Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

22Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

62Verzamelde opmerkingen

Wie tuiniert weet dat een heggenschaar onmisbaar is om dikke struiken vorm te geven. Wil je een nieuwe kopen? Mis dan de editie van vandaag niet.

Het onderhouden van de tuin is een plezierige bezigheid. Ongetwijfeld kunnen velen zich in zulke handenarbeid verplaatsen, nietwaar? Maar om voortreffelijk te kunnen presteren in de taken die bij de verzorging van planten komen kijken, moet je over het juiste gereedschap beschikken. We nodigen je dus uit om te genieten van deze aan de heggenschaar gewijde aflevering.
Belangrijk om te weten

 • Vandaag bespreken we de details van de heggen- of heestersnoeier. Het wordt vooral gebruikt om begroeiing in tuinen en opritten te knippen en te verfraaien, om grenzen te markeren, wind te verminderen, verschillende gebieden in zones te verdelen en zelfs om voorwerpen te verbergen.
 • Onderscheid maken tussen de variabelen die de markt je biedt is een aspect dat gunstig is voor je aankoop. Je komt verderop meer te weten over elektrische en snoerloze heggenscharen, welke past bij je activiteiten? Je staat op het punt het te ontdekken in ons gedeelte gewijd aan de soorten heggenscharen.
 • In het laatste deel van de tekst krijg je de gelegenheid te vergelijken tussen de vier criteria die we voor je gestructureerd hebben. Deze keer kijken we in detail naar de krachtbron, toepassingen, bladen en veiligheidssysteem. Neem de tijd om elk van hen te analyseren.

Beste Heggenschaar: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over heggenscharen

Een krachtige heggenschaar is een must-have voor privé en commercieel tuinieren. Maar heb je je ooit afgevraagd wat je moet weten voor je er een koopt? Hier zijn de kleine dingen waar je aan moet denken als je klaar bent om op de koopknop te drukken.

Verfraai je tuin met het juiste gereedschap. (Foto: Marina Lohrbach/123rf.com)

Hoe de messen van de heggenschaar te slijpen

Om de scherpte van de messen te vernieuwen moet je gespecialiseerde hulp vragen. We raden je aan een werkplaats te bezoeken waar de heggenschaar goed onderhouden wordt door vakmensen. Slijpen is immers een belangrijk en delicaat proces dat met speciaal gereedschap moet worden uitgevoerd.

De bewerking wordt uitgevoerd met behulp van twee instrumenten: een vijl en een radiale vijl. De eerste wordt gebruikt om de slijphoek te bepalen. Terwijl de tweede alle tanden van de machine één voor één slijpt. De hele procedure wordt uitgevoerd met de juiste veiligheidsuitrusting, zoals handschoenen, bril en beschermende kleding.

Voordelen
 • Draaibare en multifunctionele handgreep
 • Ergonomische structuur
 • Grote reikwijdte van de messen
 • Geluiddempend systeem
 • Anti-vibratie mechanisme
 • Nauwkeurig en veilig knippen
Nadelen
 • Kan zwaar zijn
 • Overmatig brandstofverbruik
 • Vereist kennis om te bedienen
 • Vermogen varieert naargelang het vermogen
 • Sommige modellen zijn duur

Elektrische of snoerloze heggenscharen – waar moet je op letten?

Je vindt op de markt een grote verscheidenheid aan heggenscharen van fabrikanten. Hoewel elke presentatie genoeg heeft om je tuinheggen te snoeien, verschillen ze in vermogen, uitvoering, prijs, brandstof en toepassingen. Dat gezegd hebbende, nodigen we je uit om te overwegen welke voor jou de juiste is.

Electric. Een van de belangrijkste voordelen is dat het niet als vervuilende stof werkt. Het is de keuze van veel kopers omdat het geen lawaai maakt. Deze heggenschaar is lichter omdat hij geen motor heeft en ook geen reservoir om gas of benzine in op te slaan. Bovendien is hij ergonomisch en voorkomt hij vermoeidheid bij de bediener.

Maar modellen met snoer hebben een beperkte actieradius. Dit kan hinderlijk worden voor de gebruiker. Daarom zijn ze uitermate geschikt voor privé- of tuinieren. Bovendien zijn ze minder duur dan andere presentaties waarvan de krachtbron uit brandstof komt.

Snoerloos. Het lijdt geen twijfel dat deze variabele je in staat stelt je autonoom door de tuin te bewegen, zonder beperkingen. Het impliceert echter het voortdurend bijvullen van gas of benzine. Daarom is de prijs ervan meestal hoger dan die van elektrische. Hieraan moeten we toevoegen dat het een zwaarder en moeilijker te gebruiken type maaier is.

Hij is niet aan te bevelen voor beginners. Integendeel, het is een specifieke optie voor tuiniers met ervaring in commerciële toepassingen die al gewend zijn ze te hanteren. Sommige zijn er met draaibare bladen om ze in verschillende hoeken te houden. Ze vereisen voortdurend onderhoud om storingen te voorkomen.

Hoe gebruik je een heggenschaar?

Als je weet hoe je een heggenschaar moet gebruiken, verleng je de levensduur van het product. Begin met het lezen van de door de fabrikant verstrekte gebruiksaanwijzing. Knip dan de takken van de struiken met lage snelheid af en bereik geleidelijk het gewenste niveau. De bedoeling is dat je gaandeweg vertrouwd raakt met het gereedschap.

Om fouten te vermijden stel je de snoeiprecisie goed af voor je bijvoorbeeld met een complete heg verder gaat. Maak horizontale bewegingen om het bovenste gedeelte een vierkante vorm te geven, en verticale bewegingen als je de muren vanaf de grond snoeit. Kantel nu, voor cirkelvormige slagen, de messen schuin naar het midden.

Zorg ervoor dat je het mes gebruikt met de juiste beschermuitrusting. (Foto: Monterkoi/pixabay.com)

Koopcriteria: factoren waarmee je verschillende heggenschaar modellen kunt shoppen en beoordelen

Klaar om de uitdagingen van de tuin aan te gaan? De keuze van je product zal grotendeels afhangen van je vergelijkende analyse van de aspecten die we hebben toegelicht. Alleen door het onderstaande materiaal te bestuderen kun je een keuze maken, gebaseerd op bepaalde criteria ten gunste van de benodigde apparatuur:

 • Krachtbron
 • Toepassingen
 • Mes
 • Veiligheidssysteem

Voedingsbron

Iedereen heeft een bepaalde voorkeur wat betreft de krachtbron die hij voor zijn werkgereedschap gebruikt. Maar als het om heggenscharen gaat, is het van essentieel belang de praktische voordelen van elk alternatief te evalueren, want zo kun je bepalen welke voor jouw behoeften geschikt is.

Elektrische stroom. Dit is de juiste aanbeveling voor particulieren, hobby tuiniers en beginners. Vooral als je een kleine tuin hebt, omringd door heggen of struiken die als omheining, windbreker of decoratief element fungeren. We raden je aan een elektrisch voorwerp met snoer mee te nemen.

Batterij. Wij raden de aankoop aan van elektrische toestellen die op oplaadbare lithium batterijen werken als ze gebruikt worden in woon-, school- of sanitaire ruimten waar lawaai tot een minimum beperkt moet worden. Kijk in de productbeschrijving of er een extra batterij bij zit.

Petrol. Ben je een professionele tuinier? Een snoerloze hoogtesnoeier met benzinekanjer kiezen is de ideale keuze. Vergeet niet hem van tijd tot tijd te onderhouden en begroot extra geld voor brandstof. Bedenk ook dat ze zwaar zijn en bescherming nodig hebben.

Gas. Kies voor een gassnoeier om dikke takken snel af te knippen. Hobbyisten en professionals kunnen ze kopen voor commercieel of privé gebruik. Bedenk dat sommige apparaten, hoewel ze autonomie mogelijk maken, milieuvervuilend zijn.

Op verschillende plaatsen

wordt tuinwerk gedaan met behulp van een heggenschaar. Voor elk van hen is het van essentieel belang het juiste apparaat te kiezen. Gelukkig zijn de keuzemogelijkheden vrij nauwkeurig. Lees het volgende en kies dienovereenkomstig een heggenschaar variabele.

Particuliertuinieren. Als je persoonlijk werkt aan snoeien en heggen snoeien, kies dan alleen voor elektrisch gereedschap. Waarom? Het vermindert de investeringskosten, want je hoeft alleen maar een budget opzij te zetten om de apparatuur te verkrijgen. Anderzijds respecteert hij de geluidsomgeving en stoort hij je buren niet als je hem thuis gebruikt.

Commercieel tuinieren. Wanneer de voorgenomen aankoop bestemd is voor grootschalig commercieel werk, wordt de aankoop van snoerloze apparaten aangeraden, ongeacht of ze op benzine of gas werken. Het gaat er in deze gevallen om een efficiënte en nauwkeurige dienst te verlenen, zoals die door zulke instrumenten geleverd wordt.

Fabrikanten hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van gespecialiseerde bladen. Tegenwoordig is onderscheid maken tussen de soorten snoei die je wilt gemakkelijk, maar het is aan jou om eerst de eisen van je struiken te beoordelen. Kijk ook eens naar de alternatieven op de markt voor tuingereedschap.

Universeel. We adviseren je te kiezen voor een heggenschaar met een verwisselbaar universeel mes, zodat je een nieuwe kop kunt krijgen als je die nodig hebt, ongeacht het merk van het product. Omdat hij je de mogelijkheid geeft de hoogte in de gewenste maat te veranderen, is hij een grote hulp bij het snoeien vanaf de grond.

Zwenkbaar. Waarom een toestel met deze eigenschappen aanschaffen? Zwenkbare handgrepen zijn aan te bevelen om de kwaliteit van de afwerking te maximaliseren, met minimale inspanning van de tuinman. We raden je aan een snoerloze snoeischaar met dit type terminal aan te schaffen als je allerlei onderhoudswerkzaamheden uitvoert.

Je vindt verschillende soorten heggenscharen, afhankelijk van de kwaliteiten van hun blad. (Foto: Welcomia/123rf.com)

Veiligheidssysteem

Alvorens een heggenschaar te gebruiken is het belangrijk te bedenken dat het voor de tuinier een bezigheid is met een zekere mate van risico. Daarom is het essentieel dat je, naast het aantrekken van je persoonlijke beschermingsmiddelen, een toestel met een geïntegreerd veiligheidssysteem mee naar huis neemt om schade aan het voorwerp te voorkomen.

Lock. Kijk in de beschrijving van het product of het een knop heeft, om elke mogelijkheid uit te sluiten dat het uit zichzelf opstart. Na het activeren is het onmogelijk de handgreep te activeren. Gebruik hiervoor de nieuwste generatie snoeischaren, ontworpen om ongelukken te voorkomen.

Cover. Het is raadzaam apparaten te nemen met een beschermkap die gemaakt is om het afval tegen te houden in de vorm van stukjes, takken en bladeren, die van de struiken loskomen als je met het mes over de heggen gaat. Deze aanbeveling geldt voor de keuze van elektrische en snoerloze apparaten.

(Zichtbare foto: Welcomia/pixabay.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies