Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

15Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

55Verzamelde opmerkingen

Wie een puppy in huis heeft, moet een verzorgingsroutine met het dier maken, waarbij gezorgd wordt voor zijn hygiëne, voedsel en comfort.

Een van de geallieerde producten om het huisdier goed schoon te houden is de shampoo voor honden.

Hiermee wordt badderen leuker en de vacht van het huisdier wordt mooi en vrij van ziekten. Wil je weten hoe je de beste shampoo voor je trouwe viervoeter kunt kiezen? Lees het volgende artikel!
Belangrijk om te weten

 • In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan het gebruik van de shampoo van mensen voor het bad van je hond problemen geven aan de huid van het dier, in plaats van de juiste hygiëne van het huisdier te bevorderen.
 • Investeren in een shampoo voor honden maakt het verschil in de gezondheid van je huisdier, waardoor het mooier blijft en geen ziekten oploopt door de verzwakking van het immuunsysteem.
 • Om een shampoo te kiezen die geschikt is voor je hond, moet je analyseren of de fysieke kenmerken van het dier overeenkomen met de eigenschappen die het product biedt.

Beste hondenshampoo: Onze selectie

Shampoos voor honden zijn niet alleen bedoeld om je huisdier lekkerder te laten ruiken, ze worden ook gebruikt om voor de gezondheid van je hond te zorgen, door hem tegen ziekten te beschermen.

We maakten een lijst met de belangrijkste producten die op de markt zijn:

Koopgids: alles wat je moet weten over shampoo voor honden

Investeren in een hondenshampoo is een van de daden van liefde die je voor je huisdier kunt doen. Weet je niet hoe je het beste product voor je hond kunt kiezen? We zullen al je twijfels ophelderen in onze gids hieronder!

Pessoa passando shampoo em um cachorro

Het bad is een van de gewoonten die thuis deel moeten uitmaken van de routine van huisdieren. (Foto: oritslama/Pixabay)

Waarom een hondenshampoo gebruiken?

Veel mensen gebruiken mensenshampoo bij het wassen van hun hond. Als je dit product echter op huisdieren aanbrengt, kan het allergische reacties veroorzaken, het immuunsysteem verzwakken en andere gezondheidsproblemen bij je huisdier veroorzaken.

Humane shampoo heeft een lagere pH dan geschikt is voor de huid van het dier.

Dit gebeurt omdat menselijke cosmetica meestal gevormd worden door een PH 5, lager dan de geschikte voor de dierenvacht, die rond de 7 zou liggen. Hierdoor werkt het product als een zuur op het hondenleer.

Kies daarom bij de verzorging van de hygiëne van je huisdier voor speciale shampoos voor honden. Behalve dat ze hun vacht reinigen, beschermen ze je vriend ook tegen vlooien en andere ziekten.

Hoeveel soorten shampoo voor honden zijn er?

Houd bij het kiezen van een shampoo voor je puppy rekening met de behoeften van het dier. Tegenwoordig biedt de markt producten met verschillende functies, de meest gangbare versies zijn

 • Antiallergische shampoo: Huid, ogen, neus en oren zijn zeer gevoelige delen van de dieren. Daarom zijn er opties die werken met farmaceutische eigenschappen, waardoor allergische reacties vermeden en irritaties behandeld worden.
 • Vlooienshampoo: Dit is een heel populair formaat op de markt. Ze helpen parasitaire insecten te weren, en voorkomen besmetting op de huid van het huisdier en de overdracht van andere ziekten.
 • Geur neutraliserende shampoo: Dit zijn modellen die de sterke geuren van de honden bestrijden, zodat hun vacht lekker en mooi ruikt.
 • Droogshampoo: Aanbevolen voor puppy’s of honden die zwak zijn. Je hoeft er geen water voor te gebruiken, maar het reinigt het diertje op dezelfde manier.

Het is belangrijk erop te wijzen dat het ook mogelijk is producten te vinden die meer dan één van deze eigenschappen samenbrengen.

Lees bij aankoop altijd het etiket om de bijzonderheden van de shampoo te weten te komen.

Wat is de aanbevolen frequentie voor het baden van honden?

Bedenk dat dieren verschillende fysieke aspecten en gevarieerde gewoonten hebben voordat je het aantal baden voor je huisdier bepaalt.

Een van de factoren om de frequentie vast te stellen is de beoordeling van de vacht van het huisdier.

Voor kortharige honden kan het badinterval om de 15 tot 30 dagen zijn. Intussen kunnen langharige honden om de week of om de veertien dagen schoongemaakt worden.

Het advies is om je huisdier in de winter minder vaak te baden. Wil je de frequentie niet veranderen, kies er dan voor de reiniging op warme dagen te doen.

Voordelen en nadelen van shampoo voor honden: wat zijn ze?

Hoe meer specifieke producten voor dieren je in het bad van je hondje gebruikt, hoe meer verbeteringen er in de gezondheid van het huisdier optreden.

Hierna sommen we positieve en negatieve punten op om over shampoo te beoordelen:

Voordelen
 • Houdt de gezondheid van het dier op peil
 • Betaalbare prijs
 • Maakt de vacht schoon, gehydrateerd en mooi
 • Werkt voor vele rassen
 • Goede duurzaamheid van de functies in het algemeen
 • Zijn te vinden in verschillende hoeveelheden
Nadelen
 • Sommige shampoos hebben niet alle functies
 • Er zijn modellen die niet aangewezen zijn voor dieren van een bepaalde leeftijd of zwangere poezen
 • Geeft niet altijd veel op
 • Kan weinig fixatie van de geur hebben

Welke zorg moet je besteden aan het bad van honden?

Als je je huisdier thuis baadt, vergeet dan niet de nodige zorg toe te passen om ongelukken te voorkomen en voor een goede hygiëne te zorgen. Tot de maatregelen die je moet uitvoeren behoren onder meer

 • Zorgvoor de gevoelige delen van het lichaam: Stop een stukje katoen in het oor om te voorkomen dat er water in valt. Houd ook het schuim in de gaten, zodat het niet in het oog komt.
 • Help het huisdier afdrogen: Het advies is om een badhanddoek te gebruiken om de hond helemaal af te drogen. Als je een föhn gebruikt, laat hem dan op een matige temperatuur staan.
 • Let op de watertemperatuur: Idealiter wordt het bad met warm water uitgevoerd om de pup niet te laten schrikken. Zet het bij warmere dagen op kamertemperatuur.
 • Kies de beste plaats: Badkuipen, kommen of douches zijn mogelijkheden voor het bad van de puppy’s. Als je huisdier dit moment niet leuk vindt, kies dan een kleine plaats, zodat hij niet wegloopt.

Behalve de shampoo kunnen ook andere producten helpen bij de hygiënisatie van de dieren?

Het is goed te bedenken dat het belangrijk is eerst met de dierenarts te praten voor je een product voor de hygiënisatie van het dier kiest.

Sommige honden zijn allergisch voor bepaalde stoffen en zo voorkom je toekomstige irritaties op de huid van het huisdier.

De meest voorkomende producten zijn het hydratatiemasker, vlooiensprays, parfums om het dier te laten ruiken en toevoegingen voor de mondhygiëne.

Behalve cosmetica is het ook aan te bevelen andere accessoires bij de hygiëne van het huisdier te gebruiken, zoals een tandenborstel, nagelknipper en kam.

Elk heeft een specifieke functie, namelijk het dier gezond en schoon houden.

Homem jogando balde de água em um cachorro

Praat met de dierenarts om te weten te komen wat de juiste manier is om je hond thuis te baden. (Foto: mar_qs/ Pixabay)

Aankoopcriteria: Waarop letten bij het vergelijken van hondenshampoo modellen

Het is niet voldoende om alleen hondenshampoo te kopen als die niet het meest geschikt is voor je kleine dier. Daarom helpen we je met het analyseren van factoren, zodat je de beste keuze kunt maken:

Leeftijd van het dier

Niet alle shampoos kunnen bij elk dier gebruikt worden. Deze zorg moet vooral in acht genomen worden bij puppy’s of drachtige teefjes, die meestal het zwakste immuunsysteem hebben.

In deze gevallen beschadigt het gebruik van een ongeschikte shampoo de huid van de hond, in plaats van hem te helpen, waardoor zijn gezondheid meer blootgesteld wordt. Neem dus de door de fabrikant op het etiket aangegeven leeftijd in acht voor je het product aanbrengt.

Vachtsoort

Het aspect van het haar van je hond maakt het verschil bij de keuze van de beste shampoo. We hebben belangrijke informatie voor je uitgelicht, afhankelijk van de lengte van de vacht van het huisdier:

Kenmerken shampoo
Langharige honden Producten met vloeibaarheid en vochtinbrengend vermogen
Kortharige honden Formaten die de huid van het dier niet irriteren

Volume

De hoeveelheid product die je nodig hebt hangt samen met de vachtsoort en de grootte van het dier. Grotere honden of honden met meer haar besteden meer shampoo in bad.

In deze gevallen is een pakje met meer volume te verkiezen. Ook kun je nog steeds modellen “2 voor 1” kopen, die ook conditioners zijn, of kits met andere producten voor de hygiëne van het dier.

Pessoa esfregando um cachorro que toma banho numa banheira

Let op de grootte van de hond voordat je het volume van de shampoo kiest. (Foto: Autri Taheri/ Unsplash)

Ras van de hond

Elk ras heeft uiterlijke kenmerken die ook bepalend zijn voor de beste soort shampoo. Puppy’s met minder vet haar kunnen algemene shampoos gebruiken.

Voor Shih Tzu, Yorkshire Terrier, Cocker Spaniel, Shiba Inu en Labrador honden, met een grotere neiging tot huidproblemen, vanwege de vettigheid van het haar, hebben ze anti-allergie shampoos nodig.

Samenvatting

Het gebruik van shampoo voor honden gaat verder dan een esthetische kwestie en kan ook voordelen opleveren voor de gezondheid van het huisdier, doordat het verschijnen van ziekten op de huid of allergische reacties wordt voorkomen.

Volg echter deze tips voor je de ideale shampoo voor je huisdier kiest. Zo vind je het product om je viervoeter mooier te maken, zonder hem problemen te bezorgen.

(Bron van de gemarkeerde afbeelding: Oleksiy Boyko/123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies