Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

20Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

71Verzamelde opmerkingen

Beste lezer, welkom bij weer een artikel, we hopen dat dit niet de eerste keer is dat je ons leest en ook niet de laatste. Deze keer brengen we je weer een interessant onderwerp, we zijn er zeker van dat het je het licht zal geven dat je nodig hebt om je huis met nieuwe ideeën in te richten, want we hebben het over hanglampen.

Iedereen heeft wel een basisverlichting in huis, maar niet iedereen heeft dit soort lampen, we zijn ermee vertrouwd omdat we ze vaak zien als deel van de inrichting en verlichting van openbare plaatsen zoals hotels, galeries, musea, restaurants, kantoren, winkelcentra, enz.

Als je erover denkt zo’n lamp in je huis, kantoor of werkplaats te zetten, raden we je aan goed op te letten, want in de volgende regels gaan we je alles vertellen, voordelen, nadelen, mogelijkheden en niet te missen punten waarmee je rekening moet houden voor een geslaagde aankoop. Laten we beginnen!
Belangrijk om te weten

 • Ze behoren tot de classificatie van plafondlampen. Het zijn lampen die aan het plafond bevestigd zijn, op een afstand hangen en in de lucht hangen. Omdat het hanglampen zijn, verspreiden ze, samen met de spots of gloeilampen, de luminescentie efficiënt in de ruimte.
 • Er zijn veel ontwerpen van hanglampen naar grootte, materiaal of stijl, maar naar de projectie van het licht worden ze ingedeeld als hanglampen met opwaartse of neerwaartse verlichting.
 • Bij de aankoopfactoren waarmee we rekening moeten houden voordat we de lamp of lampen aanschaffen die onze ruimte zullen verlichten, moeten we denken aan de materialen en de stijl die we willen, de soort lamp die gebruikt zal worden tegen de kosten die dat met zich meebrengt, enz.

Beste Hanglampen: Onze Selectie

Koopgids

Een product willen is een eenvoudige zaak, maar het kopen zonder kennis is niet de beste beslissing, dus hier is wat informatie waarmee je meer te weten kunt komen over hanglampen. Wat zijn het, wat zijn hun voordelen en wat zijn hun nadelen zijn enkele van de punten die we zullen zien.

De traditionele ontwerpen van het type kroonluchter zijn nog steeds van kracht en zijn elegant om grote ruimten te verlichten. (Foto: Jeff Sheldon / Unsplash.com)

Wat zijn hanglampen?

Hanglampen zijn decoratieve en verlichtingsobjecten die een glamoureuze en unieke stijl geven aan de ruimtes waar ze geplaatst worden. Ze worden aan het plafond bevestigd en hangen op verschillende hoogten, afhankelijk van de lengte van de lamp.

Ze zijn er in verschillende materialen, uitvoeringen en stijlen. De lamp is gewoon een ander voorwerp in huis of kantoor dat bij de rest van de betrokken elementen wil passen. Zijn decor spreekt van de stijl van de persoon of het bedrijf waartoe hij behoort.

Wat zijn de voordelen van hanglampen?

Zijn functie en voornaamste voordeel is dat hij net als elke andere lamp een ruimte verlicht die meestal open is, maar gebruikt kan worden voor algemene verlichting (de hele kamer) of sfeerverlichting (meestal op tafels geplaatst).

Dankzij de verscheidenheid aan stijlen kan dit type lamp in bijna elke kamer gebruikt worden, bijvoorbeeld in woonkamers, eetkamers, slaapkamers, of keukens. Ze worden nu veel gebruikt op tafels of boven aanrechten in de keuken en geven een moderne stijl aan de woning.

Voordelen
 • Verscheidenheid aan mogelijkheden, maten en stijlen
 • Prijsalternatieven
 • Ruime verlichting
 • Oude en nieuwe mogelijkheden
 • Kan gloeilampen of LED’s gebruiken
Nadelen
 • Slecht geplaatst lichten ze niet op zoals het hoort
 • Moeilijk te installeren
 • Geven geen gericht licht
 • Niet gemakkelijk schoon te maken
 • Stoffig om schoon te maken

Hangdownlights en uplighters – waar moet je op letten?

Onder de verscheidenheid aan hanglampen kun je bijna alles vinden, in onze tijd geeft de technologie verbeelding en fabricage ruime mogelijkheden. In combinatie met de lampen en de soort verlichting kan een optimaal en functioneel resultaat bereikt worden. Of ze nu klein, middelgroot of groot zijn, naargelang hun verlichting hebben hanglampen twee aspecten, naar boven of naar beneden, dit bepaalt de manier waarop het licht wordt geprojecteerd en de ruimte verlicht.

 • Naar boven gerichte verlichting. Dit is een bestaande optie bij hanglampen, hoewel het niet het meest voorkomende ontwerp is. Dit zijn lampen waarvan de luminescentie door hun vormgeving bovenaan zit, en die het licht indirect en subtiel in de ruimte projecteren.
 • Downlighting. Dit is de meest voorkomende optie onder de bestaande hanglamp ontwerpen. Het licht wijst in een neerwaartse richting, zodat het op een natuurlijke manier licht werpt en ruimten of voorwerpen intenser verlicht.
Naar boven gerichte verlichting Naar beneden gerichte verlichting
Lichtprojectie Naar boven gerichte verlichting Naar beneden gerichte verlichting
Eigenschappen Licht kan in de gewenste richting worden gericht Zacht en indirect
Functie Decoratief, accentueren, nachtverlichting Decoratief, taakverlichting
Style Kroonluchters, kroonluchters Modern, industrieel, enz.

Zijn er nog andere soorten hanglamp ontwerpen?

We hebben ons net gericht op het indelen naar licht, maar er zijn ook keuzemogelijkheden naar grootte en vormgeving, laten we, om je niet in een bocht te laten vangen of je verloren te voelen, eens kijken naar enkele van de meest relevante.

 • Kroonluchters. Ze zijn een klassieker der klassiekers, beroemd omdat ze majestueus zijn, zichtbaar en elegant. Ze hebben verschillende lichtbronnen en brekingselementen zoals edelstenen, kristallen of glas. Ze zijn te zien in grote salons en komen vaak voor in historische films.
 • Mini Hanglampen. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit kleine lampjes. Ze worden alleen of met andere van dezelfde grootte gebruikt om een groep te vormen. Ze kunnen gebruikt worden om bureaus of gootstenen te verlichten, of boven een aanrecht. Hun functie is kleine ruimten te verlichten om een taak uit te voeren.
 • Multilichts Hangers. Dit zijn hangers die meer dan één lichtje in hun samenstelling hebben, variërend van 2 tot 10. De creatieve vormgeving die in hun techniek verwerkt is, gaat hand in hand. Het zijn lampen die ruime verlichting geven, handig in grote ruimten.
 • Hanglampen met kap of trommel. Dit zijn lampen waarvan het ontwerp een kap of materiaal omvat dat rond de lamp is geïntegreerd. Dit type lamp kan in allerlei materialen verwerkt worden, zoals metaal, glas, stof, enz. en krijgt daardoor een eigen stijl.
 • Omgekeerde hangers. Dit zijn lampen waarvan de vormgeving te maken heeft met de projectie van licht naar boven of, zoals we eerder zagen, met opwaartse verlichting. Ze komen vaak voor in gangen, lobby’s of eetkamers.
 • Globe hangers. Deze lampen hebben een structuur die de gloeilamp volledig bedekt. Ze zijn ideaal om licht in alle richtingen te projecteren, en zo sfeervol licht toe te voegen aan de plaats waar ze staan. Ze worden gebruikt in foyers en woonkamers.

Hanglampen van bamboe; eenvoudige decoratie, ideaal voor een commerciële inrichting. (Foto: Patrick Schneider / Unsplash.com)

Koopcriteria: factoren waarmee je de verschillende modellen hanglampen kunt vergelijken en beoordelen

We zijn zover gekomen en zetten de laatste stappen, binnenkort ben je een afgestudeerde, klaar om de glamoureuze wereld van de hanglampen in te gaan, met alle hulpmiddelen die je nodig hebt om er een, twee of desnoods tien te kopen. Om te besluiten hoef je alleen maar de volgende punten te bekijken die essentieel zijn om te overwegen voor je je aankoop doet

 • Stijlen
 • Hoogte en afmetingen
 • Materialen
 • Type schijnwerper of gloeilamp

Stijlen

De stijl van de lamp die je kiest zal in verband moeten staan met de sfeer die je in je huis hebt of wilt scheppen. De keuze tussen stijl en vormgeving is abysmal, je kunt kiezen tussen een klassieke of rustieke vormgeving, een moderne, glas of kristal of met glas-in-lood van het type Tiffani en als de lamp voor een kind is, zijn er ook kinderopties.

Na de keuze van de stijl van je lamp moet je ook beslissingen nemen over de vorm, want er zijn ronde, vierkante, cilindrische, rechthoekige of onregelmatig gevormde opties. Welke je ook kiest, ze passen vast en zeker perfect in je ruimten.

Hoogte en afmetingen

Ze zijn erg mooi en zien er perfect uit als ze op de juiste hoogte staan, want we willen niet dat iemand er tegenaan loopt en tegelijk moeten ze de kamer goed verlichten. Om ze goed te plaatsen moet je rekening houden met maatregelen waardoor ze op een passende hoogte en afstand lijken en opgaan in de omgeving.

Om te beginnen meet je de hoogte van je plafond, als de afstand van vloer tot plafond minder dan 3 meter is, raden we je aan een inbouw plafondlamp te gebruiken, want die komt de ruimte beter uit, maar als je meer afstand hebt, zorg dan voor een afstand van 2 meter tussen de vloer en de lamp.

Als de lamp in de eetkamer gebruikt gaat worden, dus op tafel, moet je 75 cm afstand laten tussen de tafel en de lamp. Als er 2 of 3 lampen in de keuken staan, op een eiland of aanrecht, moet er minstens 75 tot 80 cm tussen staan, en 75 cm tussen de lampen en het eiland.

Als je de trap gaat verlichten, neem dan als referentie het hoogste deel of element, d.w.z. de leuning. Tussen de lamp en het hoogste deel van de leuning moet een afstand van 60 centimeter zitten.

Materialen

Een lamp bij de inrichting laten passen is gemakkelijk, dankzij de verscheidenheid aan materialen die je kunt vinden; kies uit metaal, kristal, goud, hout, steen, stof, glas of gerecycleerde materialen, om er een paar te noemen. De kwaliteit, weerstand en duurzaamheid hangen rechtstreeks samen met het materiaal, enkele ervan zijn:

 • Glas. Het is een materiaal dat zo kneedbaar is dat er met verschillende vormen unieke ontwerpen mee te maken zijn, waaraan elke kleur kan worden toegevoegd. Het is een van de beste lichtreflectoren; er zijn twee soorten: mat glas voor warme en zachte effecten, of gewoon glas dat licht projecteert met grotere intensiteit.
 • Wood. Dit materiaal geeft, net als in andere toepassingen, een warm effect in huis. Met de ontwerpen ervan kun je verschillende stijlen creëren, afhankelijk van de afwerking die aan het hout gegeven wordt; het wordt veel gebruikt voor vintage, rustieke of zelfs moderne stijlen.
 • Metaal. Het is een ander materiaal met een grote kneedbaarheid, zodat het veel gebruikt wordt om meervoudige motieven vol kleur te maken. Erg gebruikt om industriële, vintage, moderne of glamoureuze stijlen te bereiken. Ze worden gebruikt in ondoorzichtige of glanzende uitvoering. Ze zijn ook uitstekende geleiders van elektriciteit.
 • Crystal. Hoewel men zou kunnen denken dat het glas is, is het toch niet hetzelfde, de bestanddelen zijn verschillend. Glas is altijd gebruikt als een element dat onderscheid geeft, in dit geval wordt het gebruikt om lampen van hoge kwaliteit in klassieke stijl te maken.

Type lamp

Hoe goed verlicht wil je de kamer of ruimte hebben waarin je je nieuwe lamp wilt plaatsen? Sommige ontwerpen gebruiken maar één lamp en andere meerdere. Sommige hebben een schaduw of kap die het licht dimt en andere hebben direct licht. Er is ook de soort gloeilamp die ze gebruiken, hetzij traditionele of LED gloeilampen:

 • Traditionele gloeilamp. Dit zijn gloeilampen waarin de elektrische stroom een wolfraam gloeidraad verwarmt zodat hij oplicht, d.w.z. hij zet warmte om in licht. Ze gaan ongeveer 750 uur mee. Ze zijn 100 watt.
 • Saver lamp. Ze zijn ook bekend als fluorescerend en zijn samengesteld uit kwik (4 en 5 mg), waardoor ze bij doorgang van elektriciteit ultraviolet licht produceren, dat licht geeft. Ze verbruiken tussen 50 en 80% minder energie. Ze zijn duurder dan de traditionele, maar gaan langer mee, zo’n 10.000 uur.
 • LED. Dit zijn lampen die werken met een gecoate organische halfgeleider die, wanneer ze samengevoegd worden met een kathode en een anode een effect produceren dat elektroluminescentie heet en licht geeft. Deze lampen gaan het langst mee (20 000 uur), hun prijs is het hoogst, al wordt dat gecompenseerd door de energiebesparing die ze opleveren. Terugkomend op de lampen, zal ook het draadsysteem van de lamp in detail bekeken moeten worden, deze brengen specifieke maatregelen met zich mee die ook bepalen welke soort lampen erin gebruikt kunnen worden, want niet alle zijn geschikt.

(Zichtbare foto: Roman Stetsyk/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies