Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

24Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

57Verzamelde opmerkingen

Deze keer hebben we het over hennepgaren, een natuurlijke vezel die opvalt door zijn weerstand, soepelheid, lange levensduur en veelzijdigheid, naast vele andere voordelen. Bovendien is het een biologisch afbreekbaar en ecologisch materiaal.

Hennepgaren is er in verschillende soorten modellen, maten en presentaties, aangepast aan verschillende gebruiken en behoeften. Deze grondstof wordt vooral gebruikt voor loodgieterswerk, bouw- en timmerwerk, en voor de vervaardiging en bewerking van stoffen en handwerk, naast vele andere nutsvoorzieningen.

In dit artikel vertellen we je over de belangrijkste kenmerken van dit prachtige materiaal en zijn verschillende varianten, zodat je de belangrijkste bijzonderheden van elke soort hennepgaren kent en het garen kiest dat volgens je specifieke interesses perfect voor je is.
Belangrijk om te weten

 • Hennepgaren is een materiaal dat afkomstig is van de plant waarnaar het genoemd is. Deze grondstof valt op door zijn sterkte, duurzaamheid, flexibiliteit en lage kostprijs, naast vele andere voordelen. Bovendien is het biologisch afbreekbaar en dus milieuvriendelijk.
 • Er zijn verschillende soorten hennepgaren, waaronder hennepzadelgaren, henneptouw en henneppoets. Deze en andere varianten verschillen vooral van elkaar in hun texturen, formaten en gebruik.
 • Bij de keuze van hennepgaren is het belangrijk dat je rekening houdt met bepaalde factoren, zoals de variëteiten, presentaties, tinten en toepassingen, naast andere relevante aspecten.

Beste Hennepgaren: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over hennepgaren

Het belangrijkste doel van deze koopgids is je informatie te geven over het product dat je wilt kopen. Daarom vertellen we je over de belangrijkste eigenschappen van hennepgaren, inclusief de voordelen en de aspecten die niet zo gunstig zijn.

Hennepgaren wordt veel gebruikt voor de bewerking van verschillende soorten handwerk. (Foto: Olga Vorobeva / 123rf.com)

Wat is hennepgaren en wat zijn de voordelen ervan?

Hennepgaren is een natuurlijke vezel van de hennepplant, een van de oudste nog bestaande gewassen. Dit materiaal wordt gekenmerkt en valt op door zijn grote weerstand en duurzaamheid, en wordt daarom gebruikt voor allerlei huishoudelijke en industriële toepassingen.

Hennepgaren is er in verschillende soorten, texturen en maten, waardoor het geschikt is voor verschillende toepassingen: van het maken van kledingstukken tot handwerk en loodgieterswerk. Behalve uiterst veelzijdig is deze grondstof ook biologisch afbreekbaar, en dus milieuvriendelijk.

Al deze voordelen betekenen dat hennepvezels zelfs materialen als katoen en linnen aan het vervangen zijn, ook al omdat ze zich aan verschillende temperaturen aanpassen, antimicrobiële eigenschappen hebben, zacht en licht zijn, en lagere productiekosten hebben, naast andere voordelen.

Voordelen
 • Het is sterk en duurzaam
 • Het is biologisch afbreekbaar
 • Het heeft antimicrobiële eigenschappen
 • Het is veelzijdig, licht en gemakkelijk te hanteren
 • Het is een economisch materiaal
Nadelen
 • Er zijn varianten die gemakkelijk pluis verliezen
 • Het past meestal niet bij moderne ontwerpen of stijlen
 • Sommige varianten hebben texturen die te ruw en poreus zijn

Hennep zadeldoekgaren, henneptouw, of henneppulp Waar moet je op letten?

Hennep kan er zijn in verschillende soorten, aangepast aan verschillende toepassingen en behoeften. Hieronder beschrijven we de belangrijkste kenmerken van hennep zadeltouw, henneptouw en henneppulp, zodat je hun belangrijkste eigenschappen leert kennen.

Hennep zadeltouw. Dit garen is gemaakt van natuurlijke hennepvezel, en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor stoffering en handwerk zoals doe-het-zelven, omdat het heel gemakkelijk te verwerken is. Het voelt zacht aan als het ongepolijst is, en rustieker als het zijn eigen pluisjes heeft.

Hennep zadelslaggaren komt in de vorm van gedraaide touwen in 2, 3, 4 en 5 draden, meestal op rollen of klossen van 100 gr, 200 gr en 400 gr. Het komt echter ook in andere presentaties voor, hoewel de meest gebruikelijke die zijn die we net genoemd hebben.

Henneptow. Het is samengesteld uit natuurlijke hennepvezels en wordt gekenmerkt door zijn gladde textuur zonder onzuiverheden. Het is bestand tegen tractie en heeft een zeer goede grip, zodat het gebruikt wordt voor loodgieterswerk (hoofdzakelijk), industriële bevoorrading en decoratie.

Henneppolijsten. Henneppoets wordt gekenmerkt door het feit dat het zeer buigzaam is en geen haren afgeeft, wat het gebruik ervan vereenvoudigt (in loodgieterswerk, handenarbeid, industriële benodigdheden, verpakking, enz.) Het wordt meestal geleverd in pakken van 1,5,10 of 20 klossen van 100 gram 2-laags hennepvezel.

Hennepgaren voering Hennep tow Hennep polijsten
Gebruik Stoffering, etikettering, handwerk Bouw, loodgieterswerk, decoratie, industriële voorziening Verpakking, decoratie, industriële voorziening, ijzerwaren, handwerk
Textuur Glad wanneer ongepolijst, en rustieker wanneer pluisvrij Glad, zonder onzuiverheden Ruw, pluisvrij
Presentatie Rollen of klosjes Hanks Rollen, klosjes of balletjes
Gewicht van balletjes 100 gr, 200 gr en 400 gr 50 gr, 100 gr, 200 gr, 200 gr, 250 gr 100 gr, algemeen
Belangrijkste kwaliteiten Gemakkelijk te hanterenle Sterkte en goede grip Zeer kneedbaar, verhaart niet

Wat is de hennepplant?

Hoewel dit artikel zich richt op de specifieke eigenschappen van hennepgaren, is het interessant dat je ook de algemene kenmerken kent van de plant waaruit deze grondstof gewonnen wordt, want hij heeft talloze voordelen en meervoudige toepassingen.

Hennep is een variëteit van Cannabis Sativa, dezelfde als marihuana, maar in tegenstelling tot marihuana heeft de hennepplant geen psychoactieve effecten. Uit hennep worden biobrandstoffen, bioplastics en cellulose voor papier gemaakt (naast de toepassingen die aan garen gegeven worden).

Bovendien worden uit de zaden oliën gewonnen die rijk zijn aan gezonde vetten (zoals omega 3), die gebruikt worden ter voorkoming van ziekten als artritis en reuma, naast andere kwalen. Ook crèmes en andere schoonheidsproducten worden van hennepzaad gemaakt, vanwege de voedende eigenschappen van de oliën.

Op de markt vind je verschillende soorten hennepgaren, aangepast aan verschillende toepassingen en behoeften. (Foto: Kostyantine Pankin / 123rf.com)

Koopcriteria

In dit laatste deel bespreken we de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij het kopen van hennepgaren, want het is een heel veelzijdig en gevarieerd product. Deze informatie zal je helpen om het meest geschikte model voor je te kiezen.

 • Andere soorten
 • Presentaties
 • Tinten
 • Gebruikt

Andere soorten

Behalve de soorten hennep die in de tabel met variabelen vermeld worden, vind je ook andere soorten, die voor verschillende functies gebruikt worden. Hieronder zullen we de kenmerken van hennep longline en gepolijst bindgaren gedetailleerd beschrijven, zodat je de belangrijkste eigenschappen ervan leert kennen.

Henneplongline. Het zijn henneptouwen van verschillende strengen, op rollen of spoelen van ongeveer 50 tot 100 meter. Ze zijn erg sterk, zodat ze gebruikt worden voor kooien, meubels, enz., en ook als versiering, vanwege hun rustieke en handgemaakte uiterlijk.

Gepolijst bindtouw. Bramante gepolijst bindgaren is een soepele natuurlijke vezel, verkregen uit de hennepplant. Dit soort touw wordt gebruikt voor landbouw, handwerk, etikettering, timmerwerk, enz. omdat het eenvoudig en zeer stevig te knopen is.

Hennep touw is licht, sterk, soepel en kleurrijk, wat het uiterst veelzijdig maakt. (Foto: photografier / 123rf.com)

Gebruik

Hennepgaren kent een grote verscheidenheid aan gebruiksmogelijkheden, door zijn gemakkelijke hanteerbaarheid, weerstand, duurzaamheid, veelzijdigheid, enz. Hieronder geven we commentaar op de activiteiten waarin dit materiaal het meest gebruikt wordt, zodat je de veelzijdige functies en kwaliteiten ervan leert kennen.

Textile. Hennepgaren wordt steeds meer opgenomen in de textielindustrie; zozeer zelfs dat het geleidelijk grondstoffen als katoen en linnen verdringt, omdat het sterker, stabieler, lichter, goedkoper, duurzamer en met een groter absorptievermogen is. Het is ook een milieuvriendelijke, biologisch afbreekbare vezel.

Bovendien zijn er heel zachte varianten van hennepgaren, die het thermisch vermogen hebben om de stof koel te maken in de zomer en warm in de winter. Hennep heeft ook natuurlijke bacteriële eigenschappen, naast andere voordelen die het tot een van de meest gekozen materialen maken voor het maken van allerlei soorten kledingstukken.

Handgemaakt. Hennep wordt ook veel gebruikt voor kunstnijverheid, variërend van de vervaardiging van kleine decoratieve voorwerpen tot hoogwaardige, resistente, comfortabele en goedkope meubels. Bovendien zijn van dit materiaal gemaakte producten volkomen duurzaam en milieuvriendelijk.

Construction. Hennepvezels worden ook gebruikt in de bouw, of het nu gaat om loodgieterswerk, ijzerwaren, industriële benodigdheden, enz. Hennepvezels worden ook gebruikt in boten en schepen. Ze worden ook gebruikt in boten, in touwen, zeilen en visnetten, naast andere toepassingen.

Tinten

Hennepgaren is er in verschillende tinten en kleuren, waardoor het aan verschillende soorten gebruik aangepast kan worden. Hierna vertellen we je welke de meest voorkomende en gebruikte tinten van dit materiaal zijn, zodat je er bij je aankoop rekening mee kunt houden.

Beige. Het is de klassieke kleur van hennepgaren, en kan variëren in lichtere of donkerdere tinten, van krijt tot bruin. Het overheersen van bruine kleuren (naast het meestal poreuze uiterlijk en de textuur) geeft dit materiaal zijn rustiekheid.

Multicolour. Hennepgaren is ook te vinden in een grote verscheidenheid en assortiment kleuren, die gewoonlijk voor handwerk worden gebruikt. Het wordt gewoonlijk met was behandeld om het een gladdere en glanzender textuur te geven, en om de pluisjes, porositeit en onzuiverheden te verwijderen die inherent zijn aan de meeste ruwe varianten van dit materiaal.

Transparant. Transparant hennepgaren heeft niets te maken met de andere soorten; in feite is het een heel fijne vlechtsoort, die gekenmerkt wordt door zijn veelzijdigheid

(Zichtbare foto: milkos / 123rf.com )

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies