Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Kleine dingen vormen het hele plaatje. Om de tuin er netjes en verzorgd te laten uitzien, moet het gazon voortdurend gemaaid worden. De juiste grasmaaier kan deze taak aan op zowel kleine als grote oppervlakten. De aankoopbeslissing is echter vaak moeilijk door de vele verschillende modellen.

Met onze grasmaaier test 2022 willen we je helpen het beste apparaat voor je te vinden. We hebben verschillende soorten grasmaaiers vergeleken en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.




De belangrijkste feiten in het kort

 • Grasmaaiers worden in 3 groepen verdeeld. Hiertoe behoren elektrische grasmaaiers, benzine grasmaaiers en accu grasmaaiers. Ze verschillen in verschillende opzichten en zijn geschikt voor verschillende gazons.
 • De grasmaaier moet na elk gebruik worden schoongemaakt en regelmatig worden onderhouden. Zo kun je de levensduur van je machine verlengen en genieten van een mooie tuin.
 • Voor het gebruik van grasmaaimateriaal gelden bepaalde regels en voorschriften. Overtreding daarvan levert een boete op.

Beste Grasmaaier: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor grasmaaiers

Bij de aanschaf van een grasmaaier moet zowel op de werkelijke gebruiksgebieden als op de technische kenmerken gelet worden. Je kunt beslissen welke grasmaaier het beste bij je past aan de hand van de volgende criteria:

We gaan verder met precies uit te leggen wat in elk aspect belangrijk is.

Snijbreedte

Bij het kiezen van de snijbreedte van je grasmaaier geldt één regel: Als het gazonoppervlak groot is, moet je ook een grotere snijbreedte kiezen. Bij kleinere modellen is de maaibreedte 30 tot 58 cm.

De maaibreedte is bepalend voor de grootte van het gazon.

De snijbreedte vanaf 60 cm geeft aan dat je al in het dure en professionele segment zit. Hier vind je bijna geen grasmaaiers die niet door benzine aangedreven worden.

Hoe groter de maaibreedte, hoe minder je over het gazon hoeft te lopen. Maar voor delicaat werk, bijvoorbeeld op hoeken, zijn kleinere modellen grasmaaiers meer geschikt. De snijbreedte beïnvloedt ook de afmetingen en de constructie van de machine.

We hebben een overzicht voor je gemaakt van welke maaibreedte geschikt is voor welke gebieden.

Snijbreedte oppervlakte
32 cm werkbreedte tot 300 m²
34 cm werkbreedte tot 400 m²
37 cm werkbreedte tot 500 m²
42 cm werkbreedte tot 800 m²
46 cm werkbreedte tot 1200 m²

Ook de wilde dieren lijden eronder. Om te weten te komen hoe luid het toestel is, kijk je gewoon naar de technische specificaties.

Apparaten met een hoog geluidsniveau kunnen hinderlijk zijn.

Geluidsniveaus worden voor alle toestellen in dB aangegeven. De verschillen in de waarden moeten niet onderschat worden. 10 dB meer betekent meestal bijna een verdubbeling van het geluid bij zulk groot tuingereedschap.

Het geluidsniveau van de machine is dus een belangrijker criterium bij de beslissing welke machine te kopen. Het geluidsniveau van benzine grasmaaiers ligt meestal tussen 90 en 95 dB. Ze zijn daarom aanzienlijk luider dan bijvoorbeeld elektrische grasmaaiers. De laatste produceren 84 tot 90 dB aan geluid.

Maaihoogte instellen

De maaihoogte moet worden aangepast aan de groei van het gazon. Dit is nodig tijdens het groeiseizoen, wanneer de planten bijzonder snel groeien.

Bovendien kan een verkeerde maaihoogte de gezondheid van de planten negatief beïnvloeden en schimmelaantasting veroorzaken. De instelling gebeurt door de centrale maaihoogteverstelling met een hendel of een stelwiel.

Een enkele afstelling is gemakkelijk en vind je al op goedkope modellen. Het is duurder als de maaihoogteverstelling op de voor- en achteras gescheiden zijn. Dan moeten twee niveaus bijgesteld worden, wat het werk moeilijker maakt.

Het is veel ingewikkelder als alle wielen moeten worden verwijderd en in een andere stand vastgeschroefd. Heb je juist zo’n grasmaaier model en stel je de maaihoogte van de machine niet af, dan kun je behalve je gazon ook je motor kapot maken.

Wielen en maat

De optimale wielen voor je grasmaaier moeten licht, groot en met een eenvoudig loopvlak zijn. Dit is belangrijk bij het maaien van natte gazons. Je ziet meteen of de wielen het gemaaide gras opvangen of er gemakkelijk overheen rollen.

Grootte en lichte wielen zijn cruciaal voor comfortabel werken.

Let bij het kopen van een grasmaaier op de grootte van de wielen. Grote wielen strijken de hobbels glad en maken het duwen gemakkelijker. Ook de kwaliteit en de afwerking van de wielen moeten goed zijn. Anders wordt het werken in de tuin een pijnlijke zaak, omdat het eenvoudigweg niet mogelijk is het apparaat te duwen.

Het handvat is ook belangrijk. Verstelbare of afneembare handgrepen maken het maaien van het gazon veel gemakkelijker.

Besluit: Welke soorten grasmaaiers zijn er en welke is geschikt voor jou?

In het algemeen worden grasmaaiers onderscheiden naar het aandrijfsysteem. De meest voorkomende soorten grasmaaiers zijn elektrische grasmaaiers, benzine grasmaaiers en accu grasmaaiers.

Het is niet mogelijk een algemene uitspraak te doen over welk type grasmaaier beter is. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van verschillende soorten grasmaaiers, dat je zoektocht naar de perfecte machine moet vergemakkelijken.

Elektrische Grasmaaier

Elektrische Grasmaaier

Gazons worden steeds kleiner en het luide gegil van benzine grasmaaiers wordt langzaam vervangen door de stille elektrische grasmaaiers. Kenmerkend voor dit type grasmaaier is de aandrijving via een lange kabel.

De machines van dit type zijn stil in vergelijking met de benzine grasmaaiers en produceren geen uitlaatgassen omdat ze door elektriciteit worden aangedreven. Ze kunnen omschreven worden als gemakkelijk te onderhouden.

Een uitzondering vormen echter de messen van grasmaaiers, die af en toe vervangen moeten worden. Ondanks de werking van de kabel, zijn de toestellen geschikt voor gazons tot 500 vierkante meter. Voorwaarde zou echter de lange kabel zijn.

Voordelen
 • Milieuvriendelijk
 • Stil
 • Lichtgewicht en flexibel
 • Gemakkelijk in onderhoud
Nadelen
 • Geschikt voor kleine gazons
 • Snoer kan verstoord worden door bomen en planten
 • Zwakke motor
Benzinegrasmaaier

Benzinegrasmaaier

Hoe groter je tuin of gazon, hoe nuttiger een benzinegrasmaaier voor je kan zijn. Hij is snoerloos en geschikt voor grote oppervlakken van 500 vierkante meter of meer. Moderne benzine grasmaaiers zijn zo ontworpen dat ze gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te bedienen zijn.

Het benzine-apparaat is aanmerkelijk krachtiger dan de elektrische modellen waar hij vriendelijk voor is. Hij wordt beschreven als bijzonder robuust en geschikt voor off-road gebruik. Bovendien is dit type ideaal voor eigendommen met hellingen en bomen. Dit komt omdat de afwezigheid van een kabel de zorgen en het ongemak wegneemt.

Voordelen
 • Krachtige motor
 • Geen krachtbron nodig
 • Robuust en flexibel
Nadelen
 • Zeer lawaaierig
 • Uitlaatgassen
 • Vereist meer zorg en onderhoud
Snoerloze Grasmaaiers

Snoerloze Grasmaaiers

Snoerloze grasmaaiers worden aangedreven door een of meer batterijen die opgeladen kunnen worden. Een voordeel ervan is dat ze veel stiller zijn dan andere soorten grasmaaiers.

De prestaties van snoerloze grasmaaiers kunnen echter sterk variëren. Ze zijn meestal geschikt voor kleine gazons tot 200 vierkante meter. Hoog gras kan een probleem zijn voor dit type toestel.

Omdat ze op een batterij werken, zijn ze milieuvriendelijk en produceren ze geen uitlaatgassen. Ze hoeven niet vaak onderhouden te worden en zijn gemakkelijk in het gebruik.

Voordelen
 • Flexibel en licht
 • Stille motor
 • Milieuvriendelijk
Nadelen
 • Bereik beperkt
 • Lange oplaadtijden voor de accu
 • Geschikt voor kleine gazons

Gids: Veelgestelde vragen over grasmaaiers in detail beantwoord

Als je overweegt een grasmaaier te kopen, dan is het handig om te weten hoe je een grasmaaier kunt kopen. In onze uitgebreide gids hebben we de belangrijkste en meest gestelde vragen over grasmaaiers van toekomstige kopers verzameld.

Onze gids is bedoeld om je te helpen gedetailleerde antwoorden op je vragen te krijgen en het juiste type grasmaaier voor je te vinden.

Welke motorolie is geschikt voor mijn grasmaaier?

De keuze van de olie hangt grotendeels af van het type motor dat je hebt. Motoren van grasmaaiers verschillen tussen een 2-takt en een 4-takt motor. Voor beide soorten zijn speciale motoroliën nodig, maar ze worden ook aangeduid als 2- en 4-takt grasmaaierolie. Het is belangrijk om te bepalen welke motor je hebt voordat je de motorolie koopt.

De oliën voor grasmaaiers worden verdeeld in synthetische en minerale oliën. Ze verschillen in veel opzichten. Synthetische olie is bijvoorbeeld meestal duurder dan minerale olie.

Synthetische oliën hebben over het algemeen optimale vloei-eigenschappen bij lage temperaturen. Dit is vooral goed voor de motor bij koude start. Daarom kan ook gezegd worden dat synthetische oliën een hogere temperatuurstabiliteit hebben.

Synthetische olie is ook efficiënter dan minerale olie. Minerale oliën hebben echter vaak een hogere kwaliteit dan synthetische samenstellingen.

Wat zijn de alternatieven voor een grasmaaier?

Als je om een of andere reden weigert een grasmaaier te kopen, dan is een kooimaaier zeker geschikt voor je. Een kooimesmaaier is een variant van de klassieke grasmaaier die gebruikt wordt voor siergazons.

Het apparaat wordt gekenmerkt door een bijzondere vormgeving. Hier wordt een schaarprincipe gebruikt. Het apparaat wordt vooral gebruikt voor het onderhoud van siergazons.

Rasenmäher-1

Elke grasmaaier heeft zijn voordelen en nadelen. In het algemeen moeten voorkeuren en gebruiksdoelen vóór de aankoop bepaald worden.
(Image source: congerdesign / pixabay)

De kooimesmaaier behoort tot de subgroep van de grasmaaiers en kan in dezelfde bedrijfsafdelingen worden gevonden. Kooimaaiers maaien het gras zachtjes en laten de planten normaal groeien dankzij de zuivere sneden van het maaimes.

Het apparaat bestaat uit de volgende onderdelen: een rol, verschillende bovenmesjes en ten minste één ondermesje.

Maar waarin verschilt een kooimesmaaier van een grasmaaier. Wij hebben hieronder een overzicht voor u opgesteld.

Haspelmaaier Grasmaaier
Bevordert de plantengroei Maait afhankelijk van aandrijvingstype en vermogen
Licht en wendbaar Geschikt voor alle grondsoorten
Kan alleen gebruikt worden op droog gras Kan droog en nat gras maaien

Welke onderdelen moeten vaker vervangen worden?

Hier hebben we een lijst gemaakt van de onderdelen die het vaakst vervangen moeten worden. Zo kun je bijhouden welke accessoires in grasmaaiers het vaakst stuk gaan en op tijd vervangen moeten worden.

Het is van essentieel belang om het reservemes of het oude snijblad van je grasmaaier te vervangen door een origineel reserveonderdeel van de fabrikant. Een nieuw blad zal de snijprestaties enorm verbeteren. Zo voorkom je dat je het gazon verkeerd maait en voorkom je plantenziekten. Bovendien zal het tijdig vervangen van het blad het werk vergemakkelijken en een mooi gazon opleveren. Mulchsets hebben veel voordelen voor je gazon.

Zo wordt bijvoorbeeld het maaisel dat op het gazon achterblijft als meststof beschouwd en geeft het nuttige voedingsstoffen terug aan het gazon. Hoewel deze onderdelen niet vaak gebruikt mogen worden, moeten ze ook vervangen worden als ze defect raken. Vervangende wielen zijn gemakkelijk te vervangen. Zelfs als de wielen van de oorspronkelijke fabrikant niet te vinden zijn, kunnen ze gemakkelijk vervangen worden door die van een andere fabrikant. Wielen spelen immers een belangrijke rol bij het gemakkelijk en aangenaam maken van het werk.

Hoe maak ik een grasmaaier schoon?

Opdat je grasmaaier je lang van dienst zou zijn, moet hij onderhouden en schoongemaakt worden. Schoonmaken is nodig na elk gebruik. Je moet het voor de winterstop grondig schoonmaken. Zowel elektrische als benzine grasmaaiers moeten van tevoren uitgeschakeld worden.

De maaier zuigt zijn maaidek in bij het maaien van het gazon. Als het toestel lange tijd niet schoongemaakt is, gaan het werk en de prestaties achteruit. Gras in het maaidek kun je daarom het beste met een harde borstel verwijderen. Als het gras verwijderd is, spuit je het maaidek schoon met water.

Grasmaaiers moeten niet alleen van onderen schoongemaakt worden. Spoel ook de grasvanger regelmatig uit. Leg het dan te drogen. Een bijzonder kenmerk van de benzine grasmaaier is dat hij niet op zijn kant gelegd mag worden. In deze stand kan olie in de luchtfilters of cilinderkoppen stromen. Kantel daarom de benzine grasmaaier voor het schoonmaken altijd achterover om te voorkomen dat de olie eruit stroomt. Hoe

Hoe laat op de dag mag het gras gemaaid worden?

Je moet je aan de regels houden als je het gras maait. Anders kun je zware boetes verwachten. We vertellen je hier welke regels, tijden en geldende voorschriften er gelden voor grasmaaien. Je mag geen buren storen met je grasmaaier.

Voordat je met een luide grasmaaier de tuin in gaat, moet je informeren naar de toegestane tijden voor deze actie. Als algemene regel geldt dat het in alle woonwijken verboden is gras te maaien op zon- en feestdagen. In de steden en gemeenten is het mogelijk om individuele stille tijden in te stellen.

Grasmaaien is in de regel toegestaan op weekdagen tussen 7 uur ’s morgens en 8 uur ’s avonds. De rusttijden kunnen echter verschillen, afhankelijk van het soort apparatuur. Elektrische grasmaaiers zijn niet zo lawaaierig als die met benzinemotor. Voor benzine grasmaaiers mag apparatuur van meer dan 88 dB gebruikt worden ’s morgens tussen 9 en 13 uur en ’s middags tussen 15 en 17 uur. In sommige gemeenten kan een boete tot 40.000 euro opgelegd worden voor het overtreden van de middagrust en de rusttijden op feestdagen. Let daarom op de vastgestelde rusttijden.

Beeldbron: Chaonan/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies