Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Oorbellen zijn al lang populair bij mannen. Maar niet alleen stud oorbellen, maar ook oorbellen voor mannen worden steeds populairder. Of ze nu maar aan één kant zitten, aan beide oren of zelfs aan meerdere tegelijk – bengelende oorbellen voor mannen zijn een echt all-round accessoire. Oorbellen worden vaak gedragen in combinatie met andere oorbellen of piercings.

Oorhangers voor mannen zijn er in verschillende uitvoeringen. Er zijn stud oorbellen die nog een hanger hebben of creoolachtige oorbellen. Maar ook als je geen gaatjes in je oren hebt of ze niet wilt laten zetten, hoef je het niet zonder oorsieraden te doen. Zo is er gegarandeerd het juiste paar oorbellen voor elke man.
Beste Heren oorbellen: Onze selectie

Shopgids Heren oorbellen: Alles wat je moet weten

Omdat de keuze aan oorhangers voor mannen zo groot is, kan het kiezen van het juiste sieraad moeilijk zijn. Om je te helpen beslissen zijn hier enkele koopcriteria om je te leiden.

Dit zijn de volgende koopcriteria

 • Materiaal
 • Sluiting
 • Maat
 • Ontwerp

In de volgende paragrafen leer je waar deze criteria in essentie van afhangen.

Materiaal

Oorbellen voor mannen zijn er in alle gebruikelijke materialen voor sieraden. Hiertoe behoren vooral goud en zilver, maar ook andere, minder waardevolle metalen.

Goud en zilver zijn de meest populaire materialen. Goud is er in verschillende kleuren, waarbij geel goud met andere (edel)metalen gemengd wordt om wit en rood goud te maken.

Zilver in zijn zuivere vorm heeft een kleur die lijkt op witgoud, maar is veel harder. Bovendien kan zilver lichtjes aantasten en van kleur veranderen bij dagelijks dragen. Dit kan echter meestal met alledaagse huismiddeltjes worden schoongemaakt en de sieraden zullen weer glanzen.

Er zijn ook modellen die van verschillende edelmetalen gemaakt zijn en door de verschillende kleuren een uniek uiterlijk hebben.

Let echter op de metalen die ze bevatten. Vooral nikkel kan snel allergische reacties op de huid veroorzaken. Tegenwoordig komt nikkel dan ook zelden voor in witgoudlegeringen.

Sluiting

Mannenoorbellen verschillen ook in hun sluiting. Een klassieke, vaak gebruikte sluiting is die met een scharnierende hoepel. De haak wordt door het oorgat gestoken en dan tot een hoepel gevouwen. De sluiting is heel stevig en tegelijk gemakkelijk te openen. Hij kan echter alleen gebruikt worden met wat grotere oorbellen.

Met een oorstekersluiting wordt het staafje van de oorhanger door het oorgat gehaald en met een stopper achter op de oorlel vastgezet. Deze sluiting is geschikt voor alle oorbellen van elk formaat.

Bij hoepels wordt een draad of speld door het oorgat in het buisje aan het andere uiteinde van de cirkel gestoken of op zijn plaats geklikt. Met een beetje oefening zijn deze sluitingen ook gemakkelijk te gebruiken en houden ze de oorbel stevig op zijn plaats.

Er zijn ook oorbellen waarvoor geen oorgaatje nodig is. Deze worden om de oorlel bevestigd met een clipsluiting en kunnen even gemakkelijk weer verwijderd worden.

Maat

De maat of lengte van de oorbellen speelt een belangrijke rol bij de aankoopbeslissing. Ze mogen niet verstrikt raken in je kleren. Als je iets kleinere oren hebt, zien erg grote oorbellen er vaak te lomp uit.

Als je een meer eenvoudige uitstraling verkiest, zijn smallere oorbellen met een niet te lange hanger aan te bevelen. Maar als je een statement sieraad zoekt, zijn er ook grote, opvallende oorbellen voor mannen voor dit doel.

Natuurlijk speelt ook het gewicht een rol. Grote, lange oorbellen wegen van nature iets meer dan hun kleinere alternatieven. Dus als je de oorbel de hele dag of zelfs voortdurend wilt dragen, kan dit mogelijk oncomfortabel worden.

Design

Oorbellen voor mannen zijn er in veel verschillende vormen en uitvoeringen. Creolen, bijvoorbeeld, zijn populair. Dit zijn op zichzelf staande oorbellen waar vaak een hangertje aan bevestigd is. Maar je kunt ook creolen zonder hanger kiezen en er dan zelf een parel of steen aan bevestigen.

Er zijn ook oorstekers of oorclips die een hanger hebben. Deze kun je bevestigen als een traditionele stud oorbel, maar zijn iets opvallender en unieker door de hanger.

Let dus bij het kiezen op je persoonlijke smaak en je vindt een passend ontwerp.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om je beslissing voor je nieuwe oorbellen voor mannen zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we de belangrijkste vragen rond het thema oorbellen voor mannen verzameld en beantwoord.

In welke stijlen zijn oorbellen voor mannen verkrijgbaar?

Om zo veel mogelijk verschillende smaken aan te spreken, zijn er heel verschillende herenoorbellen. In de volgende lijst vind je de modellen met de belangrijkste kenmerken duidelijk opgesomd.

 • Creolen: Creolen zijn oorbellen die door het slotje een gesloten vorm hebben. Ze zijn meestal rond en worden met veel verschillende hangers geleverd.
 • Oorstekers met hangers: Oorhangers met een insteeksluiting lijken op het eerste gezicht op gewone oorbellen. Maar in plaats van het kleine motiefje op de stekker hebben deze nog steeds een hanger die van willekeurige lengte kan zijn.
 • Clip-on oorbellen: Als je geen gaatjes in je oren hebt of erover denkt ze te laten piercen, zijn er ook clip-on oorbellen. Deze zijn ook verkrijgbaar in alle kleuren en met ontelbare hangers.

Als je een heel bijzondere oorbel in een ongewone stijl zoekt, zijn goudsmeden meestal de juiste mensen om contact mee op te nemen.

Probeer gewoon veel verschillende modellen uit, dit is de gemakkelijkste manier om een oorbel in jouw stijl te vinden. Je kunt bij het passen het beste je gebruikelijke herenaccessoires dragen, zodat de oorbellen er zeker bij passen.

Hoe verzorg en reinig ik mijn herenoorbellen?

Oorbellen moeten beslist regelmatig uitgedaan en schoongemaakt worden. Het is bijzonder geschikt om de sieraden af te doen en schoon te maken voor het nemen van een douche. Daarna kunnen de gereinigde herenoorbellen weer gedragen worden aan de nu ook gereinigde oorgaatjes.

Een klein borsteltje is geschikt om schoon te maken, zodat je vuil kunt afborstelen zonder het sieraad te beschadigen. Je kunt ook een schone doek gebruiken.

Mannenoorbellen van echt zilver kunnen na verloop van tijd ook bezoedelen. De beste manier om ze weer te laten glanzen is met een oplossing van water en zuiveringszout. Leg de oorbellen er een paar uur in en na afspoelen met helder water zullen ze weer glanzen.

Als je veel aan sport doet of vaak naar het zwembad of de sauna gaat, doe je de oorbellen best eerst uit voor je dat doet. Ze vormen een gevaar voor verwondingen omdat je er gemakkelijk aan blijft haken of ze kunnen in je kleren blijven haken als je je aan het omkleden bent. Bovendien kunnen ze van kleur veranderen doordat zweet of chloorwater de eigenschappen van het materiaal kan veranderen.

Hoe kan ik mijn oorbellen voor heren op maat maken?

Als je een bijzonder uniek sieraad zoekt, zijn er ook herenoorbellen die je kunt laten personaliseren.

Als de hanger of oorbel zelf het toelaat, kunnen woorden, datums of symbolen op de achterkant of aan de binnenkant gegraveerd worden. Zo heb je naast het mooie sieraad ook een emotioneel aandenken.

Er zijn ook hangers in de vorm van letters. Zo kun je altijd je eigen initialen dragen of die van je dierbaren. Afhankelijk van je smaak zijn deze hangers er in eenvoudige, rechte letters of heel sierlijk.

Een andere individuele optie is om oorbellen met je eigen sterrenbeeld te kopen. Van een afstand lijkt de hanger nogal onopvallend, maar van dichtbij zie je het symbool. Op dezelfde manier zijn er hangers waarop een bepaald sterrenbeeld te zien is. De sterren zijn vaak met kleine steentjes bezet.

Als je echter je eigen oorbellen wilt ontwerpen, kun je het beste contact opnemen met een goudsmid in je omgeving. Daar kun je al je wensen uiten en je bent er zeker van dat je oorbel een uniek stuk is.

Stylingtips voor herenoorbellen: Hoe krijg je de perfecte oorbellen look

Als je je herenoorbellen niet alleen wilt dragen, maar ze ook in je styling wilt verwerken. Je kunt je look perfectioneren met een paar trucjes. Om dat te doen, hebben we hier een paar tips voor je.

 1. Als je een nonchalante look wilt bereiken, kies dan maar één oorbel. De asymmetrie is heel eigentijds.
 2. Combineer verschillende oorbellen en andere studs. Zo ontstaat een uniek uiterlijk.
 3. Kies andere accessoires van hetzelfde materiaal. De eengemaakte look ziet er coherent en consistent uit.
 4. Je hele look kan er heel bijzonder uitzien als je de elegante herenoorbellen combineert met casual kleding of zelfs met trendy beanie petten.
 5. Voor een nette, geklede gelegenheid zijn kleinere oorbellen geschikt. Ze zien er niet te modern uit en voegen toch iets bijzonders toe aan de outfit.
 6. Als je al een opvallende mannenketting draagt, kun je grote, flitsende oorbellen beter vermijden. Vestig in plaats daarvan de aandacht op een statement stuk.

Met deze tips kun je je herenoorbellen zeker tot in de perfectie stylen. Stijl is echter zo individueel en persoonlijk dat er geen regels zijn. Probeer het helemaal vrij uit en vind een look die bij je past en je bevalt.

Samenvatting

Oorbellen voor mannen zijn erg populair als accessoire. In de juiste combinatie kunnen ze een outfit er zowel casual als chic en elegant uit laten zien. Vooral eenvoudige outfits kunnen door oorbellen versterkt worden en zo net dat ietsje meer hebben.

Probeer verschillende modellen uit – dit is de enige manier om het juiste sieraad naar je ideeën te vinden. Oorbellen voor mannen zijn er in veel verschillende uitvoeringen, maten en kleuren. Wat je ook zoekt, je vindt er zeker de juiste.

(Afbeeldingbron: unsplash / Chris Benson)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies