Laatst bijgewerkt: 23-08-2021

Accessoires zijn de ideale metgezellen voor een man om een look compleet te maken en niets is zo tijdloos en veelzijdig als een gouden ketting. Gouden kettingen zijn er in een grote verscheidenheid van uitvoeringen. Er zijn dus geen grenzen aan je wensen.

Het maakt niet uit of je je dagelijkse look gewoon wat wilt opfrissen of iets nieuws wilt proberen voor de volgende chique gelegenheid, gouden kettingen zijn duurzaam, van hoge kwaliteit en daarom een duurzame investering voor talloze gelegenheden in de loop der jaren.
Beste gouden ketting heren: Onze selectie

Shopgids gouden ketting heren: Alles wat je moet weten

Dankzij de grote keuze aan gouden kettingen voor mannen is het niet verwonderlijk als je het moeilijk vindt het juiste model te kiezen. Om je te helpen de perfecte gouden ketting voor je te vinden, hebben we enkele koopcriteria samengesteld die je kunnen helpen

 • Legering
 • Afmetingen
 • Ontwerp
 • Vervaardiging

In de volgende paragrafen kom je te weten waar de afzonderlijke aspecten in wezen van afhangen.

Legering

Gouden kettingen van hoge kwaliteit worden gemaakt met een goudlegering. Goudlegering betekent dat het zuivere goud versmolten is met andere materialen, meestal zilver of koper. Dankzij deze versmelting krijgt de halsketting hardheid, want zuiver goud is een heel zacht edelmetaal. Hoe hoger het goudgehalte, hoe waardevoller de halsketting.

Gouden halskettingen zijn er in verschillende legeringen, de meest voorkomende zijn 333 goud, 375 goud en 585 goud. 333 gouden kettingen hebben 8 karaat en zijn gemaakt van 33,3 procent zuiver goud. De 375 gouden kettingen met 9 karaat hebben een goudgehalte van 37,5 procent. 585 gouden kettingen hebben een 14 karaats goudlegering en bestaan uit 58,5 procent zuiver goud.

Er zijn ook nog zes andere goudlegeringen tot 999 goud met 24 karaat. Je moet echter weten dat hoe hoger het goudgehalte van de ketting is, hoe zachter en dus onstabieler de gouden ketting.

Verschillende tinten goud kunnen ook door legeringen gemaakt worden. Rood goud, bijvoorbeeld, ontstaat door een hoog kopergehalte in de halsketting, en de toevoeging van zilver creëert een geelgouden halsketting. Wit goud moet kunstmatig opgehelderd worden, wat tot stand komt door palladium, nikkel of zilver toe te voegen.

Afmetingen

Er zijn wat variaties in de lengte en dikte van gouden kettingen voor mannen. De meeste halskettingen beginnen bij een lengte van 45 centimeter. Naar boven toe is het moeilijk een exacte grens te stellen. Er zijn ook bepaalde verschillen in dikte. Van fijne exemplaren die maar een paar millimeter in doorsnee meten tot dikke gepantserde gouden kettingen die soms meer dan een centimeter in doorsnee zijn.

Er is echter één ding dat je kunt onthouden: Hoe dikker en langer een gouden ketting is, hoe zwaarder hij is.

Design

Een van de meest klassieke gouden kettingen voor mannen is de tank ketting. Zelfs bij deze vorm van halsketting zijn er al een grote verscheidenheid aan ontwerpen, die verschillen in dikte, grootte van de schakels en versmalling van de schakels. Een andere factor zijn de verschillende legeringen die de kleur en textuur van de ketting bepalen.

We zullen hieronder andere soorten gouden kettingen voor mannen meer in detail beschrijven. Maar we kunnen nu al zeggen dat er, dankzij het grote aantal mogelijke combinaties van legering, dikte, lengte en kettingtype, een bijna eindeloos aantal verschillende ontwerpen is.

Productie

Gouden kettingen kunnen zowel met de machine als met de hand gemaakt worden, hoewel het laatste tegenwoordig nauwelijks nog gebruikt wordt. Bij het maken van gouden sieraden moet je echter één belangrijk aspect niet vergeten: De weg van een goudketting begint eerst en vooral in een goudmijn, en het werk in deze mijnen gaat helaas vaak ten koste van de arbeiders en het milieu.

Goudmijnen scheuren grote kraters in het landschap en scheuren hele bergen door. Een ander probleem voor het milieu zijn de zeer giftige chemicaliën die gebruikt worden om het goud van het bijbehorende gesteente te scheiden. De resulterende dampen zijn ook schadelijk voor mens en dier.

In sommige Zuid-Amerikaanse landen werken bovendien vaak kinderen in de goudmijnen, en de meeste arbeiders krijgen een hongerloon voor het levensgevaarlijke werk dat ze dag na dag in de mijnen doen. Daarom wordt één vraag dezer dagen steeds luider: Is er ook duurzaam goud?

Ja, dat is er. Je kunt op zoek gaan naar het Fairtrade zegel of naar bedrijven die oude gouden sieraden recyclen. Dat laatste is niet alleen eerlijk, maar spaart ook de hulpbronnen van onze aarde.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Zoals al gezegd lijkt de keuze aan gouden kettingen voor mannen bijna eindeloos. Dus om je te helpen de best mogelijke keuze te maken, hebben we de belangrijkste vragen over gouden kettingen voor mannen gebundeld en in de volgende paragrafen beantwoord.

In welke stijlen zijn gouden kettingen voor mannen verkrijgbaar?

Zoals hierboven vermeld, zijn er verschillende stijlen gouden kettingen voor mannen. Hieronder hebben we de populairste voor je op een rijtje gezet

 • Venetiaanse gouden ketting voor mannen: De Venetiaanse ketting dankt zijn naam aan zijn Italiaanse oorsprong. Het bestaat uit rechthoekige schakels die nauw in elkaar grijpen.
 • Gepantserde gouden ketting voor mannen: De schakels van de gepantserde ketting zijn plat liggende, licht gedraaide ovalen die in elkaar grijpen. Dit ontwerp ligt helemaal plat.
 • Anker gouden ketting voor mannen: De basisvorm van deze ketting is gebaseerd op de echte ankerketting. De ketting bestaat dus uit afzonderlijke ovale schakels die in elkaar grijpen.
 • Gevlochtengouden ketting voor mannen: De vlechtketting, of koordketting, dankt zijn naam aan zijn structuur, die doet denken aan een gevlochten vlecht of koord.
 • Slangenketting goud voor mannen: De schakels van een slangenketting zijn meestal rond en grijpen zo in elkaar dat er geen tussenruimtes zichtbaar zijn. Hierdoor lijkt het op slangenhuid, waaraan het zijn naam te danken heeft.
 • Koning gouden ketting voor mannen: De schakels van de koningsketting zijn strak in elkaar verstrengeld en bestaan niet uit afzonderlijke schakels en oogjes zoals de andere kettingen, maar zijn gemaakt van verschillende in elkaar grijpende paren schakels.

Als je niet zeker weet welke stijl gouden ketting het beste bij je past, raden we je aan verschillende modellen te passen in een juwelierszaak en vraag gerust advies aan vrienden of je partner.

Hoe kan ik zien of mijn gouden herenketting van echt goud is?

Er zijn verschillende manieren om de echtheid van een gouden sieraad te controleren. Meestal ontdek je op je gouden ketting het reeds hierboven genoemde getal van drie cijfers, dat aangeeft hoe hoog het goudgehalte van je ketting is. Deze getallen kunnen echter ook gemakkelijk op vervalsingen gegraveerd zijn, zodat de waarnemingstest slechts een ruwe leidraad geeft.

Andere testmogelijkheden zijn de geluidstest of de dichtheidstest, maar de resultaten kunnen vertekend zijn in het geval van gouden kettingen, omdat de meeste gouden kettingen ook van andere materialen gemaakt zijn. Dus als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je er niet omheen naar een expert te gaan.

Hoe verzorg en reinig ik mijn gouden herenketting?

Goed bewaren is de sleutel tot langdurig plezier van je gouden ketting. Je kunt je gouden ketting het beste bewaren in een juwelendoosje, maar doe er geen watten in, want dat kan de gouden sieraden tot aanslag aanzetten.

In principe hoeven gouden sieraden niet vaak schoongemaakt te worden. Maar mocht het toch gebeuren, dan heb je twee mogelijkheden om je gouden ketting schoon te maken. De eerste mogelijkheid is om je gouden ketting naar een juwelier te brengen en hem professioneel te laten reinigen.

De tweede optie is om zelf schoon te maken. Je kunt kleine vlekken al voorzichtig verwijderen met een microvezeldoekje. Voor hardnekkiger vuil kun je een ultrasoon bad gebruiken om het vuil te verwijderen, of verschillende huismiddeltjes gebruiken.

Los bijvoorbeeld afwasmiddel of zuiveringszout op in water, leg de halsketting erin en wervel het bakje voorzichtig heen en weer. Was je gouden halsketting daarna grondig en droog hem af met een zachte katoenen doek. Als alternatief kun je je gouden halssieraad schoon schrobben met een zachte tandenborstel en wat tandpasta. Voor die extra glans kun je je gouden halsketting oppoetsen met een wollen doek of met een hertenleer.

Styling tips voor gouden kettingen voor mannen: Hoe bereik je de perfecte look met een gouden ketting

Gouden kettingen, groot of klein, zijn een absolute head-turner, dus we raden aan je look rond je gouden ketting te stylen. Om je gouden ketting kunstig tot zijn recht te laten komen, kies je eenvoudige en gedempte tinten in je outfit. Als je andere accessoires wilt dragen, kun je het beste eenvoudige en neutrale ontwerpen kiezen. Zo leid je niet af van je gouden ketting en blijft de look samenhangend en niet overheersend.

Voor een eenvoudige, elegante look die je kunt dragen in het dagelijks leven, op het werk en bij speciale gelegenheden, kun je terugvallen op de volgende combinaties

 1. Een effen wit T-shirt vormt de basis voor het vakkundig afzetten van je gouden ketting.
 2. Stijl het met een pak in een donkerblauwe tint. Voor casual gelegenheden kun je het jasje weglaten of het pak helemaal verwisselen met een gewone jeans en een effen bomberjack.
 3. Je kunt de kleur van je riem en schoenen op elkaar afstemmen om de look compleet te maken. Voor een blauw pak raden we lichtbruine schoenen en riem aan. Als je je look met jeans gestyled hebt, kun je ook helemaal zonder riem doen en voor witte sneakers gaan. Dit haalt de kleur van je T-shirt op.
 4. Minder is meer. Probeer je keuze aan andere accessoires zo laag mogelijk te houden. Als je niet zonder polshorloge kunt, kies dan een effen model dat bij de kleuren van de rest van je outfit past.
 5. En last but not least: Vergeet je haar en baard niet, want een verzorgd uiterlijk krijg je alleen als je baard en haar ook een verzorgd kapsel hebben gekregen en de nodige verzorging.

Natuurlijk kun je naar eigen voorkeur spelen met de kleuren en combinaties. Deze stylingtips dienen alleen als inspiratie voor je volgende outfit.

Samenvatting

Gouden kettingen zijn niet alleen een mooi accessoire voor vrouwen. Ook mannen kunnen de finishing touch aan hun outfit geven met een chique en hoogwaardige gouden ketting. Dankzij een grote verscheidenheid aan ontwerpen en afwerkingen is er voor elke man de juiste gouden halsketting te vinden.

Voor variatie kun je ook investeren in twee verschillende gouden kettingen en ze regelmatig verwisselen of ze zelfs met elkaar combineren. Als er zorg voor gedragen wordt dat ze zo eerlijk mogelijk vervaardigd worden, op de juiste manier bewaard worden en af en toe verzorgd worden, is een gouden halsketting een langdurige en duurzame investering die in de toekomst waarschijnlijk niet veel van zijn waarde zal verliezen.

(Afbeeldingbron: Ayo Ogunseinde / Unsplash)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies