Laatst bijgewerkt: 21-09-2021

Onze selectiecriteria

41Onderzochte producten

33Bestede uren

32Beoordeelde onderzoeken

110Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote handcrème test 2022. Hier stellen we alle handcrèmes die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste handcrème voor jou te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een handcrème wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Met de juiste handcrème kun je je handen optimaal verzorgen en ze beschermen tegen bijvoorbeeld kou, uitdroging of barsten. Het gebruik van handcrème is vooral in de winter belangrijk.
 • Voor elk individueel huidtype zijn er speciale crèmes die inspelen op de behoeften van je huid. Het enige wat je hoeft te weten is welk huidtype je hebt.
 • Handcrèmes voor de droge of gevoelige huid voorkomen schrale en gebarsten handen. Handcrèmes voor de rijpere huid ondersteunen het vermogen van de huid om te regenereren.

Beste Handcreme: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een handcrème koopt

Waar moet je op letten als je een handcrème koopt?

Net als bij voedsel spelen ingrediënten een grote rol in handcrèmes. Daarom moet je, voordat je een handcrème koopt, goed geïnformeerd zijn over welke actieve ingrediënten en verzorgingsstoffen gebruikt worden.

Om je handen optimaal te beschermen en te verzorgen, moet je bij het kopen van een handcrème letten op de gebruikte ingrediënten.

De cosmetica-industrie vertrouwt op stoffen die goedkoop te produceren zijn en hoopt dat veel klanten zich niet zullen storen aan de respectieve inhoud van de handcrèmes.

Wist je dat vroeger dierlijke vetten gebruikt werden om handcrèmes te maken?

Vóór 1911 bevatten alle handcrèmes dierlijke vetten. Deze ontbonden echter na enige tijd en werden ranzig. In 1911 ontwikkelde hij, samen met de chemicus Isaac Lifschütz en de dermatoloog Paul Unna, de eerste water-in-olie emulsie voor huidverzorging. Lifschütz gebruikte wolwasalcoholen (Eucerit) als emulgator. Beiersdorf gaf deze crème de naam Nivea.

Vaak is er ook het probleem dat veel ingrediënten voor de gewone consument niet te herkennen zijn aan de namen die op de tube gedrukt staan.

Daarom willen we je kennis laten maken met enkele ingrediënten en hun verborgen namen die beter niet in je handcrème kunnen zitten.

Veel huidverzorgingsproducten bevatten ingrediënten en werkzame stoffen die de huid op lange termijn kunnen schaden. Let daarom, voordat je een handcrème koopt, goed op de ingrediëntenlijst.

Je kunt het ook vervelend vinden als een handcrème langzaam intrekt en een vettig laagje op je huid achterlaat. Zulke crèmes bevatten meestal siliconenolie (ook dimethicone of methicone genoemd), die vreemd is aan de huid en dus niet door het lichaam verwerkt kan worden.

Siliconenolie maakt de huid korte tijd mooi glad en vult kleine rimpeltjes op met siliconen. Onder de crème kan de huid echter niet ademen, wat de stofwisseling vertraagt en dus ook de eigen regeneratie van de huid.

Daarom helpen deze handcrèmes niet bij je huidprobleem. Na het afspoelen van de crème is de huid nog even beschadigd als voorheen. Om siliconenolie te vermijden, kun je ervoor zorgen crèmes te kopen waarop staat “onmiddellijk geabsorbeerd”. Deze handcrèmes worden snel in de huid opgenomen en er blijft geen vettige film achter. Zo worden je handen goed verzorgd, ze regenereren en je hoeft niet lang te wachten tot je handen weer klaar zijn voor gebruik.

Sommige handcrèmes bevatten parabenen, zoals propyl-, butyl- en isobutylparaben. Deze worden verondersteld de crèmes langer houdbaar te maken. Maar ze kunnen ook schadelijk zijn voor de huid, want men vermoedt dat ze als een hormoon werken of allergieën veroorzaken.

Net als parabenen kunnen ook conserveringsmiddelen zoals methylisothiazolinone en geurstoffen (met het label Parfum/Fragrance of Alpha-Isomethyl Ionone) allergieën opwekken. Geurstoffen worden meestal gebruikt om de inherente geur van handcrèmes te maskeren.

Babyhand umklammert Finger

Handcrèmes zijn zowel in veel winkels als online verkrijgbaar. Ongeacht of je oud of jong bent – als het om huidcrème gaat, hangt het meestal af van je huidtype. (Foto: Andreas Wohlfahrt / pexels.com)

In lage doses geeft glycerine de huid veel vocht. Maar als de dosering te hoog is, kan glycerine de huid ook uitdrogen en voel je de behoefte om steeds opnieuw crème op je handen aan te brengen. Daarom moet je erop letten dat glycerine verderop in de inhoudsopgave van de tube vermeld staat. Als glycerine al hoog in de lijst staat, kun je beter een andere handcrème kiezen.

Natuurlijk zitten er ook andere “schadelijke” ingrediënten in handcrèmes, maar als je de hierboven genoemde ingrediënten vermijdt, heb je de best mogelijke lichaamsverzorging.

Welke handcrème is het beste voor kinderen en mannen?

Of handcrèmes nu voor vrouwen, kinderen of mannen zijn – de doorslaggevende factor is je persoonlijke huidtype.

Deze vaak gestelde vraag is moeilijk te beantwoorden, want ze hangt af van het respectieve huidtype en de conditie van de huid, zelfs bij kinderen en mannen. Handcrèmes worden vaak bestempeld als vrouwenproducten, maar ook mannen mogen hun huid- en handverzorging niet verwaarlozen en moeten ze regelmatig verzorgen. Bijgevolg moet je je bij het kopen van een handcrème laten leiden door je huidtype en de gebruikte ingrediënten, en je niet laten afschrikken door de vormgeving van de handcrème.

Wist je dat de huid uit verschillende lagen bestaat?

De huid is, net als een ui, opgebouwd uit verschillende lagen. Deze zijn met elkaar verbonden en vullen elkaars functies aan. De drie lagen worden “opperhuid”, “lederhuid” en “hypodermis” genoemd.

Welke alternatieven zijn er voor handcrème?

Behalve handcrème zijn er nog andere producten die je huid beschermen en verzorgen. Hier stellen we enkele alternatieve producten voor die ook een intensieve en rijke handverzorging geven.

 • Handbalsem
 • Handlotion
 • Handgel
 • Handpeeling
 • Handmaskers

Handbalsem, bijvoorbeeld, verzorgt zwaar belaste handen die dagelijks werk doen. Het heeft een soortgelijke consistentie als handcrème en bevordert de weerstand van een broze en droge huid, vooral op koude dagen.

Vooral handwerkslieden doen er goed aan handbalsem te gebruiken, want het beschermt niet alleen, maar verzacht ook de pijn. Kruidenextracten zoals calendula verzachten de rode en geïrriteerde huid, terwijl vitamine A voor nieuwe weerstand zorgt. Naast huidverzorging beschermt handbalsem ook je nagels. Droge en broze nagels kunnen ermee worden tegengegaan.

Handlotion is een ander alternatief. Vergeleken met handcrèmes en handbalsems heeft handlotion een iets vloeibaarder consistentie, waardoor het gemakkelijker op de hand te smeren is. Bovendien wordt handlotion sneller opgenomen nadat ze in de huid is gemasseerd.

Handlotion is gemaakt op basis van water en olie en vermengd met voedende ingrediënten zoals amandelolie of aloë vera. Het geeft de huid ook veel vocht, wat, naast de verzorgende functie, ook beschermt tegen overmatige blootstelling aan de zon. UV stralen, die de huid uitdrogen, doen de handen ouder lijken dan ze zijn. Handlotions kunnen dit natuurlijke verouderingsproces tegengaan.

Handgel is niet zo bekend en wijdverbreid als handcrème. Het wordt meestal gebruikt voor hygiënische doeleinden. Er zijn echter ook handgels die zowel de huid als de nagels beschermen en verzorgen.

De gel zit vaak in kleine tubes, waardoor je het snel en geconcentreerd kunt aanbrengen op de te verzorgen plek. Als je een handgel gebruikt, kun je je handen rijkelijk verzorgen en je huid veel vocht geven.

Je kunt je handen trakteren op speciale verzorging met een handscrub. In het koude seizoen is het aan te bevelen je handen eenmaal per week te scrubben om te voorkomen dat ze uitdrogen.

Een handpeeling maakt je handen weer zacht en soepel. Het verwijdert ook dode huidcellen.

Hierdoor kan de huid beter ademen en kunnen de ingrediënten van crèmes beter en sneller in de huid worden opgenomen. De toepassing van de handpeeling is ook eenvoudig: De peeling wordt in de huid gemasseerd en na korte tijd weer afgespoeld.

Maskers zijn er nu niet alleen voor het gezicht, maar ook voor de handen. Handmaskers zijn intensieve verzorgingsproducten voor de handen en kunnen één keer per week gebruikt worden, net als handpeelingschilingen.

De verzorgende en actieve ingrediënten van het masker dringen diep door in de weefsellagen van de handen en zorgen voor voldoende vocht en verzorgende stoffen in de huid op lange termijn. Handmaskers zijn bijzonder effectief bij droge en schrale handen, die na het aanbrengen weer prachtig zacht en glad worden.

Besluit: Welke soorten handcrèmes zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn handcrèmes voor elk huidtype en afhankelijk van de individuele huidconditie. Er zijn veel verschillende soorten, dus willen we je laten kennismaken met crèmes voor verschillende huidtypes. Zo kun je het juiste verzorgingsproduct voor je vinden en je handen optimaal beschermen.

Hier kun je alvast zien welke handcrèmes we aan je willen voorstellen:

 • Handcrème voor de normale huid
 • Handcrème voor de droge huid
 • Handcrème voor de vette huid
 • Handcrème voor de gevoelige huid
 • Handcrème voor de rijpere huid

Vooral op ijzige winterdagen zijn handcrèmes en andere handverzorgingsproducten onmisbaar om schrale en pijnlijke handen te voorkomen. Maar handcrème is ook in andere perioden van het jaar een trouw bestanddeel van elke handtas. Handen die zacht en soepel zijn maken een verzorgde indruk en mooie handen zijn vooral voor vrouwen belangrijk.

Er zijn verschillende crèmes die aan de behoeften van het respectieve huidtype voldoen. Om ervoor te zorgen dat de handcrème goed in de huid wordt opgenomen en het gewenste effect bereikt, worden hieronder de verschillende soorten handcrème voorgesteld. Zo kun je uitvinden welke handcrème geschikt is voor jou, want afhankelijk van je huidtype hebben de afzonderlijke handcrèmes voordelen en nadelen.

Hoe beschermt een handcrème voor de normale huid en wat zijn de voordelen en nadelen?

Als je een normale huid hebt, kun je je verheugen – want die heeft minder aandacht nodig dan andere huidtypes. Bij mensen met een normale huid is de huid in evenwicht en bevat ze voldoende olie en vocht.

De normale huid is de gemakkelijkste huid om te verzorgen. In een normale huid zijn het natuurlijke vochtgehalte en de talgproductie in evenwicht, zodat de huid fijne poriën heeft, glad is en een goede doorbloeding heeft. Bovendien hebben mensen met een normale huid geen puistjes of roos. Toch moet je oppassen dat je huid niet onder druk komt te staan door omgevingsstress.

Als je een normale huid hebt, gebruik dan handcrèmes met een laag oliegehalte. Je huid bevat al genoeg olie en vocht, dus neemt ze niet zo goed intensieve verzorgingsproducten op die voor de droge huid bedoeld zijn. Dit laat meestal een vettig laagje achter op de huid, wat vervelend kan zijn. Je moet daarom handcrèmes gebruiken die vitamine E bevatten.

Voordelen
 • Gemakkelijk te verzorgen handcrèmes
 • Intensieve verzorgingsproducten zijn niet nodig
 • Geschikte handcrèmes gemakkelijk te vinden
Nadelen
 • Vettige film op de huid als het oliegehalte te hoog is

Maar omdat de normale huid droger kan worden naarmate ze ouder wordt, wordt dan een vochtinbrengende crème aangeraden. Crèmes met aloë vera zijn hier voordelig, omdat ze de lipiden van de huid gemakkelijk aanvullen.

Hoe beschermt een handcrème voor droge huid en wat zijn de voordelen en nadelen?

Mensen met een droge huid hebben vaak gebarsten en daardoor pijnlijke handen. Deze zijn bijzonder snel gestresseerd en hebben bijzonder attente verzorging nodig.

Koude wind, droge verwarmingslucht of meer handen wassen kunnen je handen belasten – de huid wordt van vocht beroofd. De buitenste beschermlaag van de huid wordt door water en zeep verder verzacht en gaat de beschermende zuurmantel van de huid tegen. Kou vertraagt de productie van lipiden in de talgklieren. Dit laat schrale handen achter en, in het ergste geval, pijnlijke barsten.

Een droge huid is ook vatbaar voor roodheid en roos. Ook kunnen zich vroeg rimpels vormen. Daarom is het belangrijk je handen goed te verzorgen, door zowel olie als vocht toe te voegen om de buitenste barrière van de huid te herstellen.

Voor een optimale verzorging van droge handen is een vette en hydraterende handcrème zeer aan te bevelen. Houd de volgende tips in gedachten bij het aanbrengen van crème: Breng de crème pas op je handen aan nadat je ze goed hebt afgedroogd, want de crème kan beter werken op een droge huid. Het is belangrijk om zowel de rug van je handen als de handpalmen met crème in te smeren.

Voordelen
 • Hydrateert
 • Ondersteunt de talgproductie van de huid
 • Voorkomt rimpels
 • Voorkomt roos, kloofjes en roodheid
Nadelen
 • Voor overmatig droge handen is handcrème niet altijd voldoende

Voor droge handen zijn ingrediënten als glycerine en sheaboter heilzaam, maar de handcrème moet ook olijfolie of andere ingrediënten als teunisbloemolie bevatten. Bovendien zorgen cosmetica die ureum bevatten, zoals ureum, voor vocht en helpen ze water in de huid te binden. Om schrale handen te verzachten, kun je het beste handcrèmes kiezen die het actieve ingrediënt dexpanthenol bevatten.

Hoe beschermt een handcrème voor de vette huid en wat zijn de voordelen en nadelen?

Oneffenheden zoals puistjes zijn de voortdurende metgezellen van mensen met een vette huid – deskundigen adviseren daarom een vetarme en olievrije verzorging.

Overproductie van de talgklieren maakt dat je huid er grootpittig, vettig en glimmend uitziet. Omdat de huid meestal een slechte doorbloeding heeft, zijn mensen met een vette huid vaak vatbaar voor puistjes, zoals puistjes of mee-eters. Maar aan de positieve kant veroudert de vette huid langzamer en je zult waarschijnlijk minder rimpels op je handen vinden als je tot het vette huidtype behoort.

Voordelen
 • Vermindert de talgproductie
 • Voorkomt puistjes en mee-eters
Nadelen
 • Alcohol wordt vaak als ingrediënt gebruikt

De beste manier om vette handen te verzorgen is met vetarme en olievrije handcrèmes. Crèmes met aloë vera kunnen ook helpen, omdat ze niet te rijk zijn.

Hoe beschermt een handcrème voor de gevoelige huid en wat zijn de voordelen en nadelen?

Mensen met gevoelige handen moeten ervoor zorgen dat de weerstand van de huid versterkt wordt – vooral milde handcrèmes helpen om de beschermlaag van de huid weer op te bouwen.

De gevoelige huid reageert snel op omgevingsstress. Omdat onze handen voortdurend blootgesteld worden aan allerlei invloeden van buitenaf, wordt de pH waarde onder druk gezet en vermindert de beschermende zuurmantel van de huid haar weerstand. Roodheid, droge huid, jeuk of de vorming van onzuiverheden zijn niet ongewoon.

Voordelen
 • Hydrateert
 • Herstelt de optimale pH-waarde van de huid
 • Beschermt tegen huidirritatie
 • Bevat geen allergene geurstoffen
Nadelen
 • De juiste handcrème is moeilijk te vinden

Vooral milde crèmes hydrateren en beschermen de gevoelige huid optimaal omdat ze een lage pH-waarde hebben. Het is het beste om natuurlijke producten zonder parfum of andere geurstoffen te gebruiken om je handen te verzorgen.

Hoe beschermt een handcrème voor de rijpere huid en wat zijn de voordelen en nadelen?

Naarmate we ouder worden, hebben onze handen intensievere zorg nodig dan vroeger, omdat het vermogen van het lichaam om te regenereren vertraagt. Verstevigende handcrèmes kunnen hier helpen.

Vrouwen boven de 50 hebben speciale zorg nodig voor hun huid en handen. Vooral de handen worden gekenmerkt door verminderde elasticiteit, droge huid en rimpels. De verminderde aanmaak van collageen, elastine en lipiden doet de huid verslappen. De huidcellen, die met toenemende leeftijd niet meer zo goed kunnen regenereren, veroorzaken extra uitdroging en een gevoel van spanning op de huid.

Voordelen
 • Ondersteunt het eigen regeneratievermogen van de huid
 • Gaat een trekkerig gevoel op de huid tegen
 • Zorgt voor een stevigere huid
 • Bestrijdt uitdroging van de handen
Nadelen
 • Het verouderingsproces kan niet gestopt worden
 • Slechts een kortdurend effect

Daarom kun je, als je een rijpere huid hebt, het beste verstevigende verzorgingsproducten gebruiken die actieve plantaardige ingrediënten bevatten, zoals soja-extract. Dit stimuleert de natuurlijke aanmaak van collageen en laat de handen steviger lijken.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om handcrèmes te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om handcrèmes te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde handcrème geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dit de volgende vergelijkingscriteria:

 • Verpakking
 • Inhoud
 • Snel geabsorbeerd
 • Vochtinbrengend
 • Vitaminen
 • Geuren
 • Parabenen
 • Huidvriendelijk
 • Siliconenolie
 • Paraffineolie

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Verpakkingen

Handcrèmes zijn er in verschillende soorten verpakkingen – in een tube, in een blikje of in een dispenser.

Welke soort verpakking voor jou geschikt is, hangt af van je individuele voorkeuren. Veel mensen geven er echter de voorkeur aan handverzorgingsproducten in tubes te kopen. De crème smeert niet alleen goed uit op de huid, hij is ook gemakkelijk te portioneren en te vervoeren.

Als je handcrème vooral wilt aanbrengen na het wassen van je handen, is een dispenser die je op de wastafel kunt zetten het beste voor jou. Zo zul je niet vergeten vaak handcrème aan te brengen. Dit is vooral goed voor de zeer droge en schrale huid.

Inhoud

De hoeveelheid crème die een verpakking bevat, geeft je een indicatie van hoe lang je een handcrème kunt gebruiken. Veel handcrèmes zitten in een standaard tube van 100 ml. Vooral huidbeschermende crèmes die geschikt zijn voor handtassen of vliegtuigen bevatten maar 50 ml. Als je weet dat je handcrème heel vaak gebruikt, moet je dus goed opletten hoeveel crème een tube bevat.

Dit helpt je schatten wanneer je een nieuwe crème moet kopen. Vooral als je nieuw bent met een handcrème en hem wilt uitproberen, is een iets kleinere tube een goed idee. Als het product je niet aanstaat, heb je dubbel bespaard – op de prijs en op de hoeveelheid. Handcrèmes zijn er in verschillende verpakkingen – in een tube, een blikje of een dispenser. Welke soort verpakking voor jou geschikt is, hangt af van je individuele voorkeuren.

Snel

geabsorbeerd Als je handcrème snel geabsorbeerd wordt, zijn je handen sneller weer klaar om te werken. Als handcrèmes er lang over doen om in te trekken en ook een vettig laagje op de huid achterlaten, wordt dat vaak als vervelend ervaren. Handcrèmes worden immers meestal tussen het werk door aangebracht en moeten snel opgebracht worden. Veel vakmensen – ook ambachtslieden – hebben last van droge en schrale handen.

Om de pijn te verlichten en verdere belasting te voorkomen, wordt tijdens het werk vaak handcrème gebruikt. Maar als de handcrème niet snel genoeg geabsorbeerd wordt, wordt het werkproces vertraagd. Daarom zijn cosmetica met een lage opnametijd een belangrijk criterium voor de aankoop van een handcrème.

Vochtinbrengende

Veel mensen klagen over droge handen – vochtinbrengende handcrèmes bieden verlichting. Koude winterdagen, de droge verwarmingslucht of veelvuldig handen wassen – al deze zaken beroven de huid van vocht. Als je last hebt van droge en schrale handen, kun je het beste een handcrème gebruiken die je huid hydrateert.

Op handcrèmes staat vaak dat je ze vooral voor de droge huid moet gebruiken. Maar niet alle handcrèmes werken even goed. Raadpleeg daarom de ervaringsberichten van andere gebruikers. Of neem een kijkje in onze vergelijkingstabel. Hier hebben we een lijst samengesteld van hydraterende handcrèmes.

Vitaminen

Handcrèmes die vitaminen bevatten verzorgen je handen op een speciale manier. Vitamine E beschermt de cellen in je huid en verzorgt je handen. Behalve in handcrèmes wordt het ook gebruikt in zonnebrandcrèmes omdat het vetoplosbaar is. Vitamine A is ook in vet oplosbaar en kan, net als vitamine E, alleen via de voeding in het lichaam worden opgenomen.

Omdat het lichaam deze belangrijke vitamines zelf niet kan aanmaken, is het gunstig ze in je handcrème te hebben. Vitamine C mag ook niet ontbreken in je handcrème, want het kan de huid helpen bij de aanmaak van proteïnen. Dit leidt tot een meer elastische huid. De concentratie van de in de handcrème gebruikte vitamines wordt vaak niet vermeld.

Daarom is het moeilijk te schatten hoe effectief het effect is. Toch kan het geen kwaad om eens naar de ingrediënten van een handcrème te kijken – vitamines zijn altijd een pluspunt.

Geuren

Geuren in cosmetica kunnen allergieën opwekken – voorzichtigheid is geboden. Geuren worden gebruikt om de vaak onaantrekkelijke eigen geur van handcrème te maskeren. Deze geurige stoffen verwennen niet alleen de handen, maar ook de reukzin. Maar kijk uit! Veel mensen reageren op de gebruikte geurstoffen. Vooral wie een gevoelige huid heeft en last heeft van allergieën moet grijpen naar een handcrème zonder geurstoffen.

Om te weten te komen of een handcrème geurstoffen bevat, is het raadzaam naar de ingrediënten van de crème te kijken. Maar het is vaak moeilijk om uit de vele onbekende namen op te maken wat geur is en wat niet. Dit is waar codecheck.info kan helpen. Als je nog niet beslist hebt over een handcrème, kun je ook gewoon onze vergelijkingstabel bekijken om te zien welke handcrèmes geen geurstoffen bevatten.

Parabenen

Parabenen worden beschouwd als een twijfelachtig ingrediënt in een handcrème. Een ingrediënt dat je in je handcrème moet vermijden is parabenen. Deze worden op de verpakking aangeduid met propyl-, butyl- of isobutylparaben. Hoe hoger de stof in de lijst van ingrediënten staat, hoe hoger de concentratie en dus het risicopotentieel. Parabenen worden gebruikt om handcrèmes langer houdbaar te maken. Dit betekent dat je de handcrème heel lang kunt gebruiken na opening van de tube.

Maar ook parabenen herbergen gevaren. Men vermoedt dat ze als hormonen werken. Behalve hormonale bijwerkingen kunnen parabenen ook allergieën opwekken. Daarom moet je er uit voorzorg voor zorgen dat je handcrème geen parabenen bevat. Als je niet zeker weet of er parabenen in je handcrème gebruikt zijn, kijk dan op codecheck.info of neem een kijkje in onze vergelijkingstabel van verschillende handcrèmes.

Huidverdraagzaamheid

Huidintoleranties kunnen door verschillende ingrediënten veroorzaakt worden. Daarom is het heel belangrijk om te kijken naar de stoffen die in je handcrème zitten. Zoals al gezegd kunnen geurstoffen en parabenen allergieën opwekken als ze in je handcrème zitten. Conserveermiddelen zoals methylisothiazolinone of zelfs natuurlijke etherische oliën hebben hetzelfde effect.

Dus als je last hebt van een cosmetische allergie of een contactallergie, moet je speciale handcrèmes voor allergiepatiënten gebruiken om elk risico te vermijden. Omdat er vaak kleine huidirritaties kunnen optreden, is het raadzaam allergie veroorzakende stoffen te vermijden en dergelijke handcrèmes niet te kopen. Daarom is dit aankoopcriterium heel belangrijk en moet er beslist rekening mee gehouden worden.

Siliconenolie

Siliconenolie in handcrèmes hebben een duidelijke keerzijde, want ze bestrijden je huidproblemen niet – ze vertragen het regeneratievermogen van je huid. Siliconen zijn een veel voorkomend ingrediënt in cosmetische producten. Namen als dimethicone, cylomethicone, cyclopentoxilase of dimethiconol duiden op siliconen.

Ze worden geacht lang houdbaar te zijn, zijn goedkoop te produceren, zijn bestand tegen temperatuurschommelingen en dienen als smeermiddel. Bovendien zorgen handproducten met siliconen voor een waterafstotende beschermlaag op de huid. Dit gaat vochtverlies tegen. Van siliconen is ook niet bekend dat ze allergieën veroorzaken. Al met al klinkt het gebruik van siliconen op het eerste gezicht aannemelijk en heilzaam.

Maar siliconen verbeteren de conditie van de huid niet – eerder het tegendeel. Omdat siliconen de huid niet helpen regenereren, maar alleen zorgen voor een oppervlakkig mooi huidbeeld, want siliconenolie is een huidvreemde stof. Het kan niet door het lichaam verwerkt worden. Op korte termijn bereik je het effect dat je huid mooi glad en zacht aanvoelt omdat de siliconenolie zich heeft genesteld in kleine rimpeltjes die aan de oppervlakte van de huid liggen.

De huid kan onder de handcrème met siliconenolie echter niet ademen en de stofwisseling en regeneratieprestaties van de huid vertragen. Daarom: Blijf uit de buurt van handcrèmes die siliconenolie bevatten! Ze helpen je huidprobleem niet, maar misleiden je alleen maar. Op codecheck.info of in onze vergelijkingstabel kun je lezen welke handcrèmes met siliconenolie je beter niet kunt kopen.

Paraffine-olie

Paraffine-olie is zeer omstreden – en wordt idealiter niet in je handcrème gebruikt. Ondanks enkele geldige voordelen voor het gebruik van paraffineolie in handcrèmes, zoals de lange houdbaarheid, de goedkope productie, het beschermende effect op de huid en het ontbreken van geur en smaak, is paraffineolie omstreden.

Je herkent paraffineolie meestal aan de namen paraffinum liquidum, petroleum, petrolatum, isoparaffine, ceresine, microkristallijne was (vaseline), minerale was/olie of ozokeriet in de lijst van ingrediënten.

Paraffine wordt verkregen als aardolie en wordt, net als siliconenolie, ervan verdacht niet door de huid opgenomen te worden en het regeneratievermogen van de huid te vertragen. Dit komt omdat de huid maar slecht kan ademen door de dikke vetlaag van de crème en op den duur uitdroogt.

De vorming van rimpels wordt ook bevorderd als crèmes met paraffine gebruikt worden. Vermijd daarom ook dit ingrediënt in je handcrème en informeer je op codecheck.info of in onze vergelijkingstabel.

Foto credit: Roman Kraft / unsplash.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies