Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

64Bestede uren

32Beoordeelde onderzoeken

139Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote halterset test 2022. Hier presenteren we alle dumbbell sets die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste dumbbell set voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waar je op moet letten als je een set dumbbells wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een halterset is de juiste keuze voor jou als je je bestaande thuisgym wilt opwaarderen.
 • Een ander voordeel van een halterset is dat ze alle belangrijke onderdelen bevat, zodat je meteen kunt beginnen met trainen.

Beste Halterset: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een dumbbell set koopt

Waarom zou je überhaupt een dumbbell set kopen?

Een halterset kan verdeeld worden in barbells en dumbbells. Beide soorten dumbbell hebben hun voor- en nadelen en kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden.

Een halterset is een combinatie van een halterstang en halterschijven. Als je zo’n set koopt, hoef je geen extra accessoires zoals halterschijven te kopen. Wat de prijs betreft zijn zulke sets meestal ook goedkoper dan wanneer je de onderdelen afzonderlijk samenstelt.

Mann steckt Scheibe auf

Gewichtenset bestaande uit halterschijven en barbells. (Foto: Victor Freitas / pexels.com)

Voor wie is een halterset geschikt?

Door de goede prijs-kwaliteitverhouding zijn zulke sets bestaande uit een halterstang en halterschijven bijzonder geschikt voor beginners en beginnende fitnessers.

In de regel weten ze nog niet precies welk gewicht ze zullen gaan verplaatsen of welke oefeningen ze zullen gaan doen. Veel beginners maken de fout te veel of te weinig halterschijven te kopen.

Wist je dat sommige oefeningen veiliger zijn met dumbbells?

Als je zogenaamde “reverse lunges” doet en je verliest je evenwicht, kun je de dumbbells sneller weggooien. Zo voorkom je blessures. Maar als je traint met een halterstang op je schouders, kun je je gemakkelijk blesseren. Dus als je alleen traint, moet je overschakelen op dumbbells, zodat je jezelf niet verwondt.

Als je een beginner bent die zelf een nieuwe sportzaal wil inrichten, moet je overwegen zo’n set aan te schaffen. Omdat dumbbells en barbells voor veel verschillende sporten gebruikt kunnen worden, zijn ze een absoluut basisuitrusting en mogen ze in geen enkele sportzaal ontbreken.

Waarop moet je letten bij het kopen van een set dumbbells?

Hoewel zo’n set bijzonder geschikt is voor beginners, zijn er toch een paar dingen waarmee je rekening moet houden als je er een koopt.

Eerst en vooral moet je aandacht besteden aan de kwaliteit van de set dumbbells. Veel van de in de handel verkrijgbare commerciële sets zijn op het eerste gezicht erg goedkoop, maar op het tweede gezicht blijken ze goederen te zijn met gebreken of zelfs slecht vakmanschap.

Zo’n goedkoop setje gaat misschien niet lang mee en kan, als het te veel weegt, zelfs je gezondheid in gevaar brengen. Daarom moet je bereid zijn iets meer geld in de set te investeren om duurzaamheid en goede kwaliteit te garanderen.

Bij het kopen moet je ook nagaan of de halterschijven op de halterstang afneembaar zijn of niet. Als je verschillende oefeningen wilt doen met een halter of een barbell, moeten de gewichten verwisselbaar zijn om een zekere flexibiliteit te garanderen. Sommige dumbbells kunnen vaste gewichtsplaten hebben.

Voor je een model kiest, moet je bedenken welke oefeningen je met de halterset wilt uitvoeren. Zoals al gezegd hebben zowel dumbbells als barbells hun voor- en nadelen. Basisoefeningen zoals de bankdruk of de deadlift kunnen goed uitgevoerd worden met beide soorten dumbbell.

De soort halterstang die je kiest is aan jou. Als je serieus geïnteresseerd bent in krachttraining, raden we je aan beide soorten haltersets in je home gym te hebben. Een set dumbbells is voldoende voor beginners.

Een van de belangrijke factoren is het materiaal van de halterset.

Een halterset van kunststof is niet geschikt voor langdurige training.

Besluit: Welke soorten gewichtensets zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn veel verschillende producten en fabrikanten op de markt voor fitnessapparatuur. Het kan moeilijk zijn voor beginners, maar ook voor ervaren sporters, om de juiste gewichtenset voor hun behoeften te vinden. De aangeboden dumbbell sets verschillen vooral in de afzonderlijke haltermodellen waaruit ze bestaan.

Er zijn in principe drie gangbare sets:

 • Dumbbell set
 • Barbell set
 • Combinatie
 • dumbbell set

In het volgende deel worden de verschillen tussen de diverse dumbbell sets meer in detail besproken, zodat je kunt beslissen welk model voor jou het beste is. Bovendien worden de voor- en nadelen van de afzonderlijke sets beschreven.

Wat zijn de kenmerken van een halterset en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Dumbbell sets bestaan uitsluitend uit dumbbells. Vergeleken met barbells bieden dumbbells het voordeel dat ze afzonderlijk gestabiliseerd moeten worden, omdat twee korte dumbbells bewogen moeten worden in plaats van slechts één lange. Bovendien kunnen bepaalde fitnessoefeningen met dumbbells op een andere manier uitgevoerd worden dan met barbells.

Voordelen
 • Ruimtebesparend
 • Goedkoop
 • Oefenvariatie
Nadelen
 • Relatief duur
 • Beperkt gewicht

Dumbbell sets bestaan ofwel uit verschillende halters met vaste gewichten die niet individueel omgebouwd kunnen worden, ofwel uit halterstangen en kleine halterschijven waarin het gewenste gewicht individueel kan worden gestoken en met de bijgeleverde bevestigingen stevig kan worden vastgezet.

Er is geen algemene regel dat krachtoefeningen met dumbbells beter zijn dan oefeningen met barbells. Voor een evenwichtige training moet je zowel halter- als halteroefeningen combineren. Het enige voordeel van dumbbells is dat ze minder plaats innemen dan barbells en meer geschikt zijn voor een of twee snelle thuis-workouts.

Wat zijn de kenmerken van een halterstangset en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Barbell sets bestaan uit verschillende halterstangen, zoals bijvoorbeeld: SZ stangen, halterstangen, curlstangen en bijpassende halterschijven.

Voordelen
 • Meer gewicht
 • Meer geschikt voor basisoefeningen
Nadelen
 • Zeer duur

Vergeleken met halters hebben barbells het voordeel dat ze tijdens de training niet afzonderlijk gestabiliseerd hoeven te worden en je dus meer gewicht kunt gebruiken, wat ze bijzonder interessant en onmisbaar maakt voor basisoefeningen als squats, bankdrukken en deadlifts.

Mann hebt Langhantel über den Kopf

Barbells moeten altijd met beide handen worden vastgepakt. (Foto: Victor Freitas / pexels.com)

Bovendien kunnen dezelfde oefeningen die met dumbbells gedaan kunnen worden, op een andere manier met barbells gedaan worden. Dit betekent dat de te trainen spieren met verschillende belastingen worden uitgedaagd.

Ook hier kan dus gezegd worden dat barbell sets niet beter of slechter zijn dan dumbbell sets, maar alleen verschillende trainingsmogelijkheden bieden. Het voordeel van barbells is dat ze met extra halterschijven veel meer gewicht kunnen houden dan dumbbells en beter geschikt zijn voor basisoefeningen.

Wat onderscheidt een combinatiegewichtset en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Combinatie dumbbell sets bestaan uit zowel dumbbells als barbells. Ze bevatten meestal verschillende halterstangen die individueel uitgerust kunnen worden en de bijbehorende gewichten om te verzwaren.

Voordelen
 • Verschillende modellen dumbbells
 • Variatie
Nadelen
 • Relatief duur

Het voordeel van combinatiesets is dat je beide soorten dumbbells krijgt en dat hun voordelen gecombineerd worden. Daarom zijn deze sets vooral geschikt als je net een thuisgym aan het opzetten bent. Hier heb je alles wat je voor je training nodig hebt in één set.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om gewichtensets te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om gewichtensets te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Prijs
 • Omtrek en gewicht
 • Type halterschijven
 • Afmetingen
 • Klantenreviews en getuigenissen

In de volgende alinea’s lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Prijs

Ook al is een halter set meestal een product voor beginners, toch moet je bij de aanschaf op de prijs letten.

Een te lage prijs kan vaak een teken van slechte kwaliteit zijn. Als je je dumbbells lang wilt gebruiken, moet je bereid zijn iets meer geld uit te geven. In het ergste geval kan een te goedkope set zelfs een gevaar voor je gezondheid zijn.

Volume en gewicht

Zoals we al uitgelegd hebben, moet je beslist nadenken over welke oefeningen je met je nieuwe dumbbells wilt doen. Het gewicht van de nieuwe set dumbbells moet van deze beslissing afhangen.

Wist je dat je met 1-2 kilo al goede resultaten kunt bereiken?

Regelmatige lichaamsbeweging en goede voeding kunnen je helpen je spieren te definiëren. Je hebt geen totaal zware dumbbells nodig om je spieren te trainen. Het gaat allemaal om techniek. Hoe vaak je met dumbbells traint kan ook je resultaten beïnvloeden.

Als je een halter set kiest, moet het totale gewicht veel hoger zijn dan bij een dumbbell set. Als je bijvoorbeeld wilt bankdrukken met een halterstang, moet je bij de eerste aanschaf een totaalgewicht kiezen van 50-100 kilo.

Er zijn ook enkele dumbbell sets die zowel dumbbells als barbells bevatten. Bovendien hebben sommige sets naast deze stangen ook bijpassende halterschijven.

Produktbild

Bij een goede gewichtenset horen de juiste halterschijven. Besteed aandacht aan het materiaal.

Soort halterschijven

Behalve op het gewicht van de geleverde halterschijven moet je ook letten op het materiaal waarvan ze gemaakt zijn.

Goedkope beginnersgewichtsets worden vaak geleverd met plastic dumbbells gevuld met zand. Deze dumbbells hebben het nadeel dat ze groter zijn in volume maar lichter in gewicht.

Als je na een paar maanden training meer gewicht op de halterstang van de set wilt zetten, moet daar nog voldoende ruimte voor zijn. Dit is vaak niet het geval met dumbbells die met zand gevuld zijn. Gietijzeren halterschijven zijn bijzonder geschikt voor gebruik op een halterstang.

Kwaliteit speelt een grote rol: slecht vakmanschap van de gewichtenset kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. De duurzaamheid hangt ook af van de kwaliteit van de set.

Afmetingen

Bij het kopen van een gewichtenset moet je ook letten op de diameter van de stang of de bijgeleverde gewichten.

Als je losse halterschijven wilt kopen of ze al hebt, moeten de gaten passen bij de diameter van de stang. Dit is meestal 30 cm.

Klantenreviews en getuigenissen

Als je, ondanks onze koopcriteria, nog steeds niet zeker weet of het product in kwestie geschikt voor je is of niet, moet je beslist de klantenreviews bekijken.

Dat kun je bijvoorbeeld doen in onze partnerwinkel Amazon. Daar krijg je niet alleen veel antwoorden op je open vragen, maar leer je ook meer over de sterke en zwakke punten van het product.

Foto credits: Arcaion / Pixabay.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies