Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

30Bestede uren

28Beoordeelde onderzoeken

96Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote gezichtssauna test 2023. Hier stellen we alle gezichtssauna’s voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste gezichtssauna voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een gezichtssauna wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Een gezichtssauna bevrijdt je gezichtshuid van onzuiverheden. De stoom die uit de gezichtssauna stroomt opent je poriën en stimuleert de bloedsomloop, zodat je huid weer straalt.
 • In principe zijn er twee verschillende soorten gezichtssauna’s: gezichtssauna’s met ionische functie en gezichtssauna’s met inhalatiefunctie. Beide soorten zijn er in talloze varianten en verschillende uitvoeringen.
 • Gezichtssauna’s met ionenfunctie produceren fijnere stoom die dieper in de huidlaag kan doordringen. Dit type is meer geschikt voor cosmetische behandeling. Gezichtssauna’s met inhaleerfunctie zijn vooral geschikt voor medische toepassingen, zoals de behandeling van aandoeningen van de luchtwegen.

Gezichtssauna: Onze selectie

Plastimea Gezichtssauna

Regelmatig gebruik van dit handige apparaat helpt tegen zwarte punten en puistjes, stimuleert de bloedsomloop in uw gezicht en vergemakkelijkt het binnendringen van actieve bestanddelen van verzorgingscrèmes en maskers. Afhankelijk van het type huid – droog, gevoelig, gemengd of vet – geniet u van een su-per gezichtsverzorging op maat.

Beurer Gezichtssauna

Ontdek de ultieme gezichtsverzorging met de Beurer gezichtssauna. De perfecte aanvulling op uw dagelijkse schoonheidsroutine, die uw huid diepgaand reinigt en verjongt. De verkwikkende, hete stoom opent uw poriën en verhoogt de bloedcirculatie, waardoor onzuiverheden zoals mee-eters en puistjes gemakkelijker worden geëlimineerd.

Zcvtbye Gezichtssauna

In slechts 30 seconden kunt u genieten van een krachtige en rustgevende nevel door simpelweg water in het apparaat te gieten en het in te schakelen. Laat uzelf 10 minuten lang ontspannen door de stoomstroom, die uw huid hydrateert en uw poriën opent voor een betere penetratie. U kunt de richting van de sproeiers en de stoomstroom aanpassen voor de perfecte ontspannende gezichtsbehandeling thuis. Voeg een paar druppels etherische olie toe op een geurend wattenschijfje en plaats het op het geïntegreerde aromatherapiepad voor een extra aromatherapie-ervaring.

Diida Gezichtssauna

Het waterreservoir van 70 ml biedt voldoende capaciteit voor een aangename stoomtijd van 5-8 minuten, elke keer weer. Hierdoor kan uw huid sneller hydrateren en grondiger worden bijgevuld. Het elegante design van de gezichtssauna zal u zeker aanspreken, met zijn schattige pianowitte behuizing en sierlijke, bloembladvormige sproeier. De handige rand aan de achterkant van het waterreservoir maakt het eenvoudig om water te verwijderen en bij te vullen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een gezichtssauna koopt

Wat zijn de voordelen van een gezichtssauna?

Het grootste voordeel van een gezichtssauna is de individuele regeling van de stoom. Dit helpt om mogelijke brandwonden te voorkomen. Een gezichtsstoombad kan ook gemakkelijk gemaakt worden met huishoudelijke producten.

Wist je dat gezichtssauna’s de bloedsomloop in de huid kunnen helpen stimuleren? Een neveneffect hiervan is de verhoogde toevoer van zuurstof naar de huid. De collageenproductie wordt gestimuleerd. Hierdoor zie je er jonger uit en lijkt je huid roziger.

Voor een stoombad voor het gezicht zonder apparaat heb je alleen een steelpan of een diepe, vuurvaste bak nodig. Je moet een liter water koken en er dan het gewenste kruidenextract, olie of aroma aan toevoegen. Voor inhalatie kun je een grote handdoek gebruiken om je hoofd te bedekken terwijl je je over de hete container buigt.

Omdat voor de zelfgemaakte gezichtssauna alleen water nodig is, een pan, een handdoek en eventueel aromaten, is de inspanning heel gering. Voor kruidenextracten of aroma’s zijn bepaalde theezakjes ook geschikt. Er zijn geen kosten aan verbonden, want het benodigde keukengerei is in elk huishouden te vinden. Bovendien is de schoonmaakinspanning ook veel geringer. In het volgende leer je waarom het nog steeds de moeite waard is een gezichtssauna te kopen:

 • Gerichte behandeling van specifieke kwalen (bronchitis)
 • Goede verdeling van de waterdamp door de gezichtsaanzet
 • Laag risico op verbranding van de huid
 • Regeling van de stoomintensiteit mogelijk

Als je regelmatig gezichtsstoombaden gebruikt, kun je overwegen een gezichtssauna aan te schaffen. Sommige klantenrecensies suggereren dat een behandeling met een gezichtssauna-apparaat betere resultaten geeft. De stoomsensatie speelt hier een belangrijke rol.

Vooral in het gebied van de neus en de mond kan een gezichtsstoomapparaat met bepaalde hulpstukken veel gerichter tegen de klachten werken. Bovendien kun je met veel producten de regeling van de stoom bepalen. De stoom heeft een veel gerichter effect op de getroffen plek. Je vermijdt het risico van brandwonden met een gezichtssauna omdat je de intensiteit van de stoom zelf bepaalt.

Frau spritzt Wasser ins Gesicht

Een gezichtssauna is een goed en goedkoop alternatief voor een traditionele sauna. Het kan oneffenheden in het gezicht helpen voorkomen of verminderen. Je kunt de intensiteit van de stoom en de temperatuur instellen. (Foto: RyanMcGuire / pixabay.com)

Hoeveel kost een gezichtssauna?

Gezichtssauna’s zijn er in verschillende prijsklassen. De keuze voor een product hangt af van je individuele behandelingsdoeleinden. Eenvoudige toestellen zonder specifieke hulpstukken zijn verkrijgbaar vanaf 15 euro en zijn dus ook heel goedkoop. Een gezichtssauna met een geïntegreerde ionische functie is verkrijgbaar voor 30 tot 60 euro. Voor professionele toestellen moet je rekenen op bedragen van drie cijfers.

Type Prijs
Gezichtssauna met inhalatie-opzetstuk 15-30 €
Gezichtssauna met ionenfunctie 30-60 €
Gezichtssauna voor professionals (Vapozon) vanaf ongeveer 90 €

Wat zijn de alternatieven voor een gezichtssauna?

Er worden drie verschillende alternatieven voorgesteld. Hoe overtuigend de alternatieven zijn, moet iedereen voor zichzelf en zijn te behandelen zones bepalen.

 • Draagbare huidbevochtiger
 • Saunasessie
 • Inhalator

Een alternatief is de draagbare huidbevochtiger. Dit is een gezichtssauna voor onderweg, die je altijd en overal kunt gebruiken. Maar in tegenstelling tot de gewone gezichtssauna wordt er koele nevel op de huid aangebracht. Trillingen werken op de huid door middel van een ultrasone triltechniek. Het water kan zo dieper in de huid doordringen. Het is niet nodig make-up of andere verzorgingsproducten te verwijderen.

De huid moet er na het aanbrengen gerevitaliseerd en verfrist uitzien. Het product is alleen geschikt voor de behandeling van een strakke, droge huid en niet voor de behandeling van mee-eters of puistjes. Een positief neveneffect is het gladstrijken van rimpels. Het waterreservoir mag niet gevuld zijn met kruidenextracten of andere toevoegingen. Het tweede alternatief is de klassieke sauna. Tijdens een saunabeurt wordt niet alleen het gezicht, maar het hele lichaam omhuld door de warme stoom.

Als gezichtsstomen gebruikt wordt om verkoudheid te behandelen, kunnen de symptomen met een inhalator gedempt worden. De inhalator wordt geleverd met een mondstuk of een klein ademmasker in plaats van een gezichtsmasker. Zo kan het ademhalingsstelsel met stoom en extra oliën behandeld worden zonder het hele gezicht te stomen. Inhalatietoestellen zijn alleen geschikt voor medisch gebruik en zitten in hetzelfde prijssegment als gewone gezichtssauna’s.

Wat is het verschil tussen het gezichtsmasker en de open stoomklier?

Met een gezichtsmasker wordt het hele gezicht bedekt, zodat de stoom zowel via de mond als de neus wordt opgenomen. Dit gezichtsmasker is bijzonder geschikt voor aandoeningen van de luchtwegen. In de varianten met een open stoomklier wordt een bepaald deel van het gezicht van stoom voorzien.

Je moet er echter voor zorgen dat geen tocht van lucht de stoom kan verdrijven. Veel consumenten zijn geneigd de open versie te kiezen omdat een gesloten masker een onbekend en oncomfortabel gevoel van benauwdheid kan geven.

Nasse Tannennadeln

Behalve de cosmetische voordelen van een saunabeurt zijn er ook de ontspanningsfactor en het gezondheidsaspect. Een saunabeurt bevordert de bloedsomloop en voorkomt zo een aantal arteriële ziekten. (Foto: Tookapic / pexels.com)

Welke aroma’s zijn er voor de gezichtssauna?

Elk aroma ondersteunt de behandeling van bepaalde kwalen. Let bij het gebruik van oliën op de dosering, zodat je je luchtwegen en huid niet overprikkelt. Zo kunnen, afhankelijk van de keuze van de additieven, verschillende delen van het gezicht behandeld worden. Afhankelijk van de klacht zie je in de volgende tabel de mogelijke kruidensupplementen of oliën die je kunt gebruiken.

Klacht Aroma
Sinusitis, chronische hoofdpijn, migraine, infecties van de luchtwegen (verkoudheid, hoesten, bronchitis) Kamille, rozemarijn, tijm, salie
Ontsteking, gekrabde huid Calendula
Puistjes, mee-eters Tea tree olie, sint-janskruidolie
Regeling van de talkproductie tijm, rozemarijn
Neurodermatitis, psoriasis, open huidplekken lavendel
Vette huid, grote poriën hoefblad

Als je niet weet hoe je huid op bepaalde kruidenextracten reageert, kun je de duur van de gezichtssauna in het begin beter inkorten om uit te zoeken of een bepaald additief geschikt is voor je huid of niet. Na gebruik van een gezichtssauna moet je huid licht rozig zijn.

Hoe werkt de reiniging van een gezichtssauna?

De steamer mag alleen met gedestilleerd water gebruikt worden om kalkaanslag te voorkomen. Je moet geen chemische producten gebruiken om schoon te maken. De gezichtssauna mag alleen met een vochtige doek afgeveegd worden. Het verwarmingsvat moet ook met een vochtige doek schoongemaakt worden.

Voor gezichtssauna’s met inzetstukken om in te ademen moet het reinigen zeer grondig gebeuren, want de verschillende aroma’s en oliën kunnen het toestel doen verkleuren. Sommige producten zijn ook vaatwasmachinebestendig. De informatie vind je in de gebruiksaanwijzing van het product.

Besluit: Welke soorten gezichtssauna’s zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe bestaat een gezichtssauna uit een gezichtsmasker, een verwarming, diverse neus-, mond- en aromahulpstukken en een maatbeker. Eerst wordt water in de verwarmer gevuld en dan gekookt. Dit produceert stoom, die via het gezichtsmasker of soortgelijke hulpstukken op het gezicht of de neus en/of de mond wordt verspreid. Er zijn verschillende soorten gezichtssauna’s. In het volgende richten we ons op:

 • Gezichtssauna’s met inhalator
 • Gezichtssauna’s met ionentechnologie
 • De Vapozon

Elke methode heeft verschillende voor- en nadelen. Het is belangrijk dat je de verschillende methoden kent, zodat je de juiste keuze kunt maken voor je eigen gezichtssauna. Je keuze moet ook afhangen van je huidtolerantie en het te behandelen gebied.

Als je een cosmetische behandeling wilt, is de gezichtssauna geschikt om de poriën te openen en te reinigen. Uit medisch oogpunt kunnen gezichtssauna’s gebruikt worden om verkoudheid en bronchiale aandoeningen te behandelen. Hieronder hebben we een overzicht gegeven om je te helpen het beste gezichtsstoomapparaat voor je te kiezen.

Hoe werkt de gezichtssauna met inhalator en wat zijn de voordelen en nadelen?

Het gezichtsstoombad met geïntegreerde inhalator is geschikt voor gebruik op het hele gezicht. Anders dan ion gezichtsstoombaden zijn gezichtsstoombaden bijna altijd uitgerust met extra opzetstukken om bepaalde oliën, kruidenextracten of zouten te kunnen gebruiken voor het stomen van neus en mond.

Voordelen
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Behandelt het hele gezichtsgebied
 • Kan gecombineerd worden met aroma’s
 • Goedkoop
Nadelen
 • Weinig stoom (zwakke stoomsterkte)
 • Mogelijk gevaar voor verbranding

De gezichtssauna met inhalator is bijzonder geschikt voor de behandeling van aandoeningen van de luchtwegen. Alvorens te kopen moet beslist worden of de gezichtssauna alleen nodig is voor een cosmetische behandeling of om medische redenen gebruikt gaat worden om verkoudheid te behandelen.

Hoe werkt de gezichtssauna met ionentechnologie en wat zijn de voordelen en nadelen?

Het verschil tussen de gezichtssauna met ionentechnologie en de gezichtssauna met inhalator is vooral dat de waterdamp verfijnd wordt door ionen en zo een diepere hydratatie van de huidlaag mogelijk maakt. Waterdeeltjes worden door ionen gesplitst en bereiken zo veel gemakkelijker de afzonderlijke huidlagen.

Voordelen
 • Diepe hydratatie
 • Gerichte stoombehandeling
 • Goede doorbloeding van de huid
 • Werking is steriliserend
 • Effectieve behandeling van acne en huidonzuiverheden
Nadelen
 • Geen combinatie met additieven mogelijk
 • Niet geschikt voor dermatitis
 • Dure behandeling

Behalve dat de huid extra gehydrateerd wordt, worden de poriën ook sneller geopend en ontsmet. Na de behandeling heeft de huid meer veerkracht en voelt gladder aan. Olie of andere additieven mogen echter nooit in combinatie met deze modellen gebruikt worden.

Dit kan leiden tot huidirritatie of slijtage van het hulpmiddel. Zorg er ook voor dat je de ion-gezichtssauna maar twee tot drie keer per week gebruikt en de inwerktijd van 15 minuten niet overschrijdt. Bovendien mag het ionenapparaat alleen met gedestilleerd water gevuld worden, anders wordt de levensduur van het apparaat verkort.

Gezichtssauna’s met ionische werking zijn bijzonder geschikt voor de cosmetische behandeling van het gezicht. De nanodeeltjes in de waterdamp kunnen de gezichtsporiën beter reinigen en zo de bloedtoevoer naar de huid verbeteren.

Hoe werkt de Vapozon en wat zijn de voordelen en nadelen?

De Vapozon is een professionele gezichtssauna die vooral gebruikt wordt in wellness- en schoonheidsstudio’s. Het verschil met een gewone gezichtssauna is dat hier de waterdamp door een geïntegreerde UV lamp wordt omgezet in zuivere ozon. Door zijn fijne klieren werkt de waterdampnevel gelijkmatig op de huid.

Voordelen
 • Doeltreffende bevochtiging
 • Geschikt voor professioneel gebruik
 • Verfijnde waterdamp door verrijking met ozon
Nadelen
 • Grote voetafdruk
 • Verfijnde werking
 • Duur

Je kunt de Vapozon vooral goed gebruiken voor de behandeling van mee-eters. Een smalle buis met een sproeikop wordt gebruikt om stoom op het gezicht aan te brengen en de aangedane plekken te behandelen. De Vapozon neemt veel plaats in omdat hij op een rollende standaard bevestigd moet worden.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om gezichtssauna’s te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om gezichtssauna’s te vergelijken en te beoordelen. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en doeltreffend toestel voor je individuele doeleinden te kiezen. Samengevat zijn dat:

 • Soort behandeling
 • Maat
 • Garantie van de fabrikant
 • Rijgedrag en comfort
 • Duur van de verwarming
 • Volume
 • Gemak van schoonmaken
 • Extra mogelijkheden
 • Ontwerp

In het volgende kun je lezen over de respectieve aankoopcriteria en ontdekken waarom het voor jou zinvol is een toestel met deze functie te kopen of niet.

Soort behandeling

Een optie voor de soort behandeling zou een sauna met ionische werking zijn. Een gezichtssauna met ionische technologie produceert een fijne stoom die je kunt gebruiken om je poriën aan te pakken. Het enige waar je op moet letten is dat met deze apparaten geen aromatoevoegingen of iets dergelijks gebruikt mogen worden, want dat kan je huid verbranden. Bovendien is de gezichtssauna met ionentechnologie meer geschikt voor cosmetische behandeling en kan ze gebruikt worden tegen acne of andere onzuiverheden op het gezicht.

Een andere mogelijkheid van de soort behandeling is de sauna met inhalator. De gezichtssauna met inhalatietoevoeging kan optimaal gebruikt worden voor de behandeling van aandoeningen van de luchtwegen. Voor dit doel is het zelfs wenselijk om bepaalde kruiden, oliën of zouten als additief aroma te gebruiken. Vraag je dus eerst af welke gezichtszones of ziekten je zou willen behandelen. Zo kun je sommige gezichtssauna’s van tevoren uitsluiten, om het je gemakkelijker te maken een geschikte sauna te kiezen.

Maat

Als je de gezichtssauna na gebruik wilt opbergen, mag het product niet te veel plaats innemen. Grotere sauna’s hebben vaak grotere waterreservoirs. De grootte kan dus ook een belangrijke invloed hebben op de duur van de stoomtijd. Volgens ons onderzoek zijn toestellen met ionentechnologie vaak groter dan de gezichtssauna’s met inhalatiefunctie. Ook met de lengte van de kabel moet rekening gehouden worden. Als de kabel te kort is, ben je erg beperkt in je keuze van de plaats om de behandeling uit te voeren.

Garantie van de fabrikant

Ook de garantie voor het product moet overwogen worden. De garantie van de meeste fabrikanten dekt materiaal- en fabricagefouten van het product. Als je bijvoorbeeld een gezichtssauna met ionische functie met aroma’s gebruikt, ook al werd uitdrukkelijk vermeld dat die niet geschikt zijn voor het apparaat, dan heb je geen aanspraak meer op garantie op het product.

Hetzelfde geldt als je je gezichtssauna vult met andere vloeistoffen dan gedestilleerd water. De levensduur van het apparaat lijdt eronder en in het ergste geval kan de fabrikant geen garantie meer geven voor het product. Controleer altijd de lengte van de garantie op een sauna. Gezichtssauna’s moeten meestal een fabrieksgarantie van in totaal drie jaar hebben. Maar goedkopere gezichtssauna’s hebben soms maar een garantie van een jaar.

Rijgedrag en comfort

Eenvoudige bediening en bediening van de gezichtssauna zorgen voor een “frustratievrije” werking van het apparaat. Dit omvat bijvoorbeeld de individuele instelling van de stoom, de instelling van de tijdsduur, en een waarschuwing voor te lang gebruik. Idealiter kunnen de verschillende stoomniveaus door de gebruiker bepaald worden en kan de uitvoer van stoom op het gezicht geregeld worden.

Het is gunstig als een maatbeker als accessoire bij de gezichtssauna wordt geleverd. Extra mond-, neus- en aromahulpstukken kunnen behulpzaam zijn bij het verdelen van de stoom. Een automatische uitschakeling is ook bijzonder praktisch, waarbij het apparaat de behandeling beëindigt als de eerder ingestelde behandelingstijd verstreken is.

Opwarmtijd

Afhankelijk van het product kan de opwarmtijd variëren van tien seconden tot vijf minuten. Houd in de regel altijd rekening met de duur van de verwarming van het water. Met kleine hoeveelheden water verloopt de verhitting veel sneller. Bovendien moet je er rekening mee houden dat de duur van de verwarming verlengd kan worden door aromatische stoffen toe te voegen. Als je je gezichtssauna liever spontaan gebruikt en een duur van vijf minuten je al te lang lijkt, kun je de fabrikant van tevoren vragen naar de verwarmingsduur van een speciaal apparaat.

Volume

Een gezichtsstoombehandeling mag maximaal 20 minuten duren. Een lange toepassing kan daarom problemen geven voor gevoelige oren. Vooral als je een gezichtsmasker op moet doen, kan dit heel onaangenaam voor je zijn. Ons onderzoek heeft echter uitgewezen dat de geluiden meestal niet te hard zijn. Omdat kinderen nog steeds een gevoeliger gehoororgaan hebben dan volwassenen, moet contact worden opgenomen met de fabrikant voordat een behandeling bij kinderen wordt toegepast.

Gemak van schoonmaken

De gezichtssauna mag alleen met gedestilleerd water gebruikt worden. Dit helpt om mogelijke kalkafzetting te voorkomen. Nieuwere producten kunnen vaak in de afwasmachine gereinigd worden. Anders moet de verwarmingsbak met een vochtige doek schoongeveegd worden. In het geval van een gezichtssauna met inhalator moet regelmatig worden schoongemaakt, omdat aromatische additieven resten in het apparaat kunnen doen ophopen.

Extra uitrusting

De extra uitrusting kan een afneembaar reservoir zijn, een maatbeker, verschillende stoomopzetstukken of zelfs extra aromatische toevoegingen. De verschillende hulpstukken kunnen een gezichtsmasker, een mondhulpstuk of een neushulpstuk zijn. De producten die gericht zijn op een inhaleerbehandeling bevatten eerder een mond- of neushulpstuk. Een aromahulpstuk is meestal niet inbegrepen bij een gezichtssauna met ionentechnologie.

Ontwerp

Ook vormgeving kan een belangrijke rol spelen. Als je de gezichtssauna na gebruik niet opbergt, maar bewaart op een plaats waar ze voor anderen zichtbaar is, kunnen zowel de kleur als de vorm een belangrijk criterium zijn bij de keuze van een sauna. De meeste fabrikanten bieden hun producten aan in onopvallende kleurencombinaties. Sommige fabrikanten gaan voor heel intense kleuren in de buurt van de stoomuitlaat. Funky en moderne kleuren, zoals roze of lichtblauw, zijn daarom niet langer een zeldzaamheid.

Wat de vorm van het apparaat betreft, is het belangrijk dat het gebied waar je gezicht moet komen niet te groot en niet te klein is. Bovendien hebben sommige producten een handvat of een houder aan de achterkant, zodat de gezichtssauna veilig door de gebruiker vervoerd kan worden. Veel fabrikanten gebruiken een trompetvormig apparaat, omdat daardoor meer stoom naar buiten kan stromen.

Wetenswaardigheden over gezichtssauna’s

Welke verzorging is geschikt na de gezichtssauna?

Het is belangrijk dat men de huid laat afkoelen na een behandeling met een gezichtssauna.

Wist je dat je je gezicht met koel water moet wassen na gebruik van een gezichtssauna? Dit sluit de poriën op milde wijze af en verwijdert zowel zweet als talg. Een serum of huidmasker kan nu aangebracht worden en werkt intensiever omdat de schone poriën de producten beter opnemen.

Om het sluiten van de poriën na de behandeling te vergemakkelijken, moet je na het aanbrengen een ijskoude molton op het gezicht leggen. Pas daarna kunnen lichte crèmes aangebracht worden. De fabrikanten raden af om na het stoombad te peelen, want de zachte huid kan door de korrelige substantie beschadigd worden.

Een gezichtsborstel is geschikt om de geopende poriën te behandelen na de behandeling met een gezichtssauna. Masseren met de borstel verwijdert de buitenste laag van de huid en zorgt voor een natuurlijk regeneratieproces van je huid.

Hoe lang moet een stoombad voor het gezicht duren?

Veel gezichtssauna’s schakelen automatisch uit na een vooraf ingestelde behandelingstijd. Afhankelijk van je huidtype kan de stoombehandeling tot 20 minuten duren. Wel moet erop gelet worden dat de behandeling slechts tweemaal per week wordt uitgevoerd. Als de sauna te vaak gebruikt wordt, kan de huid snel uitdrogen. Mensen met een gevoelige huid doen de ingreep beter maar één keer per week.

Wanneer moet ik van een behandeling afzien?

Je moet geen gezichtsstoombaden gebruiken als je door je constitutie vasodilatatie hebt. Het risico bestaat dat de warme stoom je vaten verwijdt en zichtbare aderen op je gezicht achterlaat. Als je lijdt aan diabetes, eczeem of psoriasis, moet je ook afzien van het gebruik van een gezichtssauna. Een medische analyse kan mogelijke huid- of ademhalingsaandoeningen opsporen om onnodige complicaties te voorkomen. Een meer gedetailleerd onderzoek kan door je huisarts of dermatoloog gedaan worden.

Kan ik mee-eters zelf verwijderen na de behandeling?

In principe is het mogelijk mee-eters te verwijderen na een behandeling met een gezichtssauna. Wel moet opgemerkt worden dat het risico op ontstekingen erg groot is. Na de behandeling zijn je gezichtsporiën open en gemakkelijk vatbaar voor ontstekingen. We raden je aan voor de behandeling een schoonheidsspecialiste te raadplegen om blijvende littekens te voorkomen.

Welk effect heeft stoom op rimpels?

Het voorkomen van rimpels is een positief neveneffect van een gezichtssauna. Zowel de huid als de spieren worden tijdens de behandeling aangespannen. Het weefsel wordt verstevigd en rimpels worden zo voorkomen. Gezichtsstomen is geschikt voor een uitgebreide verzorging van je gezichtshuid.

Hoe verzorg ik mijn gezicht na de behandeling?

Na de behandeling kan een masker van helende klei op je gezichtshuid worden aangebracht om de huid te kalmeren. Kruidenmaskers zijn goed om de huid te ontdoen van vuil en onzuiverheden zoals puistjes of mee-eters. Daarna is het aan te bevelen lichte gezichtscrèmes aan te brengen. Kokosolie helpt ook om de huid na de behandeling te ontspannen en hydrateert haar.

Farah Dhukai
Een insider tip voor puistjes is een van de populairste maskers uit Amerika. Het Indiase Azteekse Healing Clay Mask is vergelijkbaar met helende klei. Het reinigt de huid tot diep in de poriën. Op de verpakking staat dat het masker je gezicht doet pulseren. Dat doet het door het vuil en overtollig talg uit je poriën te trekken. Het masker moet niet te vaak gebruikt worden, het kan ook geconcentreerd op één probleemzone (bv. voorhoofd) aangebracht worden. (bron:youtube.com)

Gezichtsoliën en hun effecten

In combinatie met een gezichtssauna wordt het effect van oliën bijzonder versterkt, omdat de geopende poriën meer absorberen. We hebben een tabel gemaakt om je een overzicht te geven van de meest populaire huidoliën en hun verschillende werkingen.

Soort olie Werking
Tea tree olie Heeft een bijzonder goede werking bij mensen die last hebben van acne.
Rozenolie en jasmijnolie Goed voor mensen die last hebben van een droge huid. Ook geschikt voor de meer veeleisende, rijpere huid. Vermindert rimpels en fijne lijntjes.
Lavendelolie Zeer geschikt voor mensen met een gevoelige en droge huid. Het heeft ook een kalmerend effect.
Sinaasappelolie Helpt verstopte poriën vrij te maken en ondersteunt een frisse teint.

Image credit: Callie Morgan / unsplash.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies