Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Veel mensen hebben niets aan hun ramen hangen. Dat is erg jammer, want een vouwgordijn ziet er niet alleen decoratief uit, maar kan ook dienen als privacyscherm. Vroeger was het gebruikelijk dat er gordijnen voor de ramen hingen. Ook al moeten ze af en toe gewassen worden, de voordelen wegen toch op tegen de nadelen.

In tegenstelling tot gewone gordijnen kunnen vouwgordijnen in hoogte versteld worden. Zo krijgen ze hun typische samenkomst. Er zijn veel ontwerpen, dus je vindt vast wel een vouwgordijn dat bij je smaak past.
Beste Gordijnen: Onze selectie

Vouwgordijnen: koop- en beoordelingscriteria

Bij het kopen van een vouwgordijn zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden om zeker te zijn dat het aan je eisen en wensen voldoet.

Deze criteria worden hieronder gepresenteerd.

Kleur

Zoals bij elk meubelstuk moet een vouwgordijn passen bij de kleur van je kamer. Afgezien daarvan moet je beslissen bij welke “lichte kleur” je je op je gemak voelt. Is natuurlijk ogend licht belangrijk voor je? Dan kies je waarschijnlijk een wit of grijs vouwgordijn. Wil je kleurrijker zijn? Dan kan een gekleurd romeins rolgordijn, waar het licht dan bijvoorbeeld rood of blauw door schijnt, op de korte lijst gezet worden.

Montage

De overgrote meerderheid van de op de markt verkrijgbare vouwgordijnen heeft een gordijnroede nodig om ze te bevestigen. Deze gordijnroede moet van tevoren bevestigd worden door boren of dergelijke. Maar er zijn ook andere versies waarbij het vouwgordijn direct aan het raam bevestigd kan worden met behulp van speciale oogjes. Afhankelijk van of je al een gordijnroede hebt of voldoende handigheid, kun je het vouwgordijn kiezen dat bij je past.

Maat

Een vouwgordijn wordt aan een venster bevestigd. Bijgevolg moet het vouwgordijn groot genoeg zijn om het raam te bedekken – maar niet te groot, anders zou de functionaliteit beperkt zijn en de aanblik er erg onder lijden. Dus voordat je een vouwgordijn koopt, meet je je raam op!

Vouwgordijnen: veel gestelde vragen en antwoorden

Tot slot beantwoorden we belangrijke vragen over vouwgordijnen. Je zult dan voorbereid zijn om een goede aankoopbeslissing te nemen.

Wat is een vouwgordijn?

Een vouwgordijn is van stof gemaakt. Het is decoratief aan het raam bevestigd en de draperie is karakteristiek. Een romeins rolgordijn kan geopend en gesloten worden door te sprokkelen. Vouwgordijnen worden ook wel vouwgordijnen en plisségordijnen genoemd.

Voor wie is een vouwgordijn geschikt?

Een vouwgordijn is aan de ene kant decoratie. Een mooie stof met een rimpeling wordt gekozen om de kamer of het raam te verfraaien. Anderzijds worden vouwgordijnen gebruikt als privacyschermen. Als de vouwgordijnen gesloten zijn, kunnen mensen niet in de kamer kijken of iets duidelijk zien. Dat komt omdat vouwgordijnen gemaakt zijn van lichte, doorschijnende stof. Daardoor blijft de kamer licht, ook als de vouwgordijnen gesloten zijn.

Eine weiße Gardine, auf einem kleinen Tisch befindet sich ein Buch sowie Deko

Correct gekozen geeft een gordijn de kamer dat “speciale extraatje” (Image source: Katlyn Boone / Unsplash).

Welke soorten vouwgordijnen zijn er?

Romeinse jaloezieën zijn er in verschillende uitvoeringen. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze van stof gemaakt zijn en gerimpeld kunnen worden. Vouwgordijnen kunnen onderscheiden worden naar kleur, patroon en grootte.

(Omslagfoto: niserin / 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies