Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

41Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

131Verzamelde opmerkingen

Als u uw huis wilt renoveren, opnieuw wilt inrichten of een meubelstuk wilt vervangen, kan het snel gebeuren dat het gereedschap van uw thuiswerkplaats, zoals een boormachine, zijn grenzen bereikt – bijvoorbeeld als u tegels wilt bewerken. Hier kan een hamerboor de juiste oplossing zijn.

In onze hamerboormachine test 2021 hebben we gedetailleerde achtergrondinformatie over het onderwerp hamerboren verzameld. Wij beantwoorden de belangrijkste vragen, laten u kennismaken met de verschillende soorten hamerboren en leggen uit met welke criteria u bij de aankoop rekening moet houden.
Belangrijk om te weten

 • Met boorhamers kunt u gaten boren in bijzonder harde materialen, tegels afhameren of hele muren bewerken.
 • In principe worden hamerboren onderscheiden naargelang het type aandrijving. Daarom zijn er elektrische, pneumatische en hydraulische hamerboren. Deze types zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes en zijn dus geschikt voor verschillende soorten werkzaamheden en toepassingen.
 • Elektrische hamerboren zijn geschikt voor zowel de doe-het-zelver als de vakman. Pneumatische en hydraulische hamerboren daarentegen zijn over het algemeen alleen nodig voor en worden alleen gebruikt door ambachtslieden.

Beste Hamerboor: Onze selectie

Gids: Vragen die u uzelf moet stellen voordat u een klopboormachine koopt

Hoe werkt een hamerboor?

Als u in hard gesteente of beton wilt boren, raden wij hamerboren met pneumatische percussie aan. Hier kan een wiebellager de aandrijfzuiger door een motor laten bewegen. Er zit lucht tussen de aandrijfzuiger en de vluchtzuiger.

Dit wordt samengedrukt door een voorwaartse beweging, die een druk kan creëren. Met deze kracht beweegt de vrij bewegende, vliegende zuiger naar voren om de slagpin te raken.

De impactimpuls van de vliegende zuiger op de slagpin kan worden overgebracht op het gereedschap in de gereedschapshouder. Wanneer de drive piston terugkaatst, kaatst de club op hetzelfde moment terug.

Op het moment dat de aandrijfzuiger weer in voorwaartse beweging is, komt de vluchtzuiger er naar toe. Hierdoor wordt de lucht weer samengeperst. Omdat meer energie wordt opgeslagen, kan meer kracht worden overgebracht op de slagpin en het inbrenggereedschap.

Wat moet de boorhamer kunnen?

Als vuistregel kunt u aanhouden: “Hoe hoger het wattage, hoe meer kracht de boormachine heeft”. Maar dit is niet het enige prestatiekenmerk dat bepalend is voor de kwaliteit. Met de meeste hamerboren kunt u meer dan 5000 slagen per minuut maken, met betrouwbaar gereedschap moet dat minstens 4000 zijn.

Bovendien mag een klopboormachine niet te zwaar zijn, zodat het niet te belastend is om bovenhands te werken. Als u een hamerboor gebruikt die 2 kilo weegt, kunt u zonder problemen langer boren.

Naast de dubbele functie van boren en hameren, moet u ook de snelheid kunnen regelen.

Als u grote gaten wilt boren, moet u de eerste versnelling gebruiken. Dit is de krachtigste, want de snelheid is erg laag. In de tweede versnelling, daarentegen, boor je sneller, maar met minder kracht. Daarom moet u het alleen gebruiken als u kleinere gaten wilt boren.

Een ander voordeel van een klopboormachine is dat u het hamermechanisme kunt uitschakelen. Dit betekent dat u geen conventionele boormachine hoeft te kopen.

Als u wilt beitelen, is een hamerboormachine met een rotatiestopfunctie sterk aan te bevelen.

Wist u dat er modellen zijn met een contra-oscillator?

De tegenvibrator, die in de behuizing van de versnellingsbak is ingebouwd, beperkt de trillingsniveaus tot een minimum. Dit maakt de boorhamer gemakkelijker voor de verbindingen en voorkomt schade op lange termijn.

Hoe gebruik ik een klopboormachine correct?

Houd de hamerboor op borsthoogte voor de juiste grip. Plaats hem dan loodrecht op de muur en boor zonder hem te raken. Wanneer u de greep van de machine hebt gevonden, kunt u het slagmechanisme activeren indien nodig. Voordat de boorhamer oververhit raakt, moet u het gereedschap beetje bij beetje uit het gat trekken.

Dit zal ook helpen om het boorstof te verwijderen en de schroefdraad af te koelen. Wanneer u de hamerboor uit het gat trekt, moet dat altijd gebeuren terwijl hij draait. Als je hem eruit trekt terwijl hij stilstaat, kan hij gemakkelijker vast komen te zitten.

Wist je dat er speciale opsporingsapparaten zijn?

Speciale opspoorsystemen helpen u te controleren of er elektriciteits-, gas- of waterleidingen zijn in het gebied dat u onderzoekt voordat u gaat boren.

Waarvoor gebruik je een hamerboor en hoe doe je dat?

U zult verschillende muurpluggen moeten gebruiken, afhankelijk van de aard van de muur. In de volgende tabel worden de ankers opgesomd:

Deuvels Muursamenstelling
Gipsplaatdeuvels / verendeuvels Gips of wandplaten
Deuvels van gasbeton Geperforeerde baksteen
Uitzettingsdeuvels Massief metselwerk van steen of beton

.

Om te grote gaten te vermijden, moet u voor poreuze materialen een iets kleinere boor gebruiken.

U moet niet alleen letten op de keuze van de pluggen, maar ook op de functie van uw hamerboor voor verschillende muren:

Materiaal Aanbeveling
Pleisterwerk / hout Vermijd slagfunctie
Baksteen / natuursteen / licht beton Klopboormachine
Beton / gewapend beton Hamerboormachine

Welke beroepen gebruiken een hamerboor?

Voor beroepsgroepen die betonbouw- en renovatiewerkzaamheden moeten uitvoeren, zijn hamerboren het ideale gereedschap voor het dagelijkse werk. Maar ook metselaars, loodgieters en gasfitters kunnen niet zonder het gereedschap.

Ook slotenmakers, metselaars, betonbouwers of elektriciens staan vaak voor de uitdaging om hout of staal te boren. Meestal gaat het om 35-52 mm, en daarom volstaan modellen tot 10 kg voor dergelijke taken.

Welke types en varianten zijn er van boorhamers?

De belangrijkste soorten hamerboren zijn elektronisch, pneumatisch en hydraulisch.

De bekendste variant is waarschijnlijk de elektronische hamerboormachine, die in verschillende prijzen verkrijgbaar is. Met de stekker in het stopcontact zijn deze hamerboormachines meteen klaar voor gebruik, en tegenwoordig hebben velen ook een oplaadbare accu in het apparaat. U moet dit type hamerboor gebruiken voor minerale materialen.

Als u de voorkeur geeft aan een stiller en minder onderhoudsvriendelijk instrument, zijn pneumatische hamerboren aan te bevelen. Het nadeel is dat ze een persluchtvoorziening of een compressor nodig hebben, waardoor ze vaak alleen op grote bouwterreinen te vinden zijn. Toch zijn er al elektronische hamerboormachines met pneumatisch slagwerk op de markt.

Voor omvangrijke en omvangrijke werkzaamheden aan steen of beton zijn hydraulische hamerboren ideaal. Ze zijn groot en oefenen enorme druk uit op de boorplaats.

Wat zit er achter de benaming SDS systemen en SDS max ?

De afkorting SDS staat voor “plug-in draaistoel”. De firma Bosch heeft dit systeem verder ontwikkeld als “Special Direct System” of “Clamping by System”. In het algemeen moet de markering worden gebruikt voor boren van boormachines en hamerboren.

Het belang hiervan is dat deze boren sneller kunnen worden vervangen door speciaal vervaardigde groeven.
De markering van de groeven kan worden onderverdeeld in drie verschillende SDS-systemen. Hier moet een onderscheid worden gemaakt naar de lengte en de gewichtsklasse van de hamerboren. De SDS Max boren zijn ontwikkeld voor boormodellen die meer dan 4 kilogram wegen.

Hoeveel joules heeft een boorhamer?

Joule is een meeteenheid die de individuele slagenergie beschrijft. Om precies te zijn, het is de kracht die door de boorhamer wordt uitgeoefend op het materiaal dat wordt geboord.

Bij de grotere hamerboren kunt u ervan uitgaan dat de joulewaarde zeer hoog is. Professionals gebruiken modellen die 2,5 joules leveren. U kunt echter streven naar een waarde tussen 1,5 en 3,5 joule. Als u een gepassioneerde doe-het-zelver bent en eenvoudig werk in en rond het huis te doen hebt, zal een lage joule-waarde u tevreden stellen.

Hoe maak ik hamerboren schoon?

Zoals bij alle boringen ontstaat er los stof dat u eerst moet verwijderen. Het is belangrijk dat er geen vocht in de boorhamer komt, dus gebruik een stofdroge doek. Voor de levensduur van uw gereedschap moet deze basisreiniging na elk gebruik worden uitgevoerd.

Als er hardnekkig stof tussen de groeven van het materiaal zit, kunt u ook een persluchtcompressor of een borstel gebruiken.

Wat gebruik ik om een hamerboor in te vetten?

Het soort vet dat u voor uw hamerboormachine moet gebruiken, hangt af van de grootte en het vermogen van uw model. In de meeste gebruiksaanwijzingen zal de fabrikant aanbevelen welk vet te gebruiken. Maar je kunt het je herinneren: Hoe hoger de kwaliteit van het model, hoe voorzichtiger u moet zijn bij de keuze van het vet.

U kunt er echter zeker van zijn dat u het verkeerde vet op uw hamerboor hebt aangebracht. Dit heeft geen enkele invloed op de werking van de boorhamer. Het zou erger zijn als je de boorhamer helemaal niet zou invetten.

Het vet moet niet te vloeibaar zijn, maar ook niet te hard. Als het vet te vloeibaar is, is het risico van lekkage en verontreiniging zeer groot. Anderzijds, als het vet te hard is, kan het mechanisme in het gereedschap verstopt raken en krijgt u problemen wanneer u de boorhouder wilt openen. Wat ook gevaarlijk kan zijn voor de boorhouder is als het vet begint te schilferen of als u het onregelmatig hebt aangebracht.

In de onderstaande tabel wordt kort beschreven welke vetten beschikbaar zijn en voor welke hamerboren ze moeten worden gebruikt:

Type vet Voorbeelden Hamerboren
Universeel vet WD 40, Melk vetten, Caramba Lagere hamerboren
Hoogwaardige smeermiddelen Rolvetten, Glijlagervetten, Kogellagervetten, Tandwielkastvetten Hoogwaardige hamerboren
Vloeibare smeermiddelen Hydraulische oliën, Motoroliën Speciaal voor oudere modellen

Welke accessoires zijn er voor een boorhamer?

In het algemeen zijn er verschillende boren, beitels, stofafzuigers of boorverlengstukken voor uw klopboormachine. De keuze van de hulpstukken kan echter variëren naargelang van de fabrikant en het type hamerboormachine.

Als je met een boorhamer werkt, komt er veel stof vrij. U kunt dit stof opvangen en opzuigen met een stofafzuiger, zodat u gemakkelijker kunt werken doordat u vrij zicht hebt en het stof niet hoeft in te ademen.

Afhankelijk van de situatie hebt u misschien een verlengstuk voor uw klopboormachine nodig om vlot te kunnen werken. Hiervoor bestaan boorverlengstukken, waarop u dan het bijbehorende boor- of beitelhulpstuk kunt bevestigen, zodat u nu bijvoorbeeld nog dieper in de muur kunt boren.

Boorhulpstukken en beitelhulpstukken worden niet alleen onderscheiden door diameter en breedte, maar ook door verschillende types:

Boren Beitelen
Boren voor sneeuw en puin Puntige beitels
Holle boren Platte beitels
Klokboren Kanaalbeitels

Wat is het verschil tussen een klopboormachine en een hamerboormachine?

Het meest zichtbare verschil is waarschijnlijk de grootte van de twee toestellen. Een klopboormachine is relatief klein en handzaam en een klopboormachine is tamelijk groot. Het onderscheid ligt ook in de verschillende functies van de twee machines.

In een hamerboormachine drijft de aandrijfregelaar de zuiger aan, die op zijn beurt de slagpin in beweging brengt. Dit resulteert in de percussieve beweging van een hamerboor.

In een percussieboormachine wordt tegendruk gebruikt, waardoor getande schijven voortdurend tegen elkaar slaan. Dit is hoe een percussieboor zijn percussieve boorbeweging tot stand brengt. Daarom is het werken met een percussieboor ook veel energie-intensiever, omdat u de tegendruk voor de percussieboorbeweging zelf moet aanbrengen.

Bij veel klopboormachines kunt u ook het slagmechanisme apart inschakelen. Als u uw boormachine wilt gebruiken op zachte materialen zoals hout, kunt u beter geen klopboormachine gebruiken.

Gebruik in plaats daarvan een hamerboor en laat de hamer uitgeschakeld om het zachte materiaal niet te beschadigen. Hetzelfde geldt voor werk waarbij je uiterst precies en schoon moet zijn.

U moet dus ofwel een klopboormachine, ofwel een klopboormachine kopen volgens de volgende criteria:

 • Maat
 • Werkingsprincipe
 • Benodigde kracht
 • Nauwkeurigheid

Bohrhammer

De impactimpuls zorgt ervoor dat de snijkant van de boor het materiaal verbrijzelt. De boorbeugel wordt na elke slag verplaatst, zodat de snijkant niet vast komt te zitten.

Besluit: Welke soorten hamerboren zijn er en welke is geschikt voor u?

In principe worden hamerboren onderscheiden op grond van hun verschillende soorten aandrijving. Er zijn twee verschillende soorten hamerboren:

 • Elektrische boorhamer
 • Pneumatische hamerboor

Omdat elk van deze types een ander type aandrijving heeft, heeft elk type zijn eigen voor- en nadelen. Afhankelijk van waar u uw klopboormachine wilt gebruiken en welke andere zaken daarbij voor u van belang zijn, zal een ander type klopboormachine voor u geschikt zijn.

In het volgende gedeelte willen wij u helpen uit te vinden welk type hamerboor voor u het meest geschikt is. Hiertoe zullen wij u kennis laten maken met de bovengenoemde soorten hamerboren en hun respectieve voor- en nadelen toelichten.

Hoe werkt een pneumatische boorhamer en welke voor- en nadelen heeft hij?

In een pneumatische boorhamer is het aandrijfmedium perslucht. Kogelkleppen of flutterkleppen bepalen de persluchttoevoer en daarmee de beweging van de zuiger tegen het slagstuk.

Dit slagstuk slaat dan tegen het inbrenguiteinde van de boorstaaf. In combinatie met de overbrengingsinrichting van het slagstuk, die een rotatie van het stuk en dus van de boorstaaf veroorzaakt in geval van een permanente terugslag, kan een gat in het desbetreffende materiaal worden gedreven.

Door zijn verschillende uitvoeringen kan een pneumatische boorhamer zowel door een doe-het-zelver als door bouwvakkers op een grote bouwplaats worden gebruikt.

Voordelen
 • Hoog vermogen
 • Geschikt voor doe-het-zelvers en grote bouwplaatsen
 • Boormachine vervangen en niet hele machine
 • Diverse hulpstukken beschikbaar
 • Geen menskracht nodig
Nadelen
 • Zware types vereisen een slede
 • Dus kostbaar transport
 • Compressor nodig
 • Hoge initiële kosten

Door het gemiddelde vermogen van een pneumatische hamerboormachine, dat niettemin van machinetype tot machinetype enigszins verschilt, is zij zowel geschikt voor doe-het-zelvers als voor werkzaamheden op grote bouwterreinen. Voor relatief krachtigere pneumatische hamerboren is een slede nodig om de hamerboor vast te houden en te bedienen.

Bovendien hoeft u bij een pneumatische boorhamer geen andere menselijke kracht uit te oefenen dan het vasthouden van de machine. Bij pneumatische hamerboren die door een slede worden vastgehouden, hoeft u helemaal geen kracht uit te oefenen.

Wat echter altijd nodig is, is een compressor. Deze is verantwoordelijk voor de productie van de perslucht die u nodig hebt voor uw pneumatische hamerboor, aangezien hij alleen door perslucht wordt aangedreven.

U kunt ook verschillende hulpstukken kopen voor een pneumatische hamerboor. U kunt bijvoorbeeld ook beitelen en gaten boren die variëren in grootte. Door het directe contact met het boormateriaal slijten de hulpstukken sneller dan de machine zelf. Dit betekent dat u alleen de hulpstukken hoeft te vervangen en niet de hele boorhamer, wat u veel geld kan besparen.

Hoe wordt een elektrische boorhamer aangedreven en wat zijn de voor- en nadelen?

Een elektrische boorhamer wordt aangedreven door een kleine elektromotor in het gereedschap en kan zowel op elektriciteit als op batterijen werken. De draaiende beweging van de kleine elektromotor wordt door het aandrijflager omgezet in een hefbeweging.

Dit principe zet de zuiger in beweging. Als de zuiger naar achteren beweegt, ontstaat er negatieve druk die het racket naar achteren beweegt. Als de zuiger vervolgens weer naar voren wordt bewogen, wordt het racket naar voren geschoven. Deze slaat dan op de zogenaamde slagpin, die de beweging van een elektrische boorhamer teweegbrengt.

Voordelen
 • Hoog vermogen
 • Stroomonafhankelijk (accu-aangedreven)
 • Vervangen boor in plaats van hele gereedschap
 • Diverse hulpstukken beschikbaar
 • Geen menselijke kracht nodig
Nadelen
 • Stroomafhankelijk (elektriciteit-aangedreven)
 • Of aanschaf generator
 • Hoge initiële kosten

Met zijn relatief geringe vermogen is een elektrische boorhamer ideaal voor doe-het-zelvers en kleinere klussen op bouwterreinen. Bovendien heeft een elektrische boorhamer geen extra bevestiging nodig.

Met een elektrische hamerboormachine bent u natuurlijk afhankelijk van elektriciteit of moet u een extra generator aanschaffen om onderweg met uw elektrische hamerboormachine te kunnen werken. Met een accu-elektrische boorhamer daarentegen bent u niet afhankelijk van een stroombron.

U moet er echter rekening mee houden dat zelfs een oplaadbare batterij op den duur leeg raakt en moet worden opgeladen, of dat u in geval van nood een reservebatterij bij de hand moet hebben. U moet er ook rekening mee houden dat het accu-aangedreven gereedschap iets zwaarder is dan het elektrisch aangedreven gereedschap, vanwege het gewicht van de accu.

Met een elektrische boorhamer hebt u ook de keuze tussen verschillende hulpstukken. Met verschillende boren kunt u zowel kleine als grote gaten boren en met een ander hulpstuk kunt u beitelen.

Omdat de hulpstukken in contact komen met het te boren materiaal in plaats van met de machine zelf, slijten ze sneller. In het geval van zeer goedkope elektrische hamerboormachines, zoals die uit discountwinkels, zult u echter slechts korte tijd van het apparaat zelf kunnen genieten.

De elektrische klopboormachine is de klopboormachine die de meeste mensen in gedachten hebben als ze aan een klopboormachine denken. De elektrische hamerboor wordt echter bijna altijd verward met de pneumatische hamerboor.

Dit is te wijten aan de volgende terminologie: Elektrisch en pneumatisch zijn de aandrijftypes van de twee hamerboren. De elektrische hamerboor heeft echter een elektrisch-pneumatisch slagmechanisme vanwege de beschreven onderdruk.

Door dezelfde term pneumatisch worden echter het type aandrijving en het type slagmechanisme verwisseld, zodat de elektrische hamerboormachine vaak wordt verward met een pneumatische hamerboormachine.

Aankoopcriteria: U kunt hamerboren vergelijken en evalueren op basis van deze factoren

In het volgende deel willen wij u laten zien welke factoren u kunt gebruiken om hamerboren te vergelijken en te evalueren. Dit zal het voor u gemakkelijker maken om te beoordelen welk instrument voor u het meest geschikt is.
Samengevat zijn dit:
 • Vermogen
 • Gewicht
 • Maximaal stationair toerental
 • Maximale onbelaste botssnelheid
 • Slagkracht
 • Boorsterkte in materiaal
 • Gereedschaphouder
 • Diepte stop
 • Tweehandige greep
 • Beitel functie
 • Behandeling van
 • Batterij
 • Lengte kabel
 • Uiterlijk & ontwerp
 • Extra leveringsomvang
Hieronder kunt u precies lezen wat de afzonderlijke aankoopcriteria zijn en hoe u ze voor uzelf kunt indelen.

Vermogen

Het nominale vermogen van boorhamers is de laatste jaren steeds meer toegenomen, aangezien het vermogen van normale boormachines ook steeds meer is toegenomen en de fabrikanten van boorhamers zich natuurlijk willen onderscheiden van boormachines.

Daarnaast zijn ook de zuiver stalen constructies en de betonconstructies in huizen toegenomen. De oudere hamerboren met een lager nominaal vermogen, die goed waren voor steenconstructies, zijn dus niet meer bedoeld voor de nieuwe betonconstructies en staalconstructies.

Daarom hebben de elektrische en pneumatische hamerboormachines tegenwoordig altijd ten minste een nominaal ingangsvermogen van 700 watt, zodat ze geschikt zijn voor alle materialen en toepassingen.

Gewicht

Een boorhamer brengt veel gewicht met zich mee. De meeste hamerboren wegen tussen 2,0 en 6,0 kilogram. U moet zich ervan bewust zijn hoe lang u met een boorhamer wilt werken.

Op den duur is het zeer inspannend en vermoeiend om met zo’n zware boorhamer te werken. Over het algemeen is een elektrische boorhamer de lichtste. U moet echter nagaan of een elektrische boorhamer op netstroom of op batterijen werkt.

Bij een accu-aangedreven elektrische hamerboormachine is het gewicht van de relatief zware accu een bijkomende factor. Een pneumatische boorhamer kan over het algemeen zwaarder zijn, omdat de apparaten in de hogere prijsklassen ook veel groter zijn.

Maximaal stationair toerental

De snelheid speelt een grote rol, vooral bij mechanische omwentelingen. Het toerental geeft dus de frequentie van de omwentelingen per minuut aan. Het toerental geeft dus het aantal omwentelingen van uw boorhamer aan.

Bij hamerboormachines speelt het stationaire toerental echter een ondergeschikte rol, omdat, zoals de naam al aangeeft, de hamer- of slagbewegingen belangrijker zijn. De draaiende beweging van uw boorhamer is er in de eerste plaats om het vuil en stof uit het geboorde gat te werken.

Het stationaire toerental van een accuschroevendraaier is in vergelijking veel doorslaggevender en belangrijker, omdat het minder afhankelijk is van hamer- en slagbewegingen. Hier is de draaiende beweging van het gereedschap veel doorslaggevender.

Maximale onbelaste slagfrequentie

Het aantal slagen is van groot belang, vooral voor mechanische toestellen die met een slag of een hamer werken. Het geeft het aantal slagen aan dat aan de voorkant van het betreffende apparaat aankomt.

Bij hamerboren speelt bijvoorbeeld de onbelaste slagfrequentie een belangrijke rol. Dit komt omdat de percussieve of hamerende beweging van een hamerboor kenmerkend is voor het werk dat met de hamerboor wordt verricht. Dit komt omdat het hoofdzakelijk afhangt van de impact in beton, staal of ander materiaal.

De optimale onbelaste klopsnelheid van een hamerboormachine ligt tussen 4.000 en 5.000 klappen per minuut. Het aantal slagen is niet afhankelijk van het type aandrijving van de desbetreffende boorhamer. Het maakt bijvoorbeeld niet uit of een hamerboormachine elektrisch of pneumatisch wordt aangedreven.

Slagkracht

De slagkracht van een hamerboor wordt uitgedrukt in joule. Hoe hoger het joulegetal, hoe sterker de kracht van de boorhamer. Afhankelijk van wat u met uw klopboormachine wilt doen, volstaat een klopboormachine met minder slagkracht of is een klopboormachine met meer slagkracht onontbeerlijk.

Daarom is het niet mogelijk een algemene uitspraak te doen over het aantal joules dat een boorhamer moet hebben. Als een doe-het-zelver bijvoorbeeld een schilderij wil monteren, is een hamerboor met 1,5 – 3,5 joule ruim voldoende. Meer kracht vereist dan ook meer oefening met het gereedschap en meer routine in het werkproces.

Als u echter grote hoeveelheden tegels wilt verwijderen, is een hogere slagkracht beter omdat het werk dan sneller wordt gedaan. Als nauwkeurig werken echter belangrijk voor u is, kunt u beter kiezen voor een hamerboormachine met minder slagkracht.

Boordikte in het materiaal

Voor hamerboren wordt altijd de maximaal te bereiken boordikte opgegeven. Beton, staal en hout worden als richtlijnen gegeven. De grootste boordiktes kunnen worden bereikt in hout. Een vaak genoemde waarde is een maximale boordikte van 30 millimeter.

In staal kun je alleen de kleinste boordikte bereiken. Voor zover wij weten, is de aanbevolen maximale boordikte altijd 13 millimeter. In beton liggen de waarden 20 tot 28 millimeter meestal in het midden van het bereik van de maximale boordiktes die kunnen worden bereikt.

Deze verdeling is hoofdzakelijk te wijten aan de respectieve hardheid van het materiaal. Staal is dus het hardst en hout het zachtst. Bovendien speelt het type aandrijving van een hamerboormachine, elektrisch of pneumatisch, geen rol bij de bereikbare boordikte dikte.

Bohrhammer

Werken met een boorhamer kan vaak zeer luid zijn en storend voor andere bewoners of buren. Het geluidsniveau is echter al teruggebracht van 125 tot 108 dB(A). (Foto: OpenClipart-Vectors / pixabay.com

Gereedschaphouder

Door de toenemende verspreiding van elektrische hamerboren in die tijd, ontwikkelden de respectieve fabrikanten ook verschillende boorschachtsystemen en gereedschapshouders. Deze waren niet verenigbaar met elkaar. Pas toen de firma Bosch boren ontwikkelde die ook in de Hilti hamerboren pasten.

In de loop der jaren zijn verschillende varianten van deze systemen ontwikkeld. De variant met het grootste succes is SDS-plus. Hiermee kunnen bits en boren snel worden verwisseld zonder extra gereedschap te hoeven gebruiken.

Dit SDS-plus systeem kan ongeacht het type boorhamer worden gebruikt en draagt bij tot een vlotte workflow.

Diepte stop

Vaak moet u met uw hamerboor tot een bepaalde diepte boren. U kunt een diepteaanslag gebruiken om een afmeting in te stellen die het gat dan zal hebben.

Er kunnen zich bijvoorbeeld elektriciteitsleidingen of waterleidingen in de muur bevinden die op geen enkele manier mogen worden beschadigd. In dit geval is de diepteaanslag de optimale oplossing om niet te dicht bij de elektriciteitsleidingen en waterleidingen te komen.

Een diepteaanslag is geïntegreerd in de meeste hamerboormachines, ongeacht het type. In sommige gevallen kan het stofafzuigsysteem ook een geïntegreerde diepteaanslag hebben. Als dit niet het geval is, kunt u een diepteaanslag apart bestellen of een opplakbare duimstok gebruiken.

Tweehandig

Een boorhamer veroorzaakt altijd een terugslag tijdens het gebruik, die u als gebruiker moet compenseren. De tweehandige greep is hier ideaal voor. Uw machinebediening is veel gerichter en preciezer wanneer u uw boorhamer met beide handen kunt geleiden. Dit biedt veel meer stabiliteit en zorgt voor een schoon werkresultaat.

Bovendien geeft de meer gerichte controle over het gereedschap u ook meer veiligheid voor uzelf. Een boorhamer heeft een enorm vermogen en produceert veel vuil en stof wanneer u ermee werkt. Het stof en vuil dat wordt opgeworpen, kan het u dus moeilijk maken om te zien of uw luchtwegen blokkeren.

In dergelijke situaties kan het moeilijk zijn om de kracht van uw boorhamer te hanteren. Dit is waar de tweehandgreep u kan helpen, aangezien u de controle over uw gereedschap niet zo gemakkelijk zult verliezen, ondanks de moeilijke omstandigheden.

Beitel functie

Als u snel en zonder veel moeite wilt boren, dan is de beitelfunctie een must. De draaistopfunctie in de boorhamer is verantwoordelijk voor de beitelfunctie. Met deze functie wordt de rotatie uitgeschakeld en werkt alleen het slagmechanisme voor u.

Met de beitelfunctie in de hamerboormachine kunt u eenvoudig beitelwerk verrichten, wat zeer nuttig is bij bijvoorbeeld sloopwerkzaamheden.

Behandeling van

Voordat u een hamerboor koopt, moet u het gereedschap in uw hand houden. Soms heb je zelfs de kans om het model te testen. In ieder geval moet u niet het risico nemen dat u gaat boren of uzelf verwondt met de verkeerde hamerboor. Bij de aanschaf van een klopboormachine is het belangrijk dat de machine goed in de hand ligt.

Bovendien moeten de functies op de hamerboormachine gemakkelijk te bedienen zijn en mogen ze tijdens het boren niet gemakkelijk te veranderen zijn.

Oplaadbare batterij

Als u een hamerboormachine met een oplaadbare accu wilt kopen, moet u letten op de oplaadtijd en de werktijd. Hamerboormachines die ons overtuigden hadden een batterijcapaciteit van minstens 3 ampère per uur.

De batterijlader moet niet alleen tegen oververhitting beveiligd zijn, maar ook tegen kortsluiting. Het is ook belangrijk dat de batterijen aan het einde van de laadcyclus worden afgesloten en dat defecte batterijen worden gesignaleerd.

Lengte kabel

Om zonder zorgen te kunnen werken, moet de kabel van uw boorhamer minstens 2 meter lang zijn. Als hij korter is, kunt u de kabel verlengen met een verlengkabel. U moet er echter rekening mee houden dat het gewicht van de boorhamer zal toenemen door de langere kabel.

Uiterlijk & ontwerp

Afgezien van de kleuren en het logo, verschillen de hamerboren nauwelijks van elkaar. Dat komt omdat ze allemaal de typische pistoolvorm hebben. Om ervoor te zorgen dat het niet te zwaar in de hand ligt, moet het handvat praktisch gevormd zijn. Idealiter is hij ergonomisch met rubber bekleed, zodat de boorhamer perfect in de hand ligt en de trillingen tijdens het werk worden geabsorbeerd.

Extra leveringsomvang

De extra leveringsomvang biedt u extra comfort en verdere toebehoren voor uw klopboormachine, die in de prijs zijn inbegrepen, zodat er op lange termijn geen verdere kosten voor deze artikelen ontstaan.

U kunt uw boorhamer beschermen tegen vuil en lelijke krassen door hem altijd goed in een koffer te bewaren. Het maakt het ook veel gemakkelijker om uw klopboormachine zonder zorgen van de ene plaats naar de andere te vervoeren of aan vrienden mee te geven. Een dergelijke koffer wordt over het algemeen altijd bij de aankoop inbegrepen.

Soms wordt ook een kleine set boren meegeleverd. Minder vaak worden beitelhulpstukken bijgeleverd. In principe heeft deze dienst niets te maken met het type hamerboormachine zelf.

U kunt dus meteen beginnen wanneer de klopboormachine bij u thuis aankomt en hoeft niets extra te bestellen of zelf naar de dichtstbijzijnde bouwmarkt te gaan.

Afbeelding bron: Pixabay.com / falconp4

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies