Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

31Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

61Verzamelde opmerkingen

De Aziatische plant Gotu Kola (Centella asiatica) is ook bekend als tijgergras of Indiaas penningkruid. De tropische plant groeit in de buurt van water en is overal in de tropen te vinden. Gotu kola wordt op veel gebieden gebruikt. In sommige Aziatische landen wordt de plant in de geneeskunde gebruikt. In China, bijvoorbeeld, wordt Gotu Kola gebruikt in de Chinese geneeskunde. In India is het bekend in de Ayurveda.

We vergelijken de Gotu Kola plant in zijn verschillende variaties en leggen uit wat belangrijk is voor je aankoop, zodat je het meest geschikte product voor je kunt kiezen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De Aziatische plant Gotu Kola is bekend om zijn antibacteriële en positieve eigenschappen.
 • Gotu Kola staat bekend als een geneesmiddel en een superfood en heeft vele toepassingen.
 • De plant komt over de hele wereld voor en kan niet alleen voor gezondheidsdoeleinden gebruikt worden, maar ook voor persoonlijke verzorging en de bereiding van gerechten

Beste Gotu Kola: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Gotu Kola

Er zijn verschillende soorten Gotu Kola. Om je te helpen beslissen welke Gotu Kola geschikt is voor jou, hebben we hier de belangrijkste criteria op een rijtje gezet.

Om je te helpen de juiste voor je te vinden, zijn hier de antwoorden:

Ingrediënten

Gotu Kola is al duizenden jaren bekend en wordt ook nu nog in delen van Azië gewaardeerd. Bij correct gebruik heeft het zelden bijwerkingen. Hier geven we een opsomming van de ingrediënten van de Gotu Kola plant. De bladeren bevatten belangrijke vitamines A, B, C en E. Het bevat ook arginine, alkaloïden en andere belangrijke mineralen.

Volgens een studie waarin de plant gedurende 16 weken in een kas werd gekweekt en geobserveerd, is een van de meest overvloedige mineralen kalium. Andere mineralen die in belangrijke hoeveelheden aanwezig waren, waren calcium, kalium, ijzer en magnesium.

Andere mineralen zijn koper en zink. Het gehalte aan mineralen varieert echter sterk van plant tot plant. Deze ingrediënten maken van de Aziatische plant een geneeskrachtige plant, die een positief effect heeft op de mens(1).

Inname en dosering

Kinderen kunnen Gotu Kola beter niet innemen. Volwassenen moeten oppassen voor overdosering. Omdat er verschillende soorten gotu kola zijn, vertellen we je hoe je ze elk kunt gebruiken: Als je de tinctuur gebruikt, moet je de doseringsaanwijzingen van de fabrikant volgen. Als richtlijn kun je niet fout gaan met driemaal daags 30 tot 60 druppels.

Voor de thee gebruik je de gedroogde Gotu Kola bladeren, die je gewoon kookt. Je kunt deze thee driemaal daags drinken. In poedervorm kun je driemaal daags 1000 tot 4000 mg gebruiken. Je kunt dit gebruiken in je shakes en smoothies, of bij de bereiding van soepen en andere gerechten, bijvoorbeeld door het aan je haverpap toe te voegen(2).

Gotu Kola kan als zodanig met andere producten gemengd worden, of het nu om cosmetica of voedsel gaat. Niet voor niets wordt het beschouwd als een siuperfood voor lichaam en gezondheid. (Katherine Hanlon/ unsplash)

Effect

Van de plant, die oorspronkelijk uit Azië komt, wordt gezegd dat ze talloze positieve eigenschappen heeft. Gotu kola kan gebruikt worden om een aantal kwalen te behandelen. Deze zijn als volgt:

 • psoriasis
 • acne
 • cellulitis, striae
 • concentratiestoornissen
 • wond
 • spataderen
 • menstruatiestoornissen
 • slaapstoornis
 • depressie
 • verlichting van angst en stress

Er is echter geen klinisch bewijs om veel van deze beweringen te staven. Meer onderzoek is nodig om de precieze effecten te beoordelen(3). Gotu kola is antibacterieel en daarom vooral goed bij wondhelende aandoeningen. Het remt ook ontstekingen.

Uit een studie blijkt dat onderzoekers geloven dat de triterpene saponinen die in Gotu Kola zitten, verantwoordelijk zijn voor de vele gezondheidseffecten(4).

Studies

De geneeskrachtige werking van de Gotu Kola plant is niet goedgekeurd door de FDA (US Food and Drug Administration). Zelfs in dit land is er geen medische bevestiging van de werking van de geneeskrachtige plant Gotu Kola(5, 9).

De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) heeft echter de werking van het waternavelkruid bij wondgenezing al bevestigd. Er zijn ook al verdere studies gedaan naar het feit dat Gotu Kola in combinatie met een ander kruidenmengsel, Abana genaamd, kan helpen om de hoge bloeddruk te verlagen.

Dit werd gegeven aan mensen met hartziekten en die een hoge bloedsuiker hadden. Na 8 weken studie bleek dat het inderdaad de bloeddruk verlaagde(6).

In een andere studie werd getest of gezonde vrouwen een smoothie met Gotu Kola dronken. De consumptie van verse Gotu Kola verhoogde de prestaties en alertheid van de vrouwen. Bovendien verbeterde hun persoonlijk welzijn positief(7).

Gids: Vragen over Gotu Kola in detail beantwoord

We gaan nu in op de belangrijkste vragen en beantwoorden ze voor jou in detail. Dit helpt je om meer over Gotu Kola te weten te komen en maakt het je ook gemakkelijker te beslissen welke Gotu Kola je wilt kopen. In het volgende kom je meer te weten over het volgende:

Voor wie is Gotu Kola geschikt?

Hoewel de Gotu Kola plant veel positieve effecten heeft, moet er toch voor gewaakt worden dat kinderen deze plant niet innemen. Afhankelijk van de dosering kunnen volwassenen Gotu Kola innemen. Oudere mensen boven de 65 moeten erop letten dat de dosering in het begin wat minder is. Dit kan echter verhoogd worden onder toezicht van een arts.

Gezonde volwassenen die hun hoge bloeddruk willen verlagen of iets aan hun stress en angst willen doen, zijn ook goed gediend met Gotu Kola. Gotu kola helpt ook bij depressie en huidziekten zoals psoriasis. Als je echter klachten hebt, moet je een arts raadplegen en om de juiste dosering vragen.

Hoe wordt Gotu Kola gebruikt?

Het geneeskrachtige kruid wordt al enkele duizenden jaren door de mensen gebruikt. Ook nu nog wordt het vooral gebruikt in de geneeskunde in Azië, waar het gebruikt wordt in de Chinese geneeskunde, de Indiase Ayurveda, Sri Lanka en Indonesië, waar de plant ook groeit. Het werd gebruikt bij huidziekten en wondgenezing. Gotu kola verbeterde ook de stemming en alertheid.

Volgens een interessante legende werd de Chinese kruidendokter Li Ching-Yuen meer dan 200 jaar oud. Zijn dieet draaide helemaal om geneeskrachtige kruiden. Onder andere Gotu Kola.

Zoals we al gezegd hebben, kun je Gotu Kola op veel verschillende manieren gebruiken. De plant wordt ingenomen in poedervorm, als capsule of als thee. Het wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Behalve in supplementen kun je Gotu Kola ook in cosmetica gebruiken en er bijvoorbeeld je huid rijkelijk mee voeden.

Je kunt het ook in de keuken gebruiken, bv. door het in je soeppot te doen, of in salades, kwark, shakes en smoothies. De smaak is aromatisch en licht bitter. Daarom wordt het minder als een culinair kruid beschouwd(8).

Conclusie

De Gotu Kola plant is afkomstig uit Oost-Azië, waar ze al duizenden jaren in de Ayurveda en de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt wordt. De Gotu Kola plant is overwegend populair in Azië en heeft daar ook nu nog zijn belang. De plant kan op vele manieren gebruikt worden. In Europa wekte het eerst belangstelling en won het aan populariteit, zodat sommige mensen niet meer onbekend zijn met de term. Van Gotu kola wordt gezegd dat het veel positieve eigenschappen heeft.

Omdat gotu kola tegen veel klachten kan helpen, hangt het van je persoonlijk af welke soort je kiest. Je vindt de plant in capsules, poeder, crèmes, oliën, tincturen en theeën. De bladeren worden ook in de keuken gebruikt, bijvoorbeeld in salades en andere gerechten. Of ook in cosmetica. Je hebt de keus om te kiezen en te zien welke je het mooist vindt.

Er zijn nauwelijks negatieve effecten, maar je moet overdosering vermijden. Als je toch overdoseert, kun je last krijgen van duizeligheid en hoofdpijn. Maagdarmproblemen en vermoeidheid kunnen ook voorkomen. Merk op dat als je medicijnen gebruikt, het beter is eerst aan je arts te vragen of je het kruid mag innemen.

Er moet ook bij gezegd worden dat dit een natuurlijk kruid is dat niet officieel medisch erkend is voor de bestrijding van bepaalde symptomen. Als je een ernstige klacht hebt, raadpleeg dan een arts.

(Coverfoto: bckfwd/unsplash)

Referenties (9)

1. K. Perera (2008), Food values in different morphotypes of Centella asiatica L. with special preference to Iron and Calcium content
Bron

2. gigasnutrition.com: Was ist Gotu Kola und was bewirkt es? Gigas Nutrition BV
Bron

3. medicalnewstoday.com: What are the benefits of gotu kola? Jenna Fletcher, 10.03.2020
Bron

4. Kashmira J. G., Jagruti A. P., Anuradha K. G. (2010), Pharmacological Review on Centella asiatica: A Potential Herbal Cure-all
Bron

5. drugs.com: Gotu kola medically reviewed Cerner Multum, 05.10.2020
Bron

6. J A Antani, R D Kulkarni, J Antani (1990), Effect of Abana on ventricular function in ischemic heart disease
Bron

7. Oluranti M.L., Fatima W., Matthijs D. (25.12.2020), Consumption of fresh Centella asiatica improves short term alertness and contentedness in healthy females
Bron

8. kraeuter-buch.de: Gotu Kola Torsten Purle, 19.01.2019
Bron

9. drugs.com: Gotu kola medically reviewed Cerner Multum, 05.10.2020
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
K. Perera (2008), Food values in different morphotypes of Centella asiatica L. with special preference to Iron and Calcium content
Ga naar bron
Was ist Gotu Kola und was bewirkt es?
gigasnutrition.com: Was ist Gotu Kola und was bewirkt es? Gigas Nutrition BV
Ga naar bron
What are the benefits of gotu kola?
medicalnewstoday.com: What are the benefits of gotu kola? Jenna Fletcher, 10.03.2020
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kashmira J. G., Jagruti A. P., Anuradha K. G. (2010), Pharmacological Review on Centella asiatica: A Potential Herbal Cure-all
Ga naar bron
Gotu kola
drugs.com: Gotu kola medically reviewed Cerner Multum, 05.10.2020
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
J A Antani, R D Kulkarni, J Antani (1990), Effect of Abana on ventricular function in ischemic heart disease
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Oluranti M.L., Fatima W., Matthijs D. (25.12.2020), Consumption of fresh Centella asiatica improves short term alertness and contentedness in healthy females
Ga naar bron
Gotu Kola
kraeuter-buch.de: Gotu Kola Torsten Purle, 19.01.2019
Ga naar bron
Gotu kola
drugs.com: Gotu kola medically reviewed Cerner Multum, 05.10.2020
Ga naar bron
Recensies