Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

65Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

147Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote halterstang test 2023. Hier stellen we alle dumbbells die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste halterstang voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waar je op moet letten als je een halterstang wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een halterstang is de juiste keuze voor jou als je basisoefeningen wilt doen en fitter wilt worden.
 • Een andere kracht van barbells is dat je met zware gewichten kunt trainen en zo verschillende spiergroepen kunt stimuleren.

Beste Halterstang: Onze selectie

G5 Ht Sport Halterstang

De G5 HT SPORT lange halterstang is niet alleen de ideale trainingspartner voor spieropbouwoefeningen, maar biedt ook veiligheid en comfort tijdens uw trainingsessies dankzij de antislip handgreep. Bovendien is de stang uitgerust met vereenvoudige schroeven voor het vergrendelen van de gewichten, waardoor u zich volledig kunt focussen op uw work-out.

Scsports Halterstang

Ontdek de veelzijdigheid van de ScSPORTS halterstang van 140 cm en begin met krachttraining in het comfort van uw eigen huis. Gemaakt van hoogwaardig verchroomd staal, biedt deze halterstang u een uitstekende basis voor al uw oefeningen. U zult waarderen hoe licht en toegankelijk deze halterstang is voor beginners, met een gewicht van slechts 2 kg en een maximale belastbaarheid van 50 kg.

Wuuhoo Halterstang

De halterstang Henry is vervaardigd uit hoogwaardig verchroomd staal en is verkrijgbaar in verschillende lengtes (180 cm, 150 cm of 120 cm) en met een diameter van 25 mm voor de plaathouder, geschikt voor het 1-inch systeem. Kies de perfecte Wuuhoo halterstang Henry voor uw trainingsdoelen en sport vrij met dit geweldige product. Woohoo.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een halter koopt

Waarom zou je überhaupt een halter kopen?

Een halterstang, ook wel dumbbellstang genoemd, is een essentieel onderdeel van elke sportschool. Met zo’n halterstang kunnen talloze verschillende spiergroepen getraind en oefeningen uitgevoerd worden.

Zonder halterstang is een home gym niet echt flexibel en kun je snel je grenzen bereiken. Een halterstang is elementair voor de klassieke bankdruk.

Het enige alternatief is trainen met dumbbells. Oefeningen als de deadlift, barbell roeien of de populaire military press kunnen ook alleen met zo’n halter uitgevoerd worden.

Voor wie is een halterstang geschikt?

Zoals reeds gezegd is een halterstang een heel basaal onderdeel van elke sportschool. In dit verband zijn we van mening dat je absoluut zo’n halterstang nodig hebt, ongeacht of je een beginner of een gevorderde sportbeoefenaar bent.

Wist je dat trainen met een halterstang bijzonder effectief en efficiënt is?

Trainen met een halterstang valt onder de categorie trainen met vrije gewichten. Er is ook de mogelijkheid van functionele training. Dit betekent een bepaalde bewegingsvolgorde die nuttig is in het dagelijks leven of bij sport.

Trainen met je eigen gewicht of met dumbbells kan heel effectief en voldoende zijn, maar op een gegeven moment bereik je je grenzen en wil je meer soepelheid.

Beginners wordt vaak aangeraden met krachttraining te beginnen met de basisoefeningen. Voor alle drie de basisoefeningen, bankdrukken, deadliften en squatten, zijn barbells nodig, wat hun belang aantoont.

Als je al besloten hebt tot een schuine bank of een halterbank, raden we je aan ook een halterstang aan te schaffen.

Een curl bar is een goed alternatief als je last hebt van pijn in je pols of andere handaandoeningen.

Waar moet ik op letten als ik een halterstang koop?

In een notendop: Als je een halterstang koopt, moet je beslist letten op zowel de kwaliteit als de afmetingen van een halterstang.

Natuurlijk speelt de kwaliteit van het product een belangrijke rol die je nooit mag onderschatten. Een belangrijke factor is het gewicht van de stang. Barbellstangen in bekende ketens van fitnessstudio’s wegen meestal tussen de 15 en 20 kilo.

Alternatief kunnen ze zo’n 10 kilo wegen. Het dode gewicht is heel belangrijk voor de stabiliteit en dus ook voor de veiligheid van de halterstang. Een halterstang van hoge kwaliteit bestaat uit één stuk staal en niet uit afzonderlijke delen. Informatie hierover vind je meestal in de productbeschrijving.

De diameter

Een ander aspect waar je op moet letten als je een halterstang koopt, is de diameter van de stang. Er zijn verschillende gewichtsplaten op de markt met verschillende maten gaten. Een populaire diameter is ongeveer 30 of 31 cm.

De lengte

Je moet bij de aanschaf ook letten op de lengte van de halterstang. Bij veel modellen kun je verschillende lengtes kiezen. Het is onmogelijk te zeggen welke lengte voor jou het beste is. Let er vooral op of je een bepaalde hoeveelheid andere apparatuur in je home gym nodig hebt.

Kijk niet alleen naar de totale afmeting, maar ook naar de binnenafmeting, d.w.z. de afstand tussen de twee binnenste punten waar de gewichtplaten kunnen liggen. Veel klanten maken deze fout telkens weer en letten alleen op de totale afmeting.

Vanwege de vele verschillende afmetingen moet je van tevoren bedenken welke oefeningen je met je nieuwe halterstang wilt doen en welke andere uitrusting je gebruikt. Je moet dan je beslissing nemen over welke halterstang voor jou de juiste is.

Staven van hoge kwaliteit zijn gemaakt van staal. Dit materiaal verhoogt de duurzaamheid enorm.

Waarom zou ik een curl bar kopen?

De SZ curl bar, of gewoon curl bar, is een speciaal soort halterstang waarmee je een aantal speciale oefeningen kunt doen en specifieke spiergroepen kunt aanpakken.

Het verschil tussen een traditionele halterstang en de SZ halterstang is dat de halterstang recht is en de curlstang licht gebogen.

Door de meer neutrale greep van een SZ curl bar kan peesontsteking vermeden worden en kunnen de polsen beschermd worden. Bovendien kunnen bijvoorbeeld de biceps tijdens de klassieke biceps curl met een SZ stang op een andere manier gestimuleerd worden, wat tot een betere spiergroei kan leiden

De SZ stang kan op vele manieren gebruikt worden en biedt een echt alternatief voor de klassieke halterstang. Vooral voor armoefeningen is de SZ curl bar populair.

Voor wie is een curlstang geschikt?

In principe is een curl bar geschikt voor beginners en gevorderden en biedt hij een echt alternatief voor de dagelijkse training.

Een curl bar vind je in elke klassieke sportschool en mag op den duur niet ontbreken in je eigen fitnessruimte. Zoals met de meeste andere fitnesstoestellen moet je eerst nagaan hoe je trainingsplan er ongeveer uitziet. Zo kun je gemakkelijker beoordelen of je zo’n halterstang überhaupt nodig hebt.

Als je last hebt van steeds terugkerende pijn in je polsen, moet je beslist overwegen om tijdens de training een curlstang te gebruiken in plaats van een gewone halterstang om de polsen te ontlasten.

Waar moet ik op letten als ik een curl bar koop?

Net als bij de gewone halterstang zijn er ook bij de aanschaf van de SZ halterstang enkele belangrijke dingen te overwegen.

Als je serieus geïnteresseerd bent in krachttraining, moet je meteen vanaf het begin hoogwaardige accessoires kopen. Veel goedkope halters lijken op het eerste gezicht van goede kwaliteit, maar ze kunnen bij intensief gebruik eigenlijk gevaarlijk zijn. Let daarom niet alleen op de prijs, maar ook op je gezondheid.

Een belangrijk kwaliteitskenmerk is de afwerking. Veel goedkope repen hebben vaak het grote nadeel dat ze uiterst glad zijn en dus een slecht gevoel geven tijdens de training. Veel bars worden geleverd met het zogenaamde sterslot, dat bij veel goedkope bars niet echt goed houdt. Beter geschikt is een veerslot, dat over het geheel stabieler is en ook sneller gewisseld kan worden.

Een doorslaggevende factor waarmee je rekening moet houden als je een SZ curlstang koopt, is het toelaatbare totaalgewicht. Vooral beginners onderschatten vaak hoeveel gewicht ze kunnen verplaatsen na een paar maanden intensieve training.

Als de gekochte stang dan alleen voor weinig gewicht ontworpen is, bereiken de klanten al snel de grenzen van de belasting. Als het toelaatbare totaalgewicht niet in de productbeschrijving staat, moet je het altijd aan de fabrikant vragen.

Je moet bij de aanschaf ook letten op de afmetingen van de SZ curl bar. De diameter van de stang bepaalt of de rest van je halterschijven op de stang passen of niet. De meeste in de handel verkrijgbare staven hebben een diameter van 30 cm. Je moet ook rekening houden met de lengte van de staaf.

Produktbild

De afwerking van gewichtstangen is belangrijk voor een goed gebruik.

Besluit: Welke soorten halterstangen zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je drie soorten halterstangen onderscheiden:

 • Klassieke halterstang
 • SZ halterstang
 • Halterstang

In principe kun je met elke halterstang een breed scala aan fitnessoefeningen doen. Niettemin zijn er specifieke kenmerken van elk type en subtiliteiten die voor jou het verschil kunnen maken.

In de volgende paragraaf willen we je helpen de juiste halterstang te vinden. We zullen deze drie soorten nader bekijken en de voor- en nadelen vergelijken.

Hoe werkt een halterstang en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Je vindt de klassieke halterstang in bijna elke sportschool. Hij is bijzonder geschikt voor oefeningen als de bankdruk, de squat of de military press.

Voordelen
 • Goed voor de meeste oefeningen
 • Snel resultaat
 • Goed voor beginners
Nadelen
 • Spanning voor de polsen
 • Coördinerende spieren worden minder belast

In het algemeen is hij goed voor de meeste oefeningen. De halterstang is vooral interessant voor beginners die snel succes willen boeken. Omdat deze stang de stabiliserende spieren ontlast, kun je meer gewicht gebruiken. Bij grotere spiergroepen kan dit tot snelle resultaten leiden.

Anderzijds worden de autochtone spieren nauwelijks gebruikt. Deze spieren zijn verantwoordelijk voor de coördinatie en stabilisatie van je bewegingen. Als je al lang met een halterstang traint en je spieren op een holistische manier in vorm wilt krijgen, moet je overschakelen op dumbbells.

Hoe werkt een halterstang en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De SZ halterstang – ook wel curlstang genoemd – lijkt op de klassieke halterstang. Het verschil is dat het een zigzag vorm heeft in het middendeel. Deze past zich aan de hoek van de polsen en de natuurlijke draaiing van de armen aan. Zo kun je je polsen optimaal ontlasten en je volledig op de oefening concentreren.

Voordelen
 • Polsen worden beschermd
 • Meer variatie mogelijk
Nadelen
 • Minder geschikt voor bankdrukken

Je kunt de SZ stang bijzonder goed gebruiken voor de biceps curl, voor triceps oefeningen of voor roeien. Voor persbewegingen, zoals bij het bankdrukken, moet je echter de klassieke halterstang gebruiken, want bij het bankdrukken leidt de draaiing van de onderarm naar binnen, d.w.z. de andere kant op.

Hoe werkt een halterstang en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Met halterstangen kun je je armen apart trainen. Omdat ze je armen “één voor één” trainen, kun je spieronevenwichtigheden aanpakken. Ook voelt de beweging natuurlijker aan dan bij andere alternatieven.

Een van de grootste voordelen van de dumbbell is de grote variatie die hij biedt. Je kunt er bijna alle oefeningen mee doen die ook met de andere dumbbells mogelijk zijn.

Voordelen
 • Coördinatie van de spieren wordt getraind
 • veel variaties mogelijk
Nadelen
 • Niet geschikt voor beginners

Daarnaast kun je ook andere spiergroepen tegelijk trainen. Door de bewegingen van de stokken in evenwicht te brengen met je eigen spieren, kun je een holistisch trainingseffect bereiken. Op deze manier richt je je niet alleen op dieper liggende spieren, maar train je ook de coördinatie tussen de respectieve spiergroepen.

Halterstangen zijn minder geschikt voor beginners. De juiste uitvoering van de oefening en het evenwicht dat tegelijk bewaard moet worden, kunnen in het begin snel leiden tot moeilijkheden in coördinatie en uitvoering van het trainingsplan.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om halterstangen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om halterstangen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Nominaal totaalgewicht
 • Afmetingen
 • Ster- of veerslot
 • Omvang van de levering
 • Klantenreviews en getuigenissen

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Totaalgewicht

Er zijn grote verschillen in het toelaatbare totaalgewicht van barbells. Als je van plan bent met je nieuwe halterstang deadlifts, squats of bankdrukken uit te voeren, moet het totale gewicht van de halterstang minstens 200 kilo zijn.

Met dit gewicht zit je op lange termijn aan de veilige kant en neem je geen risico’s. Het dode gewicht van de stang moet minstens 10, liefst 20 kilo zijn.

Afmetingen

Bij het gebruik van een halterstang moet je op verschillende afmetingen letten. Enerzijds zijn de totale lengte en anderzijds de binnenafstand tussen de twee punten waar de laatste gewichtsplaat zich bevindt doorslaggevend. Deze afmetingen zijn heel belangrijk voor andere toestellen of ook voor basisoefeningen zoals de deadlift.

Voor oefeningen op de vlakke bank of zelfs in het multirek is een stanglengte van minstens 140 cm tot 2 meter aan te bevelen.

Een stanglengte van 120 cm is meer geschikt voor vrije oefeningen zonder rek. Een kortere stang wordt vaak aanbevolen om thuis te trainen, omdat er vaak niet genoeg plaats is voor een grotere halterstang.

Een ander punt is de diameter van de staaf, d.w.z. de staafdikte. Een gemiddelde waarde is 30 cm. Veel gewichten zijn echter ontworpen voor een staafdiameter van 50 cm. Vergeet niet het oppervlak waarop de gewichten zullen rusten.

Afhankelijk van hoe dik je halterschijven zijn en hoeveel je er van op de stang wilt zetten, moet de stang er voldoende ruimte voor bieden. Goedkope halterstangen hebben vaak te weinig ruimte voor gewichten.

Sterrenslot of veerslot

Let op het mechanisme dat gebruikt wordt om de halterschijven aan de stang vast te maken. Op sommige modellen zijn de gewichtsplaten vastgezet met een sterslot, op andere met een zogenaamd veerslot. In veel sportscholen is het veerslot standaard. Je moet zelf beslissen aan welk type je de voorkeur geeft.

Leveringsomvang

Sommige barbells op de markt worden al geleverd met halterschijven. Zorg ervoor dat je precies weet wat je bestelt.

Klantenreviews en getuigenissen

Zoals je ongetwijfeld gemerkt hebt, zijn er een paar punten waarmee je rekening moet houden als je een halterstang koopt. Veel klanten zijn daardoor snel overweldigd en kunnen niet echt beslissen.

We raden je daarom aan altijd goed te kijken naar de beoordelingen en getuigenissen van klanten, bijvoorbeeld in onze partner shop Amazon.

Daar beschrijven klanten hun ervaringen met het product en tonen ze de voor- en nadelen ervan. Vragen over afzonderlijke afmetingen of andere dingen worden er ook vaak beantwoord.

Het lezen van de beoordelingen van klanten verheldert vaak open vragen en maakt het je gemakkelijker om voor of tegen een gekozen product te beslissen.

Foto credits: Pixabay.com / skeeze

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies