Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Voor veel mensen is joggen het begin van de dag om gewoon fit te blijven. Anderen doen aan hardlopen als een echte duursport of juist het tegenovergestelde, ze zetten korte sprints in. Hoe hardlopen er ook uitziet, goed schoeisel is een eerste vereiste voor een goede training, en voor de gezondheid van de voet en de gewrichten.

Hardloopschoenen voor heren moeten aangepast worden aan de individuele training en aan het eigen lichaam. Zo is bijvoorbeeld de ondergrond waarop je loopt bijzonder belangrijk. De schoen moet voldoende demping bieden op harde ondergrond en overbelasting voorkomen. Dit is een belangrijke factor, vooral voor mannen met een hoger lichaamsgewicht. Ook de stabiliteit van de voet in de schoen speelt een bijzonder belangrijke rol.
Beste Hardloopschoenen heren: Onze selectie

Shopgids Hardloopschoenen heren: Alles wat je moet weten

De optimale hardloopschoen voor heren, die ook over lange afstanden een hoog comfort en een aangenaam gevoel garandeert, moet aan een aantal criteria voldoen. Hiermee moet je rekening houden als je een heren loopschoen koopt, om een product van hoge kwaliteit te vinden dat aan je eigen behoeften voldoet.

Dit zijn de volgende koopcriteria voor een heren loopschoen

 • Oppervlak
 • Frequentie van lopen
 • Lichaamsgewicht
 • Voettype

Bij je aankoopbeslissing moet je vooral op deze vier punten letten, zodat je tijdens het hardlopen kunt profiteren van een hoogwaardige hardloopschoen voor heren en een geslaagde training kunt hebben.

Ondergrond

Afhankelijk van de soort ondergrond moet je de voorkeur geven aan een schoen voor heren die er individueel aan aangepast is. Voor alle mannen die vlak voor hun voordeur beginnen met hardlopen, is beginnen op asfalt de norm. Daar moeten ze op zoek naar een gedempte zool die de schokken opvangt en toch niet te zacht is. Dit en een te hoge zool leiden ook tot het vaker verzwikken van de enkel, en dat wil je vermijden.

Een zachte bosbodem vereist verhoogde aandacht om niet over stenen, wortels of gaten te vallen. De zool moet een meer geprononceerd profiel hebben. In het algemeen is een stabielere greep rond de enkel aan te bevelen om oneffenheden in de ondergrond beter te compenseren. Dit type heren loopschoen kan vaak nog gebruikt worden voor asfalt.

Als je op een sportveld met een ruitjesbaan loopt, kun je zonder overdreven demping, want de baan is verend. Bij split is het raadzaam een herenschoen met een grover loopvlak te gebruiken, want de stenen hebben de neiging onder druk te glijden, waardoor een soort gladheid ontstaat. Omdat split ook erg hard is, kunnen ook schoenen gebruikt worden zoals die op asfalt gebruikt worden.

Frequentie van lopen

De frequentie van lopen en dus de afgelegde afstand is een belangrijke maatstaf voor de kwaliteit van de herenschoen. Helaas, als je een heel hoge trainingsbelasting hebt, zul je voor de dure modellen moeten gaan, want die zijn bestand tegen een hoge belasting en kunnen lang gebruikt worden.

Lichaamsgewicht

De tussenzool, en ook de steunelementen en demping in de loopschoen, hangen af van het gewicht van de loper, want ze hebben een verschillende vormgeving naargelang het gewicht. Dit punt is vooral belangrijk voor een man met een hoger lichaamsgewicht.

De vorm van de tussenzool heeft ook invloed op de loopstijl en de bewegingen, en daarom moet aandacht besteed worden aan de juiste schoen voor mannen. Vooral mensen met overgewicht doen er goed aan meer demping te kiezen, anders zal de training een negatief effect hebben op het bewegingsapparaat.

Voettype

Afhankelijk van de vorm van je voet moeten de schoenen individueel op maat gemaakt worden. Ongetrainde mensen of mensen met overgewicht hebben vaak platvoeten. Holle voeten komen ook bij sommige mensen voor, zodat een normale voet bijna zeldzaam is.

Voor deze soorten voeten zijn speciale schoenen met steunfunctie verkrijgbaar. Voordat je zo’n heren loopschoen koopt, moeten eerst de oorzaken opgehelderd worden. Na enige tijd training kan de voet gestabiliseerd worden en kunnen geheel andere omstandigheden geschapen worden, zodat een dure speciale schoen overbodig is.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om je optimaal te informeren over welke hardloopschoen voor mannen het beste bij je past, hebben we een overzicht gemaakt met de belangrijkste vragen. We beantwoorden die hieronder in detail, zodat alle onduidelijkheden uit de weg geruimd zijn.

Welke soorten hardloopschoenen voor heren zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten loopschoenen voor mannen, die passen bij de ondergrond en de loopstijl, die we hier kort willen voorstellen

 • Bewegingsregulerende schoenen: Deze schoenen zijn geschikt voor een middelzware tot harde ondergrond. Het looptempo of de training moet een vlotte ononderbroken loop zijn in een betrekkelijk langzaam tempo. De demping is zeer hoog, net als de steunfunctie bijzonder sterk is. Daarom is een bewegingsregulerende schoen bijzonder geschikt voor mannen die bij het rollen veel naar binnen buigen, wat overpronatie genoemd wordt.
 • Stabiliteitsschoenen: Deze loopschoenen zijn ook geschikt voor middelzware tot harde ondergrond en bieden optimale steun voor langzame duurlopen die niet in een erg hoog tempo gaan. De demping en steunfunctie zijn hier echter meer in het gemiddelde bereik. Mannen met lichte overpronatie kunnen kiezen voor een stabiele schoen.
 • Dempende schoenen: Langzame tot iets snellere duurlopen op een gemiddelde tot harde ondergrond zijn de basisvereisten voor een dempende schoen. Het biedt een middelhoge tot zeer hoge demping, maar absoluut geen stabiliteit. Geschikt voor zeer zware lopers die vooral in het hielgebied demping nodig hebben. Er is echter geen pronatiecontrole.
 • Neutrale schoenen: Ook hier is de herenschoen geschikt voor middelzware tot harde ondergronden en rustige duurlopen in een laag tempo. De schoen heeft een gemiddelde demping zonder extra stabiliteit. Neutrale schoenen bieden de best mogelijke keuze voor getrainde lopers zonder misvormingen. Er is geen extra pronatiesteun.
 • Lichtgewicht trainers: Als je zowel korte intervalloopjes als wat snellere duurloopjes wilt lopen, zijn lichtgewicht trainers de beste keuze. Met gemiddelde demping en stabiliteit zijn ze geschikt voor middelzware tot harde ondergronden. Getrainde lopers of wedstrijdlopers die geen pronatiecontrole nodig hebben zijn de doelgroep voor dit type schoen.
 • Blote-voeten schoenen: Blote-voeten schoenen zijn precies goed voor techniektraining op allerlei soorten ondergrond. Ze hebben geen demping of stabiliteit en zijn geschikt voor hoge snelheid. Deze schoen resulteert in een heel natuurlijk afrolgedrag, dat zeer getrainde lopers met een normaal gewicht de best mogelijke steun geeft op een tamelijk zachte ondergrond.
 • Trail schoenen: Wie op het pad loopt, doet meestal aan langzame duurlopen en heeft door de zachte ondergrond geen bijzonder uitgesproken demping of stabiliteit nodig. Met voldoende grip zijn deze loopschoenen geschikt voor oneffen terrein, weg van wegen in de vrije natuur.
 • Wedstrijdschoenen: Of het nu gaat om duurlopen of intervaltraining. Deze speciale categorie is geschikt voor zeer atletische lopers die zich voorbereiden op een wedstrijd of er aan meedoen. Zonder pronatie-ondersteuning en demping wordt de doelgroep bepaald door zeer getrainde lopers.

Er is een speciaal soort schoen voor mannen voor alle eisen. Met onze lijst moet je in staat zijn het juiste model voor je te vinden.

Hoe maak ik mijn hardloopschoenen voor heren schoon en hoe verzorg ik ze?

Als de loopschoenen voor heren ruw vervuild zijn, laat ze dan eerst voldoende drogen. Daarna kunnen modder en vuil meestal met een borstel verwijderd worden. Gebruik zo nodig een beetje afwasmiddel en water. Wees echter voorzichtig dat je de schoenen niet helemaal doorweekt. Om eventueel resterend vocht op te nemen kan de binnenkant van de heren loopschoen met krantenpapier worden opgevuld en op een warme plaats laten drogen.

Hoe vind ik de juiste loopschoen?

Laat eerst eventuele misvormingen door een arts ophelderen. Op basis van deze informatie kun je de juiste schoen kiezen naar gelang je gewenste training en de ondergrond waarop je gaat lopen. Laat je adviseren door een speciaalzaak en pas zeker de loopschoenen voor mannen.

Welke maat moeten hardloopschoenen voor mannen hebben?

In principe moeten hardloopschoenen voor mannen altijd een tot twee maten groter zijn dan gewone straatschoenen. De voet heeft voldoende ruimte nodig om te kunnen bewegen. Een ruwe richtlijn is dat er een duimbreedte ruimte moet zijn tussen de grote teen en de teen van de schoen. Het afrolgedrag speelt ook een rol bij het vinden van de juiste maat, en daarom kan ook hier goed advies nodig zijn. Voeten zijn ’s avonds groter dan ’s morgens, en daarom moet bij het passen van schoenen ook rekening gehouden worden met het tijdstip van de dag.

Samenvatting

Let bij het kopen van je loopschoen voor heren op individuele belangrijke criteria, zoals je lichaamsgewicht, de ondergrond tijdens je training en natuurlijk het soort training. Vergeet ook je atletische conditie en de conditie van je eigen voet niet.

Met goed advies en eventueel een medische opheldering van mogelijke misstanden staat niets de aanschaf van een heren loopschoen in de weg. Met goed onderhoud kun je lang van je gekozen schoen genieten en je beste atletische prestaties bereiken.

(Afbeeldingbron: Pixabay / Orna Wachmann)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies