Laatst bijgewerkt: 22-09-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

61Bestede uren

29Beoordeelde onderzoeken

121Verzamelde opmerkingen

Welkom aangrenzend onze Grote Gitaartas test 2022. Hier stellen we alle gitaartassen voor die we uitvoerig hebben getest. Wij hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van de recensies van klanten op het web toegevoegd.

Wij willen uw aankoopbeslissing gemakkelijker maken en u helpen de beste gitaartas voor u te vinden.

In onze gids vindt u ook antwoorden op vaak gestelde vragen. Indien beschikbaar, bieden wij ook interessante testvideo’s aan. Verder vindt u op deze pagina ook belangrijke informatie waar u zeker aandacht aan moet besteden als u een gitaartas wilt kopen.
Belangrijk Om Te Weten

 • Gitaarkoffers zijn er in verschillende vormen. Ze variëren van lichte en comfortabele gigbags tot flightcases die maximale bescherming bieden.
 • Gitaarkoffers variëren aanzienlijk in prijs.
 • Bij de keuze van de juiste gitaartas moet je rekening houden met verschillende criteria; onder andere de grootte en vorm van de gitaar is belangrijk en hoe goed je instrument beschermd moet worden.

Beste Gitaartas: Onze Selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voordat je een gitaartas koopt

Welke maat moet mijn gitaartas hebben?

De grootte van je toekomstige gitaartas hangt af van wat voor soort gitaar je bezit. De grootte zal variëren naargelang je een concertgitaar, een akoestische gitaar, een elektrische gitaar of een basgitaar zoekt. Vooral als je een gitaartas voor een kindergitaar wilt kopen, is het de moeite waard naar de maten te kijken.

Gitaarmaten worden gegeven in verschillende schalen, afhankelijk van het type gitaar (western, concert, elektrisch).

Maten voor concertgitaren

Klassieke gitaren hebben een bredere toets dan Westerse gitaren. Hun klankkast is kleiner en ze zijn vaak bespannen met nylonsnaren. Ed Sheeran, bijvoorbeeld, speelt op een concertgitaar.

Dus je bent op zoek naar een gitaartas voor je klassieke gitaar? Voordat je naar andere opties gaat kijken, moet je duidelijk weten welke maat je klassieke gitaar heeft.

Klassieke gitaren hebben gewoonlijk de volgende maten:

 • ¼ kleuterschool
 • ½ kindergitaar
 • ¾ student gitaar
 • 7/8 Senorita
 • 4/4 volwassene

Als je voor jezelf op zoek bent naar een gitaartas voor een klassieke gitaar, heb je waarschijnlijk een gitaar voor volwassenen. Als je echter niet zeker bent van de maat of als je een tas voor iemand anders wilt kopen, moet je kijken naar de schaallengte van de gitaar.

De schaallengte is de afstand tussen de topkam en de brug van de gitaar. U kunt dit gemakkelijk bepalen met een meetlint. Zo kom je erachter welke maat gitaartas je nodig hebt.

Met behulp van de tabel kunt u eventueel de maat van uw gitaar bepalen, en dan bent u weer een stapje verder op weg naar uw perfecte gitaartas.

Gitarrengröße Mensurlänge
4/4 63-65cm
7/8 62-63cm
3/4 58-62cm
1/2 53-55cm
1/4 47-49cm
1/8 40-44cm

Maten voor Western Gitaren

Western gitaren worden gekenmerkt door hun hardere, vollere klank, en zijn ook meestal aanzienlijk groter dan concertgitaren. Anders dan concertgitaren zijn ze bespannen met metalen snaren, niet met nylonsnaren.

Western gitaren worden anders gecategoriseerd dan concertgitaren; dit kan tot verwarring leiden. Hier wordt onderscheid gemaakt naar vorm, niet naar grootte. De volgende vormen komen veel voor:

 • Jumbo
 • Dreadnought
 • Grand Auditorium
 • Auditorium Size (000)
 • Grand Concert (00)
 • Concert/Folk (0)

De meest voorkomende en veel gebruikte vorm is de dreadnought gitaar. Als je niet zeker weet welke gitaarvorm je hebt, kan deze foto je misschien helpen.

Soms halen veel fabrikanten van tassen de verschillende categoriseringen door elkaar; ook op nogal wat blogs kan verwarring ontstaan als men het bijvoorbeeld heeft over een 4/4 akoestische gitaar.

Tip: Als je nog steeds niet zeker bent van de maat van je gitaar, meet hem dan gewoon op.

Vooral de toonladderlengte zal je helpen.

Maten voor elektrische gitaren

Bij het kopen van een gitaartas voor een elektrische gitaar is de maat minder belangrijk dan de vorm van de gitaar (zoals bij western gitaren). Maar ook hier worden verschillende maten onderscheiden: ½,2/3, ¾ en natuurlijk hele, d.w.z. 4/4 gitaren. Kleinere dan 4/4 gitaren zijn bijna uitsluitend kindergitaren.

Gitaartassen zijn ontworpen om je instrument te beschermen tegen invloeden van buitenaf. (Beeldbron: pixabay.com / ejaugsburg).

Maar als je geen gitaartas zoekt voor een elektrische gitaar voor kinderen, heb je hoogstwaarschijnlijk een gewone 4/4 gitaar. Veel belangrijker dan de maat is de vorm van de gitaar; hier kun je verschillende modellen onderscheiden:

 • Stratocaster
 • modellen
 • Telecaser modellen
 • Single-cut modellen (bv. Gibson Les Paul)
 • Double-cut modellen (bv. Epiphone SG)

Let er dus bij het kopen van je gitaarkoffer op dat hij bij je model past. Vooral bij gitaarkoffers, zachte koffers of flightcases, is het belangrijk dat de gitaar stevig vastzit en niet kan wegglijden.

Als je een gitaar hebt met een heel bijzondere vorm (bv. V-vormig), dan helpt niets meer dan individueel advies. In dit geval krimpt de keuze aanzienlijk en vind je misschien niet eens geschikte modellen in elke categorie, afhankelijk van de specificiteit van de gitaarvorm.

Tip: Als je geen compromis wilt sluiten over de pasvorm, kan het de moeite lonen om meerdere tassen online te bestellen. Stuur dan de zakken die niet perfect passen terug. Zo kun je profiteren van de grote keuze op het internet en er tegelijk zeker van zijn dat de tas perfect past.

Maten voor basgitaren

Bij elektrische bassen wordt een basisonderscheid gemaakt tussen bassen met een korte en een lange schaal. Let er bij het kopen van je tas op dat hij geschikt is voor het bijbehorende model. In de meeste gevallen (b.v. Precision bass of Jazz bass) heb je een tas nodig voor instrumenten met lange schalen.

Bij akoestische bassen wordt ook onderscheid gemaakt tussen korte en lange schaal versies. Daarnaast zijn er ook middelschalige versies en enkele mini-bassen. Let er bij het kopen van een koffer op of er bassen zijn met of zonder cutaway – anders loop je het risico dat de bas niet goed in de koffer past.

Wat zijn de verschillende zakken?

In principe kun je vier verschillende categorieën onderscheiden:

 • Ongevoerde tassen
 • Gigbags
 • Gitaarkoffers
 • Softcases
 • Flightcases

Gigbags hebben als basisvoordeel dat ze verhoudingsgewijs licht en handzaam zijn. Bovendien kun je ze vastbinden als een rugzak.

Als je vooral bescherming zoekt voor je instrument op weg van huis naar de repetitieruimte, moet je op zoek gaan naar een geschikte gig bag.

Gitaarkoffers zijn zwaarder en minder handig, maar bieden een hogere mate van bescherming. Ze zijn de juiste keuze voor langere reizen en veel tijd in de bagageruimte.

Als je een compromis zoekt, vind je dat in zogenaamde zachte koffers. Deze bieden meer bescherming dan gig bags, maar zijn ook wat logger en minder comfortabel om op je rug te dragen.

Als je je instrument mee wilt nemen op lange reizen, of als je geen concessies wilt doen aan de bescherming van je instrument, is een flightcase aan te bevelen. Het biedt een compromisloze bescherming en wordt daarom speciaal aanbevolen voor zeer waardevolle instrumenten.

Toch kun je gitaren nog steeds het beste bewaren in een goed geventileerde kamer met een gemiddelde luchtvochtigheid.

Waar moet ik rekening mee houden voor linkshandige gitaren?

In de meeste gevallen past een linkshandige gitaar in een gewone gitaartas. Dit is geen probleem, vooral niet met gig bags. Maar als het om gevormde koffers gaat of je een flightcase wilt aanschaffen, is het de moeite waard om je plaatselijke dealer te vragen of beoordelingen van klanten te bestuderen.

Hoe zwaar zijn gig bags, koffers en dergelijke?

Afhankelijk van hoe ze gemaakt zijn, variëren gitaartassen in gewicht. De regel hier is: Terwijl ongevoerde gitaartassen bijna niets wegen, zijn flightcases echte zwaargewichten die al gauw 12 tot 13 kg kunnen wegen.

Er zijn echter ook leveranciers die er hun verkoopargument van gemaakt hebben om zo licht mogelijke gitaartassen te maken; er zijn hier grote verschillen, vooral bij gig bags.

Welke tassen zijn waterdicht?

De basisvraag is: wil je dat je instrument beschermd is als je naar buiten gaat in de regen, of moet de tas zelf bestand zijn tegen het zwemmen met je instrument?

Er kan hier onderscheid gemaakt worden tussen waterdichte en waterafstotende gitaartassen:

Waterafstotende gitaartassen zijn gemaakt van materialen die zo zijn dat water er niet door geabsorbeerd wordt; sommige gitaartassen zijn zelfs waterdicht. Hiermee kun je gaan duiken als je wilt en er toch zeker van zijn dat je instrument droog blijft.

In de meeste gevallen is een waterafstotend oppervlak voldoende.

Bedenk hoe lang en in welke situaties je bijvoorbeeld aan regen blootgesteld zult zijn. Dit is vaak het geval in zeldzame situaties. Ook: Het vernis op je gitaar is waterafstotend. Als er een beetje water op komt, kun je het er gewoon met een doekje afvegen.

Je moet er toch voor zorgen dat je toekomstige gitaartas op zijn minst waterafstotend is. Heel goedkope modellen, vooral ongevoerde gitaartassen, hebben deze eigenschap niet, wat vervelend kan zijn.

Hoe dikker de bekleding, hoe langer het duurt voor water in het instrument doordringt.

De meeste gitaartassen zijn waterafstotend. Voorzichtigheid is geboden bij erg goedkope modellen.

Voor mensen die geen compromissen willen sluiten, zijn er eigenlijk ook volledig waterdichte gitaartassen. Dit zijn meestal gitaarkoffers of flightcases. De regel hier is: je betaalt ook voor de extra bescherming.

Besluit: Welke soorten gitaartassen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Ongevoerde tassen

Ongevoerde tassen of gitaarhoezen zijn erg handig en licht, maar bieden bijna geen bescherming. Deze vorm van gitaartas kan meestal ook als rugzak gedragen worden.

Ongevoerde tassen of koffers zijn heel goedkoop. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende aantrekkelijke ontwerpen. Sommige zijn zelfs waterafstotend. Als je echter een goede bescherming tegen stoten en vallen zoekt, moet je iets dieper in de buidel tasten.Goedkope gig bags, d.w.z. gewatteerde tassen, zijn verkrijgbaar voor zo weinig als 20€ en bieden een overeenkomstige meerwaarde.

Ongevoerde tassen beschermen tegen stof en zien er soms mooi uit – maar ze bieden niet veel bescherming tegen de inwerking van kracht en water.

Gigbags

Gigbags zijn gewatteerde tassen; ze zijn er niet alleen voor gitaren, maar voor allerlei soorten instrumenten.

Gig bags zijn licht en handig en kunnen meestal op de rug worden vastgebonden. Modellen van hoge kwaliteit bieden ook een goede bescherming tegen regen en vallen.

Als je een manier zoekt om je gitaar mee op de fiets te nemen, bijvoorbeeld, is een gig bag meestal de beste keuze.

Waar moet ik op letten als ik een gig bag koop?

Als je besloten hebt een gig bag te kopen, zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden. Behalve de grootte van de gig bag (zie hierboven) zijn de volgende punten van essentieel belang.

Zorg dat de gig bag rondom gewatteerd is

Factoren die de mate van opvulling beïnvloeden zijn niet alleen de dikte van het opvulmateriaal, maar ook de soort opvulmateriaal. Zeer hoogwaardige gig bags steunen op verschillende lagen van verschillend opvulmateriaal.

Het is dus niet alleen de dikte zelf die doorslaggevend is, maar ook de aard van het opvulmateriaal. De regel hier is: probeer het uit of vertrouw op de mening van de klanten.

De gig bag moet van waterafstotend materiaal gemaakt zijn

Dit is belangrijk om je instrument beschermd te houden bij langer verblijf buiten en bij slecht weer. Er is hier echter goed nieuws: De meeste gig bags zijn waterafstotend.

De materialen variëren van goedkoop nylon tot handgemaakt waterbuffelleer. Vaak is de textuur van het buitenmateriaal echter een kwestie van smaak, als het maar waterafstotend is.

Let ook op de kwaliteit van de ritssluiting

Dit behoeft eigenlijk geen verdere uitleg; de ritssluiting moet gemakkelijk open en dicht gaan en niet blijven haken.

Het deksel moet helemaal scharnieren

Dit zorgt ervoor dat je je gitaar er gemakkelijk uit kunt halen. Bij goedkopere modellen moet je je gitaar soms onhandig uitnemen; kleine krasjes door contact met de rits kunnen het gevolg zijn.

Handige handvatten, comfortabele riemen

Het dragen van de gig bag is voor veel mensen een belangrijk criterium. Een gig bag moet zowel door middel van een handvat als comfortabel als rugzak gedragen kunnen worden.

Zakken en vakken

Gig bags zijn er met verschillende mogelijkheden voor extra zakken waarin zowel bladmuziek of muziekstandaards als plectrums passen, of met extra voorzieningen voor instrumentkabels. Als een vak voor bladmuziek essentieel is, zorg er dan voor dat er plaats is voor bladmuziek in DINA4 formaat.

Dat je alleen maar een vak hebt, wil nog niet zeggen dat het zijn doel ook optimaal dient. Er moet bijvoorbeeld ook genoeg ruimte zijn om je gitaarband netjes op te bergen.

Steunvlak aan de buitenkant

Als je de gitaar wilt parkeren, moet de gig bag een steunvlak aan de onderkant hebben. Ook deze variëren in dikte en bruikbaarheid van het product, afhankelijk van het model. Zorg er dus ook voor dat ze dik zijn en goed dempen en tegelijk goed verbonden zijn met de gig bag.

Een beschermhoes voor je gitaar is onmisbaar, vooral als je onderweg bent. (Image source: 123rf.com / 93330372)

Bescherming van hals en kopplaat

Het is heel belangrijk dat de gitaar stevig in de gig bag zit en zo weinig mogelijk verschuift. De binnenkant van de gig bag is vaak heel anders.

Veel fabrikanten van gigbags willen hun product voor vele gitaarvormen op de markt brengen: het resultaat is dat de gitaar soms eerder slecht dan goed zit. Als je aandacht besteedt aan de hals en de kopplaat, maximaliseer je de kans dat de gitaar strak zal passen.

Design

Gig bags zijn er in veel verschillende uitvoeringen, b.v. denim, nylon of zelfs buffelleer. Maar het ontwerp moet een secundaire factor zijn; het is belangrijker dat de gig bag de essentiële functies vervult. Je kunt je gig bag later ook aanpassen door er stickers en patches op te plakken.

Andere

Er zijn nog andere factoren die door leveranciers worden aangeprezen. Er zijn bijvoorbeeld gig bags met hygrometers die de vochtigheid binnenin meten, of extra kabel-apparaten. Sommige gigbags hebben reflectoren, die van pas kunnen komen als je ‘s nachts rijdt.

Dure gig bags kunnen soms zowel een elektrische gitaar als een dreadnought western gitaar bevatten. Als je een gig bag voor het leven zoekt, let dan hier op de subtiele verschillen!

Gitaarkoffers

Gitaarkoffers bieden meer bescherming dan gig bags, maar ze zijn veel zwaarder en kunnen niet als rugzak gedragen worden. Je moet een gitaarkoffer kiezen als je vaak lange afstanden reist met je instrument, of als je instrument kostbaar is, of als je gewoon meer bescherming voor je gitaar zoekt. Wees je ervan bewust dat gitaarkoffers meestal duurder zijn dan gig bags.

Gitaarkoffers zijn er in twee soorten: Gevormde koffers en rechthoekige koffers.

Rechthoekige koffers zijn vaak aan te passen aan je gitaar. Als je een gitaar hebt met een ongewone vorm, kun je je gitaarkoffer perfect aanpassen door met extra materialen te knutselen, zoals in deze video, en een bevredigende oplossing te bedenken.

Er zijn ook veel gevormde koffers die al uitsparingen hebben voor bepaalde gitaren. Omdat gitaarkoffers in het algemeen hogere investeringen zijn, moet je er zeker van zijn dat je gitaar, met of zonder extra aanpassingen, goed in de koffer zit en niet wegglijdt.

Het type koffer dat je kiest is deels een kwestie van smaak, maar ook van beschikbaarheid. Als je een speciale elektrische gitaar hebt (bv. V-vorm), kan het zijn dat je geen gevormde koffer kunt vinden en een algemene rechthoekige koffer moet gebruiken.

Als je een standaard model elektrische gitaar hebt en een rechthoekige koffer kiest, zorg er dan voor (indien mogelijk) dat de koffer exclusief voor je standaard model gemaakt is. Dit zal ervoor zorgen dat de gitaar perfect past.

Gevormde koffers zijn perfect op de gitaar afgestemd. In de regel, als de juist gevormde koffer gekozen is, past de gitaar er ook perfect in. Bezit je een gitaar in een klassieke vorm, b.v. een Stratocaster of een Telecaster gitaar, kijk dan hier eens. Voor meer ongewone modellen is de keuze eerder schaars.

Van welke materialen zijn gitaarkoffers gemaakt?

In principe worden gitaarkoffers gemaakt van materialen die ook gebruikt worden om gewone koffers te maken. In de meeste gevallen zijn de koffers van één soort kunststof gemaakt; de verschillende soorten verschillen in hun eigenschappen, vooral bij zeer lage temperaturen, en in hun recycleerbaarheid.

Bepaalde soorten koffers zijn ook van triplex gemaakt en hebben een plastic coating. Maar in principe biedt elk materiaal goede bescherming.

Tip: Koffers van ABS plastic zijn bijzonder krasbestendig, maar zijn moeilijker te recyclen.

Binnen vind je vaak pluche en extra bekleding. Hier moet je ervoor zorgen dat het materiaal niet te goedkoop is, want het kan vlekken maken of geuren afgeven.

Vooral rechthoekige koffers zijn ook met tweed bekleed. Dit geeft ze een tijdloze uitstraling en is voor veel mensen een verkoopargument.

Vormige koffers in het bijzonder hebben soms de mogelijkheid om als rugzak vastgesnoerd te worden. Maar als je je gitaar serieus langere tijd op je rug wilt dragen, is een gig bag of zachte koffer aan te bevelen.

Waar moet ik op letten als ik een gitaarkoffer koop?

Als je besluit een gitaarkoffer te kopen, moet je op een paar dingen letten. De volgende criteria bepalen de kwaliteit van een gitaarkoffer:

 1. De gitaar moet perfect in de koffer passen

Of je nu een gevormde koffer koopt, exclusief voor Stratocaster modellen, of het zelf doet met je rechthoekige koffer: Zorg ervoor dat de gitaar aan het uiteinde goed past en niet wegglijdt! Let er ook op dat de neksteun goed past!

 1. De koffer moet voldoende opvulling hebben

Zorg ervoor dat de hele koffer aan de binnenkant gevuld is met pluche of iets dergelijks. Let er bij goedkopere modellen op dat de stof niet vlekt. Goedkopere modellen kunnen ook een sterke chemische geur hebben.

 1. De koffer moet waterafstotend zijn

Er zijn zelfs volledig waterdichte modellen koffers. Maar ze zijn bijna allemaal waterafstotend.

 1. Het juiste handvat

Bedenk dat je een gitaarkoffer in de meeste gevallen niet open kunt trekken als een rugzak, maar dat je hem het grootste deel van de tijd aan het handvat vast zult houden. Zorg dus dat het handvat goed aanvoelt!

 1. Extra vakken

Net als gig bags hebben de meeste gitaarkoffers ook extra vakken voor accessoires zoals een stemapparaat, harmonica, effecten of capo.

 1. Andere

Er zijn nog een paar andere criteria die gebruikt kunnen worden om de gevallen van elkaar te onderscheiden. Er zijn bijvoorbeeld afsluitbare versies, versies met retro-ontwerp en koffers met vochtigheidsindicatoren. Hier geldt: zolang de koffer zijn primaire doel (=bescherming van het instrument) goed vervult, moet de individuele klant zelf beslissen wat voor hem belangrijk is.

Softcases

Je fietst graag naar repetities, maar de bescherming van een gig bag is niet genoeg voor je? Dan is een softcase de juiste keuze voor jou!

Een zachte koffer kan bij het fietsen of motorrijden comfortabel op de rug gebonden worden en biedt meer bescherming dan een gewone gig bag – maar is meestal niet zo comfortabel.

Een zachte koffer is een compromis tussen een gig bag en een gitaarkoffer. Een zachte koffer is aan te bevelen als je niet zonder de voordelen van een gig bag kunt, maar tegelijk meer bescherming nodig hebt.

Waar moet ik op letten als ik een zachte koffer koop?

De algemene regel hier is: Oriënteer je op de criteria voor goede gig bags en gitaarkoffers (zie hierboven). Een zachte koffer is vooral de moeite waard als je de gitaar op je rug wilt dragen, dus let erop dat de zachte koffer comfortabel op je rug zit en eventueel extra bekleed is.

Behalve de kwaliteit van de bescherming zijn ook dingen als de kwaliteit van de riemen van belang. Nog een tip: Veel online winkels hebben geen aparte productcategorie voor zachte koffers. Zoek dus zowel in de categorieën gitaarkoffers als gig bag!

Flightcases

Je wilt geen compromis sluiten over de bescherming van je instrument? Je geeft niet om het gewicht en de handelbaarheid van je instrumentenbescherming, omdat je die toch alleen maar naar de auto draagt? Ben je van plan op een internationale tournee te gaan? Dan is een flightcase misschien iets voor jou.

Let behalve op het hoge gewicht ook op de veiligheid van je instrument. Typisch is dat de verscheidenheid aan keuzemogelijkheden hier vele malen kleiner wordt. Flightcases zijn gemaakt van hout of kunststof en kunnen vaak op maat gemaakt worden.

Basgitaren passen niet in gewone gitaarkoffers omdat ze een langere hals hebben. (Image source: pexel.com / Eneida Nieves)

Wetenswaardigheden over gitaartassen

Welke gitaarkoffers hebben cultstatus?

De Fender tweed koffer voor elektrische gitaren heeft een tijdloos karakter en wordt door veel muzikanten begeerd om zijn klassieke uiterlijk.

De Gibson Explorer gitaarkoffer is er ook in een vintage look en weet met zijn uiterlijk te inspireren.

Kun je zelf een gitaarkoffer bouwen?

Het antwoord is ja! Er zijn veel forums en blogberichten op het Internet die over dit onderwerp gaan. Deze aanpak is vooral de moeite waard als je een sterk aangepaste oplossing zoekt of als je graag dingen bouwt.

Beeldbron: 123rf.com / 63839819

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies