Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

32Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

In tegenstelling tot andere haarverzorgingsproducten voeden en herstellen haarmaskers het haar niet alleen uitwendig. Ze vervoeren de noodzakelijke voedingsstoffen naar de binnenkant van het haar, sluiten ze daar op en vormen een beschermende laag rond het haar voor toekomstige beschadiging van buitenaf.

Het is echter moeilijk de vraag te beantwoorden welk masker met welke actieve bestanddelen geschikt is voor de individuele behoeften. Dit komt vooral door het grote aantal verschillende producten op de markt. In dit artikel laten we je zien hoe je uit kunt vinden of je moet kiezen voor een verzorgingsproduct dat rijk is aan proteïnen of juist aan vocht, hoe je maskers aanbrengt en waar je nog meer rekening mee moet houden.

Via deze grote haarmasker test 2023 leer je hoe je met behulp van intensief voedende maskers iets goeds kunt doen voor jezelf en je haar, en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste haarverzorging voor je individuele behoeften. Of het nu een in de winkel gekocht of zelfgemaakt masker is, eentje met of zonder siliconen, eentje voor beschadigd, droog, gekleurd of dun haar – er is een optie voor iedereen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Haarmaskers hebben niet alleen een oppervlakkig effect, maar dringen door tot in de inwendige haarstructuren
 • Er bestaat niet zoiets als het perfecte haarmasker: het verzorgingsproduct moet aangepast zijn aan het individuele type en de behoeften ervan.
 • Behalve de voedende en herstellende werking hebben afzonderlijke haarmaskers ook speciale effecten, zoals het toevoegen van glans, gladheid of volume

Haarmaskers vergelijken: reviews en aanbevelingen

Niet elk haarmasker werkt voor iedereen. Maar om je een overzicht te geven, hebben we hieronder een handvol producten op een rijtje gezet. De individuele maskers zijn speciaal aan bepaalde behoeften aangepast: Het is belangrijk dat je het zorgeffect aan je individuele behoeften aanpast.

Ogx Haarmasker

Voor het beste resultaat en een complete haarverzorgingsroutine raden wij u aan om de hele Kokosnoot Wonderolie collectie te gebruiken. Deze bestaat uit onze heerlijk voedende shampoo, verzachtende conditioner, doordringende haarolie en uiteraard dit intensieve haarmasker. Trakteer uzelf op de ervaring van een natuurlijke en effectieve haarverzorging en transformeer uw lokken met OGX’s Kokosnoot Wonderolie Haarmasker.

John Frieda Haarmasker

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Ontdek het geheim van stralend, zijdezacht haar met John Frieda’s Voedend Haarmasker voor droge en broze lokken. U zult versteld staan van de prachtige transformatie van uw haar, dankzij de speciale mix van voedingsrijke druppels met monoi-olie en keratine. Voel de diepe hydratatie en revitaliserende werking die dit masker uw haar biedt – ongeacht of u natuurlijke of gekleurde lokken heeft.

Herbal Essences Haarmasker

Zoekt u een haarmasker dat uw beschadigde lokken nieuw leven inblaast? Probeer dan het Herbal Essences Haarmasker, speciaal ontwikkeld om uw haar te repareren en u te voorzien van zijdeachtig glanzend haar. Verwen uzelf met de voordelen van dit intensieve verzorgingsproduct dat grondig te werk gaat om beschadigd haar te herstellen. Ideaal voor droog haar, dit haarmasker biedt de verzorging die uw haar nodig heeft om weer gezond, zacht en stralend te worden.

Maria Nila Haarmasker

Geef uzelf en uw haar de luxe ervaring die u verdient – verwen uzelf met het Maria Nila Head & Hair Heal voedende anti-roos haarmasker en ervaar een opmerkelijke haarverbetering. Verruil uw dagelijkse worsteling met irritante roos en futloos haar voor een weelderige, gezonde en stralende coupe, die u met trots zult dragen.

Haarmaskers: koop- en beoordelingscriteria

De juiste haarverzorging vinden is een proces en vaak niet gemakkelijk. Er zijn echter belangrijke criteria die helpen bij de selectie en daarom in overweging genomen moeten worden. Om het ideale haarmasker voor jou persoonlijk te vinden, is het nuttig om over de volgende 5 punten na te denken:

Dit klinkt goed, maar helpt je nog niet bij je beslissing? Geen probleem! We zullen in het volgende uitleggen wat er precies achter de afzonderlijke criteria zit.

Individueel haartype

Waarschijnlijk de belangrijkste overweging bij het kopen van een haarverzorgingsproduct is de individuele haarstructuur en de speciale behoeften ervan.

Als het haar stro-achtig, uitgedroogd en ruw is, is het waarschijnlijk met te veel proteïnen behandeld en heeft het vochtinbrengers en lipiden nodig. Is het daarentegen slap, te zacht en draderig, dan wijst dit op een tekort aan eiwitten.

Eiwittekort: Als het haar geverfd is en de haarstructuur beschadigd is, kan het met behulp van proteïnen weer opgebouwd worden. Eiwitten vullen de holtes in het haar die ontstaan zijn door invloeden van buitenaf, zoals verven. Zwak, broos en volumeloos haar heeft ook proteïnen nodig. Haar bestaat voor een groot deel uit keratine, d.w.z. proteïnen, dus is het zinvol het juist hiervan te voorzien.

Gebrek aan vocht: Als het haar droog en ruw aanvoelt, moeilijk te kammen is en glans mist, heeft het een tekort aan vocht, dat aangevuld moet worden met vetten. Gangbare vetten zijn oliën zoals olijfolie, argan- of jojoba-olie of sheaboter en vormen na het hydrateren een beschermende film rond het haar, zodat het vocht in het haar wordt opgesloten. Dus om te beslissen welk haarmasker geschikt is voor jou en je haartype, is het eerst belangrijk om uit te zoeken wat je haar in de eerste plaats nodig heeft.

Ingrediënten

Net als andere haarverzorgingsproducten kunnen haarmaskers chemische ingrediënten bevatten, zoals siliconen en parabenen. Als je natuurlijke haarverzorging wilt gebruiken en kunstmatige of chemische stoffen wilt vermijden, moet je bij de aankoop van je haarmasker letten op de ingrediënten van het product. Een andere mogelijkheid is om met DIY maskers te maken. Er zijn op het internet verschillende recepten te vinden die met huishoudelijke producten in elkaar gezet kunnen worden.

Toepassing

Het aanbrengen van een haarmasker is even gemakkelijk als het aanbrengen van een gezichtsmasker. Om je dit te bewijzen vind je hier stap-voor-stap instructies:

 • Was je haar zoals gewoonlijk en droog het daarna kort met een handdoek
 • Breng het masker met een kam aan op vochtig haar en masseer het in het haar
 • Laat inwerken(tip: warmte helpt de actieve ingrediënten beter te ontwikkelen, dus houd een handdoek om je haar gewikkeld terwijl je het laat inwerken!)
 • Spoel je haar grondig uit met lauw water

Een haarmasker gebruik je bij voorkeur na het wassen. Vuil en productresten die zich in het haar ophopen verhinderen dat voedingsstoffen en vocht de binnenkant van het haar kunnen bereiken. Bovendien kan vochtig (niet nat!) haar de actieve bestanddelen beter absorberen. Hoe lang je het haarmasker moet laten intrekken hangt enerzijds af van het gebruikte haarmasker en anderzijds van de conditie van je haar.

Er zijn maskers die je tussen 10 en 30 minuten in het haar laat zitten, maar er zijn er ook die ’s nachts gebruikt kunnen worden. Hier moet je je laten leiden door de behoeften van je haar. Haarmaskers moeten echter niet te vaak gebruikt worden, om onnodige verzwaring van het haar en oververzorging te voorkomen. Kijk ook hier naar wat je haar nodig heeft. Voor ernstig beschadigd haar is de aanbeveling 1 tot 2 keer per week, hoewel dit voor minder beschadigd haar individueel verminderd kan worden.

Gewenst effect

Behalve de voedende en regenererende werking die alle maskers gemeen hebben, kunnen met haarmaskers ook andere resultaten bereikt worden. Er zijn bijvoorbeeld maskers op de markt die het haar glans of soepelheid geven, of die het haar gemakkelijker doorkambaar moeten maken of volume moeten geven. Wat precies bereikt wordt met een masker hangt sterk samen met de ingrediënten.

 • Soepelheid: vochtigheid
 • Volume / volheid: proteïnen
 • Schijn: lipiden en proteïnen
 • Gladheid: lipiden en vocht

Het is daarom de moeite waard nog eens goed te kijken en niet alleen te kiezen volgens de reclamebelofte. Als je broos en zwak haar hebt en glans wilt, kun je beter een masker gebruiken dat voornamelijk op vetten gebaseerd is. Te veel proteïnen (die ook glans geven) zullen je haar alleen maar verder beschadigen.

Ruik

Net als elk ander haarverzorgings- of cosmetisch product bevatten haarmaskers geurstoffen. Omdat ze een bepaalde tijd in het haar moeten blijven zitten en hun geur dus voortdurend op de neus inwerkt, mag deze factor niet verwaarloosd worden. Vooral mensen die gevoelig zijn voor geuren moeten ervoor zorgen dat de geur hen niet letterlijk hoofdpijn bezorgt.

Het voordeel van de enorme keuze aan verschillende maskers is dat er net zo veel verschillende geurvarianten zijn.

Verschillende merken hebben hun eigen geuren voor hun productassortiment: denk bijvoorbeeld aan de klassieke Nivea geur. Maar geuren kunnen ook aan het seizoen aangepast worden door noten van kaneel te gebruiken voor de wintertijd of noten van citroen voor de zomer. Als maskers niet extra geparfumeerd zijn, kunnen ze vaak ook ruiken naar de oliën die ze bevatten. Zelfgemaakte maskers zijn ideaal om de geur aan je persoonlijke voorkeur aan te passen!

Haarmaskers: veel gestelde vragen en antwoorden

Er rijzen vaak vragen over de juiste haarverzorging. Daarom hebben we een selectie van de meest gestelde vragen op een rijtje gezet en beantwoord.

Wat is een haarmasker en voor wie is het geschikt?

Een haarmasker is een haarverzorgingsproduct dat na het wassen in vochtig haar wordt gemasseerd. In essentie dienen haarmaskers om de haarstructuur te verzorgen en te herstellen. Afhankelijk van de ingrediënten kan de werking van het haarmasker aangepast worden aan de individuele behoeften van het haar.

Als het masker rijk is aan proteïnen, kan het de reconstructie van de haarstructuur ondersteunen, terwijl olie-bevattende maskers helpen het vocht in het haar vast te houden.

Haarmaske

Haarmaskers helpen je gezond en sterk haar te krijgen, zowel optisch als inwendig. (Beeldbron: Yoann Boyer / unsplash)

Haarmaskers zijn geschikt voor iedereen die zijn haar intensief wil verzorgen en het van de nodige voedingsstoffen wil voorzien. Het belangrijkste doel van een haarmasker is de binnenste en buitenste structuur van het haar te herstellen, dus het is het meest geschikt voor wie zijn beschadigde haar wil verzorgen of schade zoals gespleten haarpunten en droogheid wil voorkomen. Het enige dat je in gedachten moet houden is dat het masker aangepast moet worden aan de individuele haarverzorgingsbehoeften.

Welke soorten haarmaskers zijn er?

Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, kunnen haarmaskers ingedeeld worden naar de haarstructuur waarvoor ze gemaakt zijn. Er zijn bijvoorbeeld haarmaskers voor gekleurd, gebleekt, beschadigd of vet haar, enzovoort. Met de volgende tabel willen we ons echter concentreren op de ingrediënten die het haar in de kern nodig heeft.

Hoofdingrediënt van het masker Voordelen Nadelen
Emolliënten (= verzachters) voedend, hydraterend en gladmakend effect, voorzorgsbescherming tegen beschadiging en waterverlies versterking van het vettig/vettig effect, siliconen zijn ook emolliënten
Bevochtigingsmiddelen vochtinbrengende en gladmakende werking, die soepelheid verschaffen het haar wordt te zacht, volumeverlies in geval van overvloed
Proteïnen regeneratie en reconstructie van de haarstructuur, ondersteuning van de haargroei, verlenen van glans verstijven, opruwen en uitdrogen van het haar bij overvloed, ophoping van proteïnen op het haaroppervlak

Aan de hand van de voor- en nadelen wordt het effect van de ingrediënten op het haar duidelijk. Houd hier altijd rekening mee als je overweegt een haarmasker te kopen dat vooral gebaseerd is op proteïnen, bevochtigingsmiddelen of verzachtende middelen (bv.: arganolie, olijfolie, minerale oliën, paraffine, jojoba olie, enz.)

Hoeveel kost een haarmasker?

De prijzen van haarmaskers variëren sterk, afhankelijk van het merk, de ingrediënten en de beloofde werking. Dit is een verschijnsel dat maar al te goed bekend is uit de cosmetica-industrie. Hieronder hebben we een tabel met voorbeeldmerken die haarmaskers verkopen in het respectieve prijssegment, maar ook in andere prijsklassen vertegenwoordigd zijn.

Prijsklasse voorbeelden
laag prijssegment (2 tot 20 euro) Balea, Kérastase, L’oréal, Wella, Schwarzkopf, Garnier, John Frieda
middelhoog prijssegment (20 tot 50 euro) Kérastase, Moroccanoil, Coco and Eve, Aveda, L’Oréal, Wella
hoge prijssegment (oplopend tot 50 euro) Aveda, Shu Uemura, Virtue

Wat zijn de alternatieven voor een haarmasker?

De overgangen tussen verschillende haarverzorgingsproducten zijn nu vaak vloeiend, vooral sinds de uitvinding van producten die tegelijk verschillende functies vervullen (zie 3-in-1 verzorging). Om je een goed overzicht te geven, hebben we een lijst gemaakt van haarmasker-achtige producten en de belangrijkste feiten erover.

Alternatief Beschrijving
Haarbehandeling haarverzorgingsproduct dat in het haar (lengten en punten) wordt gemasseerd en meestal een lager percentage oliën bevat dan een haarmasker. Worden ongeveer 3 tot 5 minuten in het haar gelaten en dan uitgespoeld.
Haarolie verzachtend/ lipide dat zich vooral uitwendig ophoopt en het haar handelbaar en soepel maakt.
Haarverzorgingsspray verzorgingssprays die, vergelijkbaar met haaroliën, een laagje om het haar leggen en het beschermen, het gemakkelijker doorkambaar maken en het glans geven.
Haarconditioner haarverzorgingsproduct dat na het wassen wordt aangebracht en elektrostatische oplading van het haar voorkomt. Het vergemakkelijkt de doorkambaarheid en maakt het haar soepeler en gladder (werkt alleen op de buitenste haarstructuur en gedurende korte tijd).
Haarbalsem haarverzorgingsproduct dat zowel op de uitwendige als op de inwendige haarstructuur inwerkt. Het heeft geen effect op de hoofdhuid en werkt ongeveer hetzelfde als een masker. Het is echter dunner van samenstelling en wordt ongeveer 20 minuten aangebracht.
Haarvloeistof haarverzorgingsproduct dat gelijkaardige ingrediënten heeft als haarolie. De vloeistof is echter speciaal ontwikkeld voor beschadigde en droge haarpunten. Het herstelt beschadigde uiteinden niet, maar stopt verdere beschadiging.
Haarserum haarverzorgingsproduct dat wordt gebruikt als aanvulling op de haarbehandeling voor verdere en intensievere verzorging.
Haarboter haarverzorgingsproduct dat gewoonlijk een vaste consistentie heeft en bij kamertemperatuur vloeibaarder wordt. Het kan gebruikt worden vóór het wassen of als een leave-in product in vochtig haar.

Zoals je ziet hebben alle producten de verzorging van het haar gemeen, ze verschillen in wezen alleen in de dieptewerking en de formulering.

Hoe breng ik een haarmasker op de juiste manier aan?

Bekijk de stap-voor-stap instructies die we in de rubriek “Haarmaskers: koop- en beoordelingscriteria, toepassing” hebben gegeven, inclusief verdere informatie.

Hoe maak ik mijn eigen haarmasker?

Op het internet zijn een aantal verschillende recepten voor het maken van haarmaskers te vinden. Je moet van tevoren bedenken welk resultaat je met je haarmasker wilt bereiken en afhankelijk daarvan het recept kiezen.

Haarmaske

Je eigen haarmaskers maken is niet alleen leuk, het is ook heel nuttig! Je kunt je eigen haarmasker maken met behulp van slechts een paar huismiddeltjes, zodat het optimaal aan je haarverzorgingsbehoeften voldoet. (Image source: Kara Eads / unsplash)

Veel gebruikte huismiddeltjes voor haarmaskers zijn onder andere:

 • Honing
 • Yoghurt
 • Ei
 • Diverse oliën (kokosnoot, olijf, avocado, jojoba, enz.)
 • Thee

Welk haarmasker is het beste voor mij?

Dit kan niet over de hele linie gezegd worden, want elk haartype heeft andere verzorgingsbehoeften. Neem een kijkje in de rubriek “Haarmaskers: koop- en beoordelingscriteria” die we hebben samengesteld. Je vindt er nuttige tips om je te helpen bij het kiezen van het juiste haarmasker voor je individuele behoeften.

Welk effect heeft een haarmasker?

In wezen dienen haarmaskers om de haarstructuur te verzorgen en te herstellen. Afhankelijk van de ingrediënten kan de werking van het haarmasker aangepast worden aan de individuele behoeften van het haar.

Wat is het verschil tussen een haarmasker en een haarbehandeling?

Haarmaskers en haarbehandelingen lijken erg op elkaar wat ingrediënten en consistentie betreft. Het verschil tussen een haarmasker en een haarbehandeling is in wezen dat een haarmasker meestal een groter aandeel oliën bevat, die het haar van meer voedingsstoffen voorzien.

Het masker wordt beschouwd als een intensiever verzorgingsproduct dan de kuur en wordt meestal langer in het haar gelaten. Kuren blijven meestal 3 tot 5 minuten in het haar zitten, terwijl maskers gewoonlijk tot 30 minuten blijven zitten, soms zelfs de hele nacht. Door de lange inwerktijd kunnen de voedingsstoffen de binnenkant van het haar bereiken en het over een langere periode herstellen.

Conclusie

Omdat er veel verschillende haarmaskers op de markt zijn, is het zeker dat er voor elk haartype en elke verzorgingsbehoefte een geschikt masker bestaat. Het is belangrijk dat je eerst nadenkt over je haarstructuur om te kunnen bepalen welke voedingsstoffen het haar in de eerste plaats nodig heeft. Als je dit eenmaal weet, kun je je haarverzorging aanvullen met een masker dat het haar optimaal voedt en regenereert. Dit is niet alleen belangrijk om het perfecte masker voor je te vinden, maar ook om te voorkomen dat je haar te veel conditioneert.

Haarmaskers zijn de ideale verzorging voor beschadigd haar, want in tegenstelling tot behandelingen en andere verzorgingsproducten dringen ze in het haar door en versterken, herstellen en beschermen het tegen nieuwe beschadiging. Om de best mogelijke effecten te bereiken, moet het haarmasker op gewassen, vochtig haar worden aangebracht, terwijl de inwerktijd individueel aan de respectieve behoefte kan worden aangepast. Zo staat niets gezond en verzorgd haar in de toekomst meer in de weg!

Beeldbron: Yastremska / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies