Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Welkom bij onze grote gordijnroede test 2022. Hier stellen we alle gordijnstokken voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste gordijnroede voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een gordijnroede wilt kopen.
De belangrijkste dingen in een notendop

 • Gordijnstokken helpen je om je gordijnen en draperieën op te hangen, vooral in je huis, maar ook in je auto of VW bus. Ze zijn er in verschillende soorten, van enkel- en dubbel- of meersporige gordijnstokken tot gordijnrails of ruitenpalen.
 • Ze kunnen aan de muur, aan het plafond, van muur tot muur of in het raamkozijn bevestigd worden.
 • Het materiaal kan van roestvast staal, messing, hout, nikkel, aluminium of kunststof zijn, om er maar een paar te noemen.

Beste Gordijnroede: Onze selectie

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een gordijnroede koopt

Waar heb ik een gordijnroede voor nodig?

Je vindt nu gordijnroedes in bijna elk huis. Je hebt ze nodig om gordijnen of draperieën op te hangen, meestal aan het raam of de deur. Er is een ruime keuze aan verschillende ontwerpen, materialen, soorten sluitingen en lengtes.

Zo kun je je gordijnroede kiezen naargelang het gebruik en passend bij de inrichting van je huis. Behalve hun praktische functie zijn ze ook mooie woonaccessoires geworden die elk huis opfleuren.

In combinatie met modieuze gordijnen of draperieën scheppen gordijnroedes een huiselijke sfeer. Het messing exemplaar geeft een bijzondere flair aan de slaapkamer. (Image source: pixabay.com / Pexels)

Je kunt je ramen ook versieren of verduisteren met een gordijn in je auto, camper of VW bus en hebt dan ook een gordijnroede nodig voor de bevestiging. Ook hier vind je passende oplossingen voor je raamdecoratie. In het volgende gedeelte kun je zien welke gordijnroede geschikt is voor een VW bus.

Welke lengte kies ik voor mijn gordijnroede en hoe meet ik de gordijnroede juist af?

Gordijnstokken zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes. Om te weten hoe lang je gordijnroede moet zijn, is er een richtsnoer:

20-30 cm overhang rechts en links van het raam. Dit geeft een gordijnroede maat van de vensterbreedte plus 40-60 cm overhang.

Natuurlijk hangt dit ook af van persoonlijke smaak en de ruimtelijke omstandigheden. Het enige belangrijke is dat de gordijnen helemaal opzij geschoven kunnen worden als het raam geopend wordt.

De opgegeven lengte is altijd alleen de lengte van de staaf zelf, zonder de respectieve eindstukken. Verschillende fabrikanten maken ook speciale maten, zodat je altijd een geschikte gordijnroede kunt vinden.

Er zijn ook uitschuifbare palen die variabel in lengte zijn, zodat ze individueel aan alle vensterbreedtes aangepast kunnen worden.

Van welk materiaal is een gordijnroede gemaakt?

Gordijnstokken zijn er in veel verschillende materialen, dus er is niet “één gordijnstok”. Je kunt kiezen uit hoogwaardig roestvast staal of messing, metaal, metaal/hout, kunststof/hout of klassieke houtcombinaties.

Er is een geschikte gordijnroede voor elke interieurstijl. Geef je de voorkeur aan een antiek en rustiek interieur, dan maak je zeker de juiste keuze met hout of messing. Geef je de voorkeur aan een heel moderne stijl, dan zijn roestvrijstalen gordijnrails met een hoogwaardig combinatiesysteem voor gordijnen en jaloezieën de oplossing.

Als je bijvoorbeeld een erg lange roede nodig hebt en ook voor een zwaar gordijn kiest, is een stabiele gordijnroede van een navenant stevig materiaal met een dikkere diameter aan te bevelen. Roestvrij staal is in dit geval bijzonder geschikt.

Welke ophangmogelijkheden zijn er?

In grote lijnen zijn er twee verschillende manieren om je gordijnen aan de gordijnroede te hangen:

 • Gordijnringen
 • Binnenlopersystemen

Gordijnringen

Gordijnringen zijn de meest klassieke manier van ophangen en worden door klanten het vaakst gekozen. De gordijnen worden meestal opgehangen en in de ringen vastgezet met plooihaken, zodat het gordijnband er niet uit kan vallen. Ze zijn geschikt voor haak-en-lus sporen of ruchebanden.

Als je gekozen hebt voor lussensjaals of oogjesgordijnen, kun je de ringen of andere accessoires veilig weglaten en je gordijnen direct over de buisroede rijgen.

Interne lopersystemen

Interne lopersystemen zijn wat onopvallender en zijn zo ontworpen dat alle soorten gordijnen, ook schuifgordijnen, er direct en doeltreffend aan bevestigd kunnen worden. Hier worden geplooide glijders gebruikt waaraan de gordijnen of draperieën bevestigd zijn.

Het gemakkelijke en glijdende glijden is een van de grootste voordelen van deze binnenlopers. (Afbeelding bron: pixabay.com / Free-Photos)

Bovendien kunnen op één intern railsysteem meerdere banen worden aangebracht, wat voordelig is voor bijvoorbeeld schuifgordijnen, omdat ze verspringen of elkaar overlappen.

Welke alternatieven zijn er voor een gordijnroede?

Als gordijnrails en raamstangen tot de subtypes gordijnroeden gerekend worden, zijn er twee alternatieven:

 • Draadkabelsysteem
 • Natuurlijke tak

In het volgende deel gaan we dieper in op de twee alternatieven om je een groter overzicht te geven van het onderwerp gordijnroeden.

Draadkabelsysteem

Een draadkabelsysteem is een dunne, gespannen staalkabel die van muur tot muur of met een hoek op de muur bevestigd wordt. Het ziet er niet alleen modern uit, het kan ook op veel verschillende manieren gebruikt worden. Je kunt er niet alleen heel gemakkelijk een metalen oogjesgordijn aan rijgen, maar je kunt er ook versieringen zoals foto’s of een mobiel aan vastmaken.

Niettemin kan het touw doorhangen onder de belasting van het weefsel en moet het regelmatig opnieuw gespannen worden. Als je dit niet wilt doen en de voorkeur geeft aan rechte lijnen en perfectie, kun je beter gordijnroeden of gordijnrails gebruiken.

Natuurlijke takken

Een modern doe-het-zelf alternatief voor gordijnroedes van de hierboven genoemde materialen zijn gordijnroedes van natuurlijke takken. Steeds vaker zie je zulke details van takken in modern ingerichte flats. Ze geven je huis een natuurlijke flair en zijn ook goedkoop.

Holz-Äste

Gordijnroedes van houten takken zijn een goedkoop en heel stijlvol alternatief. (Image source: unsplash.com / Joao Silas)

Als je zo’n tak als gordijnroede wilt gebruiken, moet je er wel voor zorgen dat de tak stabiel genoeg is om je gordijnen stevig vast te houden.

Besluit: Welke soorten gordijnstokken zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een gordijnroede wilt kopen, kun je in principe kiezen uit de volgende vier soorten:

 • Gord ijnroede met één loop
 • Gordijnroede met twee of meer loopsheden
 • Gordijnroede
 • Ruitenroede

Alle vier de soorten zijn geschikt om je gordijnen of draperieën mee op te hangen. Elk type heeft echter zijn eigen voor- en nadelen. In het volgende gedeelte willen we het je gemakkelijker maken om te beslissen wat je moet kopen.

Wat zijn de kenmerken van een gordijnroede met een enkele loop en wat zijn de voor- en nadelen?

Een gordijnroede met een enkele loop is geschikt als je maar één raamdecoratie wilt ophangen, zoals gordijnen, vitrages of vouwgordijnen. Dit betekent dat er maar één niveau van stof is. Dit is meestal een eenvoudige ronde buisstaaf die in verschillende materialen verkrijgbaar is, zoals roestvrij staal, messing, aluminium of kunststof.

De verschillende gordijnen kunnen bevestigd worden met klassieke gordijnringen, de roede zelf of interne railsystemen. Ze kunnen ook aan het plafond of aan de muur bevestigd worden. Er zijn veel variaties mogelijk met gordijnroedes met een enkele loop.

Voordelen
 • Verkrijgbaar in diverse materialen
 • Geschikt voor bijna alle soorten gordijnen
 • Voor de bevestiging kunnen zowel gordijnringen als interne railsystemen gebruikt worden
 • Goedkoper dan dubbel uitgevoerde gordijnroedes
Nadelen
 • Er kan maar één gordijn opgehangen worden
 • Prijs varieert afhankelijk van het materiaal
 • Middensteun nodig voor brede ramen

Bovendien zijn er bijpassende eindknoppen in diverse vormen en uitvoeringen die elke roede opleuken. Afhankelijk van de lengte die je nodig hebt, zijn er ook verlengbare stangen, zodat je ze variabel kunt instellen.

Omdat er maar één roede is, is de prijs vaak lager dan voor gordijnroedes met twee roedes. De prijs kan echter sterk variëren, afhankelijk van het materiaal. Een ander nadeel is dat je middensteunen nodig hebt als je een heel brede vensterpui hebt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een dubbele of meersporige gordijnroede?

Als je niet genoeg hebt aan één soort gordijn en je wilt gordijnen bijvoorbeeld combineren met sjaals voor buiten, dan zijn twee- of meersporige gordijnroedes geschikt voor je. Ze zijn ontworpen voor twee of meer stofniveaus en je kunt verschillende soorten gordijnen combineren.

Zo is het mogelijk om een zonwerend gordijn aan een effen wit gordijn toe te voegen en zo de kamer donkerder te maken. Zo’n gordijnroede kan ook een voordeel zijn in de slaapkamer als je aan het decoratieve gordijn een privacy gordijn kunt toevoegen.

Voordelen
 • Twee soorten gordijnen tegelijk
 • Combinatie van verschillende materialen mogelijk
 • Combinatie van ronde buisroede en binnenste runner roede mogelijk
Nadelen
 • Duurder dan een enkele runner gordijnroede
 • Middensteun nodig voor heel brede ramen
 • Zeer opvallend

Net als bij de enkele runner gordijnroede zijn alle varianten mogelijk qua vormgeving en materiaal. Combinaties van verschillende materialen zijn ook denkbaar. Zo kan bijvoorbeeld één staaf van ronde buis van roestvast staal zijn en de tweede staaf van hout.

Een andere mogelijkheid is om ronde buisstangen te combineren met binnenstangen. Hier kun je bijvoorbeeld je gordijnen aan het achterste binnenste railprofiel vastmaken en ze eenvoudig verplaatsen, terwijl je lus-sjaals of oogjesgordijnen aan de gordijnringen of aan de ronde buisroede zelf aan de voorkant kunt vastmaken.

Omdat hier twee roedes worden aangeboden, is de prijs iets duurder dan bij gordijnroedes met één roede. Als je erg brede ramen of meerdere ramen hebt, heb je ook centrale steunen nodig. Ze zijn ook erg opvallend en moeten daarom bij de rest van de inrichting passen.

Wat zijn de kenmerken van een gordijnrail en wat zijn de voor- en nadelen?

Een gordijnrail is ideaal voor het ophangen van zowel schuifgordijnen als andere gordijnen. Met behulp van glijders, rollers of speciale paneelwagens, die aan de gordijnen of draperieën bevestigd worden, kunnen ze gemakkelijk in de rails gehangen worden.

Gordijnrails zijn er in verschillende uitvoeringen, met zowel enkele als meervoudige rails. Verschillende materialen zoals kunststof, aluminium of hout met kunststof bekleding vind je hier ook. Behalve met de hand zijn er ook versies met elektrische voorzieningen die de gordijnen openen en sluiten met een druk op een knop.

Voordelen
 • Ideaal voor alle soorten gordijnen
 • Plafondbevestiging laat geen onderbreking toe
 • Zeer discreet
 • Ideaal voor ramen zonder bovendorpel
Nadelen
 • Eerder ongeschikt voor hoge plafonds

Een belangrijk voordeel ten opzichte van gordijnroedes is dat ze door de plafondbevestiging niet onderbroken worden en dus met een enkel gordijn meerdere ramen, zelfs over hoeken of in bochten, kunnen ophangen. Bovendien zijn ze heel discreet en nauwelijks zichtbaar, zodat de stoffen op de voorgrond treden.

Plafondrails zijn de enige oplossing, speciaal voor vensters met een heel kleine of geen bovendorpel, zoals het geval is bij moderne panoramavensters. Maar als de plafonds te hoog zijn, zoals in een oude flat, zijn gordijnrails eerder ongeschikt en zien ze er onesthetisch uit.

Wat zijn de kenmerken van een ruitenrail en wat zijn de voor- en nadelen?

Vensterrails worden meestal gebruikt voor korte of smalle ramen. Ze vormen een praktische bevestiging voor ruitengordijnen, zoals bistrogordijnen en korte gordijnen. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende versies:

 • Vitragestangen
 • Caféhausstangen
 • Klemmstangen
 • Schwenkstangen

Alle versies hebben gemeen dat ze ofwel uitschuifbaar, draaibaar of spanbaar zijn en gemakkelijk aan de raamvleugel bevestigd kunnen worden. Klemstangen hebben ook het voordeel dat ze zonder boren op de licht afgeschuinde raamsponning geklemd kunnen worden.

Voordelen
 • Ideaal voor bistrogordijnen en korte gordijnen
 • Meestal uitschuifbaar en klembaar
 • Vaak hoeft er niet geboord te worden
Nadelen
 • Niet geschikt voor zware gordijnen en draperieën
 • Meestal niet van hoge kwaliteit

Dit type gordijnroede is echter niet geschikt voor zware stoffen, omdat ze dunner en korter zijn dan klassieke enkele of dubbele gordijnroedes en ze meestal van kunststof zijn gemaakt.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om gordijnroedes te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om gordijnroedes te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde gordijnroede geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Afmetingen
 • Materiaal
 • Type bevestiging
 • Ontwerp
 • Accessoires

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is aan de afzonderlijke criteria en hoe je ze kunt indelen.

Afmetingen

Afmetingen spelen een belangrijke rol bij de aanschaf van een gordijnroede. Alleen als de lengte en diameter van de gordijnroede goed passen, kan hij gebruikt worden.

Er zijn gordijnroedes in verschillende lengtes, variërend van ca. 30 cm, wat meestal het geval is bij vensterrails, tot roedes of rails van 3 meter.

Zoals in de gids beschreven, moet je aan weerszijden van het raam ongeveer 20-30 cm overhang laten, zodat de gordijnen opzij geschoven kunnen worden als het raam geopend moet worden. Bij verlengbare stangen hoeft de lengte niet precies opgemeten te worden, want ze kunnen individueel ingesteld worden.

Ook de diameter van de staaf kan doorslaggevend zijn. Hoe dikker de staaf, hoe stabieler hij is. Een dikkere diameter is aan te bevelen, vooral voor erg zware gordijnen.

Materiaal

Gordijnroedes zijn er in veel verschillende materialen. De volgende soorten materiaal komen het meest voor:

 • Roestvrij staal
 • Diverse soorten hout, geverfd en onbehandeld (b.v. eiken, beuken, kersen, enz.)
 • Messing
 • Staal
 • Aluminium
 • Kunststof

Als je een moderne en tegelijk zeer hoogwaardige gordijnroede wilt kopen, maak je met roestvrij staal gegarandeerd de juiste keuze. Ze zijn robuust, zeer veerkrachtig en roesten niet. Ze kosten echter ook meer dan, bijvoorbeeld, versies van aluminium of kunststof.

Welk materiaal je uiteindelijk kiest, hangt af van je persoonlijke smaak, je budget en je andere inrichting.

Soort sluiting

Er zijn in principe twee soorten bevestiging voor de gordijnroede.

 • Wandbevestiging
 • Plafondbevestiging

Een wandbevestiging is de meest gebruikelijke manier om een gordijnroede te bevestigen. Daartoe moeten de beugels rechts en links boven het raam in de muur geboord worden.
Gordijnrails worden meestal aan het plafond bevestigd. Dit type bevestiging is vooral geschikt als de bovendorpel van het raam erg klein is, zoals in een dakkapel. Gordijnrails die aan het plafond bevestigd worden zijn ook ideaal als ruimteverdeler en hoeven niet per se aan het raam gehangen te worden. (Image source: pixabay.com / Victoria Borodinova) Bij raamroedes wordt de roede in de raamvleugels geboord of met speciale beugels vastgelijmd. Klemstangen kunnen zelfs eenvoudig op hun plaats geklemd worden zonder te boren.

Design

Als het om design gaat, is er een grote keuze aan verschillende gordijnroedes. Afhankelijk van welk type je kiest, kun je kiezen uit verschillende materialen, vormen, kleuren en verschillende stijlen.

In kinderkamers zijn kindvriendelijke motieven zoals teddyberen en konijnen of felle kleuren erg populair.

Als de eigenlijke vorm van de staaf je niet echt bevalt, kun je hem gemakkelijk verfraaien met bijpassende eindstukken. Je vindt er een ruime keuze aan eenvoudige vormen, verschillende kleuren en materialen, en ook decoratieve en wilde varianten.

Accessoires

Als je je gordijnen online bestelt, worden ze meestal geleverd met accessoires zoals eindstukken en bevestigingsmateriaal. Andere accessoires kunnen zijn:

 • Gordijnringen met plooihaken
 • Plooibare haken
 • Steunen (plafond-, muur- en klemsteunen)
 • x-Glijders voor gordijnrails
 • Koordspansets
 • Tiebacks

Welke accessoires je nodig hebt hangt af van de soort gordijnroede en je inrichtingsvoorkeuren. De volgende tabel vat alle aankoopcriteria samen: Aankoopcriteria Beschrijving Afmetingen De lengte van de roede moet van tevoren goed gemeten worden 20-30 cm overhang rechts en links van het raam plus de raambreedte moet berekend worden Materia Er zijn verschillende manieren om je gordijnroede te bevestigen, afhankelijk van het soort gordijn of de bevestiging.

 • Aan het plafond
 • Aan de muur
 • Van muur tot muur
 • Klemmen (zonder boren)

Gordijnrails worden meestal aan het plafond bevestigd door ze vast te schroeven of, zelden, door ze vast te lijmen. De meeste gordijnrails kun je aan de muur bevestigen door de daarvoor bestemde beugels of steunen in de muur rechts en links van het raam te boren.

Gebruik een waterpas om zeker te zijn dat de beugels op dezelfde hoogte staan.

Muur-tot-muur draadsystemen kunnen vaak bevestigd en gespannen worden. Dit is haalbaarder in een smalle kamer dan in een heel brede kamer. De video toont een voorbeeld van muur-op-muur montage. Raamroedes en vooral klemroedes zijn de gemakkelijkste manier om de gordijnroede te monteren, omdat je er niet in hoeft te boren, maar ze eenvoudig in het binnenste raamkozijn klemt.

Kan ik een gordijnroede inkorten?

Als de standaard lengte van de gordijnroede te lang is voor je raam, kun je hem gemakkelijk inkorten. Afhankelijk van het materiaal van je gordijnroede heb je verschillend gereedschap nodig.

Een fijne ijzerzaag is geschikt voor het inkorten van een metalen of ijzeren staaf. Je kunt er de staaf mee afzagen tot de gewenste lengte. Om ruwe randen te voorkomen, moet je de afgezaagde uiteinden glad maken met een vijl.

Houten staven zijn het gemakkelijkst in te korten. Je hebt een eenvoudige handzaag nodig en schuurpapier om de uiteinden te polijsten.

Welke gordijnroede is geschikt voor mijn VW bus?

Als je met je VW bus reist of kampeert, heb je ook privacy en bescherming tegen de zon bij de ramen nodig. Baimex autogordijnen zijn ideaal voor alle VW modellen. Deze zijn speciaal ontworpen voor het betreffende voertuigtype en kunnen als kant-en-klare gordijnenset met bijpassende gordijnrail gekocht worden. Foto bron: 123rf.com / 43213446

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies