Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

22Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

Achter elk uitgesneden stuk zitten ambachtelijke handen en een stel gutsen. Of het nu fijn gedetailleerde meubels zijn, instrumenten, speelgoed of zelfs het onvoorstelbare.

De specialisten zetten hun handen aan het werk met ruwe materialen en maken er unieke werken van, die ze met zorg en aandacht voor detail uitsnijden tot een afgewerkt stuk is geïntegreerd.

Omdat het geen commercieel of massaproduct is, nemen we aan dat je een van deze ambachtelijke timmerlieden of houtsnijders bent waar we het over hebben, of dat je een leergierige geest bent die zich wil wapenen met je eerste uitrusting om deze kunstzinnige ambachtelijke activiteit te ondernemen.

We heeft de taak op zich genomen om alle informatie over dit product samen te stellen, zodat iedereen die gutsen moet kopen dat met alle vertrouwen kan doen en de verschillende aspecten, voordelen, nadelen en andere relevante punten kent.
Belangrijk om te weten

 • Gutsen zijn gereedschappen die gebruikt worden om hout en andere materialen te bewerken. Ze maken deel uit van de beitelfamilie – een ander soortgelijk gereedschap met platte randen dat gebruikt wordt om te hakken – maar dan kleiner en met gebogen randen.
 • Naar hun kenmerken, vormen, en doel bij het beeldhouwen, zijn er vele soorten gutsen. In principe zullen we ze verdelen in plat, gebogen, apex en lepelvormig. Inzicht in hun structuur zal helpen om de voorgestelde projecten te verwezenlijken.
 • Om deze producten te verwerven moeten we, behalve ze te begrijpen, ook leren hoe ze te kopen, de kwaliteit van hun materialen, het aantal gutsen dat we kunnen kopen, de vegen van dezelfde, de soorten handvatten, enz.

Beste Gutsen: Onze Selctie

Koopgids: Wat je moet weten over gutsen

Als je een doe-het-zelver bent, is dit waarschijnlijk een herziening van je kennis en hopelijk breiden we je kennis wat uit, maar als je net begint, dan ben je op de juiste plaats, want we geven je alle nodige informatie zodat je met behulp van de beste gutsen je ideeën tot werkelijkheid kunt brengen.

Carver detailleert met behulp van een gebogen guts zijn kunstwerk, een van de vele die hij gebruikt heeft om vorm te geven aan zijn ideeën. (Foto: Diego Vito Cervo / 123rf.com)

Wat zijn gutsen en wat zijn hun voordelen?

Gutsen zijn gereedschappen die houtbewerkers of houtsnijders gebruiken om ontwerpen te maken op hout, linoleum en andere materialen. Er zijn verschillende soorten, elk met een vast doel.

Ze bestaan uit een tovenaar, een metalen schacht en een snijpunt. Ze zijn meestal van staal met een houten of plastic handvat. Ze worden gebruikt op het te snijden materiaal en eenmaal in de gewenste positie geplaatst, wordt er met de hand of met behulp van een hamer of moker met de nodige kracht op geslagen om de gewenste vorm te kerven, boetseren en/of te bereiken.

Enkele voordelen van deze producten zijn dat ze verkocht worden in groepen die de gebruiker kunnen passen, dat sommige merken uitstekend scherp zijn, dat er veel mogelijkheden zijn voor verschillende behoeften, en dat materialen van verschillende hardheden gesneden kunnen worden, enz.

Voordelen
 • Verscheidenheid aan snijkanten
 • Grote catalogus van merken
 • Duurzame materialen
 • Sterke handgrepen
 • Kan materialen van verschillende hardheden bewerken
Nadelen
 • Kwaliteit van de materialen
 • Sommige kunnen gebogen worden
 • Hoge prijzen

Platte, gebogen, apex of lepelgutsen – waar moet je op letten?

Als het om gutsen gaat, is de catalogus bijzonder breed. De maten, vormen en handvaten variëren naar gelang de fabrikant, maar elk exemplaar is voor een bepaald doel gemaakt, afhankelijk van het gewenste snijwerk. Ondanks deze grote verscheidenheid kunnen ze in 4 groepen worden ingedeeld:

 • Platte gutsen. Ze lijken erg op beitels, maar met een lichte kromming die het gebruik ervan bij het beeldhouwen vergemakkelijkt. Ze zijn zo gemaakt dat de hoekpunten van de uiteinden het hout niet krassen of beschadigen.
 • Gebogen gutsen. Ongeacht de uitspraak van de kromme zijn het krommen die een U-vorm hebben, d.w.z. een halfronde vorm met een gevarieerde straal. Hun vorm helpt bij het opruwen van het hout, d.w.z. het wegwerken van de grovere delen tot de gewenste vorm bereikt is.
 • Vertex gutsen. Het zijn die met een V vorm of ook wel tricantos genoemd. Het is een gereedschap dat door timmerlieden gebruikt wordt omdat de vorm helpt om het oppervlak van het hout te markeren waar zaagsneden gemaakt moeten worden.
 • Lepelgutsen. Als ware het een schop, helpen dit soort gutsen de houtsnijders om het hout tot het noodzakelijke of gewenste punt uit te graven, en zo werkelijk elegante vormen en afwerkingen te bereiken.
Plat Gebogen Vertex Lepel
Vorm Lichte kromming U vorm V vorm Concave kop
Doel Werkt zonder krassen op het hout x Verwijdert ongewenst hout Schetst de vorm door de sneden te markeren Helpt je om in het hout te graven

Aankoopcriteria

Nu deze trek aan informatie over gutsen ten einde loopt, kunnen we het niet nalaten een paar gutsen te belichten, kunnen we niet nalaten de aandacht te vestigen op een paar criteria waarmee vóór de aankoop rekening moet worden gehouden om met zekerheid de set gereedschap te kunnen kopen die we nodig hebben, zonder bang te zijn een fout te maken.

Kwaliteit van de materialen

Om onze investering de moeite waard te maken en een langdurig product te verkrijgen, is het heel belangrijk rekening te houden met de materialen waaruit het produkt bestaat. De doeltreffendheid waarmee we kunnen werken hangt ervan af, zelfs als het project niet helemaal professioneel is of voor een tijdelijk doel is.

Handvat. Het is aan te bevelen dat het handvat gemaakt is van stevig hout en, indien mogelijk, van antislip, want we zullen er voortdurend kracht en voortdurende slagen op uitoefenen. De greep moet stevig zijn, zelfs als je handen zweterig worden.

Tip. Dit moet van de nodige kwaliteit zijn om te voorkomen dat het buigt, breekt of afbreekt als er kracht op wordt uitgeoefend en natuurlijk is het raadzaam te controleren of het heel goed geslepen is om bestand te zijn tegen voortdurend snijwerk. Controleer of ze van snelstaal (HSS) gemaakt zijn, want die zijn van betere kwaliteit dan koolstofstaal.

Aantal gutsen

De fabrikanten hebben hun kopers verschillende mogelijkheden ter beschikking gesteld om aan individuele behoeften te voldoen, zodat je pakketten kunt vinden die zo eenvoudig of zo uitgebreid zijn als je nodig hebt. Het aantal gutsen dat je moet kopen moet gebaseerd zijn op het project dat je in gedachten hebt.

Als je een leerling bent zul je waarschijnlijk een bouwpakket met een paar stukken willen kopen of zelfs per stuk kopen. Als je een vakman in het veld bent, kun je bij ons zeer grote keuzemogelijkheden vinden van tot 30 stuks of meer, maar zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen.

Sweep

Om de taal van fabrikanten en deskundigen te spreken moeten we het hebben over gutsen naar grootte en veegbreedte. De maat van de guts wordt gemeten aan de hand van het breedste deel en wordt uitgedrukt in metrische eenheden, niet in inches. Hoe kleiner het veeggetal, hoe ondieper de kromming van de guts. We zien het uitgedrukt in de volgende tabel:

Barrido Beschrijving
#2 tot #4 Ondiepe gutsen
#5 tot #7 Middelgrote gutsen
#8 en #9 Diepe gutsen
#10 en #11 U-vormige gutsen, de diepste

Handvatten en schachten

De gutsen hebben handvatten die voorbij smaak, vervaardigd zijn volgens een functioneel industrieel ontwerp naar gelang het doel van het hanteren van het gereedschap. Hier leggen we kort uit wat we bedoelen.

 • Rechte en handpalmgrepen. Dit zijn die, die ontworpen zijn om gebruikt te worden door alleen met de hand kracht uit te oefenen, om natuurlijke inkervingen te maken. Ze moeten comfortabel zitten, hoewel de vorm van het handvat kan variëren, dit is een persoonlijke voorkeur.
 • Tussengereedschap. Dit zijn grotere handvatten, langere stelen en schachten, lang genoeg om met een hamer en zo nodig met twee handen te gebruiken. Ondanks hun grotere afmetingen kunnen ze ook met één hand gemanipuleerd worden voor natuurlijk houtsnijwerk zoals dat met rechte handvatten.
 • Gereedschap van ware grootte. Ze zijn nog langer en groter. Ze kunnen met beide handen en met de hamer gebruikt worden. Naarmate het gereedschap groter wordt, neemt ook de kracht toe die nodig is om het door het hout te werken. Ze zijn heel handig voor groot snijwerk, maar als je details wilt maken, dan raden we aan rechte te gebruiken.

(Foto: Yuriy Chaban/ 123rf.com) (Zichtbare foto: Yuriy Chaban/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies