Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

57Bestede uren

36Beoordeelde onderzoeken

145Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote halterschijven test 2022. Hier stellen we alle halterschijven die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste halterschijven voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je halterschijven wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een halterschijf is de juiste keuze voor jou als je al een halterstang hebt en die effectief wilt gebruiken.
 • Een andere kracht van halterschijven is dat ze heel flexibel zijn en als basis voor veel oefeningen gebruikt kunnen worden.

Beste Halterschijven: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je gewichtsschijven koopt

Waarom zou ik überhaupt een gewichtsschijf kopen?

Voor we aan de criteria voor het kopen van een halterschijf toekomen, moeten we eerst verduidelijken waar je in de eerste plaats een halterschijf voor nodig hebt en waarom het de moeite waard is halterschijven te kopen. Als je thuis je eigen kleine sportschool wilt beginnen, zijn halterschijven zeker een must.

Als je al een halterbank of een halterstang gekocht hebt, heb je alleen nog de juiste gewichten nodig en kun je aan je eerste training beginnen.

Scheibe und Hantel

Gewichtsschijven zijn verkrijgbaar in verschillende gewichten en maken een optimale training mogelijk, zowel in de sportschool als thuis. (Foto: Victor Freitas / pexels.com)

Veel halterstangen, of halterstangen in het algemeen, zijn alleen los verkrijgbaar, zodat je de halterschijven altijd apart moet kopen.

Met behulp van zo’n halterstang en de gewichten kun je bijna alle oefeningen doen die je nodig hebt op weg naar het perfecte lichaam, want halters behoren tot de absolute basisuitrusting. Of je nu bankdrukken wilt doen of je armen wilt trainen – bij geen enkele oefening mogen halterschijven ontbreken!

Voor wie zijn halterschijven geschikt?

Zoals reeds gezegd is een gewichtplaat een absolute basisvereiste voor je eigen sportschool. Zonder gewichten kun je alleen je toevlucht nemen tot oefeningen met je eigen lichaamsgewicht, die tot op zekere hoogte effectief zijn, maar je op de lange duur toch beperken.

Wist je dat je veel verschillende delen van je lichaam kunt trainen met halterschijven?

Op basis van een specifieke oefening kun je dumbbells gebruiken om specifiek je biceps, triceps, pecs, enz. te versterken.

Volgens wetenschappelijk onderzoek heeft trainen met gewichten veel voordelen voor je eigen lichaam en leidt het ook tot verschillende positieve psychologische effecten.

Een voorbeeld bij mannen is het vrijkomen van testosteron of ook van gelukshormonen, dopamine. Samengevat mogen halterschijven in geen enkele home gym ontbreken, hoe klein hij ook is.

Waar moet je op letten als je halterschijven koopt?

Als je een nieuwe set halterschijven voor je thuisgym zoekt, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden en je moet nooit het eerste het beste product kopen dat je tegenkomt.

Het eerste waar je op moet letten is kwaliteit. Als je je eigen uitrusting gedurende lange tijd gebruikt en niet steeds nieuwe wilt kopen, moet je beslist iets meer investeren in je nieuwe halterschijven.

Als je serieus geïnteresseerd bent in krachttraining en bereid bent je sportschool regelmatig te gebruiken, kun je beter geen met zand gevulde plastic platen kopen. Deze hebben te veel volume en tegelijk te weinig gewicht. Op de lange duur zul je daarmee altijd beperkt zijn en geen echte vooruitgang kunnen boeken.

In plaats daarvan kun je beter gietijzeren platen kiezen, die veel minder volume hebben en veel steviger en resistenter zijn. Hoewel deze halterschijven iets duurder in aanschaf zijn, zijn ze toch de moeite waard en overtuigen ze met kwaliteit.

Bij de aankoop moet je ook letten op de diameter van de gaten. Zorg dat je de diameter van je barbell kent. Een wijdverspreide diameter is in het bereik van 30 – 31 mm, waar ook de meeste gewichtplaten op passen.

Ook de buitendiameter en de dikte van de gewichtplaat spelen een beslissende rol. Hoe dikker een halterschijf is en hoe lager je gewicht, hoe minder totaal gewicht je op een halterstang kunt pakken.

Beginners onderschatten vaak de hoeveelheid gewicht die ze na een paar maanden training kunnen verplaatsen en bereiken dan hun grenzen. Vermijd dit door meteen vanaf het begin hoogwaardige halterschijven te kopen.

Merk ook op dat sommige halterschijven beter op halters passen en andere niet zo goed. Als je ook met halters traint, moet je bij het kopen van halterschijven op deze functionaliteit letten.

In principe kan dit gemakkelijk bepaald worden aan de hand van de diameter van het gat. De gaten in de halterschijven maken het je veel gemakkelijker om ze vast te pakken en zelfs te vervoeren. Goed vakmanschap zorgt ervoor dat je je niet bezeert en dat de dumbbells over het algemeen comfortabeler zijn.

Let bij het kopen van halterschijven op hun functionaliteit, vooral met halters.

Produktbild

Bij de aanschaf van halterschijven zijn kwaliteit en functionaliteit uiterst belangrijk.

Besluit: Welke soorten halterschijven zijn er en welke zijn geschikt voor jou?

In principe kun je drie soorten halterschijven onderscheiden:

 • Halterschijven van gietijzer
 • Halterschijven van cement met ommanteling
 • Halterschijven van gietijzer met ommanteling

Halterschijven zijn natuurlijk een van de basisonderdelen van elke gewichtstraining. Want alleen met deze gewichten is het mogelijk om een individueel gewicht op de stang te zetten en regelmatig te verhogen. Er zijn echter nog steeds allerlei producten met merkbare verschillen.

De schijven zijn er in een grote verscheidenheid van motieven en kleuren. Er kunnen ook grote verschillen zijn in het materiaal. Daarom geven we uitleg over de verschillende halterschijven die op de markt zijn en laten we je de voor- en nadelen van elke halterschijf zien.

Voor we de verschillende soorten uitleggen, willen we er eerst op wijzen dat het gewicht en ook de veiligheid van belang zijn bij het kopen van halterschijven. Dit geldt voor alle soorten halterschijven.

Daarom is het belangrijk dat je eerst op het gewicht van de halterschijven let. Als je net met je training begint en nog nooit eerder aan krachttraining hebt gedaan, raden we je aan met kleine gewichten te beginnen en die stap voor stap te verhogen.

Mann im Begriff eine Hantel hochzuheben

Afhankelijk van je trainingsniveau moet je meer of minder zware halterschijven gebruiken. (Foto: Victor Freitas / pexels.com)

Als je meteen met veel gewicht begint, kan dat ernstige gevolgen hebben voor je toekomst, want je botten en spieren worden beschadigd als je niet goed traint.

Als je je halterschijven op een stang wilt monteren, is het ook belangrijk dat je een geschikt veiligheidsmiddel koopt. Veerringen, schroefsloten en borgringen zijn allemaal borgsystemen die van belang zijn bij gewichtstraining.

Bij deze toepassingen is het mogelijk dat de gewichtplaat gemakkelijk aan de stang bevestigd en gemonteerd kan worden. Voor je veiligheid raden we schroefsloten en borgringen aan, want die geven meer zekerheid en een stevige houvast bij het vastmaken van de halterschijven.

Hoe gebruik je gietijzeren halterschijven en wat zijn hun voor- en nadelen?

Gietijzeren halterschijven zijn de klassiekers en worden vooral in sportscholen gebruikt. Zeer hoge gewichten zijn mogelijk met deze halterschijven. Daarom is het belangrijk dat je altijd een steun op de vloer gebruikt, anders kunnen er lelijke deuken en beschadigingen ontstaan. We raden je daarom af om gietijzeren halterschijven in je home gym te gebruiken.

Voordelen
 • Weinig ruimte nodig
 • Hoog gewicht mogelijk
 • Geschikt voor professionals
Nadelen
 • Relatief duur
 • Ongeschikt voor thuisgebruik

Hoe gebruik je omhulde cementgewichtplaten en wat zijn hun voor- en nadelen?

Je vindt bij gymnastiekoefeningen meestal een met rubber beklede cementgewichtplaat of een cementplaat met een plastic laagje. Deze vind je vooral in lichtere gewichtsklassen, en daarom zijn deze halterschijven meer geschikt voor beginners.

Professionals, daarentegen, hebben veel meer gewicht nodig. Omdat cement niet zo plaatsbesparend is als gietijzer, zijn cementplaten niet zo populair bij vaklui.

Voordelen
 • Geschikt voor beginners
 • Goedkoop
 • Geschikt voor thuisgebruik
Nadelen
 • Ongeschikt voor professionals
 • Geen hoge gewichten mogelijk
 • Niet erg duurzaam

Hoe gebruik je gietijzeren halterschijven met ommanteling en wat zijn de voor- en nadelen?

Als laatste variatie stellen we je gietijzeren gewichtsplaten voor met een rubber coating of een plastic coating. De rubberen bekleding heeft als voordeel dat je gietijzeren halterschijven zowel thuis als in de sportschool kunt gebruiken.

Omdat de gewichtsplaten van gietijzer zijn, is ook hier een hoog gewicht mogelijk. Je kunt de gietijzeren halterschijf dus gebruiken vanaf een beginnersgewicht tot en met een professioneel gewicht.

Voordelen
 • Geschikt voor thuisgebruik
 • Geschikt voor elke training
Nadelen
 • Relatief duur

Als je eenmaal de juiste halterschijf voor je hebt gevonden en het gewicht hebt gekozen dat het beste bij je training past, staat niets je begin met krachttraining meer in de weg.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om halterschijven te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om halterschijven te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Gewicht
 • Afmetingen
 • Prijs
 • Klantenreviews en getuigenissen

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Het gewicht

Het eerste belangrijke criterium moet altijd het gewicht zijn van een gewichtplaat of een set gewichtplaten. Er zijn veel verschillende maten op de markt. In de meeste gevallen zijn halterschijven verkrijgbaar in de volgende stappen: 1,25 kilo, 2,5 kilo, 5 kilo, 10 kilo, 15 kilo en 20 kilo. Het spreekt vanzelf dat halterschijven steeds duurder worden naarmate het gewicht toeneemt.

Alleen jij kunt beoordelen welke gewichten je voor je eigen sportschool nodig hebt. Dit hangt van verschillende factoren af. Allereerst moet je bedenken welke oefeningen je eigenlijk wilt doen en welke gewichten daarvoor nodig zijn.

Als je bijvoorbeeld intensief bankdrukken wilt doen met een geschikte halterstang, zul je met platen van 5 kilo al snel je limiet bereiken. Voor basisoefeningen raden we je aan borden van 15 kilo te kopen. Als je meer gevorderd bent en zware squats of deadlifts wilt doen, kunnen een paar 20-kilo platen geen kwaad.

Maar zelfs de kleine gewichten zijn belangrijk voor de vooruitgang op lange termijn. Om te beginnen denken we dat het genoeg is om een paar borden van 5 kilo te kopen, 2-4 borden van 15 kilo en een paar borden van 2,5 kilo. Natuurlijk kun je deze ook geleidelijk kopen, zodat je niet meteen veel geld hoeft te investeren.

Hoogwaardige halterschijven zijn meestal van giet ijzer gemaakt.

Produktbild

De meeste halterschijven zijn van gietijzer gemaakt. Je moet ook op het volume letten.

Afmetingen

Zoals we al in onze gids geschreven hebben, moet je behalve op het gewicht ook op de afmetingen en het volume letten.

Om de gewichtplaat op je halterstang te laten passen, moet je de juiste binnendiameter kiezen. In de meeste gevallen is dat tussen de 30 en 31 cm. Ook de dikte van de halterschijven speelt een belangrijke rol. Hoe meer halterschijven je op een halterstang kunt zetten, hoe hoger het totale gewicht is dat je kunt verplaatsen.

Prijs

De prijs speelt zeker een grote rol bij de aanschaf van een halterschijf of een hele set halterschijven.

Maar zoals we al in punt 1 schreven, moet je veel meer aandacht besteden aan de kwaliteit dan aan de prijs. Hoe hoger de prijs, hoe meer je kunt verwachten van de kwaliteit en duurzaamheid van het product.

Klantenreviews en getuigenissen

Als je nog steeds niet zeker weet welk model of welke set het beste voor je is, moet je beslist eens kijken naar de klantenreviews en getuigenissen in de Amazon winkel.

Daar doen klanten verslag van hun ervaringen met het product en laten je ook de voor- en nadelen zien. Een blik op de beoordelingen van klanten helpt je beslissen of de halterschijf of halterschijfset geschikt voor je is of niet.

Beeldbron: Pixabay.com / ariesa66

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies