Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

16Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

66Verzamelde opmerkingen

Met een GPS tracker kun je verschillende voorwerpen of personen in de gaten houden. Je kunt hem gemakkelijk gebruiken om je auto tegen diefstal te beveiligen of je fiets. Ook als je familieleden met dementie hebt, is de GPS tracker een geweldig apparaat om hen tegen gevaar te beschermen. Je kunt met een gerust geweten thuis of op kantoor zijn en met een snelle blik op je smartphone weten waar de tracker is. Dit neemt veel zorgen en angsten weg en je kunt wat beter van je dagelijks leven genieten.

Veel GPS trackers hebben verschillende functies, waaronder de geo-omheining, bewegingsdetector, snelheidsdetector, SOS knop en nog veel meer. Je zult niet per se elke functie nodig hebben en niet elke tracker zal per se bij je doel passen. Daarom hebben we al deze functies op een rijtje gezet in onze grote GPS tracker test 2023 en willen we je helpen een geschikt technisch apparaat te kopen. Je vindt er uitleg over alle mogelijkheden en functies, en ook over de verschillende soorten GPS trackers en handige tips voor gebruik.
Belangrijk om te weten

 • Een GPS tracker is een technisch apparaat dat met behulp van satellieten en het mobiele telefoonnet een zeer precieze plaatsbepaling kan geven. De tracker is verkrijgbaar in verschillende maten en variaties, waardoor hij veelzijdig is. Speuren gebeurt met een nauwkeurigheid van 5-10 meter.
 • Er zijn drie verschillende soorten GPS trackers, de eerste vereist een externe sim kaart, hier zijn maandelijkse kosten aan verbonden. De tweede tracker heeft een geïntegreerde simkaart, hier moet je je op het portaal van de fabrikant registreren en een jaarlijks vast bedrag betalen. De satelliet tracker heeft geen SIM kaart nodig; hij gebruikt extra satellieten voor het volgen, maar wordt vaak alleen voor professionele doeleinden gebruikt.
 • In principe is het volgen altijd zeer nauwkeurig, maar er zijn verschillende storende factoren die het volgen bemoeilijken. Tunnels, grotten of dichte bossen zijn enorme hindernissen voor de GPS satelliet. Maar veel gebouwen in een grote stad zijn ook obstakels en verstrooien het signaal. In zulke situaties vertrouwt de tracker op zendmasten die in de grond ingebouwd zijn. Hoewel het dan mogelijk is het toestel te lokaliseren, is dit veel minder nauwkeurig.

Beste GPS Tracker: Onze selectie

Salind Gps Gps Tracker

Ontdek de optimale beveiliging en gemoedsrust met de Salind GPS Tracker. Dankzij de eenvoudige installatie en complete set bent u meteen klaar om uw waardevolle bezittingen betrouwbaar te volgen. Geen gedoe met het aanschaffen van een aparte simkaart: simpelweg online registreren en de tracker is gereed voor gebruik.

Real-Time Car Gps Tracker Gps Tracker

No products found.

Ontdek de ultieme gemoedsrust met de Real-Time Car GPS Tracker, speciaal ontworpen om u te helpen uw voertuig altijd en overal in de gaten te houden. Deze geavanceerde gps-tracker is voorzien van een draagbare magneet, zodat u hem eenvoudig en veilig aan uw voertuig kunt bevestigen. Met zijn waterbestendige ontwerp kunt u er zeker van zijn dat de Real-Time Car GPS Tracker bestand is tegen de meest uitdagende weersomstandigheden.

Goforjump Gps Tracker

No products found.

Als klap op de vuurpijl, is de GOFORJUMP GPS tracker zo gemakkelijk te gebruiken dat u geen enkele installatie hoeft uit te voeren – zijn sterke magnetische adsorptie doet al het werk voor u. Vertrouw op de GOFORJUMP GPS tracker voor al uw positioneringsbehoeften en geniet van een efficiënte, betrouwbare en energiebesparende ervaring.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een GPS Tracker koopt

Wat is een GPS Tracker?

Een GPS tracker is een elektronisch apparaat dat werkt met een Global Position System (GPS). Via deze GPS geeft het toestel zijn positie door. Zo kun je met een GPS tracker zijn specifieke locatie weten. De GPS tracker bestaat uit drie delen, de GSM module, de GPS ontvanger en een verwerkingseenheid.

Deze staan in wisselwerking met een satelliet en kunnen zo gelokaliseerd worden. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de GPS tracker GPS nodig om te werken. Dit GPS heet officieel NAVSTAR GPS en is een navigatiesatellietsysteem voor positiebepaling. Het werd in de jaren 1970 door het Amerikaanse ministerie van Defensie ontwikkeld en werd in 1985 operationeel.

GPS Tracker-1

Het GPS werd ontworpen door het Amerikaanse Ministerie van Defensie en vereist satellietcontact om te kunnen lokaliseren.
(Image source: unsplash.com/Mael Balland)

Het GPS is nu ’s werelds beste en meest bekende volgsysteem geworden, dat gebruikt wordt in navigatiesystemen, smartphones en GPS trackers.

Hoe werkt een GPS tracker?

Om te kunnen werken heeft de GPS tracker signalen nodig van satellieten in de ruimte. Wanneer het deze signalen ontvangt, berekent het zijn positie. Deze positiegegevens worden dan meestal via een netwerk van mobiele telefoons naar een GPS server gestuurd. De server verwerkt de gegevens, evalueert ze en toont je de locatie van de tracker. De weergave gebeurt meestal via een app.

We hebben de vier belangrijkste stappen voor je vereenvoudigd

 1. Lokaliseren van het toestel via satellietsignaal
 2. De gegevens worden via het telefoonnet naar de server gestuurd
 3. Verwerken en voorbereiden van de gegevens
 4. Toon de gegevens op je toestel via een app

Zoals je al geleerd hebt, heeft de GPS tracker toegang tot het telefoonnet nodig om zijn positie door te geven. Er zijn echter ook GPS trackers die gewoon een andere satelliet gebruiken in plaats van het telefoonnet. Het werkingsprincipe blijft hetzelfde, maar de kosten zijn hoger, want met een satelliet-tracker is traceren mogelijk tot in de meest afgelegen streken van de aarde.

Hoe lang werkt een GPS tracker?

Een GPS tracker zendt signalen uit zolang hij stroom heeft. De meeste GPS trackers werken met een oplaadbare batterij, die natuurlijk eerst opgeladen moet worden. Hoe lang de GPS tracker werkt hangt af van de soort batterij. Twee waarden van de batterij zijn belangrijk voor je: de celspanning en de hoeveelheid lading.

Hiermee kun je bepalen hoe lang je GPS Tracker meegaat. De spanning wordt altijd in volt aangegeven en de hoeveelheid lading in milliampère (mAh). De vuistregel is dat hoe hoger de milliampère, hoe langer de batterij gebruikt kan worden. Dan zijn er natuurlijk factoren als de frequentie van de locatie-vraag en hoe lang de tracker gegevens verzamelt. Als hij deze twee factoren vaak doet, heeft hij meer vermogen nodig.

Er is een lineair verband tussen de levensduur van de batterij en de capaciteit. Een tracker met 500 mAh zendt normaal 16 dagen uit, als hij tweemaal zoveel capaciteit heeft, zendt hij 32 dagen uit, enzovoort. Dus als je een GPS tracker zoekt voor langere tijd, moet je op zoek naar een zeer hoge batterijcapaciteit.

Maar nu denk je, wat als ik een GPS tracker nodig heb voor continu gebruik? Voor de auto is er bijvoorbeeld een GPS tracker die rechtstreeks op de auto-accu wordt aangesloten, zodat hij permanent met een stroombron verbonden is en niet hoeft te worden opgeladen. Draagbare toestellen hebben bijna altijd een oplaadbare batterij of batterijen, dus je moet van tevoren nagaan hoe lang je het toestel wilt gebruiken.

Welke soorten GPS trackers zijn er?

Zoals je al geleerd hebt, hebben GPS trackers het telefoonnet nodig om hun gegevens door te geven. Dit betekent dat ze ook een simkaart nodig hebben waarmee ze op het netwerk kunnen inloggen. Dit is ook het belangrijkste verschil in de soorten GPS trackers.

Verschillende GPS trackers accepteren verschillende netwerken

Er zijn er met een externe simkaart, dat kan een gewone prepaid simkaart zijn, maar je moet de gebruiksaanwijzing raadplegen om te zien welk netwerk geaccepteerd wordt. Er zijn verschillen van model tot model.

Natuurlijk moet de simkaart elke maand bijgevuld worden, je kunt hem niet gebruiken zonder beltegoed.

Dan zijn er ook met een geïntegreerde simkaart die open, laagfrequente netwerken gebruiken, zoals Sigfox of Lora. Deze open netwerken verbruiken veel minder gegevens en batterij dan een gewoon telefoonnet. Dit maakt ze zeer geschikt voor het gebruik van richtingzoekers.

Omdat de simkaart al geïntegreerd is, hoef je je alleen maar online te registreren en een jaarlijks vast bedrag voor het gebruik te betalen. In de meeste gevallen is het vaste tarief goedkoper en blijven hoge roamingkosten je bespaard.

Zoals reeds gezegd zijn er ook GPS trackers die helemaal zonder simkaart werken; ze worden vaak op containerschepen gebruikt omdat ze zeer betrouwbaar zijn. We gaan meer in detail in op het onderwerp soorten volgsystemen in het gedeelte over beslissingen. Maar nu heb je een globaal overzicht van de verschillende GPS trackers.

Hoe nauwkeurig is een GPS tracker?

De nauwkeurigheid van een GPS tracker hangt van verschillende factoren af. Om een toestel in staat te stellen je tot op 5-10 meter nauwkeurig te lokaliseren, moet het in contact staan met zo veel mogelijk satellieten. Hoe meer satellieten met de tracker corresponderen, hoe preciezer de plaatsbepaling. Dit is vooral het geval als de hemel open is en het uitzicht onbelemmerd.

Het is bijzonder moeilijk om een positie te bepalen in tunnels en grotten. Er kunnen echter ook problemen zijn in garages, auto’s of gebouwen. Hier kan de plaats bepaald worden, maar het is niet nauwkeurig tot op 5-10 meter. Je kunt je dus herinneren dat overal waar geen goed GSM signaal is, plaatsbepaling moeilijk is.

Hier is een klein artikel voor je over GPS trackers en diefstal, zodat je een beter idee kunt krijgen van de nauwkeurigheid:

Als het volgapparaat geen voldoende satellietsignaal kan ontvangen, schakelt het over op Wifi. Dit betekent dat het naar een signaal zoekt van GMS masten die in de buurt staan. Deze plaatsbepaling is onnauwkeurig, maar ze maakt een ruwe plaatsbepaling mogelijk. Zelfs in grote steden kan de plaatsbepaling onnauwkeurig worden door de vele gebouwen. Een straal van 30-50 meter is hier niet ongewoon.

Welke GPS tracker voor welk doel?

GPS trackers worden voor verschillende doeleinden gebruikt, of ze nu voor professioneel of privé gebruik zijn. Alle trackers werken volgens het reeds beschreven systeem. De ontwerpen verschillen echter naargelang het toepassingsgebied.

Als je nu een GPS tracker zoekt om mensen of huisdieren te volgen, is het duidelijk dat de constructie veel lichter zal zijn dan die voor vracht of auto’s. Veel GPS trackers voor mensen hebben een noodoproep ingebouwd, waarmee de persoon in een noodsituatie om hulp kan roepen. Voor mensen neemt de GPS tracker vaak de vorm aan van een horloge, of een sleutelhanger.

GPS trackers voor huisdieren zijn vaak zeer robuust gebouwd en waterdicht, zodat ze je nog steeds kunnen lokaliseren als je hond door een beekje rent. De pet trackers zijn ook heel licht en worden vaak aan de halsband bevestigd, zodat ze het dier niet storen.

Een tracker voor een voertuig heeft meestal de vorm van een doos, deze is iets groter en heeft een directe stroomaansluiting. Voor een voertuig-tracker is natuurlijk geen noodoproep nodig, maar hij heeft andere functies zoals snelheidsmetingen en routekartering. Dit kan erg handig zijn bij diefstal.

GPS trackers voor fietsen of motorfietsen zijn vaak erg klein of gecamoufleerd. Ze kunnen niet zoals bij een auto in de motorkap verborgen worden. Zo worden ze, in het beste geval, helemaal niet opgemerkt en kunnen ze toch signalen afgeven bij onrechtmatige diefstal. Op fietsen zit de tracker vaak verborgen in het stuur.

Zoals je ziet komt er geen eind aan de variaties van GPS trackers; er is een geschikt model voor elk doel. Afhankelijk van hoe lang je hem wilt gebruiken, moet je letten op de levensduur van de batterij.

Besluit: Welke soorten GPS trackers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Zoals reeds gezegd zijn er GPS trackers in drie verschillende uitvoeringen. De volgende soorten zijn bekend

 • GPS tracker met geïntegreerde sim kaart
 • GPS tracker met externe SIM kaart
 • GPS tracker zonder simkaart

Afhankelijk van het type GPS tracker zijn er verschillende voor- en nadelen, die we in de volgende paragrafen zullen toelichten. Uiteindelijk heb je een goed overzicht van welk model voor jou geschikt is.

Wat onderscheidt een GPS tracker met een geïntegreerde SIM kaart en wat zijn de voor- en nadelen?

De GPS tracker met geïntegreerde SIM kaart gebruikt het telefoonnet om de gegevens naar je app door te sturen. Je kunt dan de locatie van je volgapparaat volgen. De GPS trackers met geïntegreerde sim kaart gebruiken open netwerken waar je je kunt registreren.

Dit betekent dat je geen maandelijks vast tarief hebt zoals bij een prepaid provider. Ook de kosten voor jaarlijks gebruik zijn vaak erg laag. Zulke trackers worden bij voorkeur gebruikt voor huisdieren. De simkaart is permanent geïnstalleerd en kan dus niet beschadigd worden, zelfs als je viervoeter door het bos rent, kan het niet gebeuren dat de simkaart beweegt.

Voordelen
 • Lage jaarlijkse kosten
 • Simkaart kan niet verschuiven
 • Geen voortdurend opladen van de Simkaart
Nadelen
 • Kan niet maandelijks opgezegd worden
 • Provider verplichting
 • Hoge kosten bij een defecte Simkaart, want hij is permanent geïnstalleerd

Het nadeel is echter dat je in de meeste gevallen voor een jaarabonnement betaalt, zodat de tracker bedoeld is voor permanent gebruik; voor af en toe speuren voor hobby-doeleinden zoals wandelen is een maandelijkse oplaadbeurt beter. Op deze manier hoef je alleen te betalen als je de GPS tracker werkelijk gebruikt.

Wat zijn de kenmerken van een GPS tracker met een externe sim kaart en wat zijn de voor- en nadelen?

De GPS tracker met een externe simkaart werkt volgens hetzelfde principe als die met een externe simkaart. Het enige verschil is dat je een geschikte pre-paid aanbieder moet vinden. Let erop dat de kaart geschikt is voor het toestel; sommige GPS trackers accepteren alleen SIM kaarten die een D1 netwerk ondersteunen.

Anders kun je met dit model ook heel betrouwbaar de plaats van de zender bepalen. Je hoeft niet van tevoren een SMS naar de tracker te sturen om de locatie op te vragen, je kunt de locatie live in je app bepalen.

Voordelen
 • Kan maandelijks opgezegd worden
 • Provider kan veranderd worden
 • Simkaart kan zonder veel moeite vervangen worden
Nadelen
 • Simkaart kan gemakkelijker beschadigd worden
 • Maandelijks opladen van de Simkaart
 • Niet alle netwerken worden geaccepteerd

Omdat de Simkaart uitwendig ingebracht wordt, is hij wat minder geschikt voor dieren, want die dragen het volgapparaat in hun nek, zodat de Simkaartsleuf voortdurend aan wat vuil blootgesteld zou worden. Niettemin zijn er ook trackers voor huisdieren met een externe sim kaart, maar het voornaamste gebruik is in voertuigen en voor mensen.

Wat onderscheidt een GPS tracker zonder SIM kaart en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

De GPS tracker zonder simkaart is de krachtigste variant; hier wordt het mobiele telefoonnet vervangen door een satellietverbinding. Voor het gebruik is een satellietkaart nodig, en de kosten voor zo’n kaart zijn meestal veel hoger dan voor een SIM kaart. Plaatsbepaling is echter ook mogelijk in aanwezigheid van hindernissen.

Dit type GPS tracker wordt vooral gebruikt op containerschepen, zodat ook op volle zee gevolgd kan worden. Soms worden deze krachtige trackers ook gebruikt bij extreme sporten waar geen telefoonmast in de buurt is. Dit betekent dat de atleet ook in afgelegen gebieden van de wereld te vinden is als er een ongeluk gebeurt.

Voordelen
 • Zeer nauwkeurige tracking
 • Vereist geen netwerkdekking
 • Tracking mogelijk zelfs in de meest afgelegen gebieden
Nadelen
 • Vereist satellietkaart
 • Toestel is erg duur
 • Moeilijk te vinden in de detailhandel

Deze tracker is bijna uitsluitend voor professioneel gebruik bestemd en is zeer moeilijk te vinden in de detailhandel. Maar als je het voor professionele of sportieve doeleinden nodig hebt, kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met de fabrikant.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om een GPS tracker te vergelijken en te evalueren

In het volgende gedeelte laten we je zien waar je op moet letten als je een GPS tracker koopt. Bij je aankoopbeslissing moet je de volgende punten in overweging nemen om een geschikt product te kunnen aanschaffen:

De precieze uitleg van de criteria komt nu; we hopen dat dit je beslissing gemakkelijker maakt.

Nauwkeurigheid

Zoals reeds gezegd zijn de meeste trackers nauwkeurig tot op 5-10 meter, maar gebouwen of bomen kunnen het satellietsignaal storen, in welk geval de tracker werkt met de zendmasten die op de grond staan. Hiermee is ook een locatie mogelijk, maar die is minder nauwkeurig.

Omdat alle GPS trackers met dezelfde satellieten en soortgelijke technologie werken, zouden ze je allemaal een locatie moeten geven binnen een straal van 5-10 meter, als er geen interferentie is.

Bij vrije ontvangst is de GPS tracker nauwkeurig tot op 5-10 meter

Toch moet je voor je koopt recensies van klanten lezen, want alleen zo kom je te weten of het product ook werkelijk presteert. Maar normaal moeten er niet te veel afwijkingen zijn.

Levensduur van de batterij

In tegenstelling tot de nauwkeurigheid varieert de levensduur van de batterij sterk van model tot model. Er zijn enorme verschillen, afhankelijk van de grootte en het doel van het volgapparaat, wat het aantal milliampères betreft. Een autotracker is veel groter dan een personal tracker en heeft daarom ruimte voor een grotere batterij.

Onder de autotrackers hebben we er geen gevonden die minder dan 5000 mAh heeft; met deze capaciteit zou de batterij een gebruikstijd van ongeveer 90 dagen moeten hebben. Natuurlijk zijn er ook modellen met veel meer looptijd als je je tracker niet zo vaak wilt opladen. De maximale milliampère die we konden vinden was 20000. Deze batterij gaat ongeveer 400 dagen mee.

De personal trackers zijn veel kleiner en hebben daarom een kleinere batterij. Daardoor is de looptijd ook korter, die begint bij 2 dagen en eindigt bij 100 dagen. Afhankelijk van het model en de uitvoering zijn de verschillen enorm. Maar deze kleinere batterijen kunnen ook sneller opgeladen worden.

Hier hebben we een tabel voor je opgesteld, zodat je een beter overzicht hebt.

Type Batterijduur
Voertuig tracker 90-400 dagen
Persoon tracker 2-100 dagen
Huisdier tracker 2-42 dagen

Hoe beter de batterijduur, hoe duurder het volg-apparaat meestal is. Voor auto’s is er vaak het alternatief van directe stroomvoorziening via de auto-accu. Zulke modellen hebben het voordeel dat je je geen zorgen hoeft te maken over het opladen.

Grootte

Zoals je al geleerd hebt, heeft de grootte een enorme invloed op de levensduur van de batterij, want een grotere batterij neemt gewoon meer plaats in. Als je een tracker voor de auto nodig hebt, maakt de grootte waarschijnlijk niet uit, want je vindt wel een geschikte schuilplaats.

Natuurlijk moet je geen enorme tracker kopen als je in een Smart auto rijdt. De meeste voertuigvolgsystemen hebben afmetingen van 90x70x20, er zijn altijd afwijkingen, maar dat is niet erg.

De trackers voor mensen zijn meestal veel kleiner, ze hebben de vorm van een sleutelhanger of een horloge. De horlogetrackers zijn ongeveer zo groot als een iets dikkere smartwatch, de sleutelhangers zijn ongeveer zo dik als een duim met een gemiddelde grootte van 80 mm.

Bij dieren worden de trackers meestal aan de halsband bevestigd, en de grootte varieert naar gelang het soort dier. De afmetingen van kattenspeurders zijn ongeveer 7,5x2x1,5 cm, deze maat is optimaal voor een gewone huiskat van 4 kg of meer.

De trackers voor honden verschillen in grootte, want er zijn hier beduidend meer rassen en grootteverschillen. Voor grote honden zijn de gemiddelde afmetingen 3x5x8 cm, deze maat is bedoeld voor huisdieren van meer dan 20 kg. Voor kleinere honden zijn de maten ruwweg gebaseerd op de kattenspeurders.

Gewicht

Door de verschillende afmetingen variëren de GPS trackers ook in gewicht. Voor GPS trackers voor voertuigen moet het gewicht geen al te groot probleem zijn, want het gewicht mag geen echte ballast voor een auto zijn. Maar ook hier is er een groot bereik, beginnend bij 100 g en eindigend bij 1 kg.

Hoe groter de batterij, hoe zwaarder de zoeker, dus als je een zoeker met een lange levensduur nodig hebt, heb je een zware nodig. Voor een motorfiets moet je een lichtere rupsband zoeken, zodat de magneet het houdt, hier is een zware rupsband een nadeel.

Volkstrackers zijn toch al wat lichter omdat ze niet erg groot zijn, maar ook hier zijn er grote verschillen in gewicht. Er zijn namelijk ook trackers voor in de broekzak, en die kunnen wel 200 gram wegen. Anders ligt het bereik voor sleutelhanger- en horlogemodellen tussen 30 en 69 g.

Bij de modellen voor huisdieren is het logisch dat de trackers voor grotere dieren zwaarder zijn. Voor honden van 20 kg of meer is het gemiddelde ongeveer 150 g, terwijl kleinere modellen voor middelgrote en kleinere huisdieren ongeveer 40 g wegen. Er is hier een enorm verschil in gewicht, je moet hier bij de aanschaf beslist op letten, want een te zware tracker kan je huisdier op de lange duur schaden.

SOS knop

Veel GPS trackers voor mensen hebben een geïntegreerde SOS knop die bij indrukken alle opgeslagen alarmnummers waarschuwt. Dit betekent dat jij en alle andere nummers via de app een push melding krijgen dat de persoon in moeilijkheden is. De SOS toets moet drie seconden ingedrukt worden om geactiveerd te worden.

Deze functie is vooral goed voor senioren die gevaar lopen te vallen, voor het geval ze alleen buiten een wandeling maken en ten val komen. Zo kunnen ze, als er niemand in de buurt is, contact opnemen met hun verwanten die hen te hulp snellen.
Deze functie is ook een goed alternatief voor schoolkinderen, want ze hoeven niet direct naar de mobiele telefoon te grijpen bij pesterijen of andere voorvallen. Het kind kan discreet op de knop drukken en zo hulp krijgen. Een SOS knop heeft veel voordelen, dus als deze functie je belangrijk lijkt voor een personal tracker, moet je er in de artikelbeschrijving aandacht aan besteden.

Geo fence

Een andere populaire functie van GPS trackers is de geo fence functie, waarbij je op de app een gebied kunt afbakenen. Als dit gebied overschreden wordt, ontvang je een push notificatie op je mobiele telefoon. Deze functie is bijzonder goed voor diefstalpreventie.

Je wordt onmiddellijk verwittigd als iemand je auto of motor steelt en kunt direct de politie waarschuwen. Deze functie is niet alleen nuttig voor voertuigen, maar ook voor kinderen of huisdieren. Zo kun je er zeker van zijn dat de kat thuis is zonder steeds te hoeven controleren waar hij zich bevindt.

GPS Tracker-2

Met de geo-fence weet je meteen of je voorwerp onbedoeld de straal verlaat.
(Image source: unsplash.com/ Markus Winkler)

De geo-fence is ook goed voor kinderen. Als je kinderen wat ouder zijn en alleen maar naar de speeltuin om de hoek willen, kun je van thuis uit in de gaten houden of ze de voorgeschreven radius verlaten. Dit klinkt misschien nogal toezichthoudend, maar kinderen komen vaak met nogal onredelijke ideeën die hen in grote problemen kunnen brengen.

Zoals je ziet kan de geo-fencing functie heel nuttig zijn, als het nuttig is voor je doeleinden moet je er bij aankoop op letten, maar de meeste GPS trackers hebben tegenwoordig zo’n functie ingebouwd.

Snelheidsalarm

Het snelheidsalarm is alleen bedoeld voor voertuigvolgsystemen, hier kun je een maximum snelheid instellen in je app. Als dit overschreden wordt, krijg je een melding via SMS of push. Dit laat je meteen weten dat je je voet van het gas moet halen.

Dit kan je helpen als je problemen hebt om je aan de maximumsnelheid te houden en al een paar keer geflitst bent. Maar ook als je bijzonder breekbare lading vervoert, of als je auto zijn laadlimiet bereikt heeft en een bepaalde snelheid niet mag overschrijden, is deze functie nuttig voor een veilig transport.

De snelheidswaarschuwing kan je ook helpen je brandstofkosten te minimaliseren, zodat je langere afstanden kunt afleggen bij een constante snelheid zonder het gaspedaal hard in te hoeven drukken. In de meeste GPS trackers is een snelheidsalarm ingebouwd, maar je moet nagaan of je gewenste product er een heeft als je het nodig hebt.

Bewegingsalarm

Je vraagt je misschien af, waarom heb ik het bewegingsalarm nodig als ik de geo-fence heb? Wel, heel eenvoudig, het bewegingsalarm is er om je te waarschuwen als iemand de GPS tracker wil verwijderen. Veel autodieven zijn natuurlijk heel goed op de hoogte van GPS trackers en zoeken ze natuurlijk op.

Om te voorkomen dat hij wordt weggenomen, is er het bewegingsalarm, dat je onmiddellijk waarschuwt als iemand de GPS tracker uit zijn opbergplaats verwijdert. Zo ben je ook beschermd tegen meer gesofisticeerde pogingen tot diefstal.

Ook hier is in de meeste modellen zo’n bewegingsalarm al ingebouwd, wat als voordeel heeft dat je een grotere keuze hebt. Je moet echter altijd goed lezen of de functie beschikbaar is.

Batterij-alarm

Het batterij-alarm heeft tot taak je te waarschuwen voordat de batterij leeg is. Dit betekent dat je niet het risico loopt een nutteloos, leeg volgsysteem in werking te hebben. Het batterijalarm is aanwezig in bijna alle voertuigvolgsystemen, en omdat ze niet vaak uit de auto gehaald worden, is deze functie hier erg belangrijk. Meestal komt de waarschuwing bij een batterijniveau van 20%.

Niet alle huisdierentrackers hebben een ingebouwd batterij-alarm, maar je kunt het batterijniveau ook controleren op het verklikkerlampje. Als je echter denkt dat een batterijalarm nuttig is, moet je een model kiezen met deze functie.

Er zijn ook veel modellen personal trackers zonder batterijalarm. Een batterij-alarm is hier heel nuttig als je je bejaarde familieleden niet elke dag ziet, zodat je tijdig verwittigd wordt als de batterij bijna leeg is en kunt voorkomen dat de tracker uitschakelt.

Materiaal/waterdicht

Bijna alle GPS trackers zijn van kunststof, sommige hebben ook een rubberen coating. Als je je volgapparaat in de natuur wilt gebruiken, moet je ervoor zorgen dat het waterdicht is.

Dit is vooral belangrijk voor honden- en kattenspeurders, omdat ze in contact kunnen komen met water. Of de hond nu door een beek loopt of het begint te regenen. Het zou vervelend zijn als je je huisdier niet meer kon lokaliseren omdat de tracker door het water beschadigd was.

GPS Tracker-3

Honden worden snel nat, dus het volgapparaat moet waterdicht zijn.
(Image source: unsplash.com/Laula Co)

Waterdichtheid is ook belangrijk voor volgsystemen voor motorfietsen, want je bevestigt de tracker meestal met een magneet aan de buitenste behuizing. Een waterdicht model is hier ook uiterst belangrijk, want anders gaat de GPS tracker stuk in de regen. Als je je tracker in de auto hebt, is waterdichtheid niet zo belangrijk, maar als de GPS tracker in de motor zit, moet je een waterdicht exemplaar kopen.

Je moet ook letten op de waterdichtheid van personal trackers, want GPS trackers zijn gevoelige technische apparaten. Vocht kan er snel voor zorgen dat het niet meer goed werkt. Omdat het tijdens een wandeling vaak kan regenen, sta je aan de veilige kant met een waterafstotend hulpmiddel.

Beeldbron: Antic/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies