Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

19Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

65Verzamelde opmerkingen

Het mes is een van de meest gebruikte gebruiksvoorwerpen in de keuken, omdat het gebruikt wordt om voedsel te snijden, in plakken te snijden en te schillen. Maar wist je dat er veel verschillende modellen messen zijn, geschikt voor verschillende doeleinden?

Een van deze messen is het klovenmes. De verscheidenheid aan modellen van het klovenmes maakt het mogelijk dit mes in elk recept te gebruiken. Het hakmes wordt gebruikt om alles te snijden, van kruiden tot vlees met botjes. Wil je meer weten over het keukengerei dat je niet in je keuken mag missen? Blijf lezen.
Belangrijk om te weten

 • Met een rechthoekig lemmet, groot en zwaar, is de kliever uiterst stevig, ideaal voor het breken en scheiden van botten van vee, gevogelte, schapen en varkens.
 • Er zijn twee versies van cleaver. Het Chinese hakmes is lichter, ideaal voor het snijden van kruiden, groenten en sommige stukken vlees. Het Europese hakmes is robuuster, ideaal om vlees met botten te snijden.
 • Hoewel het een echt barbecuemes is – het klovenmes was de inspiratiebron voor bestek, de naam die gegeven werd aan de hobby om barbecue met de hand te bereiden – kan het klovenmes ook in de keuken gebruikt worden.

Beste Hakmes: Onze Selectie

Koopgids

Wie graag kookt weet hoe belangrijk het is te investeren in een goede messenset om voedsel te bereiden. Sommige zijn specifiek voor brood, andere zijn ideaal voor kaas en weer andere zijn perfect voor fruit en groenten.

Onder de verschillende mesmodellen vinden we de kliever, een heel handig gereedschap voor het bereiden van vlees met botten. Leer de eigenschappen, toepassingen en verschillende modellen van klieven in deze koopgids.

Imagem de um casal cozinhando.

Het kliefmes wordt veel gebruikt in de keuken. (Bron: Becca Tapert/ Unsplash.com)

Wat is een kliefmes?

Bekend als slagersmes is het kliefmes een snij-instrument dat een rechthoekig lemmet heeft met een snijkant aan slechts één kant, een ergonomisch handvat, robuuste afmetingen en talrijke functies.

Imagem de um jogo de facas.

Het kliefmes is een gebruiksvoorwerp dat veel in de keuken gebruikt wordt. (Bron: Kitz Corner/ 123RF.com)

Je kunt verschillende modellen hakmessen vinden. Het lichtste mes is voor het snijden en knippen van groenten en delicaat voedsel. Het middelzware model is voor het snijden van groter vlees, groenten en kazen.

Het zware model is voor het snijden van bevroren voedsel en stukken met botten. Het hakmes is een heel nuttig gebruiksvoorwerp in de keuken – voor wie de functies ervan kent – behalve dat het een stuk is dat bestand is tegen stoten en vervormingen. Het mes slijt minder door de grootte en het gewicht van het lemmet. Leer alle voor- en nadelen van de kliever in de tabel hieronder:

Voordelen
 • Het is het enige soort mes dat vlees met botten snijdt
 • Het kan ook gebruikt worden om greens, fruit, groenten, kruiden en kazen te snijden
 • Grote verscheidenheid aan modellen en merken
 • Gevarieerde prijzen
Nadelen
 • Het Europese klovenmes vereist een zekere handigheid van de kok
 • Het kan ernstige ongelukken veroorzaken als er niet voorzichtig mee omgegaan wordt

Welk voedsel kan ik met het klovenmes snijden?

Hoewel het door slagers gebruikt wordt om vlees met botten of bevroren vlees te snijden, vergissen degenen die denken dat de kliever alleen dit doel dient zich. Dit mes wordt veel gebruikt om kippenbotten, runder- of varkensribben te breken of uit elkaar te halen – denk er zelfs niet aan om een ander model mes te gebruiken, want dan haal je alle scherpte van het lemmet weg.

De kliever wordt gebruikt voor verschillende soorten snijwerk, vooral die waarvoor precisie van bewegingen nodig is. Het is ook heel handig om groenten à julienne (in dunne reepjes) te snijden, om kruiden te snijden, specerijen te malen, grotere kazen en harde groenten in plakjes te snijden.

Imagem de um homem cortando uma peça de carne.

Het hakmes is het mes dat je nodig hebt om vlees met botten te snijden. (Bron: Lightfieldstudios/ 123RF.com)

Hoe gebruik je een hakmes?

Het gebruik van een hakmes is heel eenvoudig. Leg het vlees eerst op een houten of kunststof plank – snijd nooit op een keramische of glazen plank, want deze materialen veroorzaken wrijving met het mes en halen de scherpte weg – houd dan het handvat van het hakmes stevig vast en voer de slaande beweging met grote precisie en zorg uit.

Imagem de uma carne fatiada.

“Sla” met het hakmes op het vlees om het te snijden. (Bron: Lucas Vinicius Peixoto/ Unsplash.com)

Hoe slijp je een kliever?

Het is niet genoeg om een kliever van goede kwaliteit te kopen als je het lemmet niet goed scherp houdt. We raden je aan je scheermes en je andere messen om de zes maanden naar een professionele slijper te sturen, of wanneer je het gevoel hebt dat het lemmet bot is.

Tussen de slijpbeurten door kun je je scheermes met een goed snijvlak houden door een chaira een paar keer over elke kant te halen voor je het gebruiksvoorwerp gebruikt. Je kunt deze procedure op elk soort mes uitvoeren.

Waarom heeft het kliefmes een gat in het lemmet?

Het kliefmes heeft een gat in het lemmet, zodat het mes aan een messenrek aan de muur of aan de riem van de slager gehangen kan worden. Maar waarom zit het gat in het lemmet in plaats van in het handvat van het kliefmes? Laat het mes niet vrij hangen, want dan kan het iemand verwonden of tegen de muur slaan – dit zou de kliever beschadigen.

Imagem de uma carne fatiada.

De traditionele kliever heeft een gat in het mes. (Bron: José Ignacio Pompé/ Unsplash.com)

Wat zijn de verschillende soorten klovenmes?

Er zijn twee versies van het klovenmes, het Europese en het Chinese. We leggen hieronder de overeenkomsten en verschillen tussen deze modellen uit:

Het Chinese kliefmes, of groentekloofmes, is een heel veelzijdig gereedschap, want het wordt gebruikt om kruiden, specerijen, groenten, fruit, greens of vlees mee te snijden en in plakjes te snijden.

Het is lichter, gemakkelijker te hanteren en het lemmet kan behoorlijk scherp zijn. Het kan gebruikt worden als vervanger van het koksmes, want alle delen van het mes hebben functionaliteit – snijden, snijden, knijpen, opvangen, onder andere.

Imagem de um casal preparando uma refeição.

Het Chinese kliefmes is heel veelzijdig. (Bron: 089photoshootings/ Pixabay.com)

De Europese kliever, of vleeskliever, is robuuster en zwaarder, zodat hij beperkt wordt tot vlees met botten of diepvriesvoedsel. Omdat hij alleen die functie vervult, is hij in de meeste keukens van weinig nut. Het belangrijkste verschil met dit model is dat de achterkant van het mes dik en zwaar is.

Het extra gewicht maakt het gemakkelijker om botten en gewrichten uit vleesstukken te snijden. Het maakt het ook eenvoudiger om groenten, fruit en grote, harde kazen te snijden. Over het algemeen is de Europese klover niet erg scherp – en dat hoeft ook niet. Daarom is het niet nodig een heel duur of geavanceerd model te kopen. Nog steeds in twijfel? Vergelijk de twee modellen in de tabel hieronder:

Cutelo europeu Cutelo chinês
Gebruiksaanwijzing Snijden van vlees met botten, diepvriesproducten of hard fruit, groenten en kazen Snijden en snijden van groenten, fruit, vlees, kruiden en specerijen
Kenmerken Zwaar mes, dik mes met slechte scherpte Licht en scherp mes
Prijs Duurste Duurste

Koopcriteria: Vind het beste hakmes voor je barbecue

Een mes kopen is een investering. Het is belangrijk een model van goede kwaliteit te kiezen dat gemakkelijk te hanteren is, bestendig en duurzaam. Om mensen die nieuw zijn in de materie te helpen, hebben we enkele tips uitgezocht voor het kiezen van een kliever:

We zullen deze criteria in dit deel verder uitwerken. Laat in een commentaar weten of je alle mogelijke toepassingen van de kliever kende.

Mesmateriaal

Zonder twijfel is het lemmet het belangrijkste deel van een mes. Je vindt kliefmodellen van drie soorten staal: koolstofstaal, Damascus en roestvast staal. Het traditionele en door verzamelaars geprefereerde model is het

koolstofstalen kliefmes, omdat de metaallegering eenvoudig te smeden, te temperen en af te werken is. Dit mes heeft een goede snijkant en is gemakkelijk te slijpen, maar je moet extra voorzichtig blijven zodat het lemmet niet roest.

Imagem de um cutelo ao lado de outros utensílios de cozinha.

Het koolstofstalen kliefmes kan roesten. (Bron: Free-Photos/ Pixabay.com)

Het belangrijkste kenmerk van het roestvrijstalen kliefmes is de aanwezigheid van chroom in de legering, dat een film vormt die het mes beter bestand maakt tegen oxidatie – maar dat betekent niet dat roestvrij staal niet roest. Bovendien is het risico van voedselbesmetting gering.

Een ander voordeel is dat het roestvrijstalen klovenmes goedkoper is, een uitstekende keuze voor het bereiden van eenvoudige en uitgebreide maaltijden in je thuiskeuken. Minpunten zijn dat het roestvrijstalen klovenmes niet geschikt is voor zware taken en het snijvlak gemakkelijk verliest.

Je vindt ook klovenmesmodellen van damascus staal. Het mes is gemaakt van edele materialen, met een hoge meerwaarde en grote schoonheid – ze zijn favoriet bij verzamelaars.

Materiaal van het hand

vat Een ander kenmerk waar je op moet letten als je een kliever koopt, is het materiaal dat gebruikt wordt voor de coating van het handvat van het mes. Je vindt keuzemogelijkheden in staal, hout en kunststof.

We raden je aan de voorkeur te geven aan modellen waarbij het materiaal van het handvat hetzelfde is als dat van het lemmet, omdat ze resistenter zijn.

Imagem de um cutelo ao lado de uma peça de carne.

Het handvat van het hakmes kan van hetzelfde materiaal gemaakt zijn als het lemmet. (Bron: foodandmore/ 123RF.com)

Het is ook belangrijk dat het handvat stevig is en zonder veel spleten, want deze spleten hopen vuil op en vergroten de kans dat het mes breekt. Het is ook belangrijk dat het handvat stevigheid en hanteerbaarheid toelaat.

Grootte en gewicht

Je vindt scheermesmodellen in verschillende maten en gewichten

 • Lichte cleavers zijn meestal iets kleiner en lichter. Je kunt er delicaat voedsel mee snijden en snijden, zoals sommige kaassoorten en groenten. Het voegt snelheid aan het werk toe.
 • Demiddelzware hakmolen heeft een iets stijver lemmet, zodat hij perfect is voor het snijden en knippen van wat vlees en dichte kazen. Het kan ook gebruikt worden voor het hakken van kruiden.
 • Het zware snijmes is geschikt voor zwaardere klussen in de keuken, zoals het snijden van vlees met botjes of bevroren vlees. Het is moeilijker te hanteren en vereist een zekere mate van ervaring en vaardigheid van de kok.

Hoe dan ook, het moet met voldoende zorg gebruikt worden.

(Uitgelichte foto bron: Marian Vejcik/ 123RF.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies