Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

27Onderzochte producten

21Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Wie heeft er geen klein gaatje in een blouse of een scheur in een broek meegemaakt? Maar moet je de zware naaimachine uit de kast halen? Met een handnaaimachine kunnen kleine naaiklusjes snel en gemakkelijk gedaan worden. Het anders nogal stijve werk aan tafel kan ook comfortabel op de bank gedaan worden.

Met onze uitgebreide handnaaimachine test 2020 willen we je helpen je weg te vinden. Je vindt met onze vergelijkingen vast en zeker de ideale handnaaimachine voor jou. We hebben elektrische en handmatige naaimachines vergeleken en je de respectieve voor- en nadelen laten zien.
Belangrijk om te weten

 • Handnaaimachines zijn lichtgewicht mini naaimachines waarmee eenvoudige naaiklusjes gedaan kunnen worden. Het naaien van kleding, gordijnen of zelfs kussenhoezen kan comfortabel op de bank gedaan worden.
 • Dankzij hun lichte gewicht en gemakkelijke vervoer zijn handnaaimachines praktische reisgenoten voor snelle reparaties. Ze passen bijvoorbeeld in je handtas of rugzak.
 • De kleine en praktische huishoudmachine is een ideaal alternatief voor de grote, nogal dure en zware conventionele naaimachines. Vooral aan te bevelen voor naaibeginners.

Beste Hand Naaimachine: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor handnaaimachines

Welke handnaaimachine is geschikt voor mij en welke moet ik kopen? In het volgende deel laten we je de aspecten zien die je helpen de juiste handnaaimachine voor je behoeften te kiezen.

De criteria die je kunt gebruiken om handnaaimachines te vergelijken zijn:

We gaan in de volgende hoofdstukken meer in op de criteria.

Bediening

Als je alleen heel korte en tamelijk kleine klusjes te doen hebt, zoals een gaatje lappen of broekspijpen optillen, dan is de goedkopere versie, de handbediende machine, voldoende.

Maar als er grotere werkstukken gedaan moeten worden, zoals het naaien van gordijnen of het veranderen van kledingstukken, dan kan een motoraangedreven handnaaimachine praktischer zijn. Het vaste ritme van de motor maakt het gemakkelijker om recht vooruit te naaien.

In het algemeen zijn elektrische handnaaimachines handiger. Dus als je regelmatig wilt naaien, is een handnaaimachine met motor geschikt voor je. Anders zou het naaien wel eens op krachttraining kunnen uitdraaien.

Als je eenmaal gekozen hebt voor een elektrisch snel borduurwerktuig, hoef je alleen nog maar te overwegen of de machine op batterijen werkt of een netspanningsadapter nodig heeft. Voor reisdoeleinden zijn snoerloze apparaten, d.w.z. handnaaimachines op batterijen, een betere keus.

Bedienbaarheid

Eenvoudige en duidelijke bedienbaarheid is een grote opluchting, vooral voor beginners. Als je gewend bent aan een grote naaimachine, moet je de verschillende functies net zo snel kunnen vinden en gebruiken.

Oefenen hoort bij het werk, zelfs met een handnaaimachine.

Zelfs voor niet-ingewijden, die nog nooit een naaimachine hebben bediend, moet de handnaaimachine gemakkelijk te bedienen zijn. Een duidelijke indeling van de machine en duidelijke instructies kunnen een hoop ellende besparen.

Je kunt ook uitvinden welke handnaaimachine geschikt is voor jou door YouTube video’s te bekijken, online instructies te lezen of getuigenissen te lezen. Als je niet zeker bent, kun je nagaan of de machine verstaanbaar is.

Steeksoorten

Niet elke handmatige naaimachine is hetzelfde en heeft dezelfde programma’s. Met een handmatige machine is het duidelijk dat er een rechte steek is. Een elektrisch borduurwerktuig, daarentegen, kan verschillende naaiprogramma’s hebben.

Ook hier is de vraag voor welke naaiklussen je je handnaaimachine wilt gebruiken. Alle machines zijn ontworpen voor rechte steken. Extra steken zoals zigzagsteken of voor knoopsgaten zijn ook basisfuncties die praktisch zijn voor regelmatig gebruik.

Met deze basisprogramma’s kunnen al veel naaiwerkjes uitgevoerd worden. Afhankelijk van het gebruik kan een terugstiksel of achteruit naaien handig zijn.

Hier volgt een korte lijst van verschillende programma’s:

 • Vooruit en achteruit naaien
 • Zigzagsteek
 • Automatisch knopen naaien
 • Automatisch afwikkelen
 • Verlichting
 • Automatische draadspanning
 • Praktische draadinrijger

Lees de informatie op de handnaaimachine aandachtig door. Zorg dat je de steken en programma’s hebt die je voor je naaiprojecten nodig hebt.

Maximale stofdikte

De kleine machine kan voor sommigen kwetsbaar lijken. Maar deze mini naaimachines zijn tegen meer bestand dan je zou denken.

Maar om de rechter naaimachine voor individuele naaiprojecten te gebruiken, moet je bij de aanschaf letten op de maximale stofdikte. Dit wordt vaak aangeduid als: voor dunne stoffen, gemiddelde stoffen, dikke stoffen of van tot.

Als het al duidelijk is dat je vaak met dikker denim of zelfs leer zult werken, dan is het belangrijk dat ook deze stoffen onder de naaivoet passen. De naaivoet moet voldoende omhoog staan, zodat de stoffen onder de naaivoet passen.

Als alternatief moeten dunne stoffen, zoals zijde of synthetische stoffen, met de naaivoet geklemd kunnen worden.

Draadspanning

Als je nog een pionier bent in de naai-jungle, kun je een handnaaimachine met automatische draadspanning gebruiken. Toch moet het altijd mogelijk zijn de spanning met de hand te regelen.

Automatische instellingen zijn praktisch voor verschillende projecten met verschillende stoffen. Zo hoef je niet voortdurend de draadspanning af te lezen.

Handzaamheid

Alle handnaaimachines worden gekenmerkt door hun lichte gewicht. Dus voor kleinere klussen heeft de lichtgewicht mini-versie van een naaimachine al snel de voorkeur.

Hoe lichter de machine, betekent echter niet dat hij beter is. Ieder mens is anders. Voor sommige mensen geldt: hoe lichter de machine, hoe praktischer hij is. Anderen voelen graag een beetje gewicht in de palm van hun hand.

De vormgeving van de mini naaimachine is ook belangrijk. Past het ergonomisch in de hand? Past de maat bij de palm van de hand? Vooral als je een handnaaimachine voor kinderen wilt kopen, moet hij gemakkelijk te hanteren zijn voor kleine handen.

Gids: Veel gestelde vragen over handnaaimachines uitvoerig beantwoord

In de volgende gids willen we de belangrijkste vragen over handnaaimachines beantwoorden. We hebben de vragen voor je uitgezocht en zullen ze binnenkort beantwoorden. Na het lezen van onze gids ken je alle grondbeginselen over handnaaimachines.

Voor wie is een handnaaimachine geschikt?

Het is de bedoeling dat de machine gemakkelijk te gebruiken is en prettig om mee te werken. Dus als je voor kleinere naaiklusjes niet de zware en grote naaimachine uit de kast wilt halen, is een handnaaimachine een geschikt alternatief.

De mini-versie van de naaimachine is erg populair bij beginners en kinderen die hun eerste naai-ervaringen opdoen. Dus voordat je in een grotere machine investeert, kun je hem uitproberen om te zien of het naaien je bevalt.

Naaien kun je ook op oudere leeftijd herontdekken. Senioren die van kleine naaiklusjes houden, kunnen daarvoor comfortabel op het terras zitten. Misschien willen ze hun kinderen verrassen met babykleertjes voor de kleinkinderen. Of wat dacht je van het naaien van nieuwe kussenhoezen voor zichzelf?

Voor reizigers is een handnaaimachine een praktische metgezel. Het kan gebruikt worden om rugzakken en tenten ter plaatse te repareren of te verstevigen. Scheuren in kleding verdwijnen snel en knopen worden gemakkelijk weer aangenaaid.

Vervangt een handnaaimachine een gewone naaimachine?

Als beginner is de kleine handnaaimachine een geschikt apparaat om uit te vinden of naaien een hobby kan worden. Met andere woorden, het is een goedkopere optie voor beginners.

Zoals in de vorige vraag aangegeven, hangt het allemaal af van het naaiwerk. Een handnaaimachine kan een gewone naaimachine vervangen in eenvoudiger werkstappen. Voor grotere en meer uitgewerkte projecten dient de machine slechts als aanvulling.

Handnähmaschine-1

Veel huishoudens zijn uitgerust met gewone naaimachines. (Image source: cottonbro / Pexels)

Afhankelijk van de naaiprogramma’s kunnen handnaaimachines veelzijdiger gebruikt worden. Van kleine reparatieklusjes tot het naaien van gordijnen. Maar afhankelijk van het werkstuk kunnen speciale naalden of steken nodig zijn, waarvoor een naaimachine of overlock beter geschikt is.

Hoe wordt een handnaaimachine bediend?

Snel en gemakkelijk werken is het motto van de kleine naaimachine. Bijna iedereen kan naaiwerk doen met een handnaaimachine.

Als je een mechanische handnaaimachine bezit, bepaal je zelf de snelheid. Je naait door in de machine te knijpen. Met een elektrische machine, daarentegen, hoef je maar op één knop te drukken.

Hoe je de machine inrijgt en de draadspanning instelt, vind je in de gebruiksaanwijzing. Hoe je naalden en spoeltjes verwisselt wordt ook voor elke machine beschreven.

Welke soorten handnaaimachines zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een handnaaimachine voor je huishouden wilt aanschaffen, zijn er twee soorten waaruit je kunt kiezen.

Als je meer wilt weten over de verschillende soorten handnaaimachines, kun je er meer over lezen in de volgende twee delen.

Mechanische handnaaimachine

Mechanische handnaaimachine

Een mechanische handnaaimachine is een apparaat dat naden maakt door ze in de hand te knijpen. Het mechanische deel is dus onze hand.

Voordelen
 • Vereist geen elektriciteit of batterijen
 • Goedkoper alternatief
 • Gemakkelijk in gebruik
Nadelen
 • Eenzijdige mogelijkheden
 • Geen naaiprogramma”s beschikbaar
 • Handkracht vereist

Omdat de handnaaimachine zuiver mechanisch is, vertrouwt hij niet op elektriciteit of batterijen. Je hoeft geen stroomvoorziening of reservebatterijen mee te nemen. Omdat er geen motor in de machine ingebouwd is, zijn deze borduurwerktuigen vaak kleiner en nog lichter.

De kleine afmetingen en het geringe gewicht zijn een duidelijk pluspunt als reisgezel. Zij het in je handtas of in je rugzak. Als er plotseling een scheur in je tent zit of je wandelkleding is bekrast door een rotswand, schiet dit kleine wonder te hulp. Twee of drie hechtingen en je kunt nog steeds droog slapen.

Omdat mechanische toestellen volledig zonder elektriciteit werken, zijn ze niet afhankelijk van motoren, batterijen of voedingen. Dit belooft ook minder foutbronnen, zoals een defecte kabel of contactproblemen, ergo een langere levensduur.

Elektrische handnaaimachine

Elektrische handnaaimachine

Een elektrische handnaaimachine is een door een motor aangedreven apparaat dat met een druk op de knop naait. Ofwel op batterijen, ofwel met een lichtnetadapter. Er zijn ook handnaaimachines die in beide richtingen werken. Voor lange naaibeurten wordt de kabel op de stroomvoorziening aangesloten. Op reis daarentegen zijn batterijen voldoende.

Voordelen
 • Snelheid
 • Regelmaat
 • Meer gemak
 • Verschillende naaiprogramma”s mogelijk
Nadelen
 • Iets duurder dan het mechanische model
 • Ingewikkelder in het gebruik

Een handmachine die op elektriciteit werkt heeft veel gemakskenmerken. Je hoeft alleen maar op een knop te drukken en je kunt beginnen met naaien. Dit belooft ook regelmatiger resultaten.

Voor nog meer gemak kunnen de verschillende naaiprogramma’s helpen. Behalve de basisfuncties rechte en zigzagsteek zijn ook andere steeksoorten mogelijk. Of het nu een rugsteek is of automatisch knopen naaien.

Als je hulp nodig hebt bij het inrijgen of de draadspanning, kun je een handmatige naaimachine kiezen die deze taken voor haar rekening neemt.

Wat zijn de alternatieven voor een handnaaimachine?

Dankzij de hedendaagse technologie zijn er een grote verscheidenheid aan naaimachines, die geschikt zijn voor specifieke naaiwerkzaamheden. Een van die alternatieven is de handnaaimachine. Het is een goedkoop alternatief voor gewone naaimachines voor kleine en vrij eenvoudige naaiklussen.

Voor wie meer gewaagde en ingewikkelde naaiprojecten wil aanpakken, is een beginners- of beginnende naaimachine geschikt. Er zijn ook verschillende modellen voor kinderen. Deze zijn al uitgerust met meer steken en functies dan de handnaaimachine.

Handnähmaschine-2

Overlock naaimachines zijn geschikt voor het naaien van kleding.
(Image source: cottonbro/ Pexels)

Voor aspirant naaiprofessionals zijn conventionele naaimachines de betere keuze. Sommige daarvan zijn computergestuurd en uitgerust voor een breed scala aan werkzaamheden.

Als je nog specifieker wilt zijn, kun je andere naaimachines vergelijken. Misschien is een overlock naaimachine of een viltmachine meer geschikt? Of misschien is een borduurmachine precies wat je nodig hebt?

Soorten en categorieën Beschrijving
Beginners- en beginnersnaaimachine Voor eerste naai-ervaringen zijn de goedkope beginnersmodellen geschikt, die lichter en eenvoudiger zijn, maar toch al veel functies hebben.
Kindernaaimachine Er is een selectie van kleinere naaimachines voor kinderen. Deze zijn niet alleen aangepast in grootte, maar hebben ook extra veiligheidsmaatregelen.
Compurter naaimachine Voor naaiprofessionals zijn er nauwelijks grenzen. Computer naaimachines hebben talloze programma’s met borduurwerk en functies om elk naaiproject te ondersteunen.
Naaimachine met vrije arm Mouwen of broekspijpen kunnen gedraaid worden zonder weerstand te ondervinden. De vrije arm maakt het textiel flexibeler om mee te werken.
Viltmachine Specifieke machine waarmee vele vilttechnieken mogelijk zijn
Industriële naaimachines Geschikt voor continu gebruik en uiterst stabiel. Ze zijn vaak veel groter
Overlock naaimachine Als aanvulling op de naaimachine maakt de overlock een verscheidenheid aan andere steken en mogelijkheden mogelijk. Voornamelijk voor het bewerken van de rand van de stof.

Zoals je ziet, is de handnaaimachine een geschikt alternatief voor de verschillende naaimachines, voordat je grotere investeringen doet.

Hoe rijg ik een handnaaimachine correct in?

Afhankelijk van de soort handnaaimachine die je hebt, helpt de machine je bij het inrijgen. Volg steeds de gebruiksaanwijzing van de handnaaimachine.

 1. In principe wordt de draadspoel op de veer geschoven, zodat de draad er aan de goede kant van de spoel uitkomt.
 2. De draad kan dan door het gat in de draadgeleider aan de zijkant getrokken worden.
 3. Vervolgens wordt de draad over de bovenkant van de draadspanner tussen de twee platen getrokken.
 4. Nu wordt de draad over de tweede draadgeleider geleid, die zich aan de onderkant van de naaldarm bevindt.
 5. Trek tenslotte de draad gewoon van achter naar voren door de naald, door het oog van de naald.

Voordat je begint te naaien, kun je de draadspanning instellen aan de zijkant van de machine. Dit kan handmatig of automatisch gebeuren, afhankelijk van de machine.

Welke naald heb ik nodig voor een handnaaimachine?

De naald is een belangrijk onderdeel van een naaimachine. Dit is ook het geval met een kleine handnaaimachine. Machines belanden vaak in de service-afdeling en al snel wordt ontdekt dat de naald de bron is van de “truttige” naaimachine.

Naalden zijn slijtvast materiaal en afhankelijk van de kwaliteit en het gebruik gaan de scherpe dingen langer of minder lang mee. Als je meteen de juiste naald kiest, kun je je verheugen op betere resultaten later. Dit vermijdt naaldbreuk, verbogen naalden en moeizaam wisselen.

Handnähmaschine-3

De juiste naalden van de naaimachine dragen bij tot het naairesultaat.
(Image source: Manfred Richter/ Pixabay)

Er is een ruime keuze aan naalden die je kunt uitproberen. Er zijn naalden die speciaal geschikt zijn voor een bepaalde soort stof. Bijvoorbeeld jeansnaalden of tricotnaalden. Natuurlijk zijn er ook universele naalden waarmee veel bedekt kan worden.

Het is daarom aan te bevelen een kleine selectie naalden bij de hand te houden. Zo kun je spontaan aan je individuele naaiprojecten beginnen zonder naar de juiste naald te hoeven hollen. Een reserve is ook praktisch, want naalden kunnen breken of verbogen raken.

Beeldbron: emprize / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies