Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

18Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

49Verzamelde opmerkingen

Welkom! Het thema van vandaag is van belang voor liefhebbers van tuinieren en landschapsarchitectuur: de hark. In principe is het een werktuig dat dient om de grond voor te bereiden voor beplanting en om puin van de grond te verzamelen, zoals dorre bladeren en los gras.

Dit veelzijdige werktuig is er in verschillende maten en materialen. Modellen variëren naar gelang de bodemkenmerken. Bijvoorbeeld, kleine harken met 3 tot 5 tanden zijn geschikt voor potten en plantenbakken. Die met meer dan 12 tanden worden gebruikt op grote terreinen.

Te midden van zoveel op de markt verkrijgbare keuzemogelijkheden is het ideaal dat je een heel gedetailleerd onderzoek doet om uit te zoeken welke de beste hark voor je tuin is. En je kunt al je twijfels wegnemen in dit artikel. Laten we gaan!
Belangrijk om te weten

 • Het onderhouden van tuinen en moestuinen thuis vraagt voortdurende zorg. Je moet de grond omwoelen, puin verwijderen en de beplanting regelmatig water geven. Om bij dit werk te helpen, komen er wat tuingereedschap aan te pas. Onder hen kunnen we de aandacht vestigen op de hark.
 • Ook bekend als een hark, komt de hark voor in de meest uiteenlopende modellen. De grote gereedschappen worden meestal zonder verlengde handgreep geleverd, zodat een aparte aankoop of een aanpassing nodig is. Kleine harken daarentegen hebben, gemiddeld, 3 tot 5 tanden en een steel.
 • Ongeacht de grootte en het gebruikte materiaal heeft de hark een betaalbare prijs voor alle portemonnees.

Beste Hark: Onze Selectie

Koopgids

Het onderhouden van tuinen en moestuinen vraagt voortdurende aandacht. De persoon moet zich regelmatig wijden aan het bewateren, het opschudden van de grond en het verwijderen van afval uit de grond, zoals dorre bladeren en gesnoeide planten.

Om bij deze verzorging te helpen, is het aan te bevelen om tuingereedschap te gebruiken. Onder hen is de hark. Volg onze Koopgids tot het einde om de voor- en nadelen van dit gereedschap te ontdekken, alsook de gemiddelde prijs en waar je het kunt kopen.

Imagem de um homem usando um ancinho para coletar folhas secas.

Behalve voor het opschudden van de grond wordt een hark gebruikt voor het verzamelen van afval, zoals dorre bladeren en los gras. (Bron: MabelAmber / Pixabay)

Waarvoor wordt een hark gebruikt?

Om de grond om te ploegen, de grond om te ploffen en puin, zoals dorre bladeren en plantensnoeihout, te verwijderen. Van zo veel tuingereedschap kunnen we zeggen dat de hark een van de meest veelzijdige is. Ook bekend als een hark, maakt de hark het gemakkelijker om je land schoon te maken.

Op een praktische manier vangt het bladeren en gras op dat los in de tuin wordt achtergelaten. Maar dat is nog niet alles. Het gereedschap wordt ook veel gebruikt om de grond voor te bereiden voor het planten, vooral in moestuinen. Wanneer je de tanden van de hark in de grond harkt, beweeg je het gereedschap heen en weer.

Zo laat je de grond stevig en korrelig achter, geschikt om te planten. Op de markt vind je een aantal modellen harken, die variëren naar de behoeften van elk mens. Kleine harken hebben meestal tussen de 3 en 5 tanden. Daarom zijn ze ideaal voor het verzorgen van potten, plantenbakken en moestuinen.

Imagem de três ferramentas de jardim ao lado de flores e sementes sobre uma tábua de madeira.

De hark voor het verzorgen van bloemen en planten in potten is kleiner. (Bron: suetot / Pixabay)

Aan de andere kant, als je bijvoorbeeld voor een boerderij zorgt, heb je een grote hark met een lange steel nodig. Dat komt omdat het een groot gebied kan bereiken en zo het werk van het schoonmaken en klaarmaken van de grond sneller maakt. Er is een verscheidenheid aan harken voor alle smaken, bodems en zakken!

Wat zijn de voor- en nadelen van een hark?

Een groot voordeel is dat het instrument heel redelijk geprijsd is. Dit geldt zowel voor de zelfgemaakte als voor de grote modellen. En in feite is het een heel goede investering.

Behalve dat ze goedkoop en uiterst nuttig zijn, zijn veel harkmodellen gemaakt van kwaliteitsmaterialen die het product moeilijk laten roesten.

Anderzijds vergt het gebruik van een hark een zekere inspanning. Afhankelijk van de grondsoort en de grootte en het gewicht van het instrument is de lichamelijke belasting nog groter. Maar als de tuin er mooi uitziet, de bloemen bloeien en de groenten verschijnen, wordt het werk uiterst lonend. Alle moeite zal het waard geweest zijn!

Een ander probleem is dat veel grote harken niet met een handvat geleverd worden. Hier is het alternatief een apart exemplaar te kopen of in plaats daarvan een bezem- of rakelsteel aan te passen. Uiteindelijk betekent dit een extra investering.

Voordelen
 • Veelzijdig instrument
 • Verscheidenheid aan modellen
 • Betaalbare prijs
 • Gemaakt van duurzame materialen
Nadelen
 • Vereist lichamelijke inspanning bij het gebruik
 • Niet alle grote modellen worden geleverd met een handvat

Hark of tuinbezem?

De hark is iets anders dan de tuinbezem. De hark heeft zijn stalen deel in een rechte, horizontale vorm, met kleine tanden. Hij is meestal gemaakt van zeer stevig materiaal, want die stevigheid heeft hij nodig om met de grond te kunnen werken.

De tuinbezem imiteert een bezem, maar de “borstelharen” zijn van ijzer. Hij heeft meestal meer buigzame en lange tanden, juist omdat hij een beetje soepelheid nodig heeft om zijn functie te vervullen: de bladeren uit de tuin vegen.

Imagem de uma pessoa segurando uma vassoura de jardim para coletar folhas secas do gramado.

De tuinbezem wordt uitsluitend gebruikt om het gazon te vegen. (Bron: Greenstock / Pixabay)

Het voordeel van de hark is dat hij het werk van de tuinbezem kan doen, want je kunt er ook de bladeren mee vegen en verzamelen. Maar behalve dat kan het, zoals we gezien hebben, ook voor andere functies gebruikt worden, zoals het voorbereiden van de grond voor het planten. Iets wat een bezem niet kan.

Koopcriteria: Belangrijkste kenmerken om een hark te beoordelen

Nu je weet waar een hark voor dient, is het nodig te weten op welke kenmerken je moet letten voor je het gereedschap koopt. Zo zul je er geen spijt van hebben. Hieronder lees je wat de details zijn die je moet evalueren

 • Aantal tanden
 • Tanden
 • Soort materiaal
 • Handvat

Bekijk ze nu allemaal in detail om de beste aankoop te doen en geen spijt te krijgen als het tijd wordt om het gereedschap te gebruiken.

Hoeveelheid tanden

De reikwijdte van een hark hangt rechtstreeks samen met de hoeveelheid tanden. Je keuze hangt dus af van je behoeften. Een werktuig dat tussen de 12 en 16 tanden heeft, is ideaal voor landelijke gebieden. Dit komt omdat het een groot gebied bereikt, zelfs op oneffen en harde grond. Om nu potten, plantenbakken en huismoestuinen te verzorgen, is een hark met 3 tot 5 tanden de beste optie.

Imagem de ancinho preto com dentes.

De hoeveelheid tanden belemmert de reikwijdte. (Bron: stanvpetersen / Pixabay)

Tanden

Naast het analyseren van de hoeveelheid tanden, evalueer je ook de afstand tussen de tanden. Dit kan het eindresultaat van je werk bepalen. Als je een boom met grote bladeren in je tuin hebt, kies dan een hark die de meest ver uit elkaar staande tanden heeft.

Maar als de bladeren kleiner zijn, zal het niet zo efficiënt zijn, dus geef voorrang aan een hark met smallere tanden. Een ander punt om op te letten is of ze recht of gebogen, puntig of afgerond zijn. Deze details kunnen het verschil maken, afhankelijk van wat je met je hark wilt doen.

Materiaalsoort

Een ander punt dat je aandacht verdient vóór je het koopt, is de materiaalsoort waarvan het produkt gemaakt is. Dit kleine detail kan een langere levensduur van de hark garanderen en bijgevolg je investering optimaliseren.

Een werktuig van licht gestampt staal is bijvoorbeeld niet aan te bevelen voor vuilrijke grond. Het is immers een broos materiaal dat, in contact met een moeilijk te boren bodem, kan breken of waarvan de tanden krom kunnen trekken.

Imagem de ancinho em areia.

Het materiaal van de hark heeft invloed op de kwaliteit ervan, kies naar gelang het gebruik. (Bron: SamuelStone / Pixabay)

Handgreep

Als we het over grote harken hebben, worden ze meestal niet met een steunsteel geleverd. Je moet ze apart kopen. Het is de moeite waard te vermelden dat het niet aan te bevelen is bezem- en trekkerstelen aan te passen voor het hanteren van de harken.

Dit komt omdat ze niet goed passen en je dus geen stevigheid hebt als het erom gaat de bewegingen van de hark te controleren. Maar er zijn natuurlijk ook modellen die met handgrepen geleverd worden.

Alvorens een losse handgreep te kopen, moet je de lengte ervan controleren. De langere vergemakkelijken niet alleen de verzorging van grote terreinen en het verwijderen van de overtollige bladeren, maar voorkomen ook de pijn in de rug van het zo lang gehurkt behandelen en schoonmaken van de grond.

De kleinere harken, die gebruikt worden voor de voorbereiding van kleine terreinen en het onderhoud van potten en plantenbakken, hebben in de fabriek gemaakte handgrepen. Hier is het belangrijk te letten op het materiaal waarvan de handvatten gemaakt zijn: die van plastic bijvoorbeeld vragen meer zorg, want ze zijn niet bestand tegen stoten en verkeerd gebruik.

(Bron van het hoofdbeeld: terimakasih0 / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies