Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

36Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

125Verzamelde opmerkingen

De grondboor is een praktisch tuingereedschap, maar hij wordt ook gebruikt in bosbouw en landbouw. Voor veel doe-het-zelvers behoort de grondboor tot de basisuitrusting.

Met een grondboor kunnen gaten zuiver en nauwkeurig gegraven worden. Vergeleken met het graven van gaten met een spade, is het gebruik van een grondboor veel minder ingewikkeld en minder inspannend.

Met onze grote grondboortest 2022 willen we je helpen de grondboor te vinden die voor jou het meest geschikt is. We hebben handbediende vijzels met elkaar vergeleken, zowel handbediende als motoraangedreven versies. We hebben de voor- en nadelen van elk op een rijtje gezet, wat je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk moet maken.
Belangrijk om te weten

 • De grondboor is een praktisch werktuig om met betrekkelijk weinig inspanning rechte, ronde gaten in de grond te boren.
 • Er zijn verschillende soorten handboren: handboren, die met fysieke kracht in de grond gedraaid worden, en krachtboren. Het gebruik ervan hangt af van de grootte en diepte van het gewenste gat.
 • Voor zowel handboren als motorboren is de grond van cruciaal belang voor het graven van een gat. De grond moet van losse textuur zijn, anders werkt de boor niet.

Beste Grondboor: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een grondboor koopt

Wat is een grondboor?

Een grondboor is een werktuig dat rechte, ronde gaten in de grond graaft. Ronde gaten kunnen met de boor geboord worden: Er wordt kracht gebruikt om de boor in de aarde te draaien tot hij helemaal vastzit in de grond, en dan wordt hij er weer uitgetild.

Erdbohrer-1

Tenslotte wordt de overtollige grond met een schop verwijderd.
(Image source: unsplash.com / Daniel Lincoln)

Voor wie is een grondboor geschikt?

De grondboor wordt vooral gebruikt in de bosbouw, landschapsarchitectuur of tuinbouw. Het gereedschap kan echter ook in je eigen tuin gebruikt worden. Het is een onmisbaar gereedschap voor iedereen die iets in de grond wil bewerken.
De grondboor kan overal gebruikt worden waar grond moet worden uitgegraven.

De toepassingen van een grondboor zijn zeer gevarieerd: van kleine plantgaten tot het zetten van afrasteringspalen tot het boren van putten, hij kan overal gebruikt worden waar grond gegraven moet worden.

Erdbohrer-2

Om bijvoorbeeld een tuinhek te zetten, heb je een grondboor nodig.
(Image source: pixabay.com / blickpixel)

Gaten graven met een grondboor gaat veel sneller en schoner dan met spade en schop. Het hanteren van een grondboor is betrekkelijk ongecompliceerd, waardoor dit gereedschap niet alleen geschikt is voor vakmensen, maar ook voor leken.

Er zijn ook hydraulische boren van enkele meters lang en met een grote diameter. Ze worden vooral gebruikt in de landbouw en de bouw om grote gaten in de grond te graven. In dit artikel beperken we ons echter tot handboren.

Voor welk soort grond is een grondboor geschikt?

De meeste grondboren zijn geschikt voor zachte grond, bij voorkeur op een vlakke ondergrond. De grond moet niet te compact zijn, maar van een losse textuur. Ook veel wortels, stenen of andere vaste lichamen kunnen een obstakel vormen voor de boor. Leem of kleigrond zijn ook ongeschikt.

Losse grond is het beste.

Waar je nog meer op moet letten voor je gaat boren

 • Weer: Te veel regen maakt de grond modderig, dus wees voorzichtig. Als de thermometer onder nul zakt, maakt grondvorst het onmogelijk een gat te boren omdat de grond te hard wordt.
 • Hard oppervlak: Conventionele vijzels zijn ook niet geschikt voor harde oppervlakken. Op verharde oppervlakken, zoals asfalt of flagstones, kan de boor niet gemakkelijk gebruikt worden.

Welke diameter van boorkop is geschikt?

Afhankelijk van het beoogde gebruik moeten gaten van verschillende afmetingen geboord worden. En afhankelijk van de grootte van het gat dat geboord moet worden, moet een ander type grondboor gekozen worden.

De keuze van de juiste grondboor hangt af van de diepte en de diameter van het gewenste gat.

Voor bijvoorbeeld funderingsbouw of het plaatsen van een hek zijn gaten van ongeveer 250 mm diameter aan te bevelen. Een gemotoriseerde grondboormachine (een- of tweemans) is hier heel geschikt voor. Voor grotere gaten van 300 mm diameter of meer is een zwaarder werktuig, zoals een minigraafmachine, aan te bevelen.

Close up of auge

De foto toont een grote boorkop zoals die in de bouw gebruikt wordt.
(Image source: 123rf.com / Hoda)

Voor kleinere klussen in de tuin, bv. om te planten, is een diameter van ongeveer 8 cm voldoende, en deze gaten hoeven niet al te diep te zijn. In dit geval komen hand- of draadloze grondboren in het spel.

De diepte van het gat speelt ook een belangrijke rol. Funderingsputten, bijvoorbeeld, moeten minstens 80 cm diep in de grond reiken. Zo staan ze onder de vorstgrens en kunnen ze voor voldoende stabiliteit zorgen.

Samengevat:

Diameter van de hole Grondboor
tot 100mm Handboor, kleine snoerloze grondboor
100-300mm grote snoerloze grondboor, gemotoriseerde grondboor, elektrische grondboor

Moet ik een grondboor kopen of kan ik er liever een huren?

Is het de moeite waard zoveel geld uit te geven aan een stuk gereedschap dat waarschijnlijk niet vaak gebruikt zal worden? Natuurlijk is dit iets dat iedereen voor zichzelf moet beslissen. Als in de loop van het jaar verschillende projecten worden uitgevoerd die het gebruik van een grondboor vereisen, dan kan het al snel de moeite waard worden om in dit gereedschap te investeren.

Een grondboor kopen is een investering.
Maar als een grondboor eenmalig gebruikt wordt, is het goedkoper er een te huren, vooral als het om een gemotoriseerde grondboor gaat. Dit heeft ook het voordeel dat het niet ongebruikt in de garage roest, want zo’n gereedschap moet regelmatig onderhouden worden.

Besluit: Welke soorten grondboren zijn er en welke is geschikt voor jou?

Zoals reeds gezegd zijn er verschillende soorten vijzels. Ze moeten gekozen worden naar gelang de behoefte of de grootte van het gat. Om je te helpen beslissen, staan hier de verschillende grondboren en hun voor- en nadelen.

Wat onderscheidt een handboor en wat zijn de voor- en nadelen?

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt de handboor zuiver door spierkracht aangedreven. Dus is het geen probleem voor kleinere gaten. Middelgrote gaten in losse grond kunnen ook vrij goed gegraven worden met een handboor. Voor gaten met grotere diameters begin je echt te zweten, dus een motor kan al gauw de moeite waard zijn.

Het grote voordeel is natuurlijk de gemakkelijke hanteerbaarheid van deze vijzel. Je hebt geen elektriciteit of benzine nodig om een gat te boren. Het kan zonder veel voorbereiding geboord worden. Hij is ook gemakkelijk te vervoeren.

Hier volgt een overzicht van de voor- en nadelen van een handboor:

Voordelen
 • Onmiddellijk aan de slag
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Gemakkelijk te onderhouden
 • Goedkoop
Nadelen
 • Ongeschikt voor grotere gaten
 • Vereist veel kracht
 • Boorkop kan meestal niet vervangen worden

Wat zijn de kenmerken van een snoerloze boor en wat zijn de voor- en nadelen?

Een kleine snoerloze grondboor is een handige hulp bij kleinere tuinklusjes. Je kunt gewoon een gewone boormachine met een grondboorhulpstuk gebruiken.

Er zijn ook snoerloze grondboren die gaten tot 150 mm diameter kunnen boren. Wel moet opgemerkt worden dat dit gereedschap duurder kan zijn dan een benzine-aangedreven grondboormachine van vergelijkbare kwaliteit, vanwege de accu.

Wat onderscheidt een elektrische grondboor en wat zijn de voor- en nadelen?

De grondboormachine met benzinemotor is je vriend en helper bij het boren van grotere gaten, bijvoorbeeld voor een fundering. Ze worden meestal gebruikt voor gaten van 100 mm tot 300 mm diameter.

Voor gaten met een diameter van 100 mm volstaat een eenmansboor. Voor grotere gaten is een boormachine voor twee personen aan te bevelen, want het gewicht wordt zwaarder en je kunt de boor niet alleen vasthouden. Dus ondanks de motor is het werk ook zweterig.

De gemotoriseerde grondboor kan overal gebruikt worden.

Voordelen
 • Grote gaten (100x300mm)
 • De motor doet (bijna) al het werk
 • Snoerloos
Nadelen
 • Moeilijk in te stellen
 • Onderhoud
 • Relatief duur
 • Luid

Wat onderscheidt een elektrische grondboor en wat zijn de voor- en nadelen?

De elektrische vijzel is vergelijkbaar met de benzinevijzel. Hij heeft ook een motor, maar hij wordt aangedreven door elektriciteit, d.w.z. hij moet ergens op het elektriciteitsnet aangesloten zijn. Het is dus niet mogelijk om met deze boor gaten te boren op grote afstanden.

Voordelen
 • Grote gaten
 • Motor doet (bijna) al het werk
 • Gemakkelijk op te starten
Nadelen
 • Kabel
 • Vereist ter plaatse stroomvoorziening

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om aardboren te vergelijken en te evalueren

Het volgende toont de aspecten die je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele beschikbare aardboren.

De criteria die je kunt gebruiken om de aardboren met elkaar te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Soort aandrijving

Moet de boor door een motor, elektrisch of met de hand aangedreven worden? De handgrondboor is het goedkoopst, maar het meest inspannend. Hij is echter goed geschikt voor kleinere gaten in losse grond, waar een motorgestuurde grondboor bijna “overkill” zou zijn.

Elektrische vijzels en benzine-aangedreven vijzels zitten in ongeveer hetzelfde prijssegment. Het voordeel van de motorvijzel is dat hij overal gebruikt kan worden, zolang er benzine in de tank zit. Met de elektrische aardingsboor, daarentegen, ben je gebonden aan de lengte van de kabel.

Voor diepere gaten met grotere diameters (vanaf 100 mm) bereikt een handboor al gauw zijn grenzen. Voor dit doel zijn machineboren duidelijk geschikt.

Boordiameter/lengte

De diameters van de boorkoppen kunnen afzonderlijk gekozen worden.

Bij de aanschaf van een grondboor speelt natuurlijk niet alleen de aandrijving van het apparaat een rol, maar ook de boor zelf.

De meeste grondboren worden geleverd met verschillende boorkoppen die variëren in diameter en lengte. Er is dus iets voor elke behoefte. De boorkoppen kunnen later ook apart gekocht worden.

Materiaal

Omdat een grondboor geen alledaags gereedschap is en je wat geld investeert als je hem koopt, wil je natuurlijk een gereedschap van goede kwaliteit kopen. Let er bij het vergelijken van gereedschap op dat de grondboor van duurzaam materiaal gemaakt is.

Bij aankoop moet je erop letten dat de vijzel van een poedercoating gemaakt is. Roestvrij staal, bijvoorbeeld, is een goede keuze. De grondboor moet immers stabiel en stevig zijn en niet recht afbreken als hij een steen raakt. Hij moet ook door losse wortels kunnen boren.

Toepasbaarheid

Om een mooi gat te krijgen is niet alleen de kracht van de boor van belang, het hangt uitsluitend van de ondergrond af. Zoals uitgelegd in het hoofdstuk “Voor welke ondergrond is een grondboor geschikt?”, heeft de toestand van de bodem een grote invloed op een met succes geboord gat.

Losse, liefst zanderige grond is het meest geschikt. Kleine stenen vormen meestal geen belemmering. Maar zodra de grond vol wortels zit en er grote stenen of zelfs rotsen in de weg liggen, kan zelfs een sterke gemotoriseerde boor niets uitrichten; hij loopt vast.

Afbeelding bron: Schan/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies