Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

20Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

72Verzamelde opmerkingen

We weten dat het lezen van geschiedenis encyclopedieën soms nogal vervelend is, en ja, het is belangrijk om de universele geschiedenis te kennen, maar academische boeken hebben de neiging erg dicht te zijn. Daarom stellen we een leukere manier voor om erover te leren: de historische roman.

Wat als je de geschiedenis kon beleven via een boek? Dat is wat dit soort romans doen, ze helpen je om met behulp van het verhaal iets te leren over de gebeurtenissen in het verleden, zodat het niet moeilijk meer voor je is om te leren.
Belangrijk om te weten

  • Historische romans spelen zich af temidden van een echte historische context, met geverifieerde feiten, zodat ze een educatief niveau hebben en niet zomaar iedereen ze kan schrijven.
  • Het feit dat ze over de geschiedenis praten, betekent niet dat het verhaal verloren is gegaan. Het zijn geen opvoedkundige teksten, het zijn literaire romans gebaseerd op echte gebeurtenissen, dus de bedoeling zal altijd zijn om het verhaal en de personages die ze samenvatten verder te ontwikkelen, door ze met echte gebeurtenissen te verbinden.
  • Elk werk is anders, en kan raken aan een bepaald moment in de geschiedenis. Het is van het grootste belang dat je de roman kiest naar je smaak en belangstelling. Als de context waarin het zich afspeelt je niet bevalt, zal het je ongetwijfeld vervelen.

Beste Historische Roman: Onze selectie

Koopgids: wat je moet weten over historische romans

Met de bovenstaande lijst zou je al een idee moeten hebben van wat historische romans zijn. Je moet echter alle twijfels wegnemen en elk detail in het oog houden voor je koopt om een miskoop te voorkomen.

Een goed mysterie verhaal houdt je aandacht vast tot het einde. (Foto: Thought Catalog / Unsplash)

Wat zijn historische romans en wat zijn hun voordelen?

Historische romans zijn in wezen een vertelling binnen een werkelijke context, die op een bepaald moment in de geschiedenis voorkomt of voorkwam. De bedoeling van deze romans is je met behulp van vertellingen iets te leren over een tijdperk, beschaving, godsdienst, oorlog, of een ander onderwerp dat door de eeuwen heen oversteeg.

Zoals elk product zijn er voor- en nadelen, waarmee je rekening moet houden als je besluit een exemplaar van een historische roman te kopen, ongeacht de auteur.

Voordelen
  • Hun inhoud is indirect leerzaam
  • Ze hebben nauwkeurige en gedetailleerde beschrijvingen
  • Er is een grote verscheidenheid aan romans
Nadelen
  • Romans kunnen erg lang zijn
  • De gedetailleerdheid kan ze ingewikkeld maken
  • De prijzen zijn vaak hoog..

Universele en nationale historische romans – Waar moet je op letten?

Het verhaal in historische romans is een uitstekend hulpmiddel om geschiedenis te leren, dus moet je goed opletten of ze in een algemene context verteld worden of op een specifiek gebied gericht zijn.

Hoewel het waar is dat je door deze werken veel kunt leren, is de waarheid dat als je geen onderscheid maakt tussen universele en nationale geschiedenis, je kunt verdwalen, want het ene is gericht op een gevarieerd publiek, terwijl het andere heel specifieke verwijzingen naar hun natie kan maken, waarvan je je bij het lezen misschien niet bewust bent.

Universele historische roman. Dit neemt heel algemene gebeurtenissen in de geschiedenis, die wereldwijd bekend zijn en betrekkelijk populair, zoals de Tweede Wereldoorlog. Deze soorten romans ontwikkelen hun verhaal op zo’n manier dat zelfs wie niet veel over de context weet het kan begrijpen en erover kan leren.

Werken over de Koude Oorlog, het Romeinse Rijk, het Oude Griekenland, de nazitijd of de kruistochten zijn thema’s die geacht worden in deze categorie te vallen, en die zonder al te veel moeite door de lezer begrepen kunnen worden, omdat het algemene cultuurthema’s zijn.

Nationale historische roman. Deze nationalistische literatuur is gericht op het geïnteresseerde publiek, maar heeft bepaalde kenmerken die je vóór het lezen in overweging moet nemen. Zo zijn deze werken meestal vooral gericht op het land waar het verhaal zich afspeelt, en kunnen ze daarom gebruik maken van spreektaal.

Verwijzen naar andere gebeurtenissen of gebruiken van dat land is in deze werken geldig, want de burgers die het lezen zullen het begrijpen. Bijvoorbeeld, een historische roman over Mexico kan personages voorstellen met een typisch dialect en uitdrukkingen gebruiken die in andere landen niet begrepen worden.

Universele historische roman Nationale historische roman
Soort publiek Wereldwijd Voor alle publiek, maar vooral voor nationaal publiek
Dialect Neutraal Kan spreektaal uit het land gebruiken
Gemak van begrip Meestal gemakkelijk te begrijpen Ingewikkeld door nationale verwijzingen

Koopcriteria

Het kiezen van een historische roman kan een slechte keuze zijn, niet per se omdat hij niet goed is, maar omdat hij je niet interesseert. Het komt er allemaal op aan wat je wilt lezen, hoe je het wilt lezen en hoeveel tijd je hebt.

Historische context

Je moet begrijpen dat deze romans zich in het verleden afspelen, dus als je niet geïnteresseerd bent in de context, zul je je vervelen. Meestal geven ze, als dit gebeurt, de schuld aan het genre, en in werkelijkheid is het gewoon een miskoop.

Als je bijvoorbeeld besluit een historische roman te kopen die zich in Griekenland afspeelt, maar de Griekse geschiedenis trekt je aandacht niet, dan is dat een miskleun. De context moet aansluiten bij wat je zoekt, het deel van het verhaal dat je aandacht trekt.

Bedenk dat het verhaal zich in eeuwen afspeelt, en als je de leeftijden kent, helpt je dat om te weten over welke periode je in de roman wilt lezen, en wat je kunt verwachten in de ontwikkeling van de roman. De belangrijkste tijdperken zijn:

Oude Tijdperken: Periode waarin het oude Griekenland, het Romeinse Rijk, Egypte, Mesopotamië, Perzië, en andere beschavingen zich afspelen. In dit deel van de geschiedenis was er een hoge graad van polytheïsme, oorlogen, filosofie en kunsten, en zelfs seksuele vrijheid.

Middeleeuwen: Feodalisme op zijn hoogtepunt. De Middeleeuwen vormen een samenvatting van de periode in de geschiedenis waarin koningschap en adel bestonden, d.w.z. een monarchaal regeringsstelsel. Familie-erfenissen, openbare vernederingen, rijkdom en opstanden waren heel gewoon.

Moderne Tijd: Gebeurtenissen als de ontdekking van Amerika, het begin van de boekdrukkunst, de Industriële en Franse Revolutie zijn maar enkele van de gebeurtenissen die dit tijdperk markeren, waarin al een belangrijke vooruitgang in de maatschappij te zien is, die de weg opent voor wetenschap, economie en de natie/staat.

Eigentijd: Het tijdperk van de elektriciteit, de exploitatie van aardolie, de twee wereldoorlogen, de val van de Berlijnse Muur en het Socialistische Blok zijn enkele van de belangrijkste momenten van dit tijdperk, van de 19e eeuw tot nu.

Historische romans leren je echte feiten, en je moet zelf kiezen welke je wilt leren. (Foto: Suzy Hazelwood/ Pexels)

Aantal pagina’s

Bedenk dat dit soort romans de neiging hebben lang te zijn, dus je moet letten op het aantal pagina’s dat ze bevatten. Als je een liefhebber bent van lezen, vind je het waarschijnlijk niet erg om 1000 bladzijden te lezen, maar als je dat niet bent, is een exemplaar van 300 bladzijden misschien beter voor je.

Een lange historische roman is niet per se moeilijk om te lezen, er zijn zelfs werken waarvan je niet beseft hoeveel je gelezen hebt; maar visueel kan het een aanvankelijke neiging opwekken als je weet dat je er zoveel zult lezen.

Kritiek

Gewoonlijk wordt in recensies van dit soort romans benadrukt of de historische inhoud overdadig is of juist eerlijk en noodzakelijk, zodat het gemakkelijk te lezen is. Je moet niet het gevoel hebben dat je een encyclopedie leest, maar een verhaal, en de recensent zal je dat kunnen vertellen.

Op dezelfde manier kun je onderscheiden of het verhaal licht of zwaar is, of het verhaal bij het publiek in de smaak valt, en zelfs of de karakterontwikkeling goed is, want dat zijn meestal punten waar literaire critici de nadruk op leggen.

Een van de huidige media waar je het gemakkelijkst recensies kunt vinden is op YouTube. De beroemde “booktubers” zijn er op uit het werk in detail te analyseren, de sterke en zwakke punten ervan te belichten en je aan te moedigen de roman al dan niet te lezen.

Auteur

Om te weten te komen of de schrijver van de roman goed is, moeten we iets opzoeken over wie hij is, welke andere romans hij schreef en de recensies die ze kregen, de hoeveelheid erkenning die hij kreeg en de studies die hij deed (in dit geval in de geschiedenis), want zo kunnen we de kwaliteit onderscheiden van het werk dat we willen kopen.

Deze informatie vind je in webartikelen over de auteur, sites als ABC.com of ElPaís.com zijn waarheidsgetrouw en bevatten zelfs interviews, waarin ze vertellen over de jaren dat ze in het vak zitten, de prijzen die ze gewonnen hebben en waarvoor ze genomineerd zijn, of over hun vroegere en komende werken.

Evenzo komt de roman meestal met een korte biografie van de auteur, waarin hun studies, prijzen en zelfs werken belicht worden. Je kunt auteurs vergelijken aan de hand van hun jaren in het vak, de meningen over hun romans of het niveau van hun studies.

Een auteur met 40 jaar in het vak kan beter presteren dan een met 5 of 10 jaar; een historicus zal beter weten hoe hij een historische roman moet uitwerken dan een amateur; en een schrijver met positieve kritieken is superieur aan een die neutrale kritieken krijgt. Dit zijn enkele voorbeelden die je helpen een goede auteur van een middelmatige te onderscheiden.

Bedenk dat meningen te vinden zijn via booktubers, die ook auteurs recenseren, en eventuele twijfels kunnen wegnemen over wie de persoon is die de roman schreef.

(Featured image source: Stink Pickle/ Unsplash.com) (Featured image source: Stink Pickle/ Unsplash.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies