Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

23Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

82Verzamelde opmerkingen

Alles is liefde, met een hond in huis! Tegelijkertijd is het hebben van een hond een grote verantwoordelijkheid. De gezondheid van onze harige vrienden is belangrijk voor hen en voor ons. Daarom houden we bij het kiezen van een huisdier rekening met het ras, het formaat het karakter en… het type vacht.

Als je kiest voor een langharige hond, dan zal je meer aandacht moeten besteden aan de verzorging. Een borstel is soms niet genoeg en er zijn speciale producten nodig om diep door te dringen in dit type vacht. Onder andere een hondenkam, een onmisbaar instrument als je volop wilt genieten van een gezonde en gelukkige hond.
Belangrijk om te weten

 • Hondenkammen zijn onmisbaar voor onze huisdieren en een veel gebruikt gereedschap in hondentrimsalons.
 • Het gebruik van een hondenkam is vooral van belang voor honden met lang of gekruld haar, omdat hun vacht om regelmatig onderhoud vraagt.
 • Er zijn veel verschillende soorten hondenkammen op de markt, afgestemd op het ras en de vacht van onze trouwe metgezel.
 • Daarom is het slim om voor het kopen van een hondenkam alvast na te denken over een aantal factoren, zoals het formaat van de kam en de ergonomie tijdens het gebruik.

Beste Hondenkam: Onze selectie

Er zijn vele soorten hondenkammen, sommige geschikt voor het verwijderen van dood haar van ons huisdier tijdens de rui, maar ook specifiek voor het verwijderen van knopen of het vermijden van vervelende parasieten in de zomer. In de volgende selectie bieden wij je onze selectie aan, altijd met een onovertroffen kwaliteit-prijsverhouding. Laten we beginnen!

Candure Hondenkam

Deze multifunctionele Candure hondenkam is niet alleen geschikt als ontvettingsborstel of ontwarrende kam, maar kan ook als ondergoedkam of ontharingshark worden gebruikt. Het design is ideaal voor huisdieren van kleine tot grote maten met enkele of dubbele mantel en lang of gemiddeld haar. Deze hondenborstel werkt uitstekend voor hondenrassen zoals Pommeren, Husky, Labrador, Sheltie, Goldendoodle, Cocker en Corgi.

Toulifly Hondenkam

De afgeronde tanden van de Toulifly hondenkam maken het een uitstekend ontmatteringsgereedschap, geschikt voor het verwijderen van klitten, matten en losse haren, terwijl het ook de doorbloeding bevordert en de huid masseert. Deze hondenoogverzorgingskam, inclusief traanvlekkenverwijderingsborstel en verzorgingskam, is ideaal voor de meeste kleine huisdieren zoals honden, katten, pommers en chihuahua’s. De kam zorgt voor een gezonde vacht en voorkomt klitten en letsel bij uw huisdier.

Mikki Hondenkam

Ontdek de veelzijdige hondenkam van het merk Mikki, speciaal ontworpen voor zowel linkshandige als rechtshandige huisdiereigenaren. U zult versteld staan van hoe eenvoudig het is om de kam aan uw voorkeur aan te passen met slechts een klik en een draai van het mes, zodat u en uw huisdier altijd comfortabel zijn tijdens het verzorgingsproces.

Morpilot Hondenkam

Ontdek de ultieme oplossing voor de vachtverzorging van uw trouwe viervoeter met de Morpilot hondenkam. Deze vernieuwde versie beschikt over een dubbelzijdige ronde roestvrijstalen hark met 12 + 23 tanden, om hardnekkige klitten en verstrengelingen te ontwarren en uw huisdier tegelijkertijd te deshedden. U kunt dit bereiken zonder de vacht te beschadigen of de huid van uw huisdier te krassen.

De beste hondenkam voor kortharige honden

De hondenborstel mag niet ontbreken in jouw huis: het verwijdert niet alleen los haar, maar ook de ondervacht van de hond effectief en dus vermindert het haar van de grotere honden tot wel 90%! De ondervacht wordt in de koude wintermaanden van het jaar als verwarmende vacht gebruikt. Als de winter voorbij is, zal de hond zijn pelsjas veranderen, omdat de ondervacht in de zomer te warm is. Daarom wordt het gebruik van deze FURminator in het bijzonder aanbevolen tijdens de rui periode.

Zorg voor kortharige honden: omdat de ondervacht van deze honden steeds opnieuw wordt vernieuwd, kan de borstel in principe in elk seizoen worden gebruikt. De hoogwaardige roestvrijstalen rand dringt diep door in de vacht en bereikt alle plaatsen en verwijdert effectief de ondervacht en het losse haar van de vacht zonder de toplaag te snijden of te beschadigen.

De beste 2-zijdige hondenkam

Heeft je hond of kat last van vervelende klitten? Geen probleem! Met de professionele 2-zijdige ondervacht kam van TwinQ is dit verleden tijd. Dankzij de afgeronde messen kun je de ondervacht in een paar minuten met de hondenkam/kattenkam verwijderen zonder dat je harige vriend hier last van heeft. Je zult verbaasd zijn hoeveel ondervacht je uit de vacht van je hond of kat haalt! Een van de vele reviews: Professionele borstel die ik heb gekocht om mijn langharige hond mee te borstelen. De borstel neemt ook makkelijk de onderharen mee zodat je geen klitten krijgt.

De beste hondenkam voor langharige vachten

Deze kam van Ferplast ontrafelt klitten uit de vacht, zeker bij een lange vacht. Behandel langharige vachten voorzichtig en in gedeeltes. Met de haarlijn mee uitkammen. Met de roskam kam je de ondervacht er erg gemakkelijk mee uit tijdens de rui. Door het ‘harkmodel’ is de kam erg makkelijk in gebruik. De afgeronde punten van de tanden zullen de huid niet irriteren. Let op: deze Herderhark Dubbel is geschikt voor medium- en langharige honden. De Herderhark Dubbel heeft een afmeting van 11 x 15,5 cm en is zwart met rood van kleur.

De beste hondenkam voor klitten

Met de Beeztees Profur Verzorgingskam houd je de vacht van je hond vrij van klitten en vuil. Bovendien verwijdert deze kam ook de losse haren in de vacht van jouw hond. De vacht wordt makkelijk doorkambaar, doordat de kam roterende tanden heeft. De kam is verkrijgbaar in 4 verschillende typen: fijn, middel, grof en extra grof. Neemt vooral de haartjes mee in de ‘ondervacht’ zonder dat het diertje al te veel pijn ondervindt. De afmeting van de kam is 22 cm.

De beste hondenkam voor alle vachten

De perfecte kam om alle nare klitten uit je huisdier zijn vacht te krijgen. Deze anti-klittenkam verwijderd voorzichtig alle losse haartjes, knopen, vast zittend vuil en huidschilfers. Werkt geweldig voor honden en katten met alle maten en haartypes. De borstelharen zijn licht gebogen. Ontworpen zo dat je diep in de ondervacht kunt komen en echt de ondervacht kunt verzorgen zonder je huisdier te krassen. De kam is speciaal ontworpen met een comfortabele grip en een ergonomisch anti-slip handvat.

Verdere aanbevelingen in het overzicht

Shopgids: Alles wat je moet weten over de hondenkam

Hondenkammen zijn speciale instrumenten die helpen bij de hygiëne en verzorging van harige huisdieren. Ze worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het verwijderen van parasieten of het verminderen van haaruitval tijdens de rui. Hieronder lees je de veel gestelde gebruikersvragen.

Je moet de juiste kam kiezen die past bij het verzorgen van het type vacht van jouw huisdier.
(Bron: luckybusiness: 64540533/ 123rf.com)

Wat is precies een hondenkam en waar gebruik ik hem voor?

Kammen behoren tot de oudste instrumenten in de geschiedenis van de mensheid. De oudste kam werd gevonden bij een opgraving in Noord-Europa en dateert ongeveer 10.000 jaar terug. Een kam is een plat instrument met tanden en kan uit verschillende materialen vervaardigt zijn. Een kam is bedoeld voor het gladmaken en ontwarren van het haar.

De hond is het eerste dier dat getemd werd door de mens, maar de verzorging van honden ontstond pas begin twintigste eeuw, met de opkomst van de honden-trimsalon. Deze gelegenheden waren er exclusief voor de verzorging en de hygiëne van huisdieren door middel van verschillende apparaten en gereedschappen, waaronder de hondenkam.

Wist je dat er op aarde ongeveer 337 hondenrassen bestaan volgens de FCI wereldorganisatie?

Welke voordelen heeft het regelmatig gebruiken van een hondenkam?

De hondenkam is een essentieel accessoire in de hygiëne van onze beste vriend, de hond. Vooral belangrijk voor honden met lang of gekruld haar dat om regelmatig onderhoud vraagt. Alleen bij kortharige honden kun je het regelmatige gebruik van de hondenkam overslaan. De voordelen van de hondenkam zijn legio, zoals je hieronder leest:

 • Glans en schoonheid: Maakt de vacht van onze huisdieren glad na een bad en zorgt voor schoonheid.
 • Verwijdert klitten: Ontwart knopen in de vacht van de hond.
 • Beperkt haaruitval:Het regelmatig kammen beperkt het haarverlies uit de vacht.
 • Verwijdert dode haren: Vergemakkelijkt het verwijderen van dode haren tijdens de rui. Hiermee voorkom je een huis vol huisdier haren.
 • Voert parasieten af: Er bestaan nieuwe hondenkammen in de markt speciaal voor het verwijderen van vlooien en teken en andere irritante parasieten. Zo zijn er hondenkammen die effectief zijn tegen de kleinste vlooien en neten, omdat de tanden van de kam zeer dicht op elkaar staan.
 • Verzorgt de huid: Dankzij het kammen blijft de huid van je huisdier glad, omdat het de aanwezige natuurlijke olie door de vacht verdeelt.
 • Stimuleert de bloedsomloop: Het kammen en borstelen van je huisdier stimuleert de bloedsomloop.

De levenskwaliteit van jouw huisdier verbetert als je er goed voor zorgt.
(Bron: Chaossv: 66920465/ 123rf.com)

Wanneer moet ik de kam gebruiken tijdens de verzorging van mijn huisdier?

De kam met grote tanden die ver uit elkaar staan is handig om te gebruiken voordat je honden met lang haar borstelt. Op deze manier verwijder je de hardnekkige knopen, helemaal als je dit proces dagelijks herhaalt. Vooral in de winter is dagelijks kammen belangrijk, omdat aan elkaar geklit haar zijn tegen de koude beschermende functie verliest.

Waarom is het nodig om het haar van mijn hond te ontdoen van knopen?

Wanneer de vacht van jouw langharige hond vol klitten zit, dan ademt de huid minder goed. De gevolgen van een slechte ventilatie van de vacht zijn onder andere dat anti-parasitaire druppels niet kunnen doordringen tot plekken waar vlooien en teken zich nestelen, bij knopen en vuil.

Als het haar van jouw hond vol knopen zit, dan zijn de huidplooien niet meer goed te onderscheiden. Het heeft dan weinig zin om instrumenten zoals scharen erbij te pakken, want daarmee beschadig je mogelijk de huid. Ideaal in dit geval is als je met een grove hondenkam met brede, uit elkaar staande tanden aan de slag gaat. Op deze manier verwijder je knopen zonder de huid van jouw viervoeter te beschadigen.

Kadé BruinNederlands schrijver
“Heb je naaste lief als je auto en je hond”.

Klopt het dat het niet nodig is om mijn Waterhond te kammen?

Nee, dat klopt niet. Het is waar dat eigenaren van Waterhonden de eigen rasta van dit ras niet kammen voorafgaand aan een hondenshow. Maar het haar van een Waterhond als huisdier moet altijd schoon en verzorgd zijn. Daarom is het noodzakelijk je hond dagelijks te kammen om parasieten en moeilijk te behandelen huidaandoeningen tegen te gaan.

Welke soorten hondenkammen bestaan er in de huidige markt?

Bij gespecialiseerde winkels kun je een uitgebreide variatie aan hondenkammen vinden. Ook online kom je ze tegen, maar daarvoor moet je de toepassing kennen. Ook is het belangrijk om hondenkammen op de juiste manier te gebruiken. We hebben voor je op een rij gezet welke soorten hondenkammen er verkrijgbaar zijn:

Hoe het eruit ziet? Soort hondenkam Waarvoor gebruik ik deze kam?
Metalen kam De metalen kam is de meest klassieke kam en één van de meest efficiënte. Deze kam gebruikt men voor het verwijderen van dode haren bij langharige honden. Doorgaans zijn de punten van deze kam afgerond. De beste metalen kammen zijn gemaakt van roestvrij staal.
Ooghoek kam De ooghoek kam is een speciale kam om vuil en verstoppingen nabij de traanbuis van dichtbehaarde of langharige honden te verwijderen. De ooghoek kam is klein en de tanden zijn afgerond om verwondingen te voorkomen.
Anti klit kam of hark De anti klit kam of hark is er om de knopen uit het lange haar van je huisdier te krijgen, vooral gedurende de rui periode. De kam of hark beschikt over kleine, naar binnen gerichte mesjes om het dier geen pijn te doen. Je kunt deze kam beter niet dagelijks gebruiken om onregelmatigheden in de vacht te voorkomen. Het is verstandig om te oefenen, voordat je deze kam gebruikt voor je hond..
Anti vlooienkam Bij de anti vlooienkam staan de tanden dicht op elkaar om eventuele vlooien uit de vacht van je huisdier te halen. Hoewel ze effectief zijn, is het werken met de anti vlooienkam een precies werkje dat je een tijd lang iedere dag moet herhalen.
Elektrische kam De elektrische kam is een apparaat op elektriciteit of batterijen dat ervoor zorgt dat knopen in de vacht en parasieten verdwijnen. In onze ranglijst zie je een elektrische kam voor het verwijderen van teken, vlooien en andere vervelende parasieten.

Welke hondenkam kies ik voor een kortharige hond?

Honden met kort haar, zoals een Pincher of een Chihuahua, hoef je niet te kammen. Kortharige honden kun je borstelen om dode haren en eventuele parasieten te verwijderen. Als jouw huisdier kortharig is, dan kun je voor de verzorging het beste gaan voor een paar verzorgingshandschoenen. Deze handschoenen zijn aan te raden om hun efficiëntie en omdat ze zacht zijn voor de huid.

Voorkom dat vuil en dode haren zich ophopen in het haar van jouw huisdier.
(Bron: DmytroDudchenko: 80946806/ 123rf.com)

Welke hondenkam wordt aanbevolen voor langharige honden?

De verzorging en hygiëne van honden met lang haar vergen meer aandacht. Het beste is om eerst een borstel door de vacht te halen, om daarna met een grove kam aan de slag te gaan. Op deze manier ontwar je mogelijke klitten in het haar. Doe dit zo mogelijk iedere dag.

Wees voorzichtig tijdens het kammen en vermijdt trekken, om de huid van je huisdier te sparen. Als je trouw je huisdier kamt, zal het geen problemen ondervinden, zelfs niet wanneer het in de rui is.

Aldous HuxleyBrits schrijver en filosoof
“Mensen zijn goden voor hun hond, maar er bestaan mensen die meer van hun hond houden, dan van mensen”.

Hoe vaak moet ik de hondenkam gebruiken?

Als we het over een kortharig ras hebben, dan is het wekelijks gebruiken van een borstelhandschoen het gemakkelijkst. We raden aan om deze vacht verzorgingshandschoen in de lente en herfst tweemaal per week te gebruiken. Als het gaat over honden met middellang tot lang haar, dan raden we je aan om de gevreesde knopen te voorkomen met een hondenkam. Je hond zal je hiervoor erg dankbaar zijn.

Aan welke prijs moet ik denken bij het kopen van een hondenkam?

Hondenkammen zijn niet duur zoals je ziet bij de aangeboden selectie in deze koopgids. Het is mogelijk om een metalen kam te kopen vanaf ongeveer €5. Kies hierbij voor een hondenkam van een goed materiaal, zoals roestvrij staal.

De duurste hondenkammen, inclusief die voor het verwijderen van knopen en parasieten, zoals de bekende Furminator, kosten meer dan €20.

Wat precies is de bekende Furminator en waarom is hij zo bekend?

De Furminator is een apparaat gemaakt door Angie Porter, om in de rui periode de haaruitval van huisdieren te verlichten. De Furminator bestaat in verschillende modellen en maten die allemaal beschikken over een klein roestvrij stalen mes dat de dode haren verwijdert. De prijs van een Furminator voor langharige honden kan oplopen tot €30, maar er bestaan ook goedkopere modellen.

Vooral in de lente en in de herfst is het handig om de Furminator te gebruiken als jouw hond middellang tot lang haar heeft, want dan verharen ze het sterkst. Het product is door zijn gebruiksgemak en efficiëntie een enorm succes in de markt voor huisdieren producten. Bovendien is het gemaakt met kwalitatief hoogwaardige materialen.

Langharige honden vragen meer onderhoud en verzorging.
(Bron: Eduardo Gonzalez Diaz: 43714977/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je tot hier bent gekomen, dan heb je al gemerkt dat het niet zo eenvoudig is als dat het lijkt om de juiste hondenkam te kopen. Voordat je er een aanschaft, houd je rekening met een aantal aspecten. Zo voorkom je dat je teveel geld uitgeeft. Bij de keuze voor dit accessoire houd je rekening met de volgende factoren:

Ras en type vacht

Zorg ervoor dat de soort kam past bij het ras en het type vacht van jouw huisdier. De verzorging van een Chow Chow is echt wat anders dan die van een Duitse Herder of een Husky. Als jouw viervoeter lang haar heeft, let dan goed op welk accessoire je nodig hebt en overleg zo nodig met je hondentrimmer of dierenarts. Daar zal je de vruchten van plukken.

Formaat van het accessoire

Het lijkt misschien wat overdreven, maar ook deze factor is belangrijk. Er bestaan kammen van diverse maten, die hun werk goed doen bij bepaalde rassen en fysieke kenmerken van jouw huisdier. Over het algemeen worden hondenkammen aangeboden als unisex in de maten S (klein), M (middel) en L (groot). Let hier goed op, om niet meerdere kammen te hoeven kopen.

Zorg voor je huisdieren, ze rekenen volledig op jou.
(Bron: Kohctahtnh 3aÑkoB: 93461799/ 123rf.com)

Functie van de kam

Het is niet hetzelfde om knopen te ontwarren of dat je een middel zoekt op parasieten mee te verwijderen. Iedere hondenkam heeft zijn eigen specifieke functie met bijbehorende voordelen. Bedenk waarvoor je hem precies nodig hebt voordat je besluit er een te kopen voor je trouwe vriend.

Stevigheid van de materialen

De duurzaamheid van een hondenkam is ook een factor om rekening mee te houden. Kies voor robuuste en stevige materialen, het liefst van een erkend merk. Je kunt een kam kopen bij de supermarkt of op voordeel markten, maar waarschijnlijk hoort daar geen enkele garantie bij. Ga altijd voor kwalitatief hoogwaardige materialen, zodat jouw hondenkam vele jaren meegaat.

Ergonomie

Het woord ‘ergonomie’ refereert aan een comfortabel productdesign. Kies indien mogelijk voor een kam met een handvat, omdat die goed in de hand ligt tijdens het verzorgen van je huisdier. Let ook op of het materiaal comfortabel is voor jou, zodat de verzorging niet alleen fijn is voor je hond, maar ook voor jou.

Gebruikersbeoordelingen

Hoewel je deze gids hebt, kan het nooit kwaad om te checken of een product 4- of 5-sterrenrecensies heeft. Lees de feedback van gebruikers. Je kunt altijd nuttige opmerkingen tegenkomen over de technische specificaties van het product, die bruikbaar zijn bij je aankoopbeslissing.

Er bestaat een ruime variatie aan huisdieren accessoires. Zorg ervoor dat je kiest wat bij jouw huisdier past.
(Bron: Sergey Gerashchenko: 43714977/ 123rf.com)

Samenvatting

Hondenkammen zijn onmisbare accessoires wanneer je een huisdier hebt. In het bijzonder wanneer deze middellang tot lang haar heeft. In deze gevallen is het nodig om de vacht van je hond dagelijks te kammen, om knopen te voorkomen. De kammen maken het haar glad en glanzend, stimuleren de bloedsomloop en halen vuil en parasieten uit de vacht van onze harige vrienden.

Dagelijks kammen zorgt ervoor dat de vacht van onze beste vrienden gezond blijft en straalt. Het beste is om te kammen na het gebruik van een stevige, grove borstel. Op deze manier haal je dode haren weg. Maak van de verzorging van jouw huisdier een dagelijkse gewoonte. Als dat niet kan, doe het dan zo vaak mogelijk. In het bijzonder tijdens de lente en de herfst, wanneer jouw hond in de rui is.

Als je deze gids over hondenkammen interessant vond, vergeet deze dan niet te delen via sociale netwerken of je reactie hieronder achter te laten. Hartelijk bedankt!

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Olga Marc: 27464064/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies