Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

27Onderzochte producten

21Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

110Verzamelde opmerkingen

De toverhazelaarplant is een plant die zowel in Noord-Amerika als in Azië voorkomt. Vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen wordt toverhazelaar al vele tientallen jaren in veel genees- en verzorgingsproducten gebruikt.

In onze grote toverhazelaar test 2022 stellen we verschillende toverhazelaar producten voor en laten we je zien hoe je het voor jou meest geschikte toverhazelaar product kunt vinden op basis van onze aankoop- en beoordelingscriteria. Bovendien hebben we achtergrondinformatie over toverhazelaar uitgezocht en de belangrijkste vragen voor je beantwoord in ons adviesgedeelte.
Belangrijk om te weten

 • De toverhazelaarplant wordt al vele tientallen jaren gebruikt in genees- en verzorgingsproducten vanwege zijn actieve geneeskrachtige bestanddelen. Ze hebben een ontstekingsremmende, bloedstelpende en jeukstillende werking.
 • Door de looistoffen, flavanoïden en etherische oliën die het bevat, kan toverhazelaar gebruikt worden bij verschillende ziekten. Hiertoe behoren huidziekten, aambeien, spataderen en ontstekingen van het spijsverteringskanaal.
 • Toverhazelaar is verkrijgbaar in de vorm van thee, zalven, crèmes en ook als gezichtstonicum. Elke toedieningsvorm is geschikt voor een ander doel.

Beste Hamamelis: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor toverhazelaar producten

In het volgende deel willen we je de koop- en beoordelingscriteria presenteren die je kunt gebruiken om de verschillende toverhazelaar producten met elkaar te vergelijken. De criteria zijn:

Door de juiste keuze voor je te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niets geeft wat het niet nodig heeft. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Toedieningsvorm

Of het nu als thee, crème, zalf of capsules is, toverhazelaar is er in een grote verscheidenheid aan vormen en varianten. Je moet je van tevoren vertrouwd maken met de verschillende werkingen van de afzonderlijke vormen, zodat je het juiste product voor je kunt vinden.

De doseringsvorm beïnvloedt niet alleen de prijs, maar ook het doel van het product. Als je toverhazelaar nodig hebt tegen jeuk en huidziekten, raden we een zalf aan.

Dosering

Afhankelijk van de fabrikant en de grootte van het product, kan de concentratie van toverhazelaar variëren. Informeer voor aankoop bij je arts of apotheker naar de aanbevolen dosis om het voor jou meest geschikte product te vinden.

Bovenal kunnen hoogwaardige producten met een hogere concentratie toverhazelaar tot een hogere prijs leiden.

Verpakkingsgrootte

De grootte van het product verschilt ook, afhankelijk van de fabrikant en de doseringsvorm. Bij de keuze van een product moet je ook bedenken dat je producten zoals crèmes en zalven niet lang moet laten rondslingeren. Dus als je niet van plan bent de crème heel vaak te gebruiken, raden we de kleinere tubes aan.

Toverhazelaar tabletten zijn er ook in verschillende maten. Hoe meer tabletten er zijn, hoe duurder het product. Als je nog nooit toverhazelaar tabletten genomen hebt, raden we je aan de kleinste verpakking te nemen, zodat je kunt afwachten of je het verdraagt.

Andere ingrediënten

Veel producten bevatten naast toverhazelaar ook andere ingrediënten, zoals rozenextract of tea tree olie. Op deze manier willen de fabrikanten je een effectief product geven dat tegen veel problemen werkt.

Zorg ervoor dat het product van je keuze weinig en alleen natuurlijke ingrediënten bevat.

Zo ben je er zeker van dat je je lichaam alleen natuurlijke ingrediënten geeft en dus iets goeds voor het doet. Het is het beste om vóór de aankoop na te denken over welke ingrediënten voor jou noodzakelijk zijn en dan op basis van deze criteria het juiste product te kiezen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je toverhazelaar producten koopt

Om je uitgebreide informatie te geven over de werkzaamheid van toverhazelaar en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende rubrieken samengevat.

Wat is toverhazelaar en hoe werkt het?

De toverhazelaarplant was bij de inheemse Amerikanen al bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. De plant groeit als een struik in oostelijke delen van Noord-Amerika, maar sommige soorten toverhazelaars groeien ook uitsluitend in de Aziatische regio. (1)

hamamelis-test1

De toverhazelaarplant bevat talrijke looistoffen die zowel ontstekingsremmend als hemostatisch werken. (Image source: Laura Ockel / Unsplash)

Ongebruikelijk voor planten begint de toverhazelaar in de winter te bloeien. Terwijl alle andere planten nog in diepe winterslaap zijn, begint de toverhazelaar al in januari of februari te bloeien, vandaar dat hij de bijnaam “toverhazelaar” krijgt. (2)

De genezende werking van toverhazelaar is te danken aan twee hoofdbestanddelen(3):

 • Tannines
 • Etherische oliën
 • Flavanoïden

De uit toverhazelaar geëxtraheerde werkzame stoffen hebben een samentrekkende, hemostatische en ontstekingsremmende werking. (4) Afhankelijk van hoe de schors of de bladeren van de toverhazelaarplant verwerkt worden, zijn ze geschikt voor verschillende ziekten en problemen. De toverhazelaarplant kan helpen bij de volgende klachten:

Bij huidziekten en verwondingen

Omdat de werkzame stoffen van toverhazelaar een samentrekkende werking hebben, trekken de slijmvliezen en de huid samen. Dit maakt het moeilijker voor ziektekiemen om in de huid door te dringen. Toverhazelaar kan je helpen bij de volgende huidaandoeningen:

 • neurodermatitis
 • droge huid
 • acne
 • anaal eczeem
 • ontsteking van mond, tandvlees en keel

Omdat de toverhazelaarplant ook een antimicrobiële en ontstekingsremmende werking heeft, kunnen schimmels en bacteriën zich minder gemakkelijk vermenigvuldigen. Dit bevordert het genezingsproces van de geïrriteerde of al ontstoken huid. (5, 6) Omdat het een zuiver plantaardig product is, is toverhazelaar ook bijzonder geschikt als alternatief voor preparaten die zwakke cortisone bevatten. (7)

Voor aambeien

De samentrekkende werking van toverhazelaar maakt deze plant bijzonder geschikt voor de behandeling van ontstoken en pijnlijke aambeien. Door de looistoffen die het bevat heeft toverhazelaar een ontstekingsremmende werking en verlicht zo jeuk, branderigheid en lichte bloedingen. (8, 9)

Merk op dat toverhazelaar alleen geschikt is voor de behandeling van graad I en II aambeien. Deze klachten omvatten branderigheid, jeuk en lichte bloedingen.

Toverhazelaar zalven zijn bijzonder geschikt voor dit doel en zijn te vinden in elke apotheek, drogist of winkel.

Bij ontstekingen van het spijsverteringskanaal

Toverhazelaar kan ook helpen bij ontstekingen van het spijsverteringskanaal en bij diarree. Thee gemaakt van de gedroogde bladeren van toverhazelaar is hier bijzonder geschikt voor. Je kunt het voorverpakt kopen of zelf maken. Als de problemen na een paar dagen nog aanhouden, raden we je aan een arts te raadplegen.

Voor spataderen

Omdat toverhazelaar zowel flavanoïden als looistoffen en etherische oliën bevat, versterkt toverhazelaar de wanden van je aderen. Hierdoor kan het bloed gemakkelijker getransporteerd worden. (10)

Dus als je last hebt van pijnlijke benen, gezwollen voeten of spataderen, raden we je aan toverhazelaar te gebruiken. Deze symptomen worden meestal veroorzaakt door verstopping van het bloed in de aderen. Met behulp van toverhazelaar kunnen deze verlicht worden en het bijbehorende ongemak verlicht. (8)

Wanneer en voor wie is het nuttig toverhazelaar in te nemen?

Door de verschillende positieve eigenschappen en de goede verdraagzaamheid is toverhazelaar geschikt voor iedereen die last heeft van huidproblemen, maagklachten of aambeien. Met zijn ontstekingsremmende en samentrekkende actieve bestanddelen ondersteunt toverhazelaar het natuurlijke genezingsproces van het lichaam.

hamamelis-test

Toverhazelaar producten zijn ook geschikt voor kinderen, omdat ze goed verdragen worden. (Image source: congerdesign / Pixabay)

Omdat dit een zuiver plantaardig product is, is toverhazelaar ook ideaal voor kinderen. Als je toverhazelaar wilt gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding, raden we je aan de behandeling vooraf met je arts te bespreken.

Welke delen van de toverhazelaarplant worden gebruikt?

De schors, twijgen en bladeren van de toverhazelaarplant worden vooral gebruikt omdat ze ontstekingsremmende stoffen bevatten. Deze worden meestal verzameld op wilde plaatsen.

Na het verzamelen zijn er twee verschillende methoden om de bestanddelen van de toverhazelaarplant te verwerken:

 1. Stoomdestillatie: Bij deze methode worden de looistoffen er niet uitgefilterd, maar worden alleen etherische oliën geproduceerd
 2. Extractie met alcohol: Hier worden de looistoffen van de toverhazelaarplant gericht. Deze hebben een bijzonder ontstekingsremmend effect en bevorderen het genezingsproces. Alcohol is nodig om deze stoffen te verkrijgen, want ze kunnen alleen in dit oplosmiddel geëxtraheerd worden.

Afhankelijk van het feit of van toverhazelaar thee, zalf of een gezichtstonic gemaakt wordt, wordt het een of het ander procédé gebruikt. Daarom moet je, voordat je het koopt, de bedoeling van het product begrijpen, zodat je je lichaam precies geeft wat het nodig heeft.

Wat zijn de verschillende soorten toverhazelaar producten?

In het volgende gedeelte willen we je de verschillende soorten toverhazelaar producten laten zien. In principe kun je de volgende producten met toverhazelaar kopen:

Toverhazelaar thee

Toverhazelaar thee is bijzonder geschikt bij maagproblemen. Door de tannines die de plant bevat, heeft de thee een verzachtende werking op maag en darmen en werkt het constiperend op trage darmen.

Omdat de thee geplette blaadjes bevat, is hij gemakkelijk en ongecompliceerd te doseren. Je kunt voorverpakte thee kopen of die zelf maken met toverhazelaarblaadjes. Je kunt je thee zoeten met honing, want toverhazelaar is van nature een beetje bitter.

hamamelis-test

Je kunt voorverpakte toverhazelaar thee kopen of zelf maken met de bladeren. Giet gewoon kokend water over de bladeren en laat ze korte tijd weken. (Image source: ivabalk / Pixabay)

Sommige producten bevatten echter niet alleen zuivere toverhazelaarblaadjes, maar ook andere aroma’s of conserveringsmiddelen. Daarom raden we je aan bij het kopen naar een biologisch zegel te zoeken. Zo ben je er zeker van dat de thee uitsluitend van toverhazelaarbladeren gemaakt is.

Als je voorverpakte thee koopt, krijg je de fijngemalen, gedroogde bladeren van de toverhazelaarplant. Deze zijn meestal zonder filterzakjes, daarom moet je een filterinzetstuk of lege theezakjes in huis hebben om de thee te bereiden. Hiermee kun je echter de intensiteit van de thee individueel doseren. Precies zoals je het graag hebt.

Voordelen
 • kan per stuk gedoseerd worden
 • goedkoper dan andere vormen van inname
 • is ook verkrijgbaar als biologische thee
Nadelen
 • moet vaker gekocht worden
 • thee-inzet nodig

Toverhazelaar crèmes / zalven

Toverhazelaar kun je ook kopen in zalf-of crèmevorm. Dit is vooral aan te bevelen bij een rode huid of jeuk. Ze werken snel en zijn zuiver plantaardige producten. Afhankelijk van de fabrikant kun je toverhazelaar zalven en crèmes kopen in verschillende maten.

Dankzij de toverhazelaar zalven en crèmes zijn ze uitstekend geschikt voor alle huidirritaties en aambeien.

Bij het kopen van toverhazelaar crèmes moet je vooral letten op de andere ingrediënten. Ze kunnen huidirritatie veroorzaken of je huid uitdrogen.

Voordelen
 • langhoudend
 • verkrijgbaar in verschillende maten
 • ook verkrijgbaar zonder kunstmatige geurstoffen en conserveringsmiddelen
Nadelen
 • zelfs kleine verpakkingen zijn duur
 • sommige bevatten alcohol

Witch Hazel

Facial Toner

De reinigende toner met toverhazelaar is bijzonder geschikt voor mensen met een droge huid. De toverhazelaar hydrateert de huid. Bovendien is toverhazelaar al verkrijgbaar in shampoos en heeft het ook een vochtinbrengende functie.

Als je last hebt van een droge huid, raden we je aan reinigingswater met toverhazelaar te gebruiken.

Gebruik de toner tweemaal per dag.

Je kunt het beste een wattenschijfje gebruiken om de toner aan te brengen. Met behulp van toverhazelaar zal de toner je huid niet alleen kalmeren, maar tegelijk ook hydrateren.

Sommige producten bevatten ook alcohol. Als je een droge huid hebt, raden we je aan een gezichtstoner zonder alcohol te kiezen, want dit droogt de huid uit.

Voordelen
 • Verfrist en revitaliseert de huid
 • hydrateert
 • optimaliseert het huidbeeld
Nadelen
 • Bevat meestal alcohol
 • in verhouding duurder
 • moet vaker gekocht worden

Toverhazelaar tabletten

Als je op zoek bent naar toverhazelaar om in te nemen, maar geen tijd hebt voor drie koppen thee per dag, dan is toverhazelaar in tabletvorm precies wat je nodig hebt. Omdat je maar één tablet hoeft in te slikken, heeft het geen smaak en kan het in enkele seconden ingenomen worden.

hamamelis-test

Toverhazelaar in tabletvorm is geschikt voor wie niet van de bittere smaak houdt. Omdat je de tabletten alleen maar doorslikt, zijn ze smaakloos. (Image source: jarmoluk / Pixabay)

Sommige producten bevatten behalve toverhazelaar nog andere plantaardige ingrediënten, zodat je die niet apart hoeft te kopen en geen tabletten meer nodig hebt. Daarom raden we je aan bij het kopen naar de ingrediënten van het product te kijken, zodat je het meest geschikte product voor je kunt vinden.

Voordelen
 • smaakloos
 • ook verkrijgbaar als voorraadverpakking
 • lang houdbaar
Nadelen
 • geen individuele dosering mogelijk
 • moet in zijn geheel doorgeslikt worden
 • duurste doseringsvorm

Hoe moet toverhazelaar gedoseerd worden?

De dosis toverhazelaar kan helemaal variëren, afhankelijk van het product en de fabrikant. In het algemeen wordt de volgende dosering aanbevolen:

Doseringsvorm Dosering
Thee twee tot drie kopjes per dag
Crème / zalf tweemaal daags aanbrengen, bij voorkeur ’s morgens en ’s avonds
Tabletten neem twee keer per dag, ’s morgens en ’s avonds
Gezichtstonic één tot twee keer per dag aanbrengen

Als je het niet zeker weet, kun je gewoon de bijsluiter van je product raadplegen of het aan je arts of apotheker vragen.

Wat zijn de alternatieven voor toverhazelaar?

Als toverhazelaar niet bij je past, zijn er ook talloze andere planten waarvan gezegd wordt dat ze ook positieve eigenschappen hebben op het menselijk lichaam. We sommen hier voor elke toedieningsvorm een alternatief op.

Alternatief eigenschappen
Groene thee heeft ook een verzachtende werking op maag en darmen(11)
Brandnetelzalf heeft een ontstekingsremmende en pijnstillende werking(12)
Rozen gezichtstonic vertraagt het verouderingsproces van de huid, geschikt voor de droge huid door de ph-neutraliserende eigenschap(13)

Waar moet ik rekening mee houden bij het gebruik van toverhazelaar?

Hoewel er geen interacties met andere geneesmiddelen of bijwerkingen bekend zijn, kan toverhazelaar bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken. Daarom raden we je aan je arts of apotheker te raadplegen voor je een toverhazelaarproduct gebruikt. Dit geldt vooral voor kinderen of tijdens zwangerschap en borstvoeding.

hamamelis-test

Hoewel de toverhazelaarplant geen bekende bijwerkingen heeft, kan hij bij overmatig gebruik een geïrriteerde maag veroorzaken. (Image source: sshreet / Pixabay)

Bovendien kan overmatige consumptie maagirritatie veroorzaken, en in de zeldzaamste gevallen leverbeschadiging. Dus als je last hebt van een gevoelige maag, moet je voorzichtig zijn met toverhazelaar en maar heel weinig innemen.

Beeldbron: 123rf / billyshimo

Referenties (13)

1. Xie L, Yi TS, Li R, Li DZ, Wen J. Evolution and biogeographic diversification of the witch-hazel genus (Hamamelis L., Hamamelidaceae) in the Northern Hemisphere. Mol Phylogenet Evol. 2010;56(2):675-689. doi:10.1016/j.ympev.2010.02.018
Bron

2. Anderson GJ, Hill JD. Many to flower, few to fruit: the reproductive biology of Hamamelis virginiana (Hamamelidaceae). Am J Bot. 2002;89(1):67-78. doi:10.3732/ajb.89.1.67
Bron

3. Longo R, Mazzoldi G. Determinazione delle sostanze tanniche nella droga e negli estratti di Hamamelis virginiana L [Determination of tannic substances in the drug and extracts of Hamamelis virginiana L]. Boll Chim Farm. 1966;105(3):241-244
Bron

4. Korting HC, Schäfer-Korting M, Hart H, Laux P, Schmid M. Anti-inflammatory activity of hamamelis distillate applied topically to the skin. Influence of vehicle and dose. Eur J Clin Pharmacol. 1993;44(4):315-318. doi:10.1007/BF00316465
Bron

5. Hughes-Formella BJ, Bohnsack K, Rippke F, et al. Anti-inflammatory effect of hamamelis lotion in a UVB erythema test. Dermatology. 1998;196(3):316-322. doi:10.1159/000017904
Bron

6. Colantonio S, Rivers JK. Botanicals With Dermatologic Properties Derived From First Nations Healing: Part 2-Plants and Algae. J Cutan Med Surg. 2017;21(4):299-307. doi:10.1177/1203475416683390
Bron

7. Wolff HH, Kieser M. Hamamelis in children with skin disorders and skin injuries: results of an observational study. Eur J Pediatr. 2007;166(9):943-948. doi:10.1007/s00431-006-0363-1
Bron

8. MacKay D. Hemorrhoids and varicose veins: a review of treatment options. Altern Med Rev. 2001;6(2):126-140.
Bron

9. Medikamentöse Behandlung des Hämorrhoidallesidens. Geprüfte Behandlungserfolge mit einer hamamelishaltigen Hämorrhoidalsalbe. Ergebnisse des Expertengespräch. 30.8. 1991 in Dresden [Drug therapy of hemorrhoids. Proven results of therapy with a hamamelis containing hemorrhoid ointment. Results of a meeting of experts. Dresden, 30 August 1991]. Fortschr Med Suppl. 1991;116:1-11.
Bron

10. Royer RJ, Schmidt CL. Intérêt de la pléthysmographie gazeuse pour l'appréciation des effets "veinotropes" des médicaments. Etude des effets des oligomères procyanidoliques [Evaluation of venotropic drugs by venous gas plethysmography. A study of procyanidolic oligomers (author's transl)]. Sem Hop. 1981;57(47-48):2009-2013.
Bron

11. Tachibana, H., Koga, K., Fujimura, Y. et al. A receptor for green tea polyphenol EGCG. Nat Struct Mol Biol 11, 380–381 (2004). https://doi.org/10.1038/nsmb743
Bron

12. Stinging Nettle. In: Drugs and Lactation Database (LactMed). Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); December 3, 2018.
Bron

13. Filipović M, Gledović A, Lukić M, et al. Alp Rose stem cells, olive oil squalene and a natural alkyl polyglucoside emulsifier: Are they appropriate ingredients of skin moisturizers - in vivo efficacy on normal and sodium lauryl sulfate - irritated skin?. Vojnosanit Pregl. 2016;73(11):991-1002.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Untersuchung
Xie L, Yi TS, Li R, Li DZ, Wen J. Evolution and biogeographic diversification of the witch-hazel genus (Hamamelis L., Hamamelidaceae) in the Northern Hemisphere. Mol Phylogenet Evol. 2010;56(2):675-689. doi:10.1016/j.ympev.2010.02.018
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Anderson GJ, Hill JD. Many to flower, few to fruit: the reproductive biology of Hamamelis virginiana (Hamamelidaceae). Am J Bot. 2002;89(1):67-78. doi:10.3732/ajb.89.1.67
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Longo R, Mazzoldi G. Determinazione delle sostanze tanniche nella droga e negli estratti di Hamamelis virginiana L [Determination of tannic substances in the drug and extracts of Hamamelis virginiana L]. Boll Chim Farm. 1966;105(3):241-244
Ga naar bron
Klinische Studie
Korting HC, Schäfer-Korting M, Hart H, Laux P, Schmid M. Anti-inflammatory activity of hamamelis distillate applied topically to the skin. Influence of vehicle and dose. Eur J Clin Pharmacol. 1993;44(4):315-318. doi:10.1007/BF00316465
Ga naar bron
Klinische Studie
Hughes-Formella BJ, Bohnsack K, Rippke F, et al. Anti-inflammatory effect of hamamelis lotion in a UVB erythema test. Dermatology. 1998;196(3):316-322. doi:10.1159/000017904
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Colantonio S, Rivers JK. Botanicals With Dermatologic Properties Derived From First Nations Healing: Part 2-Plants and Algae. J Cutan Med Surg. 2017;21(4):299-307. doi:10.1177/1203475416683390
Ga naar bron
Klinische Studie
Wolff HH, Kieser M. Hamamelis in children with skin disorders and skin injuries: results of an observational study. Eur J Pediatr. 2007;166(9):943-948. doi:10.1007/s00431-006-0363-1
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
MacKay D. Hemorrhoids and varicose veins: a review of treatment options. Altern Med Rev. 2001;6(2):126-140.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Medikamentöse Behandlung des Hämorrhoidallesidens. Geprüfte Behandlungserfolge mit einer hamamelishaltigen Hämorrhoidalsalbe. Ergebnisse des Expertengespräch. 30.8. 1991 in Dresden [Drug therapy of hemorrhoids. Proven results of therapy with a hamamelis containing hemorrhoid ointment. Results of a meeting of experts. Dresden, 30 August 1991]. Fortschr Med Suppl. 1991;116:1-11.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Royer RJ, Schmidt CL. Intérêt de la pléthysmographie gazeuse pour l'appréciation des effets "veinotropes" des médicaments. Etude des effets des oligomères procyanidoliques [Evaluation of venotropic drugs by venous gas plethysmography. A study of procyanidolic oligomers (author's transl)]. Sem Hop. 1981;57(47-48):2009-2013.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Tachibana, H., Koga, K., Fujimura, Y. et al. A receptor for green tea polyphenol EGCG. Nat Struct Mol Biol 11, 380–381 (2004). https://doi.org/10.1038/nsmb743
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Stinging Nettle. In: Drugs and Lactation Database (LactMed). Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); December 3, 2018.
Ga naar bron
Klinische Studie
Filipović M, Gledović A, Lukić M, et al. Alp Rose stem cells, olive oil squalene and a natural alkyl polyglucoside emulsifier: Are they appropriate ingredients of skin moisturizers - in vivo efficacy on normal and sodium lauryl sulfate - irritated skin?. Vojnosanit Pregl. 2016;73(11):991-1002.
Ga naar bron
Recensies