Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

In de koele seizoenen worden de zomerkleren opgeborgen en de winterkleren uitgepakt. In bijna elke winterkleren doos vind je een beanie. Er zijn petten voor jong en oud en voor elk geslacht. Als het buiten vriest, beschermen ze je oren en houden ze je warm. Bovenkleding zonder is moeilijk voor te stellen.

Of ze nu een pompon hebben, gevoerd zijn, gebreid of van katoen gemaakt zijn, er zijn veel verschillende soorten mutsen en voor elk wat wils. Ook mannen dragen graag deze stijlvolle maar ook nuttige accessoires. We willen je graag uitleggen waar je op moet letten als je een pet koopt en welke belangrijke tips er zijn in onze koopgids.
Beste Herenmutsen: Onze selectie

Shopgids Herenmutsen: Alles wat je moet weten

Herenmutsen zijn er om bij elke outfit te passen. Ze verschillen in uiterlijk en functie en bestaan in veel verschillende varianten. Om je te helpen beslissen wat je moet kopen, hebben we de dingen op een rijtje gezet waar je op moet letten als je een herenpet koopt.

Dit zijn de volgende koopcriteria

 • Maat
 • Toepassingsgebied
 • Materiaal
 • Eigenschappen
 • Duurzaamheid

We willen deze koopcriteria hieronder aan je uitleggen om je aankoop te vergemakkelijken.

Maat

Net als schoenen en kleren zijn petten er in verschillende maten. Als ze van rekbaar materiaal gemaakt zijn, is er meestal één maat die overal past, terwijl petten van steviger materiaal in de maten XS-XXL komen.

Elk hoofd heeft een andere maat en dus moet je de juiste voor je kiezen. Mannen hebben vaak een groter hoofd en vinden daarom wat ze zoeken in de maten M-XXL.

Gebruiksbereik

Het grootste gebruik van caps voor mannen is in de vrije tijd, maar er zijn nog steeds veel verschillende caps voor verschillende doeleinden. Een groot punt is ook sport en dat kan in nog kleinere groepen verdeeld worden, zoals skiën en snowboarden, wandelen en trektochten maken, klimmen en reizen en nog veel meer.

Voor elk gebruiksgebied zijn er verschillende kenmerken die je hoed moet hebben en die je daarvoor op de juiste manier kunt kiezen. Voor het overgangsseizoen en voor de winter beschermen en verwarmen mutsen de hoofden van mannen.

Materiaal

De meeste herenmutsen zijn gemaakt van synthetische vezel, wol of merinoswol. Je kiest een materiaal afhankelijk van hoe comfortabel het op je huid zit en van je persoonlijke behoeften. Het materiaal beïnvloedt ook de eigenschappen van een kap. Of de muts een binnenvoering heeft of alleen uit een dik breisel bestaat, verandert het verwarmende effect.

Een dunner materiaal houdt minder warmte vast dan een dikker materiaal. Als het een geschikt materiaal is, is de muts het hele jaar door een aanwinst.

Kenmerken

Een van de meest voorkomende gewenste kenmerken in petten is een pompon, die er alleen is voor het uiterlijk en geen echte functie heeft. De belangrijkste eigenschappen van herenmutsen zijn echter winddicht en verwarmend.

Vochtregulerend en elastisch behoren ook tot de meest voorkomende eigenschappen. Omdat een pet de oren moet beschermen, hebben sommige petten ook extra oorkleppen.

Duurzaamheid

Tegenwoordig wordt veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Vooral in de mode-industrie zijn er in het verleden veel schandalen geweest. Om persoonlijk een hoed te bezitten die duurzaam is, kun je uitkijken naar bepaalde badges en merken.

De meeste duurzame herencaps zijn van gerecycled materiaal gemaakt. De gemakkelijkste manier om te zien of ze mulesing-vrij zijn of een bluesign hebben, is door naar het ingenaaide kledingetiket te kijken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het is niet altijd gemakkelijk om over een pet te beslissen. Daarom hebben we de belangrijkste vragen over herencaps op een rijtje gezet en zullen ze binnenkort beantwoorden.

Welke soorten herenmutsen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten petten voor mannen, afhankelijk van het beoogde gebruik. Veel soorten kunnen echter in verschillende groepen worden ingedeeld.

 • Petten voor sport: Slouchy mutsen, skimutsen en bivakmutsen zijn goed voor elke wintersport. Of je nu wandelt of echt skiet, deze mutsen blijven op je hoofd zitten en houden je oren warm. Bijna iedereen doet wel aan een of andere sport, het is vooral belangrijk om je daar op te blijven concentreren. Daarom zijn speciaal voor sport gemaakte petten een heel goed alternatief voor gewone petten. Vooral voor wintersport moet je letten op voldoende warmte, maar ook op ademende stoffen, zodat het dragen van een muts ook comfortabel is.
 • Petten voor vrije tijd: De meeste petten worden in de vrije tijd gedragen. Petten zoals beanies, bobble mutsen, slouchy hoeden of zomerhoeden kunnen tot deze categorie gerekend worden. Fleece, oor- en gebreide mutsen zijn ook populaire vrijetijdsmutsen. Of je nu door de stad slentert of een wandeling met het gezin maakt, zodra het weer koud is, worden de mutsen opgezet. Mannencaps horen gewoon bij elke outfit en kunnen zelfs het hoogtepunt zijn. Met de bijpassende pet bij je outfit kun je zelfs over de catwalk van de Fashion Week lopen in plaats van over het trottoir in de stad.
 • Speciale kappen: Naast gewone petten zijn er echter ook speciale petten. In het leger, bijvoorbeeld, worden veldmutsen gedragen als onderdeel van het uniform. Bij veel uniformen hoort meestal een pet, en vooral mannen hebben vaak hun hoofd versierd. Er zijn ook veel speciale mutsen in de wintertijd. Iedereen kent de rode kerstmutsen in het koude jaargetijde. Deze doppen zijn vaak alleen voor het uiterlijk, maar hebben helaas geen functie.

Of het nu voor vrije tijd of sport is, er zijn genoeg petten voor elk doel. Met een bijpassende sjaal en handschoenen ben je perfect voorbereid op de winter.

Welke herenhoed past bij welke gezichtsvorm?

Voor elke gezichtsvorm zijn er geschikte petten waarmee je er op je best uitziet. In de volgende lijst willen we je helpen de juiste pet voor je gezicht te vinden.

 • Een ronde gezichtsvorm: Om de ronde gezichtsvorm te breken, kies je best een kap die je voorhoofd bedekt en zo je gezicht verlengt. Kapjes die de hoogte in gaan laten je gezicht langer lijken en zijn ook een goede keuze.
 • Een hoekige gezichtsvorm: voor hoekige gezichten zijn petten die geen harde contouren hebben en losjes op het hoofd passen een goede keuze. Die met een kapje of die ver voorbij de hoekigheid van je gezicht staan, verfraaien je blik. Strak zittende kappen versterken de vorm van je gezicht alleen maar.
 • Een hartvormig gezicht: Petten die je oren bedekken of veel bont hebben zijn de beste keuze voor hartvormige gezichten. Eventuele accessoires op de kappen leiden af van de spitse kin en laten je gezicht er beter uitzien. Losse en volumineuze kappen zijn ook gunstig voor deze gezichtsvorm.
 • Een ovale gezichtsvorm: Als je een ovaal gezicht hebt, heb je een vrije keuze aan kappen. Je kunt elke soort pet dragen. Zowel losse als strakke herenpetten passen perfect bij zowel je outfit als je gezicht. Je vindt snel de perfecte pet voor jou.

Welk materiaal is het beste voor herenmutsen?

Zoals eerder gezegd zijn de meeste herenmutsen gemaakt van synthetische vezel, wol en merinoswol. Een muts moet van winddicht en verwarmend materiaal zijn, want dat zijn de belangrijkste eigenschappen. Idealiter moet het materiaal ook huidvriendelijk zijn, zodat het ook comfortabel is om te dragen. Hoe dikker het materiaal, hoe warmer de muts je zal houden. Synthetische vezels worden vervaardigd volgens de gewenste eigenschappen en kunnen dus op allerlei manieren gebruikt worden. Omdat het op maat gemaakt kan worden, wordt het ook het meest gebruikt voor het maken van herenmutsen. Wol is een natuurlijke dierlijke vezel en is daarom niet veganistisch. Het voordeel van wol is de geringe ontvlambaarheid en het zachte oppervlak. Er is ook merinowol. Deze wol is afkomstig van merinosschapen, die tot de fijne wolrassen behoren. Het is bijzonder gewild en comfortabel om te dragen.

Samenvatting

Caps voor mannen zijn er in veel verschillende soorten en variaties. Hij kan gedragen worden als accessoire bij de outfit, maar ook als hulpje bij het sporten. Petten worden het meest in de winter gedragen en zijn daarom ook bedoeld om oren en hoofden warm te houden.

Er is voor elke gezichtsvorm een passende pet en je hebt een enorme keuze. Waar je ook een pet voor nodig hebt, je kunt er de perfecte voor je vinden. Er wordt ook veel nadruk gelegd op duurzaamheid in petten en, net als in andere modesectoren, is dit een belangrijk thema. Ze zijn nuttig en modern, en daarom kun je ze in elk seizoen dragen.

(Afbeeldingbron: Andrew Neel / Unsplash)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies