Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

28Onderzochte producten

24Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

165Verzamelde opmerkingen

Vandaag gaan we het hebben over een essentieel voorwerp in je dagelijks leven: de hoofdtelefoon. Met de evolutie van de technologie is het tegenwoordig mogelijk een grote verscheidenheid aan modellen te vinden.

Of het nu is om naar muziek te luisteren, de tijd te doden, te oefenen, te werken of je zelfs te concentreren. Of zelfs om gesprekken aan te nemen, naar audioberichten, podcasts te luisteren of films en series te bekijken. Feit is dat een koptelefoon een noodzakelijk en nuttig accessoire is.

Om je te helpen bij je aankoopbeslissing, leggen we in dit artikel de verschillende soorten koptelefoons uit die er tegenwoordig zijn en waar je op moet letten voor je de beste voor je kiest.
Belangrijk om te weten

 • De koptelefoon is een essentieel accessoire voor je om privacy en concentratie te garanderen. Of je nu naar je favoriete muziek luistert, sport, door de stad beweegt of werkt, vandaag is er een ideaal model voor elke situatie.
 • Met de nieuwe technologieën en verschillende formaten is het de moeite waard te investeren in een hoofdtelefoon van goede kwaliteit.
 • Model, draad, ruisonderdrukking, connector, driver, gevoeligheid, impedantie, frequentiebereik en vermogen zijn factoren waarmee je rekening moet houden voor je een hoofdtelefoon kiest.

Beste Hoofdtelefoon: Onze selectie

Het kiezen van een hoofdtelefoon vereist meer aandacht voor technische specificaties. Buiten de ontwerper moet dit accessoire functioneel en comfortabel zijn. De fabrikanten weten dit en investeren steeds meer in technologie.

Daarom stellen we je de beste hoofdtelefoonmodellen voor die op de markt zijn.

Koopgids

Een hoofdtelefoon kopen lijkt misschien een eenvoudige opgave. Voor de meeste mensen volstaat de aanbeveling van vrienden, het vertrouwen in een merk of zelfs de mooie ontwerper. Maar om er zeker van te zijn dat je hoofdtelefoon een kwaliteitsgeluid weergeeft, met efficiëntie en comfort, moet je verder gaan.

Daarom hebben we deze Koopgids samengesteld met de informatie die je nodig hebt om te beslissen welke hoofdtelefoon ideaal is voor jouw behoeften.

Mulher com fone de ouvido grande no parque.

De juiste hoofdtelefoon kopen garandeert kwaliteit en comfort tijdens het gebruik. (Bron: rinfoto0 / Pixabay)

Wat is een koptelefoon?

De koptelefoon werd in 1919 gemaakt door Nathaniel Baldwin en verscheen oorspronkelijk als hulpmiddel bij het communicatieproces, vooral bij radio-uitzendingen.

Maar pas in 1958 werd dit apparaat populair. In dat jaar werd de eerste stereo hoofdtelefoon gemaakt.

En dit keer was het doel mensen in staat te stellen privé naar muziek te luisteren, zonder degenen in dezelfde omgeving te storen. De hoofdtelefoon zoals we die nu kennen was geboren, hoewel nog precair in zijn ontwerp en functionaliteit.

Sindsdien is dit accessoire niet gestopt met evolueren om meer geluidskwaliteit en comfort te bieden, naast een ontwerp voor alle smaken. Zelfs de naam van de koptelefoon is uitgebreid: oortelefoon, koptelefoon, hoofdtelefoon, hoofdtelefoon enzovoort.

Fone de ouvido sobre mesa de trabalho com computador.

De koptelefoon is een bondgenoot van de concentratie bij het werk achter de computer. (Bron: Picografie / Pixabay)

Feit is dat de koptelefoon tegenwoordig beschouwd wordt als het op één na belangrijkste draagbare apparaat voor verbonden mensen. Het aantal verkopen wereldwijd bewijst dit feit.

En deze groeiende vraag heeft een reden. Met de technologie van vandaag dient de hoofdtelefoon veel meer dan alleen om naar muziek te luisteren.

De hoofdtelefoon wordt gebruikt voor telefoongesprekken, om naar spraakberichten te luisteren, om videospelletjes te spelen, te werken via teleconferenties, te studeren in online cursussen en bij allerlei andere taken.

Daarom investeren fabrikanten in de vervaardiging van steeds meer specifieke hoofdtelefoons voor elk soort situatie.

Tegenwoordig zijn er hoofdtelefoons te vinden die de lage tonen van het geluid accentueren; andere die ruis elimineren; die tegen zweet bestand zijn. Behalve de draadloze zijn er ook met Bluetooth; met microfoon, groot, klein, kinderen, stereo en enz.

Mulher correndo no parque, com fone de ouvido e celular na mão.

Om oefeningen te doen is het ideaal een koptelefoon te kiezen die niet uit je oor valt, zodat je vrij kunt bewegen. (Bron: StockSnap / Pixabay)

Maar buiten deze verscheidenheid aan mogelijkheden zoeken de meeste mensen een hoofdtelefoon die geluidskwaliteit, draagbaarheid en, natuurlijk, comfort combineert.

Toch zijn er nog veel andere factoren die de keuze van de juiste hoofdtelefoon voor jou bepalen. We gaan uitvoerig in op deze factoren in de Aankoopcriteria aan het eind van deze tekst.

Waarom zou ik in een kwaliteitshoofdtelefoon investeren?

Tegenwoordig wordt bij bijna elke mobiele telefoon een in-the-ear hoofdtelefoon geleverd.

Daarom is het gebruikelijk dat je tevreden bent met dit model en hem ook voor andere taken gebruikt, zelfs op de computer. Tot zover gaat het goed.

Maar het eerste probleem hier is dat dit type koptelefoon niet altijd de beste optie voor je doel zal zijn. Het in-ear model heeft bijvoorbeeld geen goede akoestische isolatie.

Fone de ouvido intra-auricular conectado ao celular.

De headsets die bij mobiele telefoons worden geleverd hebben meestal geen goede akoestische isolatie. (Bron: Monfocus / Pixabay)

Een ander probleem ontstaat als je de bij je mobiele telefoon geleverde koptelefoon moet vervangen, wegens slijtage of lage kwaliteit van de geluidsoverdracht.

Om te proberen geld te besparen kiezen veel mensen op dit moment voor producten van dubieuze kwaliteit, waaronder piraten headsets.

De piraten koptelefoon heeft echter een lage kwaliteit. Dit accessoire zendt het geluid niet helder uit, geeft de lage tonen niet weer en presenteert zelfs holle tonen. Om deze gebreken te vermijden hebben steeds meer mensen geïnvesteerd in accessoires die een betere geluidservaring bieden.

En dan hebben we het nog niet eens over het comfort dat gegarandeerd wordt door de vormgeving van een goed toestel. Het is belangrijk dat de koptelefoon op een natuurlijke manier op je hoofd past zonder je te verzwaren, je pijn te doen of zelfs af te glijden.

De koptelefoon moet comfortabel in je oor zitten.

Het is ook van cruciaal belang dat de koptelefoon comfortabel in je oor zit om je gehoor gezond te houden. En om dat te garanderen is het van essentieel belang dat je iets begrijpt van de technische informatie die de ene koptelefoon van de andere onderscheidt.

Begrijpen wat driver, impedantie, frequentierespons en connector is, kan het verschil maken bij het kiezen van de juiste koptelefoon voor jou. We zullen elk van deze factoren verderop in dit artikel toelichten.

Wat zijn de voor- en nadelen van de hoofdtelefoon?

Behalve dat hij verschillende functies dient, is het grote voordeel van de hoofdtelefoon dat hij geluidssfeer en concentratie mogelijk maakt, of je nu thuis bent, op straat, op je werk of in de bus.

Met de verschillende functies die tegenwoordig beschikbaar zijn, kun je met de hoofdtelefoon nog steeds multitasken. Je kunt naar muziek luisteren terwijl je sport op de sportschool, of naar een podcast terwijl je naar school of werk pendelt, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Een ander voordeel is dat bij gebruik van de hoofdtelefoon de kwaliteit van het geluid dat eruit komt, of het nu van je mobiele telefoon of je computer komt, oneindig veel beter is dan wanneer je naar muziek luistert of naar films kijkt zonder hoofdtelefoon.

Dit accessoire heeft echter ook zijn nadelen. En ze hangen af van de manier waarop je de koptelefoon gebruikt.

Homem com fone de ouvido pequeno.

Als je de koptelefoon vele uren gebruikt en op een heel hoog volume, kan dat je gehoor beschadigen. (Bron: StockSnap / Pixabay)

Verkeerd gebruik van dit accessoire kan schade aan je gehoor veroorzaken. Langdurige blootstelling aan luid volume kan bijvoorbeeld gehoorvermoeidheid veroorzaken. Dit probleem veroorzaakt een rinkelend, vol of verstopt oorgevoel. In sommige gevallen is het mogelijk deze situatie om te keren.

In andere gevallen kan echter blijvende gehoorschade en zelfs volledig verlies optreden. Deskundigen raden je daarom aan de koptelefoon op een zo laag mogelijk volume te gebruiken.

Deskundigen raden je aan elk uur een pauze in te lassen om je oren rust te geven.

Maar het nadeel van de koptelefoon blijft niet beperkt tot het hoge volume. De manier waarop het accessoire in je oor past is ook iets waar je op moet letten.

Hoofdtelefoons zetten druk op onze oren omdat ze de ingang naar onze trommelvliezen blokkeren. Sommige modellen kunnen meer druk uitoefenen dan andere en ook bijdragen tot gehoorproblemen. Kies daarom goed.

Zie hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van de hoofdtelefoon:

Voordelen
 • Privacy en concentratie
 • Modellen met verschillende functionaliteiten voor elk doel
 • Verbetert de kwaliteit van het geluid dat uit mobiele telefoons en computers komt
Nadelen
 • Een te hoog volume kan gehoorschade veroorzaken
 • Hoofdtelefoons die te veel druk op het oor uitoefenen, veroorzaken ook gehoorschade
 • Langdurig gebruik kan zelfs tot gehoorverlies leiden

Wat zijn de soorten hoofdtelefoons en welke moet je kiezen?

Het kiezen van het model van de koptelefoon is een van de belangrijkste factoren om te overwegen, omdat het je comfort en je gebruiksdoel weerspiegelt.

Het heeft geen zin een te grote en zware koptelefoon te hebben als je tijdens het hardlopen voor inspanning naar muziek wilt luisteren. Anderzijds is een kleine en draagbare koptelefoon misschien niet zo comfortabel voor je oren.

Dit is een persoonlijke keuze, maar je houdt ook rekening met de specifieke kenmerken van de verschillende koptelefoonmodellen die tegenwoordig op de markt zijn.

Daarom moet je je eerst afvragen in welke situaties je de jouwe denkt te gebruiken. Dit komt omdat elk model beter geschikt is voor elke situatie.

Zo kunnen headsets in vier categorieën verdeeld worden, naargelang hun ergonomie, dat wil zeggen de manier waarop ze in het oor passen. Ze zijn: oorknop, in-ear, supra-auriculair en circumauriculair.

Oorknop of auriculair

Dit is het meest gebruikelijke model. Dit is de koptelefoon die meestal bij mobiele telefoons wordt geleverd. Door zijn vorm past het oorknopje in de gehoorgang en heeft het al dan niet oorbandjes.

Maar ook door zijn vorm isoleert het oorknopje externe geluiden niet goed. Hierdoor moet je het volume veel harder zetten, wat schadelijk kan zijn voor je gehoor.

In-Ear Hoofdtelefoons

Dit is het soort hoofdtelefoon dat door middel van rubbers in de gehoorgang past. Daarom blokkeert deze koptelefoon externe geluiden zeer goed.

Bovendien is de in-ear koptelefoon licht, draagbaar en discreet. Anderzijds kan dit model oncomfortabel worden bij langdurig gebruik, omdat het in het oor blijft zitten. Er moet ook extra zorg besteed worden aan de hygiëne om infectie te voorkomen.

Supra-auricular

Om langdurig dragen van de koptelefoon zo comfortabel mogelijk te maken, wordt de voorkeur gegeven aan dit type vanwege de vorm. De supra-auriculaire, ook wel on-ear genoemd, is een grotere hoofdtelefoon, met een boog die op het hoofd rust en kussentjes die op het oor rusten.

Binnen deze categorie zijn er modellen die op een deel van het oor rusten en die welke er helemaal op rusten. Bovendien geeft het supra-auriculair geluid met meer kwaliteit weer en heeft het een groter vermogen om geluiden van buitenaf te isoleren. Dat is ook de reden waarom dit meestal een duurder model hoofdtelefoon is.

Circum Auriculair of over-ear

Deze hoofdtelefoon heeft, net als de over-ear hoofdtelefoon, ook bogen die op het hoofd rusten. Het verschil is echter dat het circumauriculair groter is en dat de kussens de oren volledig omsluiten.

Daarom garandeert dit model een geweldige akoestische isolatie.

Met deze informatie in de hand kun je kiezen welk model het beste bij je doel past.

Wil je een koptelefoon om je concentratie te verhogen, dan zijn de in-ear en behind-the-ear modellen het meest aan te bevelen, omdat ze het geluid van buitenaf blokkeren.

Wil je tijdens het luisteren naar muziek lichamelijke activiteiten doen, kies dan de earbud, die bandjes heeft om achter het oor bevestigd te worden. Een in-ear hoofdtelefoon is ook een prima optie, want je hoeft niet bang te zijn dat hij bijvoorbeeld tijdens het hardlopen uit je oor valt.

Je kunt ook kiezen voor sportmodellen die gebruik maken van waterdichte technologie en bestand zijn tegen zweet en regen.

Maar als je naar muziek wilt luisteren en toch alert wilt blijven voor andere taken, zoals bijvoorbeeld de telefoon beantwoorden, kies dan een accessoire dat je niet zo isoleert van de externe omgeving.

In dit geval zijn de oordopjes en de supra-auriculair misschien goede opties voor je. Deze modellen zijn ook de beste optie voor wie fietst, want ze houden je veilig midden in het verkeer.

Mulher com fone de ouvido grande com alças, sentada no sofá.

Voor meer comfort en geluidskwaliteit is de beste optie de circumauriculaire oortelefoon die het hele oor bedekt. (Bron: PourquoiPas / Pixabay)

Aankoopcriteria: Factoren om Headset Modellen te vergelijken

Nu je de voordelen kent van investeren in een kwaliteitsvolle hoofdtelefoon, is het tijd om te begrijpen hoe je het beste apparaat voor je kunt bepalen.

Sommige technische specificaties zijn er grotendeels verantwoordelijk voor dat het accessoire de gewenste prestaties en meer duurzaamheid heeft. Maar het is ook van essentieel belang dat je andere factoren begrijpt, om het comfort tijdens het gebruik te garanderen en vooral om je gehoor gezond te houden.

Hieronder hebben we de belangrijkste factoren opgesomd waarmee je rekening moet houden voor je je ideale hoofdtelefoon kiest:

 • Ruisonderdrukking
 • Aansluiting
 • Bestuurder
 • Gevoeligheid
 • Impedantie
 • Frequentiebereik
 • Vermogen

Hieronder gaan we in op elk van deze factoren, zodat je veilig de beste hoofdtelefoon kunt kiezen die aan je behoeften en verwachtingen voldoet.

Bedraad

Tegenwoordig kun je kiezen voor bedrade of draadloze hoofdtelefoons. In sommige gevallen heeft de koptelefoon zelfs beide mogelijkheden.

Bij de keuze van je bedrade koptelefoon moet je letten op de kwaliteit en de lengte van de kabel. Dikke kabels zijn meestal bestendiger en de platte maken niet zo veel knopen.

Als je bijvoorbeeld je hoofdtelefoon op de TV gaat aansluiten, is het ideaal dat de kabel langer is. Tegenwoordig zijn er kabels te vinden die variëren van 2 tot 10 meter lang, wat je meer mobiliteit garandeert.

Een andere optie is de draadloze hoofdtelefoon. Dit type accessoire werkt met draadloze systemen, zoals Bluetooth.

Hiermee kun je je koptelefoon op je laptop, mobiele telefoon of tablet aansluiten zonder dat je een kabel nodig hebt. Met de Bluetooth koptelefoon is er echter een maximale afstand voor een verbinding tussen de koptelefoon en het apparaat. Bovendien is de batterij beperkt in de tijd.

Fone de ouvido supra-auricular rosa com fio.

Hoe langer de draad, hoe meer mobiliteit je met je koptelefoon hebt. (Bron: LubosHouska / Pixabay)

Ruisonderdrukking

Een van de factoren waarmee je rekening moet houden voordat je een hoofdtelefoon kiest, is de hoeveelheid externe ruis die door het accessoire gefilterd wordt. Dit is belangrijk om te voorkomen dat je het volume moet verhogen en zo je gehoor beschadigt.

Blokkeren kan dus op twee manieren: door ruisonderdrukking of door akoestische isolatie.

Zoals we gezien hebben is akoestische isolatie een fysieke barrière en die kan variëren naar gelang het model van de koptelefoon die je kiest. De in-ear en de over-ear zijn in dit opzicht het beste.

De akoestische onderdrukking is een systeem dat een batterij of accu nodig heeft om het externe lawaai tegen te houden. Daarom is de koptelefoon met deze eigenschap duurder.

Mulher no ônibus com fone de ouvido.

Hoe hoger de externe ruisblokkering, hoe beter de geluidskwaliteit zal zijn, vooral als je in de bus zit. (Bron: balticmedia / Pixabay)

Connector

Hoewel de connector, of stekker, geen invloed heeft op de geluidskwaliteit, reflecteert hij wel op de kwaliteit van de informatieoverdracht naar je koptelefoon.

De beste kwaliteit plug is verguld roestvast staal. Omdat goud de elektriciteit beter geleidt, zal het geluid dat van het toestel naar de hoofdtelefoon wordt overgebracht geruisloos zijn.

De meest gebruikelijke en goedkoopste is de koperen stekker. Maar het oxideert gemakkelijk en verliest daardoor sneller zijn vermogen om te werken.

Bovendien moet je er zeker van zijn dat de connector compatibel is met de apparatuur waarop hij aangesloten wordt.

Driver

De driver, of het diafragma, is de luidspreker of de luidspreker in je hoofdtelefoon. Daarin zitten alle onderdelen die voor de werking van het accessoire verantwoordelijk zijn.

Daarom weerspiegelen de afmetingen en het fabricagemateriaal van de driver de kwaliteit van het product. In theorie geldt: hoe groter de driver, die in millimeters gemeten wordt, hoe beter. Maar het is mogelijk om drivers van grote kwaliteit te vinden in kleine hoofdtelefoons.

Wat in dit geval gebeurt is dat, door de beperkte ruimte, meer technologie nodig is om alle componenten in te brengen. En dat maakt de hoofdtelefoon duurder. De oordopjes en in-ear hoofdtelefoons hebben meestal drivers van rond de 8mm en 10mm.

Grotere hoofdtelefoons, zoals de supra en de circumauricular, die geen ruimtebeperkingen hebben, kunnen drivers tot 40mm hebben. Een ander punt dat in de aandrijving geanalyseerd moet worden is het fabricagemateriaal. De drivers zijn onder te verdelen in dynamische, gebalanceerde armatuur en elektrostatische:

 • Dynamisch: dit is de meest voorkomende en goedkoopste driver, die een geluidsbereik heeft dat in staat is verschillende soorten frequenties weer te geven, en zo een meer lineair geluid te behouden. De dynamische driver wordt meestal aangetroffen in oortjes-type hoofdtelefoons.
 • Balanced Armature: dit hoort meestal bij de in-ear hoofdtelefoons. Het is het type driver dat beter dan de dynamische driver in staat is om hogere frequenties weer te geven.
 • Elektrostatische: deze komt vaker voor in duurdere hoofdtelefoons, omdat hij verschillende niveaus van lage en hoge tonen kan bereiken, en bovendien geen tekenen van geluidsvervorming vertoont.

Fone de ouvido vermelho com cabo.

De grootte en het materiaal van de driver, die de akoestische doos van de hoofdtelefoon is, zijn van invloed op de geluidskwaliteit. (Bron: vmcampos / Pixabay)

Gevoeligheid

Gemeten in decibel bepaalt de gevoeligheid het volume dat de hoofdtelefoon kan bereiken.

Daarom hoef je er alleen maar rekening mee te houden dat hoe hoger de gevoeligheidswaarde is, hoe luider het volume dat de hoofdtelefoon zal kunnen weergeven.

Bedenk echter dat boven 85 decibel het geluid hard genoeg is om je gehoor te beschadigen.

Impedantie

Impedantie is een andere specificatie die direct met de geluidskwaliteit te maken heeft. Gemeten in ohm (Ω) werkt impedantie als een rem op ruis veroorzaakt door de elektrische stroom die in de hoofdtelefoon aanwezig is.

In het algemeen is het zo dat hoe hoger de impedantie van de hoofdtelefoon is, hoe waarschijnlijker het is dat de hoofdtelefoon een zuiver, helder en kwalitatief beter geluid weergeeft.

Wil je een parameter hebben, dan hebben hoofdtelefoons die als van goede kwaliteit beschouwd worden bijvoorbeeld een impedantie van meer dan 25ohm. Maar dit is geen regel, want factoren als vermogen en frequentiebereik hebben, zoals we hieronder zullen zien, ook invloed op de geluidskwaliteit.

Mulher DJ com fone de ouvido.

Hoe hoger de impedantie van de hoofdtelefoon, hoe minder ruis er in de geluidsweergave zal zijn. (Bron: Hanny Naibaho / Unsplash)

Frequentiebereik

Het menselijk oor kan frequenties horen tussen 20Hz (laagste) en 20.000Hz (hoogste). Daarom moet de hoofdtelefoon geluid binnen dit frequentiebereik weergeven.

Dus hoe hoger de frequentierespons, hoe meer details van het geluid waarneembaar zullen zijn, bijvoorbeeld instrumenten en geluidseffecten.

Vermogen

Je moet ook kijken naar het maximale vermogen van de hoofdtelefoon. Vermogen bepaalt het vermogen van het accessoire om hoge volumes aan te kunnen.

Met andere woorden, hoe hoger het vermogen, hoe groter het vermogen van je hoofdtelefoon om geluid bij hogere volumes effectief weer te geven.

Maar als je het vermogen van je hoofdtelefoon overschrijdt, zal het accessoire barsten, waardoor het gebruik ervan in gevaar komt.

(Uitgelichte foto bron: SplitShire / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies