Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote graanmolen test 2022. Hier stellen we alle graanmolens die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste graanmolen voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een graanmolen wilt kopen.
De belangrijkste dingen in een notendop

 • Een graanmolen maakt het mogelijk graan vers te malen en zo alle voedingsstoffen en vitamines te behouden en is bijzonder geschikt voor mensen met een glutenintolerantie.
 • Er zijn verschillende soorten graanmolens, die op grond van hun motor onderscheiden worden in handbediende en elektrische graanmolens.
 • Graanmolens kunnen gebruikt worden om een grote verscheidenheid aan granen te malen, zoals tarwe, rogge, spelt, gerst, haver, gierst, maar ook rijst, linzen, quinoa, amaranth, kikkererwten, maïs en boekweit. Maar bepaalde grinders kunnen ook gebruikt worden voor koffie en specerijen.

Beste Graanmolen: Onze selectie

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een graanmolen koopt

Wat zijn de voordelen van een graanmolen?

Bij de aanschaf van een graanmolen denk je misschien altijd dat je je meel ook gewoon in de supermarkt kunt kopen, maar een graanmolen heeft toch veel voordelen. Versgemalen meel heeft immers veel voordelen boven supermarktmeel.

Getreidemühle-1

Dankzij de graanmolen kun je verschillende mengverhoudingen van meel uitproberen en zelf de mate van fijnheid bepalen.
(Image source: Pixabay / gaetano28)

Een graanmolen is een groot voordeel, vooral als je een dieet wilt volgen dat rijk is aan volle granen. De graanmolen kan gebruikt worden om verschillende soorten graan te malen.

Als je zelf meel maakt, kun je veel vitaminen en voedingsstoffen bewaren die anders verloren zouden gaan. De smaak van het graan is ook veel beter omdat het volkoren graan direct verwerkt wordt.

Het onbewerkte graan bevat kiem, kaf en endosperm en dus alle belangrijke voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de gezondheid. Volkoren granen houden je ook langer vol.

De graanmolen heeft een bijzonder voordeel voor mensen die geen gluten in voedsel kunnen verdragen, want bij het zelf bereiden van het meel is er geen gevaar voor besmetting met gluten.

Wat kan ik in een graanmolen malen?

Wat je in je graanmolen kunt malen hangt af van het vermogen en het maalmechanisme van de graanmolen. Afhankelijk van de hardheid van de korrels (b.v. maïs, boekweit, kikkererwten) is een navenant krachtige motor nodig.

Grote graansoorten zoals maïs of kikkererwten moeten in kleine hoeveelheden gekorreld worden en ook vaak meerdere malen gemalen worden.

De molen voor thuis kan echter niet alleen graan malen, maar ook specerijen zoals peper en karwij en zelfs koffie. Bij specerijen moet echter opgemerkt worden dat het het beste werkt als ze samen met het meel gemalen worden.

Samengevat kun je de volgende granen en hun alternatieven in de graanmolen malen:

 • Tarwe
 • Rogge
 • Haver
 • Gerst
 • Quinoa
 • Amaranth
 • Linzen
 • Maïs
 • Rijst
 • Boekweit
 • Kikkererwten

Welke alternatieven zijn er voor de graanmolen?

Als alternatief voor de gebruikelijke graanmolen kan een maalhulpstuk voor een keukenmachine gebruikt worden. Vooral als er al een keukenmachine in het huishouden is, dan is het een goed en goedkoop alternatief.

Het hulpstuk kan eenvoudig op de keukenmachine gemonteerd worden. Hiermee kan hetzelfde resultaat bereikt worden als met de eenvoudige graanmolen.

Besluit: Welke soorten graanmolens zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een graanmolen wilt kopen, zijn er verschillende alternatieven waaruit je kunt kiezen. In principe zijn er deze vier soorten graanmolens:

 • Elektrische graanmolen
 • Handbediende graanmolen
 • Combinatiemachine
 • Vlokkenbreker

De bediening verschilt enigszins tussen de verschillende graanmolens, afhankelijk van of je een elektrische of handbediende graanmolen verkiest.

De graanmolens verschillen ook in het feit of het graan tot meel of tot vlokken verwerkt moet worden, wat verschillende voor- en nadelen heeft.

In de volgende paragrafen willen we je kennis laten maken met deze vier verschillende graanmolens. Daartoe presenteren en vergelijken we de verschillen en de voor- en nadelen.

Wat zijn de kenmerken van een elektrische graanmolen en wat zijn de voor- en nadelen?

De elektrische graanmolen wordt aangedreven door een kleine elektrische motor en geeft dus de beste resultaten als het gaat om het malen van meel. Deze graanmolen is vooral geschikt voor je als je veel bakt en veel meel nodig hebt.

Voordelen
 • Snel malen
 • Grotere hoeveelheden meel kunnen gemaakt worden
 • Geschikt als je veel bakt
Nadelen
 • Duurder

Bij de elektrische graanmolen is het belangrijk waarde te hechten aan de prestaties van de molen, anders kunnen harde graansoorten niet optimaal verwerkt worden. Het vermogen bepaalt ook hoeveel meel per minuut gemalen kan worden. Een bijzonder voordeel is dat het meel snel gemalen kan worden.

Wat onderscheidt een met de hand bediende graanmolen en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De met de hand bediende graanmolen wordt aangedreven door een zwengel of een looprad. Als je alleen kleine hoeveelheden graan wilt malen, is deze het beste voor jou. Deze molen heeft geen elektriciteit nodig en is heel gemakkelijk in het gebruik, zodat je hem ook op reis kunt gebruiken.

Voordelen
 • Goedkoper
 • Voor kleine hoeveelheden
 • Vereist geen elektriciteit
 • Compact van formaat
 • Gemakkelijk in gebruik
Nadelen
 • Weinig vermogen
 • Krachtig
 • Tijdrovend

De met de hand bediende graanmolens zijn vaak goedkoper dan die met een motor. De grotere modellen kosten bijna evenveel als de elektrische graanmolen. Een handbediende graanmolen is bijzonder compact van formaat, maar ze hebben een kleinere capaciteit.

Wat zijn de kenmerken van een vlokkenbreker en wat zijn de voor- en nadelen?

De vlokkenbreker steelt geen meel, maar is vooral geschikt als ontbijtvlokken ’s morgens een must zijn. Dit komt doordat de machine het graan verplettert.

Voordelen
 • Productie van graanvlokken
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Oliehoudende zaden en specerijen kunnen verwerkt worden
Nadelen
 • Er kan geen meel geproduceerd worden

Dit levert zelfgemaakte vlokken op die alle vitaminen en mineralen bevatten. De voedingsstoffen gaan verloren in de gewone graanvlokken die je in de supermarkt krijgt, omdat de producten gepasteuriseerd zijn.

De vlokkenbreker kan ook gebruikt worden om oliehoudende zaden te persen, zoals lijnzaad, maanzaad of pompoenpitten en specerijen. De graanbreker heeft twee rollen en is bijzonder gemakkelijk schoon te maken.

Wat onderscheidt een combimachine en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een combimachine is een molen die niet alleen graan kan malen, maar ook een vlokkenbreker is. Dit toestel is bijzonder voordelig als je beide huishoudelijke apparaten wilt gebruiken.

Voordelen
 • Geschikt om te malen en te vermalen
 • Compact
 • Goedkoper dan twee afzonderlijke toestellen
Nadelen
 • Vermalen en vermalen vaak alleen na elkaar mogelijk
 • Vermogen lager
 • Alleen elektrische aandrijving mogelijk

Bij sommige combinatie toestellen kunnen beide functies onafhankelijk van elkaar gebruikt worden. Het grote voordeel hiervan is dat het een compact toestel is dat twee afzonderlijke toestellen in één vervangt.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om graanmolens te vergelijken en te evalueren

In dit deel stellen we de verschillende koopcriteria voor die van belang zijn in verband met graanmolens en maken het je zo gemakkelijker om te beslissen.

De criteria die je kunt gebruiken om graanmolens te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij elk van de criteria belangrijk is.

Aandrijving type

We hebben hierboven al de verschillende soorten graanmolens besproken. We willen je er echter nogmaals aan herinneren dat het belangrijk is duidelijk te zijn over waar de graanmolen voor gebruikt gaat worden.

Als je niet alleen meel nodig hebt om te bakken, maar ook ontbijtgranen, is een combinatie-unit beslist de beste keuze voor jou. Afhankelijk van hoe vaak je de molen nodig hebt, moet je ook de juiste graanmolen kiezen.

Getreidemühle-2

Sommige graansoorten, zoals maïs, moeten verschillende malen gemalen worden.
(Image source_Alicja_ / Pixabay)

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is of je je graanmolen veel of weinig wilt gebruiken en of je er graanvlokken of meel mee wilt maken. Je moet ook beslissen of je stroom wilt gebruiken om je producten te maken of dat je liever de snelle elektrische graanmolen gebruikt.

Grinders

Bij de aanschaf van een graanmolen heb je verschillende keuzemogelijkheden voor de molen, zoals je in de tabel kunt zien.

Type Beschrijving
Stalen molen Het voordeel van een stalen molen is dat deze ook gebruikt kan worden voor het malen van specerijen en oliehoudende zaden en dat het graan er niet zo gemakkelijk mee besmeurd wordt. Maalmolens van staal zijn ook bijzonder gemakkelijk schoon te maken en kunnen gemakkelijk worden vervangen als ze te versleten raken.
Natuur- en kunststeen De steenmolen produceert bijzonder fijn meel. Aangezien het graan gelijkmatig tussen de stenen schijven wordt gemalen. Zij zijn echter niet bijzonder geschikt voor het malen van oliehoudende zaden, aangezien deze het maalmechanisme verstoppen. Natuursteen is vrij zeldzaam in graanmolens, hoewel ze bijzonder duurzaam zijn.
Korundkeramiek Het meest voorkomende maalmechanisme is dat van keramiek, omdat het zeer hard en duurzaam is. Keramiek is bijzonder geschikt voor de productie van bijzonder fijn meel. Bovendien is het niet belangrijk of een graansoort hard is of niet. Vette zaden zijn ook niet geschikt voor deze molen.

Vulhoeveelheid

De vulhoeveelheid en de grootte van de trechter verschillen naargelang het model. Welke capaciteit voor jou geschikt is hangt weer af van wat je met je graanmolen wilt malen. Handgraanmolens hebben een kleinere capaciteit dan elektrische graanmolens, maar er zijn enkele uitzonderingen.

Motorvermogen

Wat de motor van de graanmolen betreft, is het bijzonder belangrijk op zijn prestaties te letten als u van plan bent harde granen te malen. Het is ook belangrijk te onthouden dat hoe meer vermogen de graanmolen heeft, hoe meer meel er per minuut kan worden gemalen.

Motorvermogen Beschrijving
250 watt Minimaal vermogen en instapmodel
360-400 watt Standaard en al hoog vermogen
Vanaf 550 watt Geschikt voor bijzonder hard graan en veelvuldig gebruik
Vanaf 900 watt Industriële molen niet geschikt voor huishoudelijk gebruik

Wetenswaardigheden over het onderwerp graanmolens

Hoe maak ik mijn graanmolen schoon?

Graanmolens zijn keukenapparaten die niet veel reiniging behoeven, omdat ze zichzelf reinigen tijdens het maalproces. Als u echter alleen fijn meel maakt, is het raadzaam af en toe wat grovere korrels te malen. Rijst is hier het meest geschikt voor.

De meeste graanmolens kunnen snel en gemakkelijk worden geopend. U kunt dan de molensteen verwijderen en ook schoonmaken. U kunt uw graanmolen ook schoonmaken met een borstel en een vochtige doek.

Afhankelijk van hoe vaak de graanmolen wordt gebruikt, moet hij om de paar maanden met een handstofzuiger worden gestofzuigd om alle maalsel te verwijderen.

Als u vaak oliehoudende zaden maalt, moet u uw graanmolen goed verzorgen om vlekken te voorkomen.

Waar moet ik allemaal op letten bij het gebruik van een graanmolen?

Tot slot hebben we alle belangrijke informatie samengevat die je van pas kan komen bij het gebruik van een graanmolen.

 • Bij het gebruik van een graanmolen is het belangrijk op te merken dat alleen droog graan gemalen wordt. Vochtig graan kan alleen langzamer geslepen worden en zal de steen besmeuren als de zetting fijn is.
 • Er moet op gelet worden dat geen korrels in de depressies blijven steken en zo de steen kunnen verspreiden.
 • Bij het gebruik van de graanmolen moet je in de buurt blijven, want de molensteen kan heet worden, of, in het geval van granen die meer olie bevatten zoals tarwe, spelt of rijst, kan er olie uitlekken en op de molensteen smeren.
 • Als er bij het gebruik van de graanmolen klontjes worden uitgegooid, is het belangrijk dat de graanmolen grover wordt ingesteld tot het meel gelijkmatig geraspt is.
 • Een vuistregel is: hoe minder graan in de molen, hoe fijner het gemalen kan worden.Grote, harde korrels moeten altijd tweemaal gemalen worden.

Beeldbron: 123rf.com / Fischer

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies