Laatst bijgewerkt: 14-08-2021

Herentruien zijn onmisbaar in de sport. Of het nu bij teamsporten is, waar ze het clublogo, het rugnummer en de naam dragen, of op de racefiets, waar ze tijdens het sporten tegen UV-straling moeten beschermen en voor een goede luchtcirculatie moeten zorgen.

Voor sporters is de herentrui de werkkleding. Ze zijn gemaakt van een polyester materiaal om ademend te zijn, gemakkelijk te onderhouden en sneldrogend. Om je te helpen de juiste jersey voor je te vinden, willen we je basisinformatie geven en de belangrijkste vragen aan de orde stellen.
Beste Herentrui: Onze selectie

Shopgids Herentrui: Alles wat je moet weten

Omdat een mannentrui belangrijk is voor een atleet, moet hij goed passen en zijn doel vervullen. Natuurlijk speelt ook het uiterlijk een rol. Het is altijd de moeite waard om voor hoge kwaliteit te gaan. Alvorens te kopen moet je de volgende aankoopcriteria in overweging nemen

 • Sport
 • Cut
 • Maat
 • Individuele afdruk
 • Materiaal
 • Kwaliteit

Er zijn hier een paar dingen om rekening mee te houden. De snit, maat en opdruk hangen af van de sport waarvoor het herentruitje nodig is.

Sport

Heren jerseys worden vooral bij het fietsen gebruikt omdat ze sneldrogend, ademend en licht zijn.

In verenigingssporten zoals voetbal, volleybal en andere sporten wordt het tricot in de eerste plaats gebruikt als sportkleding, natuurlijk, maar vooral om het lidmaatschap van een ploeg aan te geven. De spelers dragen de kleur van de club met logo en op het tricot staat hun naam en een nummer.

Snit

Er wordt onderscheid gemaakt tussen losse en strakke snit en tussen met lange mouwen en met korte mouwen (de laatste is het meest gangbaar). Dit hangt af van het seizoen, de binnen- of buitenactiviteit en de soort sport.

Voor het wielrennen moet een herentrui dicht bij het lichaam passen, anders kan het invloed hebben op de snelheid (meer weerstand) en zo mogelijk beschermen tegen UV-stralen.

Bij andere sporten, zoals clubbing, zijn mannentruien meestal iets wijder uitgesneden dan een T-shirt, zodat ze ook over een ander shirt gedragen kunnen worden als dat nodig is. In dit geval is het goed als ze wat luchtig zijn en niet erg strak om het lichaam zitten.

Maat

De populaire merken zoals Nike, Adidas enz. baseren hun maten op de internationale tabellen. Voor heren teamtruien gaan de maten van S tot XXL.

De juiste maat hangt ook af van de sport, of de herentrui direct op de huid gedragen wordt of dat hij gebruikt wordt om te markeren en, indien nodig, over andere kleding aan te trekken. Dit is het geval bij ijshockey. Het is al wijd uitgesneden en wordt over functioneel ondergoed gedragen. Het is vaak beter om een maat groter te gaan.

Voor het fietsen moet de jas goed passen en dicht tegen het lichaam aan blijven zitten voor een goede vochtuitwisseling, zodat je het tijdens het fietsen niet te koud krijgt.

Individuele opdruk

In de wielersport zijn herentruien vaak al bedrukt of hebben ze de opdruk van bekende sponsors of racefietsers of hebben ze een trendy opdruk.

In het geval van clubs wordt altijd een corporate identity (CI) opgegeven, d.w.z. het kleurenschema en logo liggen al vast en het shirt wordt rechtstreeks bij de club besteld en dan individueel op de rug bedrukt met de naam en het nummer van de speler.

Materiaal

Herentruien worden meestal van polyester gemaakt, vanwege de positieve eigenschappen voor sportactiviteiten. Stof-water-doorlatende synthetische vezels zijn duidelijk te verkiezen boven natuurlijke vezels. Sporten gaat gepaard met veel zweten, dus moet de herentrui sneldrogend en ademend zijn, zodat de atleet niet helemaal doorweekt hoeft te sporten.

Zweet bevat zouten en kan sommige materialen aantasten, dus het materiaal moet gemakkelijk te verzorgen zijn. Polyester biedt dit alles. Bovendien weegt het bijna niets, zelfs niet bij inspanning, omdat het snel vocht afgeeft.

Trainingsshirts worden zwaarder belast en zijn vaak van dikker materiaal gemaakt om steviger te zijn. In ruil daarvoor accepteren de spelers een vermindering van het vochtcomfort. Het beoogde gebruik is dus relevant voor het materiaal.

Kwaliteit

Als je een herentrui van onberispelijke kwaliteit wilt bezitten, moet je voor een merkfabrikant gaan, want die garandeert met zijn naam een goede kwaliteit. De kwaliteit van de stof, de afwerking en het draagcomfort moeten de TÜV doorstaan.

Pas op voor vervalsingen! Ze worden vaak goedkoop geproduceerd en daarom niet noodzakelijk gecontroleerd om te zien of de naden houden, de stof geverfd is of de opdrukken schadelijke giftige stoffen bevatten. Herentruien hebben een iets hoger prijskaartje, maar, mits ze goed verzorgd worden, gaan ze lang mee.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Voor je een keuze maakt voor een herentrui, moet je op de hoogte zijn van de belangrijkste vragen. We hebben ze voor je bij elkaar gezet.

Welke soorten herentruien zijner?

Omdat er veel verschillende soorten sporten zijn, verschillen herentruien ook in snit, uiterlijk en praktisch nut. Hieronder hebben we de verschillende soorten herentruien per sport op een rijtje gezet

 • Wielertruien voor op de weg: Deze herentrui sluit nauw aan op het lichaam en heeft meestal 3 achterzakken waarin energierepen en gels worden opgeborgen of uitrusting zoals windjacks. Het materiaal is erg belangrijk, want de trui moet zweet absorberen maar voorkomen dat het lichaam koud wordt. Een goede racefietstrui moet erg duurzaam zijn, want hij moet vaak gewassen worden.
 • Mountainbiker en freerider truien: Voor deze sport worden eerder casual heren wielertruien gedragen die een beetje uitsteken. Hier speelt “windweerstand” niet zo’n belangrijke rol als bij wegfietsen. Het moet vooral comfortabel zijn en bewegingsvrijheid bieden.
 • Wintertruien: Voor koude temperaturen en buitensporten moet de herentrui een thermische functie hebben en extra opgewaardeerd worden met arm- en beenwarmers of een windblock vest. In de regen geldt het ui-vel principe.
 • Voetbalshirts: Volgens de FIFA spelregels omvat de voetbaluitrusting niet alleen de korte broek, de sokken en de schoenen, maar ook het shirt – de jersey. Het dient vooral om de teams op het veld van elkaar te onderscheiden. Daarom zijn ze in duidelijke, heldere kleuren en heeft elke speler zijn eigen rugnummer, dat van een afstand gemakkelijk te herkennen is.
 • Andere sporten Teamtruien: Herentruien zijn er voor bijna alle clubsporten en worden gebruikt voor teamherkenning. Van volleybal, honkbal, hockey en ijshockey horen teamtruien bij de uitrusting. Allemaal van polyester, lichtgewicht en ademend, want bij bijna elke sport komt zweet om de hoek kijken.
 • Vrijetijdstrui: Deze is eenvoudig gehouden, eenkleurig en wordt gebruikt om bijvoorbeeld in de vrije tijd te bolwerken, maar is in de eerste plaats niet bedoeld voor wedstrijdsporten of sporten in de club. Er zijn hier aanzienlijke kwaliteitsverschillen en het hangt van je eisen af.

Professionele herentruien zijn niet goedkoop, maar ze moeten belangrijke doelen vervullen en heel bestendig zijn. Als je de juiste keuze maakt, zal je jersey lang meegaan, vooral als je gepassioneerd bent door een bepaalde sport en hem regelmatig speelt.

Hoe reinig en onderhoud ik mijn herentrui?

Herentruien zijn niet goedkoop en ze moeten tegen een stootje kunnen. Om te zorgen dat ze lang bruikbaar blijven, is een goede verzorging van cruciaal belang.

De volgende punten zijn belangrijk bij het wassen van je herentrui

 • De jersey kan in de wasmachine op max. 30 graden gewassen worden. Keer zo mogelijk binnenstebuiten.
 • Na het wassen direct uit de trommel halen en niet te lang laten staan.
 • Om privéafdrukken te beschermen is een waszak ook bijzonder geschikt voor klittenband- en ritssluitingen. Deze moet tijdens de wascyclus gesloten worden, zodat de jersey niet op sommige plaatsen ruw wordt.
 • Gebruik geen wasverzachter of wasmiddel.
 • Een trui moet je aan de lucht laten drogen. Als er weinig tijd is, kan de jersey in uitzonderlijke gevallen kort in de droogtrommel op lage temperatuur.
 • Het is altijd raadzaam het etiket van de fabrikant te bekijken om te kijken of er speciale kenmerken zijn.
 • Was zo weinig mogelijk truien tegelijk om wrijving en schuren in de machine te voorkomen. De lagen zijn gevoelig. Laat zo nodig het centrifugeren achterwege of was op lage snelheid om het kledingstuk te beschermen.
 • Voor sportkleding zijn kleur- en milde wasmiddelen goed omdat ze zachter zijn en geen bleekmiddel, enzymen of optische witmakers bevatten, die de kleding kunnen beschadigen. Laat wasverzachter zeker weg, want bij microvezels blijven de kleine vezels aan elkaar plakken en verliezen ze hun functie.
 • Bijzonder hardnekkige vlekken op de jersey, zoals bloed of modder, moeten vóór het wasprogramma met de hand behandeld worden, zo nodig met een speciaal vlekkenverwijderingsmiddel (maar dit moet de uitzondering zijn!).
 • Als een trui net gekocht is, moet hij beslist gewassen worden voor je hem voor het eerst aantrekt, want de pasvorm verandert nog iets.

Het is belangrijk dat je het herentruitje na elk gebruik ophangt en droogt, en het niet verfrommeld in de sporttas laat zitten. Met de juiste verzorging kun je lang van je jersey genieten.

Hoe vind ik de juiste maat herentrui?

De pasvorm van herentruien varieert enigszins, afhankelijk van de fabrikant. In dit geval moet je de maattabellen van de leverancier raadplegen, want daar vind je de omtrek van de borst, taille en heupen en de bijpassende kledingmaat.

Als je aan de veilige kant wilt zijn, kun je beter voor een wijde herentrui gaan of een maat groter nemen. Dit zorgt ervoor dat het netjes en losjes past.

Heren voetbalshirts: Voetbalshirts voor heren worden aangeboden in de internationale kledingmaten M tot XXL. Sommige, zeer gewilde jerseys zijn dan ook voor slanke figuren verkrijgbaar in S of voor erg lange mensen in 3XL.

Wielertruien voor heren: Met wielertruien voor op de weg gaat het er een beetje anders aan toe. Omwille van de aerodynamica en de fysiologie moeten wielertruien voor de weg dicht bij het lichaam passen, passend bij het figuur.

 • Breedte van racefietstruien: Veel fabrikanten bieden hun herentruien aan in drie modelcategorieën, die verschillen in hun breedte.
 • Snit van wegfietstrui: Het grootste verschil is te zien bij de schouders: Bij de raglan snit begint de mouw bij de kraag en lopen de mouwnaden van de kraag naar de oksel. Truien met raglanmouwen hebben meestal minder plooien rond de schouders. De T-shirt snit heeft zijn eigen rechte mouwen.
 • Truien voor recreatieve wegfietsers: Veel fabrikanten maken herentruien voor doorsnee figuren en niet noodzakelijk voor getrainde fietsers. Daarom kan het jersey vaak een maat kleiner gekozen worden dan de korte broek. Professionele wielrenners laten hun jerseys vaak op maat maken omdat ze veel kilometers maken en de trui moet passen als een handschoen.
 • Ritssluiting: Details zoals ritssluitingen op herentruien zijn ook belangrijk voor maximale ventilatie als dat nodig is. Maar hij mag niet helemaal open gaan om het fietsbroekje niet door wrijving te beschadigen.

Een mannentrui als investering?

Voor veel fans, vooral in het voetbal, is het originele tricot van hun favoriete ploeg of van een bekende wielrenner heel belangrijk en ze identificeren zich ermee. Als je na een wereldkampioenschap voetbal met een wereldtitel een mannentrui koopt – als WK-souvenir – kun je een behoorlijke waardestijging van de trui verwachten als hij na een paar jaar doorverkocht wordt.

Natuurlijk kan het echte geld alleen verdiend worden met een gedragen herentrui van een wereldster, maar niettemin worden de wereldbekertruien meestal niet meer gemaakt en zijn ze voor verzamelaars een hoger bedrag waard.

Zorg ervoor dat het herentruitje een licentie heeft en gekocht wordt bij een erkende handelaar. Iets duurder in de eerste stap, maar de zekerheid dat het geen namaak is.

Het mannentruitje dient dus ook om zich als “fan” te identificeren met iemands favoriete club en wordt gedragen als steun bij een wedstrijd. Verzamelaars kennen hun weg in waardevolle jerseys.

Samenvatting

Een herentrui is een functioneel stuk sportkleding dat een ander doel en snit heeft, afhankelijk van de sport. Het is belangrijk dat je de juiste maat kiest en je nieuwe herentrui wast en verzorgt, zodat je er lang van kunt genieten zonder dat de functie ervan wordt aangetast.

Bij teamsporten zijn de kleur, snit en het logo al voorgedefinieerd en hoef je alleen je naam en nummer in de juiste maat toe te voegen. In de wielersport is de juiste pasvorm heel belangrijk. Een herentrui moet altijd licht, ademend en sneldrogend zijn. Dit is een eigenschap van polyester. Het is altijd de moeite waard om bij aankoop op het etiket van de fabrikant te kijken.

(Image source: pixabay/pexels)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies