Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

74Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

174Verzamelde opmerkingen

Je kent de hoelahoep waarschijnlijk uit je kindertijd. Maar het kan veel meer dan alleen maar vermoeid rond je heupen draaien. In feite kan het gebruikt worden als een sporttoestel, dat gewichtsverlies veroorzaakt, de spieren versterkt en de weefsels rond de buik strakker maakt. Het is zelfs leuk om af te vallen!

Onze grote hoelahoep test 2023 is opgezet om je te helpen een overzicht te krijgen van de grote keuze aan hoelahoeps en de beste voor jou te vinden. We vergelijken fitness hoelahoeps, gymnastiek en hoepeldans hoepels, massage hoelahoeps, mini hoelahoeps, isolatie hoelahoeps en kinder hoelahoeps om je aankoopbeslissing zo eenvoudig mogelijk te maken.
De belangrijkste dingen in een notendop

 • Als sporttoestel voor holistische fitnesstraining kun je spelenderwijs afvallen met een ho elahoep.
 • Het veroorzaakt gewichtsverlies, versterkt de rug- en armspieren, activeert de buik- en pompspieren, spant het buikweefsel aan en nog veel meer.
 • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen fitness hoelahoeps, gymnastiek- en hoepeldans hoepels, massage hoelahoeps, mini en isolatie hoelahoeps en kinderhoelahoeps. Hoe groter en zwaarder de hoelahoep, hoe gemakkelijker het hoelahoepen gaat.

Beste Hoelahoep: Onze selectie

Desire Deluxe Hoelahoep

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

De Desire Deluxe hoela-fitnesshoepel is een uitstekende keuze voor pilates, cardio, hiit-training, fitnesstraining of gymnastiek. Maak uw dagelijkse training uitdagender en leuker, terwijl u ook effectiever vet verbrandt. Met een hoogwaardige en duurzame uitvoering is deze hoelahoep een uniek cadeau voor elke gelegenheid. Profiteer van het ingenieuze ontwerp met 24 afneembare knopen, waarmee u de omtrek van de ring kunt aanpassen aan elke tailleomvang tot 50-inch voor een comfortabele, op maat gemaakte pasvorm en maximale voordelen. Transformeer uw fitnessroutine met de Desire Deluxe hoelahoep en beleef vandaag nog de voordelen.

Uniguardian Hoelahoep

Ontdek de Uniguardian Smart Hoelahoep: uw ultieme oplossing voor een leukere en effectievere training. Met veiligheidsmaterialen zoals extra dikke bekleding en een comfortabele heupriem, is deze hoelahoep gemaakt van hoogwaardige materialen die beschadigingen voorkomen en zorgen voor een perfecte lichaamsbalans. Dit product is geschikt voor iedereen, ongeacht uw niveau – van beginners tot professionals.

Swiss Activa+ Hoelahoep

Ontdek de revolutionaire Swiss Activa+ hoelahoep, een buitengewoon product speciaal ontworpen om u eindeloos plezier en intensieve work-outs te garanderen zonder onderbrekingen. Met de unieke no-drop functie, blijft deze hoelahoep met bal altijd om uw middel dankzij de rotatie-energie. Bereid u voor op een effectieve en stimulerende training die zich specifiek richt op uw probleemzones voor een slanke, gedefinieerde taille.

Juliyeh Hoelahoep

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Ontdek de kleurrijke hoelahoep van het merk Juliyeh, speciaal ontworpen voor kinderen. Met zijn mooie, vrolijke kleuren zullen uw kleintjes genieten van urenlang speelplezier. Deze hoelahoep is afneembaar en bestaat uit 8 delen, wat betekent dat u hem gemakkelijk kunt aanpassen aan de behoeften van uw kind en hem eenvoudig kunt opbergen. Met een diameter van 60 cm is deze mooie en stabiele hoelahoep perfect voor beginners en kinderen vanaf 3 jaar.

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een ho

elahoep koopt

Wat is een fitness hoepel en wat doet hij?

Een hoelahoep is al lang niet meer alleen maar kinderspeelgoed. De hoelahoeps van tegenwoordig worden beschouwd als vernieuwend fitnessmateriaal waarmee je op een sportieve en dynamische manier kunt afvallen en probleemgebieden gericht kunt trainen.

Een hoelahoep beïnvloedt het lichaam op veel verschillende manieren. Een hoepel als deze:

 • Vergroot het uithoudingsvermogen en het calorieverbruik
 • Versterkt op lange termijn de buik-, kont-, rug- en armspieren en de bekkenbodem
 • Maakt de hele romp soepeler en spant de rompweefsels aan
 • Verbetert de coördinatie en het evenwicht
 • Heeft een stimulerend effect op het organisme
 • Bevordert de bloedsomloop

Zorgt voor levensvreugde en een gevoel van welzijn. Is gewoon leuk Het zogenaamde armhoepelen kan ook nekklachten effectief tegengaan.

Hoe bereik ik lichamelijk succes met de hoelahoep?

Als je regelmatig met de Hula Hoop traint, zul je snel resultaat zien. De buik is voor veel mensen de grootste probleemzone. Twee tot drie keer per week 15 tot 20 minuten trainen met de hoelahoep helpt je om je taille af te slanken en je buik strakker te maken.
Met een uur hoelahoepen kun je 400 tot 600 calorieën verbranden en je conditie aanzienlijk verbeteren.

De hoepel helpt je elke dag je gewenste lichaamsgewicht te bereiken en het kost je nauwelijks tijd. Je kunt je hoelahoep oppakken en elke vrije minuut beginnen hoelahoepen. Tijdens een aflevering van je favoriete tv-programma of terwijl je maaltijd in de oven staat te koken. Calorieën verbranden was nog nooit zo snel en gemakkelijk.

Beginners wordt echter aangeraden langzaam te beginnen. Twee tot drie minuten in de eerste paar dagen moeten je lichaam eerst laten wennen aan de kracht van de hoepel. Daarna kun je aan de slag.

Hoeveel gewicht kan ik verliezen met de Hula Hoop?

Hoeveel gewicht je verliest met de Hula Hoop hangt van verschillende factoren af. Allereerst spelen je lengte en gewicht een rol. Elk lichaam is individueel, dus er zijn geen exacte cijfers die je vertellen hoeveel gewicht je zult verliezen als je gaat “hoelahoepen”. Net als bij alle andere sport- en fitnessprogramma’s is regelmaat belangrijk voor succesvol gewichtsverlies.

Natuurlijk is het niet voldoende om de band af en toe een paar keer rond te draaien. Regelmatige training kan niet vermeden worden, zelfs niet met de hoelahoep. Bovendien kun je je lichaam ondersteunen met gezonde voeding om je doelen sneller te bereiken en je rondom goed te voelen.

Hoe kan ik mijn Hula Hoop training opvoeren?

Als je al een tijdje aan hoelahoepen doet en alleen de hoepel om je middel cirkelen niet genoeg is, is er een oplossing voor je. Er worden nu talrijke cursussen aangeboden die niet meer alleen om het pellen gaan. Of het nu gaat om een serie oefeningen met lunges en squats, oefeningen voor de armen of de integratie van halters en gewichten.

Met al deze dingen kun je je regelmatige training met de hoelahoep opvoeren, je spieren intensiever trainen en nog meer spiergroepen aanspreken. Je hebt ook geen sportschool nodig om dit te doen, want je kunt het vanuit het comfort van je eigen huis doen. Heb je thuis geen dumbbells, pak dan een bidon met water en kies je favoriete workouts uit de vele online lessen op YouTube of Instagram.

Wat zijn de voordelen en nadelen van hoelahoepen?

Hieronder zetten we de voordelen en nadelen van een hoelahoep nader op een rij:

Voordelen
 • Goedkoop en gevarieerd trainingsapparaat
 • Gezondheidsbewuste fitnessoplossing
 • Bevordert gewichtsverlies, spieropbouw en vetverbranding
 • Stimuleert de bloedsomloop in de huid
 • Veegactivator voor plezier en joie de vivre
 • Handig en gemakkelijk te vervoeren
Nadelen
 • Initiële pijn en kneuzingen
 • Verwondingen aan de wervelkolom mogelijk
 • Niet geschikt voor hernia”s

Wie moet de hoelahoep vermijden?

In principe is de hoelahoep geschikt voor iedereen, want regelmatig hoepelen heeft veel positieve effecten op het menselijk lichaam. Het houdt je fit en slank en brengt je ook in een goed humeur. Maar als beginner of als je lichamelijke kwalen hebt zoals pijn in je nek, rug of knieën, is het sterk aan te bevelen een introductiecursus of iets dergelijks te volgen.

Het kan goed zijn dat de pijn niet verdwijnt zoals gewenst, maar eerder erger wordt. Om dit te voorkomen kan het zelfs nodig zijn een arts te raadplegen.

In het algemeen geldt dat als je je lichaam wilt versterken door regelmatig te hullen, je het niet moet overhaasten. Begin langzaam en wen stap voor stap aan het nieuwe fitnessmateriaal, de hoelahoep.

Welke maat en gewicht moet je hoelahoep hebben?

De grootte en het gewicht van je hoepel spelen samen de belangrijkste rol bij het dansen met de hoepel.

Volwassenen hebben weinig plezier en vooral zelden succes met hoelahoepen voor kinderen. Dit komt duidelijk omdat ze er veel te klein en te licht voor zijn.

Kleine hoepel Grote hoepel
Voor gevorderden Voor beginners
Voor hoepeldans en trucjes Voor je workout
Om spelenderwijs te leren Goed voor spieropbouw en vetverbranding

Een hoelahoep met een optimale diameter is die welke van de vloer tot je navel reikt als je staat.

Als dit echter niet werkt en de hoepel gewoon niet omhoog blijft staan, probeer dan bij twijfel een grotere versie, bv. met een diameter die de ring tot aan je borstkas laat reiken.

Grote hoelahoeps met meer gewicht zijn bijzonder geschikt voor hoepelende beginners.

Want hoe groter en zwaarder de hoepel, hoe gemakkelijker hij te slingeren is.

Kinder mit Hula-Hoop-Reifen

Hoelahoepen is ook een geweldige vrijetijdsbesteding voor kinderen (Foto bron: 123rf.com / 52312913).

Moeilijk te geloven, maar waar. Door hun aard is het gemakkelijker om deze hoepels op gang te brengen. De natuurkundige wetten van de middelpuntvliedende kracht zijn hier aan het werk.

Een zwaarder gewicht betekent een grotere centrifugale kracht, d.w.z. de kracht die bij het draaien van de band naar buiten werkt in plaats van naar beneden.

De grote diameter betekent dat je je heupen langzamer moet zwaaien en meer tijd hebt om de hoepel een keer rond te draaien.

Voor ervaren hoelahoepers echter: Hoe gevorderder de hooper, hoe lichter en kleiner de hoelahoep kan zijn.

Hoe werkt hoelahoepen?

Nadat je de juiste hoelahoep gekozen hebt, moet je hem lange tijd op je heupen laten cirkelen. Je hebt veel oefening en geduld nodig.

Je kunt samen met anderen de juiste basistechniek leren. Veel fitness studio’s bieden nu hoelahoep cursussen aan. Maar je kunt het hoepelen ook alleen thuis oefenen.

Met deze tips over de juiste hoelahoep-techniek zal het je lukken:

 1. Ga rechtop staan en plaats één voet een klein stapje naar voren. Dit is de beste manier om in het begin overeind te blijven.
 2. Plaats nu de hoepel rond je middel zodat hij tegen de achterkant van je onderrug of heiligbeen rust. Houd de ring met beide handen stevig in deze positie. Zorg ervoor dat de hoepel precies evenwijdig aan de vloer staat en niet schuin.
 3. Geef nu met beide handen de hoepel vaart en beweeg onmiddellijk je heupen afwisselend naar voren en naar achterenDe hoepel moet rond je middel cirkelen, zodat hij aan de voorkant om je buik en aan de achterkant om je rug beweegt. Verplaats je gewicht naar voren en naar achteren met je benen volgens de zwaaibeweging.
  Let op: Alleen omdat je het over cirkelen hebt, beweeg je je heupen naar voren en naar achteren, niet over cirkelen! Dit is een veelgemaakte fout en zal ertoe leiden dat de ring eraf glijdt.
 4. Ga nu voor jezelf na in welke richting, naar links of naar rechts, je de hoepel wilt zwaaien. Het hangt allemaal af van wat voor jou het meest comfortabel is. Probeer het maar eens uit.
 5. Probeer je beweging af te stemmen op het ritme van de hoepel.

Raak alsjeblieft niet ontmoedigd als je het niet altijd meteen snapt. Oefening baart kunst.

Mareike SpaleckPersonal Trainerin, Coach bei The Biggest Loser
Lichaamsspanning en een stevige houding zijn belangrijk. In principe beweeg je alleen vooruit en achteruit. Je maakt geen cirkelvormige bewegingen. Hoelahoep training is een heel goede buikspiertraining.

(Bron: sat1.de)

Waar moet je op letten bij hoelahoepen?

Om met deze trendy sport aan de slag te gaan en goed te kunnen hoelahoepen, moet je niet alleen een geschikte hoelahoep kiezen, maar ook op een paar andere factoren letten om de ring feilloos en vooral lang om je middel te laten draaien.

Gaffer tape biedt de nodige houvast voor je hoelahoep. Door de hoepel met tape te omwikkelen, blijft hij beter plakken en glijdt hij niet van je huid of kleren. Je kunt het daardoor beter onder controle houden.

Zorg ook voor

 • Veel ruimte
 • Lichte, comfortabele kleren die zo strak mogelijk zitten, zodat er geen stof in de weg zit
 • Zorg voor de juiste houding, d.w.z. dat je benen in stappen staan
 • Lijn de hoepel evenwijdig aan de vloer uit
 • Cirkel de hoelahoep in beide richtingen, zodat de stimulatie in evenwicht is
 • Drink voldoende vocht om je bloedsomloop stabiel te houden
 • Eet een gezonde, evenwichtige voeding voor het beste resultaat

De volgende video laat je precies zien hoe je dat moet doen en waar je rekening mee moet houden. Het laat je ook kennis maken met een paar andere trucjes.

Besluit: Welke soorten zijn er en welke Hula-Hoop is de juiste voor jou?

Tegenwoordig wordt de hoelahoep beschouwd als het trendy sportgereedschap om fitter te worden. Er zijn veel verschillende soorten, in verschillende ontwerpen, kleuren en maten. Het hangt er allemaal van af waar de hoelahoep voor dient en vooral, voor wie hij is. Niet elke hoepel is geschikt voor iedereen.

In het volgende stellen we je voor aan verschillende hoelahoepjes en laten we je hun voor- en nadelen zien.

In het algemeen kun je onderscheid maken tussen deze vijf soorten hoelahoeps:

 • Fitness
 • hoelahoeps
 • Gymnastiek en hoepeldans hoepels
 • Massage hoelahoeps
 • Mini en isolatie hoelahoeps
 • Kinder hoelahoeps

Afgezien van deze onderverdeling is en blijft het eigenlijke doel achter hoelahoeps hetzelfde, namelijk plezier beleven aan bewegen. Evenzo is de soort beweging voor elke hoepel gelijk.

De hoepel wordt in cirkels rond een lichaamsdeel gezwaaid. Afhankelijk van het type, soms met meer en soms met iets minder kracht. Voornamelijk rond het middel langs de buik, maar er zijn ook ringen die om een ander deel van het lichaam gedraaid zijn.

Bovendien zijn de verschillende soorten hoelahoeps geschikt voor verschillende doeleinden, zoals leren hoelahoepen of voor choreografieën bij hoepeldansen.

Frau mit Hula-Hoop-Reifen

Je kunt verschillende gebieden van je lichaam trainen met de veelzijdige hoepel (foto bron: 123rf.com / 71555420).

Ook de factoren lichaamsbouw en individuele aanleg zijn belangrijk. Enerzijds hangt het sterk af van wie en voor welke behoeften de hoepel bestemd moet zijn – volwassene of kind. Anderzijds moet de hoepel afgestemd zijn op de eigenschap of iemand een beginner of gevorderde is.

Bij elk van de genoemde soorten is de textuur, de grootte en het gewicht iets anders, wat individuele voor- en nadelen met zich mee kan brengen. Afhankelijk van waar je bij het kopen van hoelahoep de meeste waarde aan hecht, kan een ander type hoelahoep het beste voor je zijn.

In het volgende gedeelte willen we je helpen de juiste hoelahoep voor je te vinden. Om dit te doen, introduceren we alle genoemde productsoorten en geven we je een overzicht van hun sterke en zwakke punten.

Wat is een fitness hoelahoep en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Fitness Hula Hoops worden gekenmerkt door hun grote diameter en zware gewicht.

Deze fitness hoepels zijn bijzonder geschikt voor beginners en zijn ideaal om de basistechniek te leren. De grote omtrek vereist een langzamere draaiing van het lichaam en het zware gewicht betekent een grotere kracht die naar buiten werkt.

Voordelen
 • Geschikt voor beginners
 • Ideaal om de techniek te leren
 • Goedkoop trainingsmiddel
 • Bevordert gewichtsverlies, spieropbouw en vetverbranding
 • Langzame rotatie noodzakelijk vanwege de grootte
Nadelen
 • Niet geschikt voor hoepeldansen of danschoreografieën
 • Er kunnen maar een paar trucjes worden uitgevoerd
 • Meer inspanning vereist
 • Pijn en blauwe plekken in het begin
 • Blessures aan de wervelkolom mogelijk als de hoepel te zwaar is

De speler heeft dus meer tijd voor één ronde, die de hoepel om het middel slingert. Hij kan daardoor de beweging van zijn lichaam veel beter aanvoelen en de hoepel bovenaan stabiel houden.

Bovendien zijn deze hoepels, door hun afmetingen en gewicht, uitstekend sportmateriaal voor fitness en training. Ze worden gebruikt om af te vallen, vet te verbranden en spieren op te bouwen. Hoelahoepels helpen om hinderlijk heupvet kwijt te raken en een slanke taille tevoorschijn te toveren.

Want een zware hoepel betekent meer inspanning en dus ook een hoger calorieverbruik.

Maar pas op: op een gegeven moment wint de zwaartekracht en spelen met een te zware hoepel vernietigt het trainingssucces en vooral de plezierfactor.

Ervaren hoepelaars zullen waarschijnlijk minder plezier beleven aan deze hoepels, want ze zijn nauwelijks geschikt om kunstjes mee uit te voeren. Ze zijn daarom niet geschikt voor hoepeldansen.

Hematomen kunnen ook ontstaan door het gewicht van de hoepel en de belasting. Dit gebeurt echter meestal alleen in het begin.

Bovendien kunnen te zware ringen ernstige schade aan de wervelkolom toebrengen.

Wat zijn de kenmerken van gymnastiek- en hoepeldanshoepels en wat zijn hun voor- en nadelen?

Als je goed bent in hoelahoepen en meer kunstjes wilt doen, is een gymnastiek- en hoepeldanshoepel daarvoor geschikt. Deze soorten hoepels zijn de gevorderde versie en worden daarom aanbevolen voor ervaren of professionele hoepelaars.

Voordelen
 • Geschikt voor gevorderde en professionele hoepelaars
 • Geschikt voor dansvoorstellingen en trucs
 • Meer variatiemogelijkheden
 • Licht van gewicht
 • Minder inspanning vereist
Nadelen
 • Snelle draaibeweging vereist
 • Slechts enkele trucs kunnen worden uitgevoerd
 • Veel oefening en geduld vereist

Gymnastiek- en hoepeldanshoepels zijn licht en kunnen gebruikt worden voor choreografie, trucs en andere hoogstandjes. Door de lage centrifugale kracht is minder inspanning nodig, maar de hoepel moet ook sneller gespeeld worden. Deze hoelahoeps stellen de belangrijkste rekwisiet voor bij het hoepelen, de Indische hoepeldans. Er worden statische en dynamische formaties gedanst met een of meer hoepels.

Wat bedoelen we met massage hoelahoepen en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Net als fitness hoepels helpen massage hoelahoepels je om effectief te oefenen. Dit zijn hoelahoepjes met nopjes of golfjes die je lichaam tijdens de hele training heilzame stimulatie geven. Bovendien hebben zulke ringen met massagenoppen een positief effect op het organisme. Behalve stressvermindering wordt ook de spijsvertering gestimuleerd, schadelijke stoffen en afvalstoffen kunnen goed afgevoerd worden en het lichaam wordt gereinigd.

Voordelen
 • Stimulatie tijdens het hoelahoepen
 • vermindering van stress
 • stimulering van de stofwisseling
 • versterking van het immuunsysteem
 • verstrakking van de huid
Nadelen
 • Initiële pijn en blauwe plekken

Daarom ondersteunen ze je ook bij het afvallen, versterken je bindweefsel en maken zo je huid strakker. In het begin kunnen deze massagenoppen echter behoorlijk pijn doen als je zwaait en tot blauwe plekken leiden. Er zijn zelfs massage hoelahoeps die onzichtbare extra gezondheidsvoordelen bieden. Sommige van deze hoepels hebben geïntegreerde magneten die ons lichaam stimuleren om zijn eigen zelfgenezende krachten effectief te activeren en gelukshormonen vrij te maken. Van magnetische velden is altijd bekend dat ze het organisme zodanig stimuleren dat er een verkwikkende afwisseling ontstaat tussen spanning en ontspanning.

Wat zijn mini en isolatie hoepels en wat zijn hun voor- en nadelen?

Deze soorten hoelahoeps verruimen de trainingsmogelijkheden en vooral de hoepeldans. Ze zijn ontworpen voor mini- of isolatiehoepelen. Met mini-hoepels is het mogelijk de hoepel rond een apart deel van het lichaam te draaien. Dit kan een arm zijn (armhoepelen), een of beide benen (beenhoepelen) of zelfs een voet (voethoepelen).

Behalve voor de training kunnen armhoepels ook gebruikt worden om de armspieren en de schouderpartij te versterken. Dit heeft op zijn beurt een positief effect op het gewichtsverlies. Isolatiehoepelen verwijst naar een soort beweging waarbij de hoepel op één en hetzelfde punt in de lucht lijkt te zweven.

Intussen beweegt de atleet zich rond de hoepel. Deze isolaties vergen echter veel oefening en geduld, want ze zijn allesbehalve gemakkelijk uit te voeren. Maar als je het goed beheerst, maakt isolatiehoepelen een sterke indruk op de toeschouwer.

Voordelen
 • Toevoeging aan de hoelahoep-workout
 • Versterking van schouder- en armspieren (armhoepelen)
 • Verlichting van nekpijn (armhoepelen)
 • Verbetering van dansvoorstellingen en trucs
 • Comfortabel in gebruik dankzij het lichte gewicht en de kleine diameter
 • Handig
Nadelen
 • Veel oefening en geduld nodig, vooral voor isolatiehoepelen

Deze kleine hoepels zijn uiterst handzaam en kunnen gemakkelijk overal mee naar toe genomen worden. Bijvoorbeeld, op kantoor, als je lang aan een bureau zit, kan armhoepelen effectief helpen tegen nekpijn. Als gebruiksvoorwerp voor nieuwe trucs, als rekwisiet voor jongleer- of gymnastiekoefeningen of gewoon als extra extraatje bij het hoelahoepen – mini- en isolatiehoepels breiden de hoelahoep fitness uit en brengen meer variatie en efficiëntie in het oefenschema.

Wat zijn de kenmerken van hoelahoeps voor kinderen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Zoals je al kunt raden zijn dit hoelahoepjes voor kinderen. De diameter van deze hoepels is veel kleiner dan die van hoepels voor volwassenen, maar dat komt omdat kinderen kleiner zijn. Daarom zijn deze hoepels ook lichter in gewicht.

Voordelen
 • Geschikt voor kinderen
 • Licht van gewicht
 • Veel kleuren en motieven
Nadelen
 • Niet geschikt voor volwassenen

Hoelahoeps voor kinderen zijn er in talloze motieven en stijlen die de ogen van kinderen doen oplichten. Van glitter tot hologrammen tot kleurige tape – de keuze is reuze en elk model is een echte blikvanger.

Hoelahoep type Kenmerken
Fitness Groot en zwaar, goed voor gewichtsverlies, vooral geschikt voor beginners
Gymnastiek en Dans Licht, voor gevorderden, geschikt voor dansen
Massage Voorzien van nopjes/golven voor gezondheidseffect
Mini en Isolatie Klein en licht, geschikt voor dansen en het trainen van afzonderlijke lichaamsdelen
Kinderen Klein, licht en kleurrijk, ideaal voor kinderen

Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om hoelahoeps te vergelijken en te beoordelen

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om hoelahoeps te vergelijken en te beoordelen. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde hoepel geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dit de volgende criteria:

 • Geschikt voor
 • Grootte of diameter
 • Gewicht
 • Buisdikte
 • Constructie
 • Materiaal
 • Mantel
 • Massage-effect
 • Kleur
 • Vulling

In de volgende paragrafen kun je vinden wat de afzonderlijke aankoopcriteria zijn en hoe je ze kunt indelen.

Geschikt voor

Dit criterium is louter een aanbeveling van de fabrikant. Je kunt het als leidraad gebruiken bij het kiezen van je hoelahoep en de ring kopen die geschikt is voor jou en je project. Dit advies hangt altijd af van de grootte en het gewicht van de hoelahoep. Het hangt natuurlijk ook af van waar de hoepel voor gebruikt gaat worden. Er wordt meestal vermeld of de hoelahoep geschikt is voor volwassenen – beginners, gevorderden of professionals – of eerder voor kinderen. Bovendien wordt het doel vermeld waarvoor de hoepel gemaakt is. Dit omvat bijvoorbeeld de volgende functies:

 • Voor massage
 • Voor training
 • Voor gymnastiekoefeningen
 • Voor hoeladansen

Natuurlijk hangt het er vooral van af hoeveel ervaring je hebt rond hoelahoepen. Je moet jezelf en je hoepelvaardigheid goed kunnen inschatten om een hoepel te vinden die geschikt voor je is.

Grootte of diameter

Zoals al gezegd speelt de diameter van hoelahoepen de belangrijkste rol. De grootte van de hoepel bepaalt hoe snel je ermee moet spelen, zodat hij stabiel om je heupen zwaait en er niet af valt.

Hoepels met een grote omtrek zijn perfect om de basistechnieken van het hoelahoepen te leren. Kleinere hoepels zijn daarentegen geschikt voor meer gevorderde oefeningen en de heel kleine versies, d.w.z. mini of isolatie hoepels, zijn uitstekend geschikt voor het trainen van armen tot benen tot voeten, d.w.z. alle oefeningen buiten de lichaamsas.

Hoelahoepels met een minimum diameter van 100 cm behoren tot de grote hoepels. Kleinere hoepels vallen meestal in een bereik tussen 70 cm en maximaal 100 cm. Mini en isolatie hoepels variëren meestal van 40 cm tot 60 cm.

Gewicht

Net als grootte is ook gewicht van centraal belang bij hoelahoepen. Rondcirkelen is gemakkelijker met een zware ring omdat de naar buiten gerichte middelpuntvliedende krachten veel sterker zijn en je je heupen langzamer moet draaien.

Aan de andere kant is hoelahoepen met een hoepel die minder weegt in verhouding moeilijker. De fysieke krachten werken hier minder en er is een snelle draaibeweging nodig om de hoepel omhoog te houden. Natuurlijk zijn er grenzen aan deze logica, en boven een bepaald gewicht overheerst de zwaartekracht, en daarom moet de hoepel snel gespeeld worden om op de heupen te blijven.

Fitness hoepels werken volgens dit principe. Omdat de hoelahoep veel gewicht heeft, moet je veel meer kracht gebruiken. Dit komt je conditie ten goede, d.w.z. je verliest gewicht en vormt je figuur.

Buisdikte

Het gewicht van een hoepel hangt natuurlijk af van de dikte van de hoepel. De standaard dikte van een hoepel is ongeveer 2 cm. Zowel beginners als gevorderden genieten van deze hoepeldikte en boeken succes.

Dunnere hoelahoeps, met een buisdiameter van minder dan 2 cm, zijn bijzonder geschikt voor ervaren hoepelaars die geavanceerde technieken uitvoeren en ook meerdere hoepels tegelijk bespelen (meervoudig hoepelen).

Maar ook hoelahoeps met een kleine buisdikte zijn aan te bevelen voor kinderen. Dikke hoepels van meer dan 2 cm zijn logischerwijs zwaarder dan andere hoepels met dezelfde diameter. Daarom zijn ze optimaal voor fitness- en sporttrainingen. Idealiter heeft een fitness hoelahoep een buisdikte van 2,5 cm.

Bouw

De meeste hoelahoeps bestaan uit verschillende onderdelen die je met een insteeksysteem in elkaar kunt zetten. Dit is super handig om je hoepel overal mee naartoe te nemen – of het nu naar de sportschool is, op reis of naar kantoor.

Dit geeft het aantal stukjes aan en of ze in elkaar klikken of in elkaar vouwen. Afhankelijk van hoe groot de ring is, bestaat de constructie vaak uit 6 tot 8 delen. Er zijn verschillende systemen waarmee de Hula Hoop in elkaar gezet en vervoerd kan worden.

Hoepels met een reis- of transportfunctie kunnen geopend en opgerold worden via een drukknop. Of er zijn draaibare gewrichten waarmee de Hula Hoop tot halve grootte kan worden opgevouwen.

Materiaal

Het materiaal van een hoepel is ook een belangrijk criterium bij de beslissing wat je koopt, want het heeft een directe invloed op je hoelahoep. De verschillen tussen de materialen liggen in de dichtheid, het gewicht zowel als de soepelheid. De meeste hoelahoepjes zijn van plastic of siliconen. Kwaliteitsringen zijn meestal gemaakt van verschillende polymeren, namelijk polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP). Zowel PE als PP worden beschouwd als de twee standaard kunststoffen en worden vooral gebruikt voor verpakkingen. Net als polyethyleen is polypro een thermoplast, maar het is harder, sterker of stijver en resistenter.

Overigens worden PE en PP, in tegenstelling tot polycarbonaat (PC), als veilig en vrij van BPA (bisfenol A) beschouwd. Er zijn zelfs hoelahoeps van hout of metaal. Dit vereist echter extra beschermende bekleding.

Bekleding

Bij sommige hoepels kan een soort bekleding een dempende en dus beschermende functie krijgen, of de overgangen tussen de afzonderlijke delen stabiliseren. Vooral als je gevoelig bent, zijn plastic hoelahoeps met een extra schuimrubberen bekleding aan te raden voor jou.

Er zijn ook plakbandjes of bepaalde kleefbandjes die je kunt gebruiken om je hoepel in te wikkelen. Je kunt kiezen uit twee soorten: Decoratieve tapes en/of greepbanden. Decobanden zijn meestal glad en glanzend.

Ze zijn er in alle looks en kleuren. Je kunt ze gebruiken om je band een individueel tintje te geven. Je kunt bijvoorbeeld meer glamour creëren met glittertape. Grip tapes bieden de nodige houvast. Ze hebben een ruw, antislip oppervlak en geven je hoelahoep de nodige houvast. Anti-slip tapes zijn daarom aan te bevelen, vooral voor beginners. Je moet ook letten op waar de tape van gemaakt is.

Zo zijn ProGaff banden zeer robuust, slijtvast en hebben ze een optimale grijpfunctie door de katoenen stof.

Massage-effect

Hoelahoepels met nopjes of andere soorten bobbels aan de binnenkant van de hoepel geven een extra massagefunctie. Deze stimuleren het lichaam en stimuleren de stofwisseling en de spijsvertering. Deze bulten kunnen echter leiden tot meer blauwe plekken en hematomen.

Kleur

Hoelahoepels zijn er in veel verschillende kleuren en patronen. Ze kunnen ook glinsteren en gloeien. De keuze is reusachtig en of de hoepel flitsend is met glitter of meer gedempt van kleur is helemaal aan jou. Je kiest je hoepel op de manier die je het prettigst vindt.

Vullen

Ook dit criterium geeft aan of de hoepel of buis met iets specifieks gevuld is. Dit zijn meestal bolvormige magneten waarvan gezegd wordt dat ze een positief effect op het lichaam hebben.

De hoelahoep kan ook verzwaard worden met water of zand. Behalve dat ze het lichaam stimuleren, geven deze vullingen de ring ook een aangenaam geluid bij het ronddraaien. Hoelahoeps met licht, LED hoepels, zijn een echte blikvanger, vooral bij professionele dansshows.

Daartoe zijn in de hoepels LED’s geïntegreerd die indrukwekkende lichteffecten tevoorschijn toveren. Deze gloeiende hoepels zijn bijzonder effectief in het donker en verbazen het publiek.

Wetenswaardigheden over de hoelahoep

Waar komt de hoelahoep vandaan en wie heeft hem uitgevonden?

De geschiedenis van de hoelahoep gaat ver terug in het verleden. Al in de oudheid werd de zogenaamde hoepelwandeling beschouwd als een oefening om de conditie te verbeteren zowel als om de gezondheid te herstellen.

De Indianen gebruikten zo’n hoepel ook om hun jachttechnieken te verbeteren. Het schieten met pijl en boog of een speer door een rollende ring werd geacht de nauwkeurigheid te vergroten. In 1957 begon een Australische firma met de massaproductie van zulke hoepels, maar ze waren van hout.

Wist je dat in 1957 in slechts 4 maanden tijd 25 miljoen Hula Hoops werden verkocht? De firma Wham-O, die zich van de officiële naam Hula Hoop verzekerde, kon zo een miljoenenzaak maken.

Binnen 2 jaar werden in totaal meer dan 100 miljoen hoepels verkocht. Precies een jaar later kaapten de Amerikaanse vrienden Knerr en Melin het idee uit Australië weg en produceerden de hoepels met hun bedrijf Wham-O Corp. Deze waren van plastic en werden vanaf toen Hula-Hoop genoemd.

De naam hula-hoop komt uit de Hawaiiaanse taal en staat voor een dans die typisch is voor het land.

Waarom valt de hoelahoep altijd om?

Als je moeite hebt om de hoepel lang omhoog te houden en op je heupen te laten gymen, zijn er verschillende factoren die dit kunnen veroorzaken. Zorg ervoor dat je de aanwijzingen voor de hoelahoep techniek goed en volledig volgt en dat je voldoende ruimte om je heen hebt om de hoepel goed te kunnen zwaaien.

Zodra de hoelahoep een beetje naar beneden glijdt terwijl je zwaait, kun je dit tegengaan door je knieën iets te buigen. Terwijl je dit doet, blijf je zwaaien. Hierdoor komt de ring weer naar je buik toe.

Grip tape geeft extra grip bij het draaien van de hoepel. Wees niet gefrustreerd als de hoepel in het begin af en toe afvalt. Geen enkele meester is ooit uit de lucht gevallen.

Vanaf welke leeftijd is een Hula Hoop geschikt?

Zodra je kind kan staan en lopen, is er niets dat het ervan weerhoudt een Hula Hoop te kopen. Jij kunt het beste beoordelen wanneer het kind er werkelijk aan toe is. Natuurlijk moet het kind het ook graag willen doen en belangstelling hebben voor dit speeltoestel.

Hoelahoepen kan al op jonge leeftijd de buik- en rugspieren van je kind versterken. Het bevordert ook beweeglijkheid en lichaamsbewustzijn, verbetert de lichaamshouding en traint de lenigheid.

Bij het kiezen van een hoepel moet je er ook op letten dat hij de juiste maat heeft. Ook de kleur is belangrijk voor je kind. Je kind zal snel leren de hoepel om zijn of haar heupen te slingeren, en het plezier van de beweging komt vanzelf.

Hoelahoepen – tips en trucs

Als je de basistechniek van het hoelahoepen onder de knie hebt, kun je veel andere dingen uitproberen. Door je heupen sneller heen en weer te bewegen, versnel je de snelheid. Het werkt ook als je je gewicht sneller van achter naar voren beweegt. Je kunt zelfs met de zwaaiende hoepel lopen.

Je kunt zelfs met de zwaaiende band lopen door langzaam één voet naar voren te bewegen, waarbij je steeds het ritme van de band aanhoudt en je er aan aanpast. In plaats van vooruit te lopen, kun je ook stappen achteruit of zijwaarts zetten.

Dit zal in het begin langzaam en aarzelend gaan, maar hoe meer je geoefend bent, hoe sneller je uiteindelijk stappen kunt zetten. Een andere variatie is om je eigen lichaam te draaien terwijl de ring blijft draaien.

Draai in dezelfde richting als je de ring draait. Je kunt de hoelahoep ook om je billen slingeren. Verminder gewoon je snelheid een beetje. Hierdoor zal de hoepel langzaam naar beneden glijden tot laag over je billen. Geef de hoepel dan wat meer vaart en houd hem op je billen terwijl je draait.

Beeldbron: unsplash.com / Timothy Paul Smith

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies