Laatst bijgewerkt: 07-10-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

28Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

77Verzamelde opmerkingen

Jarenlang waren haakse slijpers gereedschap dat voorbehouden was aan professionals. Maar hun veelzijdigheid en ruime mogelijkheden, van hun doorslijpfunctie tot de steen- en betonslijpmachine, hebben doe-het-zelvers gefascineerd. Tegenwoordig kun je ook thuis van deze gereedschappen genieten.

Haakse slijpmachines zijn zeer krachtige gereedschappen die vaak gebruikt worden in mechanische werkplaatsen en bij constructiewerk. Ze kunnen gebruikt worden om metaal, porseleinen materialen en steen te snijden, grote oppervlakken te slijpen of te polijsten. In dit artikel leggen we alles uit wat je over deze hulpmiddelen moet weten, zodat je de beste voor je kunt kiezen.
Belangrijk om te weten

 • Tot nu toe had je, als je een haakse slijpmachine voor thuis wilde kopen, twee mogelijkheden: gereedschap van goede kwaliteit voor exorbitante prijzen, of goedkope prijzen, maar geen garantie voor kwaliteit. Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om goede apparatuur te kopen tegen betaalbare prijzen.
 • Haakse slijpmachines stellen ons in staat een enorme verscheidenheid aan klussen aan te pakken. We kunnen er bijvoorbeeld mee snijden, slijpen, schuren, schaven, roest schoonmaken, metaal, beton of keramiek ontbramen.
 • Vermogen en gewicht zijn belangrijke aspecten die geanalyseerd moeten worden voor je een bevredigende aankoop doet. We bekijken dit meer gedetailleerd in het laatste deel van deze gids, dat gewijd is aan aankoopcriteria.

Beste Haakse slijper: Onze selectie

Haakse slijpers zijn zeer krachtige gereedschappen. Ze zijn in staat te snijden op dikke metalen en zelfs op beton. Met deze machines kun je thuis professionele resultaten bereiken. Om je te helpen de beste op de markt te kiezen, hebben we de vijf beste modellen geselecteerd:

Koopgids: Wat je moet weten over haakse slijpmachines

Of je nu doorslijpt, schuurt of slijpt, de toepassingen van een haakse slijpmachine zijn legio, zolang je maar het juiste product kiest. Om dit te doen moet je begrijpen wat deze machines zijn en hoe ze werken. Hier is een uitgebreide koopgids om de meest gestelde vragen te beantwoorden.

Hombre con herramientas

Vermogen en gewicht zijn sleutelaspecten om te overwegen voor je een geslaagde aankoop doet. (Bron: Ferli: 82932522/ 123rf.com)

Wat is een haakse slijpmachine?

De haakse slijpmachine, haakse slijper, biscuit slijpmachine of rotaflex is een gereedschap dat gebruikt wordt om te snijden, te slijpen en ook om metalen, houten en zelfs betonnen oppervlakken te polijsten. Het vermogen wordt opgewekt door een elektromotor, die met een kabel of batterij gevoed kan worden, en die een haakse tandwielkop aandrijft.

De tandwielen zijn bevestigd aan een schijf van slijpend materiaal.

Haakse slijpmachines hebben meestal een verstelbare beschermkap, zodat met beide handen gewerkt kan worden. Sommige modellen hebben snelheidsregelaars en sommige hebben schijfwisselsystemen zonder gereedschap.

Waarvoor worden haakse slijpmachines gebruikt?

Haakse slijpmachines kunnen zowel gebruikt worden om overtollig materiaal van werkstukken te verwijderen (opruwen en afbramen) als om in stukken te snijden (doorslijpen). Het soort werk dat we kunnen aanpakken hangt af van de schijf. We vinden diamantschijven voor het doorslijpen van steen en porselein, schuurschijven, slijpmachines of borstelwielen.

Deze gereedschappen worden gebruikt bij metallurgisch en bouwkundig werk, maar ook bij noodgevallen en reddingen, waar ze gebruikt worden om mensen te bevrijden die vastzitten in voertuigen en bij aardverschuivingen. Ze zijn algemeen te vinden in alle soorten werkplaatsen, vooral in autoherstel- en carrosseriebedrijven.

Amoladora verde

Haakse slijpmachines maken het mogelijk een enorme verscheidenheid aan klussen aan te pakken.
(Bron: Hoda: 21727758/ 123rf.com)

Welke soorten haakse slijpmachines zijn er op de markt?

De eerste haakse slijpmachines die gemaakt werden waren erg zwaar, omdat ze van gietijzer gemaakt waren en niet ergonomisch gevormd waren. Hoewel ze het zwaarste werk gemakkelijker maakten, waren ze voor de bediener een uitdaging in het gebruik. De huidige modellen zijn geëvolueerd en lichter en gemakkelijker te hanteren geworden. Je kunt ze analyseren in de volgende tabel:

Haakse slijper type Kenmerken
Mini haakse slijper Gebruikt doorslijpschijven tot 115 mm.
Geschikt voor het snijden van metaal.
Niet geschikt voor beton, steen of porselein.
Eenhandige haakse slijper Compact en ergonomisch.
Ontworpen voor gebruik met één hand.
Flexibele schijven tot 125 mm.
Kan betonplaten doorslijpen.
Haakse slijper met twee handen Groter en zwaarder, ontworpen voor tweehandig gebruik.
Zeer duur en professioneel gereedschap.
230 mm snij- en slijpschijven.
Zij snijden betonvloeren en dikke betonplaten.
Perslucht haakse slijper Ook bekend als pneumatische haakse slijper.
Ze hebben geen ingebouwde motor.
Zij zijn verbonden met een luchtcompressor of een dieselmotor.
Ze komen niet veel voor en zijn erg duur.
Haakse slijper met lange hals Haakse slijpers op batterijen.
Gemakkelijk te gebruiken.
Zeer handig en lichtgewicht.
Ze worden aanbevolen voor het snijden van metaal.
Ze zijn rustig

Hoeveel vermogen heb ik nodig in mijn haakse slijper?

Zoals altijd als we het over elektrisch gereedschap hebben, hangt het vermogen af van het werk dat we gaan aanpakken. Bedenk dat om redelijk goed te kunnen werken met een haakse slijpmachine, het apparaat voldoende vermogen moet hebben. Als het kan moet je altijd iets meer vermogen kiezen, want je wilt niet tekort komen.

Als je bijvoorbeeld een beginner bent, nog nooit een haakse slijper gehad hebt en je gaat huishoudelijk werk doen, dan is een 1200 watt (W) machine meer dan voldoende. Ben je daarentegen een vakman die zware en delicate klussen moet aanpakken, dan kies je een machine van 2000 W of meer.

Om je een idee te geven van het vermogen dat je haakse slijpmachine nodig heeft, hebben we de volgende tabel opgesteld:

Arbeid Benodigd vermogen
Polijsten 500 W
Schuren 1000 W
Snijden van eenvoudige materialen 1500 W
Snijden van zware of sterke materialen 2500 W

Kan ik de haakse slijper gebruiken om de messen in mijn huis te slijpen?

En niet alleen de messen in je huis, maar ook de messen van je gereedschap. Het is normaal dat kniptangen of snoeischaren door gebruik hun scherpte verliezen. Een bot stuk gereedschap is van weinig nut. Gelukkig kun je haakse slijpers gebruiken om al je gereedschap en keukenmessen weer scherp te krijgen.

Het is heel gemakkelijk om te doen. Plaats eerst het blad of gereedschap in een bankschroef of bankschroef om het stevig op zijn plaats te houden. Plaats dan eenvoudig een slijpschijf op je haakse slijpmachine en zet hem aan. Ga dan voorzichtig met de schijf over de snijkant van het blad in een hoek van 25 tot 35 graden.

Is een haakse slijpmachine beter dan een rechte slijpmachine?

Hoewel je misschien denkt dat ze in wezen hetzelfde gereedschap zijn, is de realiteit dat haakse slijpmachines en rechte slijpmachines heel verschillende werktuigen zijn. Zoals gebruikelijk is in dit soort gevallen, zal elk meer geschikt zijn voor een bepaald soort werk, want ze hebben verschillende eigenschappen.

Om je te helpen begrijpen hoe ze verschillen en welke op een bepaald moment beter is, hebben we de volgende tabel met voorbeelden opgesteld:

Werkzaamheden voor haakse slijpmachines Werkzaamheden voor rechte slijpmachines
Gebruik van slijpschijven tussen 100 en 150 mm Wanneer meer vermogen nodig is. De motoren van verticale slijpmachines kunnen tot 3400W bereiken.
Werk waar wendbaarheid een prioriteit is. Haakse slijpmachines maken het mogelijk om in krappe ruimtes te werken en maken het mogelijk om de gereedschapskop vast te klemmen bij het werken met grote onderdelen. Bijvoorbeeld bij de vervaardiging van grote constructies.
Wanneer zichtbaarheid vereist is. Dankzij hun lage profiel biedt het werken met haakse slijpers een goed zicht Bij het werken op werkbanken. Zijn groter gewicht helpt de bediener, omdat hij minder kracht hoeft te zetten, wat zijn werk vergemakkelijkt.

Heeft stof invloed op mijn haakse slijpmachine?

Het antwoord is een volmondig ja. Een veelgemaakte fout bij het kopen van haakse slijpmachines is dat men naar de technische details kijkt en stofbeschermingssystemen vergeet. Een krachtige motor heeft weinig nut als de haakse slijpmachine geen stofafzuiging of IP bescherming tegen stof heeft.
Als het in de motorwikkeling terechtkomt, veroorzaakt het voortijdige slijtage.

Bovendien, als het stof dat bij het doorslijpen of slijpen op het materiaal weerkaatst de ventilatiesleuven blokkeert, zal de motor doorbranden door gebrek aan koeling. Er zijn verschillende manieren om dit te voorkomen. Een daarvan is de ventilatieopeningen te beschermen met speciale hulpstukken, en een ander is een model te kiezen met stofafzuiging of speciale roosters die de luchtstroom kanaliseren.

Welke veiligheidsregels moet ik volgen bij het werken met een haakse slijpmachine?

Haakse slijpmachines zijn zware en krachtige werktuigen. Hun voornaamste taak is te snijden op zeer harde oppervlakken, zoals beton of metalen, dus het zijn gevaarlijke gereedschappen die je voorzichtig moet hanteren. Hier zijn wat veiligheidstips voor het werken met haakse slijpmachines

 • Voordat je de haakse slijpmachine gebruikt, moet je de gebruiksaanwijzing van de fabrikant zorgvuldig lezen om vertrouwd te raken met het gereedschap en zijn onderdelen.
 • Wees heel voorzichtig bij het hanteren van de schijf, zowel bij het uitnemen als het inbrengen ervan. Neem de aanwijzingen die op het schijfje staan in acht en vergis je niet bij het plaatsen ervan.
 • Elke schijf is gemaakt om een bepaald vermogen te weerstaan. Bevestig geen schijf aan een slijpmachine die te krachtig is, want die kan exploderen en scherpe stukken naar buiten gooien.
 • Bedien de machine alleen als ze uitgeschakeld is.
 • Controleer of de schakelaar uit staat voordat je de haakse slijpmachine op het lichtnet aansluit.
 • Vergrendel de spindel met een knop bij het verwisselen van de doorslijpschijf.
 • Controleer altijd de toestand van de schijf. Werk niet met versleten of beschadigde schijven.
 • Controleer voor je het apparaat aanzet of de schijf goed geïnstalleerd is.
 • Als je met een grote haakse slijpmachine werkt, gebruik dan beide handen.
 • Zorg ervoor dat het werkstuk dat je bewerkt goed vastgeklemd is en niet kan verschuiven.
 • Gebruik de haakse slijpmachine niet zonder de beschermkap.
 • Draag altijd veiligheidskleding, een veiligheidsbril en laarzen met versterkte tenen.
 • Maak sneden van voor naar achter.
 • Oefen niet te veel kracht naar beneden uit, want dan kun je het blad splijten.
 • Til het mes om de 15 tot 20 seconden op om het te laten afkoelen.
 • Als je de haakse slijpmachine een tijdje niet gaat gebruiken, koppel hem dan los van de stroomvoorziening.
 • Als je lang aan het werk bent, laat het apparaat dan om de drie tot vier minuten rusten.

Hombre arreglando madera

Haakse slijpers zijn heel krachtige gereedschappen.
(Bron: Bttcher: 39308318/ 123rf.com)

Hoe kan ik ongelukken voorkomen bij het werken met mijn haakse slijper?

Nu je enkele veiligheidstips hebt over het gebruik van haakse slijpers, moeten we ook enkele risico’s toelichten. Hoewel je geen problemen zou moeten hebben, want dit zijn heel eenvoudige aanbevelingen, is het toch altijd een goed idee om ze in gedachten te houden en zo ongelukken te voorkomen

 • Houd de werkplek uit de buurt van kinderen. Het is belangrijk, om voor de hand liggende redenen, dat kinderen dit gereedschap niet gebruiken, want ze zouden zich heel gemakkelijk kunnen snijden.
 • Houd het gereedschap uit de buurt van natte plekken. Omdat het een elektrisch gereedschap is, is het belangrijk het uit de buurt van natte en vochtige plaatsen te houden om kortsluiting te voorkomen.
 • Draag handschoenen en een gezichtsscherm. Hoewel deze voor de hand liggen, is het belangrijk te onthouden dat je alle beschermingsmiddelen gebruikt.
 • Leer hoe je het gereedschap gebruikt. Het is belangrijk dat je vertrouwd raakt met het gebruik van dit apparaat. Maak een paar sneden op zachte materialen tot je vertrouwd bent met het gebruik ervan.
 • Wees voorzichtig bij het verwisselen van schijven. Haal bij het verwisselen van de schijven altijd de stekker uit het stopcontact of verwijder de batterij, zodat het gereedschap niet onbedoeld opstart.
 • Voer onderhoud uit. Het is belangrijk je gereedschap regelmatig te onderhouden om te zorgen dat het langer meegaat en dat er geen ongelukken gebeuren terwijl je het gebruikt.

Aankoopcriteria

Nu je alles weet wat je moet weten over haakse slijpmachines, is het tijd om verder te gaan met je inkopen. Maar voor je een model voor jezelf kiest, moet je goed op de hoogte zijn van de belangrijkste koopcriteria die het verschil maken tussen een goede en de beste slijpmachine:

Vermogen

Bij het kiezen van een haakse slijpmachine is het vermogen van zijn motor een van de belangrijkste elementen om op te letten. Zoals we al uitgelegd hebben, moet je kiezen naargelang je werkbehoeften. We raden je aan altijd een hoger vermogen te kiezen dan je nodig hebt, want je wilt niet tekort komen.

De kleinste haakse slijpers, met 115 mm schijven, hebben meestal een vermogen van tussen 300 en 700 V. Ze kunnen huishoudelijk werk zonder problemen aan, maar zullen te kort zijn voor zwaarder werk. Als je beton of porseleinen tegels wilt doorslijpen, is een gereedschap boven 2000 V het beste.

Maquina encendida

De haakse slijpmachine, haakse slijper, biscuit slijper of rotaflex is een gereedschap dat gebruikt wordt om te snijden, te slijpen en ook om metalen, houten en zelfs betonnen oppervlakken te polijsten. (Bron: Ungur: 20746782/ 123rf.com)

Behuizing

Als je wilt dat je haakse slijper lang meegaat, moet je een model zoeken met een stevige, harde behuizing. We raden je aan een model te zoeken dat ook een stof- en waterbeschermingssysteem heeft om de motor en het ventilatiesysteem te beschermen.

Haakse slijpers zijn ook vaak ergonomisch ontworpen, zodat je met één hand kunt werken. Dit is ook belangrijk, vooral als je op lastige of moeilijk bereikbare plaatsen gaat werken. Let ook op de veiligheidsafdekking voor het blad en de ingang voor het netsnoer.

Gewicht

Gewicht is een andere factor om rekening mee te houden bij de keuze van je gereedschap. Zoals gewoonlijk geldt: hoe zwaarder het gereedschap, hoe krachtiger het is. De krachtigste haakse slijpers zijn grote, zware gereedschappen die je met beide handen moet hanteren. Deze machines kunnen elke klus aan, ook het zagen van dikke betonnen segmenten.

Als je een gereedschap zoekt voor thuis of om je doe-het-zelf werkplaats mee af te maken, raden we je aan een licht en compact model te kiezen. Haakse slijpers met één hand of met een lange hals zijn meestal heel licht en stellen je in staat met één hand te werken zonder je te vermoeien.

hombre cortando

Haakse slijpers kunnen zowel gebruikt worden om overtollig materiaal van werkstukken te verwijderen (opruwen en afbramen) als om in stukken te zagen (doorslijpen). (Bron: Polyamate: 109162415/ 123rf.com)

Voeding

Hoewel ze allemaal een krachtige elektrische motor hebben, zijn er slijpmachines met snoer en met batterijen. Zoals altijd het geval is, is gereedschap met snoer krachtiger. Dit zijn slijpmachines met vermogens van meer dan 1800 W, geschikt voor professioneel werk en met grote inhoud.

Slijpmachines op batterijen zijn meestal rond de 24 of 32 volt (V). Deze gereedschappen zijn compacter en geven je meer bewegingsvrijheid, maar offeren veel kracht op. Kies je een haakse slijpmachine op batterijen, let er dan op dat er een oplader bij zit en dat de cellen lithium-ion zijn, want ze hebben geen geheugenwerking.

Ventilatiesysteem

Haakse slijpmachines moeten een goed ventilatiesysteem hebben, zodat de motor niet oververhit raakt als hij te lang draait. Nieuwe haakse slijpmachine modellen hebben, bijvoorbeeld, elektronische koelsystemen. Als je ze vaak gaat gebruiken, is dit een heel belangrijke factor bij je aankoop.

De luchtstroom moet naar voren gericht zijn om stof en vonken die tijdens het gebruik ontstaan weg te houden van de gebruiker. Evenzo is het belangrijk dat het ventilatiesysteem stofbescherming heeft, want als stof zich op de motor of in de roosters ophoopt, zal dat uiteindelijk oververhitting veroorzaken.

Hombre trabajando

De eerste haakse slijpers die gemaakt werden waren erg zwaar, want ze waren gemaakt van gietijzer en waren niet ergonomisch gevormd. (Bron: Davydov: 87335679/ 123rf.com)

Accessoires

Bij de meeste haakse slijpmachines behoren vervangschijven tot de meest gebruikte accessoires. Afhankelijk van je model zijn deze schijven 115, 125 of 230 mm. Belangrijk is dat het universele schijven zijn, die je gemakkelijk kunt vinden op het Internet of in elke onderdelenwinkel in je buurt.

Enkele veel voorkomende accessoires zijn gelamineerde schijven om te schuren, schuurplaten waarmee je vernislagen kunt verwijderen, vilten schijven om te polijsten, draadborstels om roest te verwijderen of borstelschijven voor hout. Als je haakse slijper op batterijen werkt, zijn een reserve en een oplader een mooie aanvulling op je aankoop.

Samenvatting

Voor wie graag kleine huishoudelijke reparaties uitvoert of voor vakmensen die een krachtig en betrouwbaar gereedschap zoeken, is een haakse slijper de perfecte uitrusting. Of je nu hout met precisie doorsnijdt, polijst en slijpt, of metaal en allerlei robuuste en zware materialen bewerkt.

Als je een haakse slijper zoekt voor je huis of werkplaats, hebben we in dit artikel alles uitvoerig uitgelegd wat je moet weten om het beste model te kiezen. Volg ons advies op, kijk naar het vermogen, de ergonomie, de onderdelen en bedenk wat je ermee gaat doen voor je kiest.

Als je het artikel leuk vond, laat dan een commentaar achter of deel het met je vrienden en familie om de beste haakse slijper op de markt te vinden.

(Uitgelichte foto bron: Adamczyk: 24069553/ 123rf.com )

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies