Laatst bijgewerkt: 30-09-2021

Als je langere tijd op pad bent, moet je altijd een goed gevulde waterfles bij je hebben om je dorst te lessen als dat nodig is.

Als je, zoals veel mensen, vergeet regelmatig te drinken, is het nog belangrijker om wat water bij de hand te hebben, want vaak besef je pas ’s avonds hoe weinig je overdag gedronken hebt.

Glazen waterflessen zijn een ideale metgezel voor actieve mensen. Je kunt ze steeds hergebruiken en bijvullen, en ze zijn ook gemakkelijk schoon te maken en milieuvriendelijk.

Onze redacteuren hebben verschillende glazen waterflessen onder de loep genomen en stellen hun favorieten voor in onze “Glazen waterflessen” test 2022.
Belangrijk om te weten

 • Glazen drinkflessen helpen je allerlei soorten drank lang vers te houden en bieden het beste compromis vergeleken met alternatieven.
 • In principe worden glazen drinkflessen vergeleken op leeggewicht, sluitingstype en omhulsel.
 • Glazen flessen zijn milieuvriendelijk en zijn 100% recycleerbaar

Beste glazen waterfles: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een glazen waterfles koopt

Voor wie is een glazen drinkfles geschikt?

In principe is de glazen drinkfles geschikt voor iedereen; de vele voordelen maken de glazen drinkfles tot een van de meest populaire drinkflessen die momenteel verkrijgbaar zijn.

Ondanks het zwaardere gewicht en de breekbaarheid bij vallen, is de glazen drinkfles bij veel mensen erg populair.

Dit komt omdat de glazen drinkfles reukloos en smaakloos is. Het materiaal vormt geen verbindingen met de vloeistof erin.

Drinkflessen van glas zijn BPA-vrij en vrij van verontreinigende stoffen. Bovendien zijn glazen drinkflessen recyclebaar en dus milieuvriendelijk. (Image source: unplash.com)

Bovendien zijn glazen drinkflessen milieuvriendelijk omdat ze 100 % recyclebaar zijn. Oude glazen drinkflessen worden omgesmolten zodat er nieuwe van gevormd kunnen worden.

De benodigde grondstoffen, zand en kalk, zijn in onbeperkte hoeveelheden in de natuur voorhanden.

De glazen drinkfles is daarom geschikt voor mensen die waarde hechten aan duurzaamheid en iets goeds voor het milieu willen doen

Glazen drinkflessen behoren tot de zwaarste drinkflessen die momenteel op de markt zijn.

Er zijn kleine flessen van 125 of 250 milliliter voor baby’s en peuters, en ook flessen voor dagelijks gebruik van 475, 500, 750 en 1000 ml.

Sommige fabrikanten bieden ook tussenmaten aan. Natuurlijk worden er ook flessen voor meer dan een liter vloeistof aangeboden, maar die zijn eerder ongeschikt omdat het materiaalgewicht dan te hoog is.

Welke maat glazen waterfles moet ik kopen?

De grootte van een drinkfles moet afhangen van je activiteit.

Bij een grote drinkfles, vooral een van glas, is het gewicht van de drinkfles een groot nadeel, en daarom kun je beter een kleinere drinkfles van glas overwegen als je hem in het dagelijks leven snel en gemakkelijk wilt vervoeren.

Als je een waterfles met meer volume nodig hebt, raden we je aan geen glazen waterfles te kopen, maar eerder een aluminium, Tritan of plastic waterfles.

Wat zijn de alternatieven voor een glazen waterfles?

Waterflessen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Elk model heeft zijn eigen voor- en nadelen. In het volgende geven we een kort overzicht van de alternatieven voor drinkflessen.

Type Beschrijving
Tritan De drinkfles van Tritan is robuust en onbreekbaar, vrij van schadelijke stoffen. Omdat hij zeer licht is, is hij ook geschikt voor kinderen. De prijs is in verhouding hoger dan voor plastic flessen en vervuilt het milieu als ze niet gerecycled worden.
Aluminium Drinkflessen van aluminium zijn vrij van schadelijke stoffen en bestaan uit duurzaam materiaal. Ze hebben ook isolerende eigenschappen. Toch zijn ze niet per se geschikt voor de vaatwasser en kunnen ze oplossen bij licht zure dranken.
Roestvrij staal Roestvrijstalen drinkflessen zijn onbreekbaar en duurzaam. Bovendien zijn ze vrij van schadelijke stoffen. Vingerafdrukken blijven echter zichtbaar.
Plastic Plastic drinkflessen zijn robuust en zeer licht in vergelijking met glas en roestvrij staal. Ze zijn ook vrij van verontreinigende stoffen. Desondanks vervuilt plastic het milieu als het niet op de juiste manier wordt gerecycled. Afhankelijk van de fles, kan het naar plastic ruiken.

Je wordt dus verwend met keuze als het om materiaal gaat. Maar of je nu glas of roestvrij staal kiest, ervoor zorgt dat je fles BPA-vrij is, of je kind meer wil laten drinken, het belangrijkste is dat je je dagelijkse 1,5 l tot 3 l vloeistof binnenkrijgt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van glazen flessen?

De glazen waterfles heeft zowel voordelen als nadelen. We hebben de meest relevante hieronder voor je op een rijtje gezet.

De glazen drinkfles is ideaal voor thuisgebruik, want allerlei soorten drank blijven er langer vers in.

Het hoge recyclinggehalte van de drinkfles maakt hem zeer milieuvriendelijk.

Voordelen
 • Milieuvriendelijk
 • Gemakkelijk te recyclen
 • Ideaal voor thuis
 • Houdt drankjes heel lang vers
Nadelen
 • Zeer breekbaar
 • Niet voor op reis
 • Zwaar al zonder inhoud

De glazen fles kan al breken als ze valt en is zwaar, zelfs zonder inhoud, dus afhankelijk van het volume is de fles niet geschikt voor op reis.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om glazen drinkflessen te vergelijken en te beoordelen

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke glazen drinkflessen.

De criteria die je kunt gebruiken om glazen drankflessen te vergelijken zijn onder andere

 • Leeggewicht
 • Sluiting
 • Mouw of isolatie
 • Ontwerp
 • Vaatwasmachinebestendig

Leeggewicht

Zoals reeds gezegd is het gewicht van glazen drinkflessen vaak beduidend hoger dan dat van drinkflessen van andere materialen.

Daarom moet je je ervan bewust zijn dat het gewicht een negatieve invloed op je kan hebben als je op stap bent.

Bijvoorbeeld, plastic flessen zijn lichter. Maar als je waarde hecht aan langer vers blijvende dranken en duurzaamheid, mag je een glazen drinkfles niet missen.

Sluiting

De sluiting is een essentieel onderdeel van de glazen drinkfles. Daarom speelt de sluiting een doorslaggevende rol bij de keuze van de juiste drinkfles.

Sluitingen zijn er als stoppen of kurken, maar ook als schroefdoppen. Ze kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, die we hieronder voor je op een rijtje gezet hebben.

Roestvrij staal

De roestvrijstalen dop is dus 100 % plasticvrij en houdt de drinkfles uiterst stevig. Daarom is de fles ook geschikt voor koolzuurhoudende dranken. Schroefdraad voor alle flessen met 4,5 cm openingsdiameter.

Polypropyleen

De sluiting van polypropyleen bevat geen weekmakers, BPA en BPS en is ook geschikt voor koolzuurhoudende dranken.

Rubber

De rubberen sluiting is BPA-vrij, ftalaatvrij en bevat geen PVC. Volgens een klantenrecensie moet de fles niet helemaal met koolzuurhoudende dranken gevuld worden, anders springt het deksel er door de druk af.

Bij niet-koolzuurhoudende dranken blijft het deksel echter goed op zijn plaats. Dit betekent dat je de fles zonder problemen in een tas kunt dragen.

Hout

Voor wie het helemaal zonder plastic wil doen, is een houten kap aan te bevelen. Hij is echter niet geschikt voor op reis, want hij is niet 100 % lekvrij.

Kurk

De kurksluiting is van milieuvriendelijk materiaal en biedt een uitstekende afsluiting.

Afhankelijk van de fabrikant is het mogelijk een gratis vervangende sluiting te krijgen bij verlies of slijtage.

Deksel

De meeste glazen drinkflessen hebben een deksel dat vooral dient om warme of koude dranken te isoleren, maar ook om het uiterlijk van de glazen drinkfles te verfraaien.

Bovendien biedt hij een antislip greep en een stevig handvat. Het omslag bestaat uit verschillende materialen.

Deze kunnen gemaakt zijn van katoen, nylon, kurk, siliconen of neopreen. Je kunt ook kiezen uit verschillende kleuren en patronen.

Design

De vormgeving geeft de glazen drinkfles een persoonlijk karakter. Het glas kan verschillend gekleurd en gevormd zijn, van effen tot kleurig, met afbeeldingen en belettering. Er is een fles naar ieders smaak.

Vaatwasmachinebestendig

Het makkelijkst is natuurlijk om de drinkfles inclusief deksel en deksel in de vaatwasser te zetten. Regelmatig reinigen met de afwasmachine raden we echter niet aan.

Dit komt omdat de machine chemicaliën en hitte gebruikt.

De tabs bevatten ook zouten, die bij regelmatig gebruik slijtage aan het oppervlak kunnen veroorzaken.

Alvorens te kopen moet je ook nagaan of de accessoires, zoals het deksel of de deksel, geschikt zijn voor deze manier van reinigen.

Wetenswaardigheden over glazen drinkflessen

Waar moet ik rekening mee houden voor ik een glazen drinkfles voor het eerst gebruik?

De glazen drinkfles moet voor het eerste gebruik met een neutraal schoonmaakmiddel gewassen worden. Met de hand wassen wordt aanbevolen.

Verder mag de fles niet voorverwarmd of voorgekoeld worden bij extreem hoge of lage temperaturen. Plaats de drinkfles in geen geval in een magnetron of diepvries, want hij kan barsten.

Hoe maak ik een glazen drinkfles schoon?

Het schoonmaken van een glazen drinkfles is eigenlijk niet moeilijk: Spoel de drinkfles na gebruik om met heet water en een beetje afwasmiddel, schroef het deksel er weer op en schud de fles tot het afwasmiddel over de fles verdeeld is, giet dan het water uit de fles en laat de fles open staan om te drogen, d.w.z. zonder deksel.

Er zijn veel manieren om een glazen drinkfles schoon te maken. De meest gebruikelijke methode is de fles schoon te maken met afwasmiddel en heet water. Als de fles erg vuil of zelfs beschimmeld is, kun je hem schoonmaken met tabletten, zuiveringszout, zout of vaatwastabletten. (Image source: pixabay.com /RitaE )

Zet hiervoor de fles ondersteboven en onder een lichte hoek op een katoenen handdoek, zodat er nog lucht door de fles kan.

Dit heeft het voordeel dat het overtollige water kan weglopen en de flessenwand kan drogen om schimmel te voorkomen.

Eenmaal per week moet je alle plaatsen die met de drank in aanraking gekomen zijn grondig schoonmaken. Vooral met cola of ijsthee raden we aan de fles na gebruik grondig schoon te maken.

Omdat de opening van de meeste drinkflessen erg klein is, zijn flessenborstels handig om ze schoon te maken. Deze kunnen al bij de levering inbegrepen zijn of goedkoop gekocht worden.

Wat te doen als er veel vuil is, zoals resten, korstjes of schimmel?

Als de glazen drankfles erg vuil is, zijn er verschillende methoden om hem schoon te maken.

Reinigingsmethoden beschrijving
Kunstgebit reinigingstabletten je doet de kunstgebit reinigingstabletten in de fles samen met heet water en laat het 10-15 minuten inwerken. Spoel daarna de fles goed uit. In de tussentijd kunt u het deksel met heet water en een reinigingstablet in een kommetje of blikje laten weken.
Baking soda Voeg de baking soda samen met heet water toe aan de fles. Laat het deksel eraf, want het oplossen van het bakpoeder kan gassen veroorzaken. Laat één tot twee uur staan.
Vaatwastabletten Je kunt deze ook met heet water in de fles doen en een paar uur laten inwerken. Leeg vervolgens de fles en spoel deze meerdere malen om.
Zout Voeg één tot twee theelepels zout toe aan de drinkfles samen met heet water. De inweektijd is een half uur tot een uur. Tussendoor moet u de fles van tijd tot tijd schudden. De buitenkant van de fles kan erg heet worden van het hete water, dus leg er een theedoek omheen tijdens het schudden.
Azijn Vul de azijn in een fles en voeg heet water toe. Laat het enkele uren weken, afhankelijk van de mate van vervuiling. Spoel daarna de fles goed uit.

Beeldbron: Unsplash.com / Tracey Hocking

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies