt voor gebruik op het balkon omdat ze heel weinig rook produceren. De modellen die hiervoor het meest geschikt zijn bieden een praktisch compromis tussen een tafelbarbecue en een buitenbarbecue, door een stabiel raamwerk te combineren met een flexibele vormgeving om een barbecue zowel plaatsbesparend als functioneel te maken.

Voordelen
 • Maakt buiten grillen zonder tuin mogelijk
 • Mobieler dan een tuingrill
Nadelen
 • Minder grillruimte
 • Moet kunnen worden opgeborgen
Tafelgrill

Tafelgrill

Voor wie zijn barbecues liever direct aan tafel houdt, biedt de tafelgrill de belangrijkste kenmerken van een gewone gasgrill in een compact en draagbaar formaat dat altijd en overal gebruikt kan worden.

Hoewel een tafelbarbecue niet geschikt is voor de catering van grotere groepen, juist vanwege zijn kleine afmetingen, en de meeste modellen ook maar betrekkelijk eenvoudige voorzieningen hebben, kan een tafelbarbecue in de handen van een bekwame barbecuekok toch dezelfde sfeer scheppen als een barbecuefeest in de open lucht.

Voordelen
 • Compact en draagbaar
 • Gemakkelijk in gebruik
Nadelen
 • Alleen geschikt voor kleine groepen
 • Niet veel goedkoper

Gids: Veelgestelde vragen over gasbarbecues in detail beantwoord

Ten slotte vind je hier antwoorden op belangrijke vragen die vooral voor gasbarbecues van belang zijn.

Gasgrill-1

Verschillende grillgerechten vragen verschillende temperaturen en voortdurende aandacht.
(Image source: Unsplash / El Chefo)

Welke alternatieven zijn er voor gasbarbecues?

Alternatieven voor gasbarbecues zijn vooral barbecues met een andere verbrandingswijze. Behalve gas zijn er ook houtskool- en elektrische grills. Deze verschillen van de gasbarbecue in hun constructie en in de manier waarop ze warmte opwekken.

De houtskoolbarbecue is de eenvoudigste vorm van grillen. Het grillrooster wordt direct boven het vuur geplaatst. Deze methode is verhoudingsgewijs bewerkelijker, want het vuur moet met de hand aangestoken worden en de sintels van de houtskool moeten voldoende hitte genereren, wat enige tijd kan duren. De elektrische grill genereert hitte door elektriciteit uit het stopcontact om te zetten in hitte op het grillrooster, wat veel sneller gaat. Tijdens het grillen wordt geen rook geproduceerd, wat de elektrische grill geschikt maakt voor gebruik op het balkon of zelfs binnenshuis. Maar het mist ook de smaak die rook aan het vlees geeft als het goed behandeld wordt, en de authentieke barbecuesfeer.

Wat is de optimale temperatuur voor een gasbarbecue?

De gemiddelde temperatuur van de vlam van een gasbarbecue bedraagt ongeveer 1000 graden Celsius. De vlam van een houtskoolgrill is daarentegen slechts ongeveer 750 graden heet. U kunt de temperatuur regelen door gebruik te maken van ventilatiesleuven en de juiste grillmethode. Als de temperatuur te hoog is, kan het voedsel verbranden; als de temperatuur te laag is, wordt het vlees op de grill niet gaar. Het grillrooster mag niet hoger worden verhit dan 300, tenzij u probeert resten weg te branden.
Een perfect gegaarde steak heeft een grilltemperatuur tussen 230 en 280 graden nodig. Dit is echter meestal de bovengrens van het spectrum van ideale grilltemperaturen.

Vlees baktemperatuur (°Celsius)
Biefstuk 230 – 280
Gevogelte 140 – 200
Vis 160 – 180
Spel 130 – 180

Verschillende soorten vlees hebben verschillende temperaturen nodig om voldoende gaar te worden.

Gasgrill-2

Kolengestookte grills produceren meer rook, maar geven het vlees ook een speciale smaak.
(Image source: Unsplash / Vaishnav Chogale)

Hoe maak ik een gasbarbecue schoon?

Als het gaat om schoonmaken na het barbecueën, zijn de eenvoudigste methoden meestal het meest effectief. Laat eerst de grill korte tijd op maximale hitte draaien. Dit brandt vetresten in en maakt ze gemakkelijker te verwijderen.

Met water en afwasmiddel kun je het meeste vuil van het rooster, de lekbak en het rekje verwijderen door goed te schrobben.

Voor hardnekkige gevallen zijn er speciale barbecuereinigers die bijzonder handig zijn na lange barbecuepauzes.

Als de barbecue regelmatig gebruikt wordt, moet hij ook eens per maand helemaal schoongemaakt worden, door de gasfles te verwijderen en de afzonderlijke onderdelen en de binnenkant van de barbecue met staalwol te schrobben.

Zijn gasbarbecues gevaarlijk?

Zoals bij bijna alles wat met gas wordt bediend, bestaat ook bij gasbarbecues het (op zich kleine) risico dat het gas op de verkeerde plaats kan ontbranden. Een mogelijke bron van fouten is de drukregelaar. Als dit om een of andere reden verstopt is, kan er ongecontroleerd gas uitstromen. Als je absoluut zeker wilt zijn, kun je een dubbele drukregelaar installeren, die voor een bescheiden prijs in doe-het-zelf winkels te vinden is.

Een andere bron van gevaar zijn lekken in de slang of in de verbinding. Om lekken te vinden kun je als test bepaalde vloeistoffen door de leiding laten lopen in plaats van gas. Het is ook belangrijk om onderdelen zoals de slang om de paar jaar te vervangen, want ze worden mettertijd poreus.

Tenslotte is ook de juiste opslag van gascilinders een belangrijke factor als het erom gaat ongelukken te voorkomen. Het is belangrijk de cilinders niet op hete plaatsen of in direct zonlicht te bewaren. Ze mogen ook niet in de kelder bewaard worden, want het gas is zwaarder dan lucht en kan niet ontsnappen als het lekt. Hetzelfde geldt voor gesloten ruimten zoals garages. De beste plaats om ze te bewaren is in de schaduw van de tuin of op het balkon.

Foto bron: Seisenberger/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies