Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

19Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

63Verzamelde opmerkingen

Tegenwoordig voelen veel mensen zich steeds meer aangetrokken tot de natuur en vooral tot de bergen, dus een praktisch gadget is een hoogtemeter. Het helpt je om altijd te kunnen controleren op welke hoogte je je bevindt. Er zijn verschillende soorten metingen en apparatuur. Of je hoogte wordt barometrisch gemeten of met GPS, of een combinatie.

Er zijn nog meer verschillen in de kenmerken van analoge, digitale en slimme horloges. Met onze Hoogtemeter Test 2020 willen we je helpen beslissen over je hoogtemeter. We hebben ze voor je getest en tonen je de eigenschappen waar je op moet letten als je ze koopt. Je kunt uitvinden welke hoogtemeter het beste bij je behoeften past met onze voor- en nadelen lijst.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Met een hoogtemeter weet je altijd precies op welke hoogte je je bevindt en het helpt je je te oriënteren tijdens sportieve activiteiten.
 • Er zijn verschillende versies: Een analoog, digitaal of slim horloge, die allemaal je hoogte anders meten en verschillende extra functies hebben.
 • Je kunt je hoogtemeter op het internet kopen of je laten adviseren in een speciaalzaak.

Hoogtemeter: Onze selectie

Garmin Hoogtemeter

Geniet van maximale duurzaamheid met een batterijduur van maximaal 25 uur in GPS-modus en een waterbestendige behuizing die bestand is tegen de elementen. Het 2,2-inch verbeterde kleurenscherm met 65k kleuren is zelfs afleesbaar in fel zonlicht, en u kunt het toestel ook met handschoenen bedienen.

Polar Hoogtemeter

Ontdek de ultieme hoogtemeter van het merk Polar: de Polar Grit X. Deze hoogtemeter is speciaal ontworpen voor mensen die op zoek zijn naar een betrouwbaar en duurzaam hulpmiddel voor hun outdooravonturen. De Polar Grit X heeft een duurzaamheid op militair niveau en heeft de mil-std-810g-tests doorstaan. Dit houdt in dat u zich geen zorgen hoeft te maken over extreme temperaturen, vallen of waterbestendigheid (tot 100 meter).

Demeras Hoogtemeter

Multifunctionaliteit staat centraal bij de Demeras hoogtemeter, die ondersteuning biedt voor historische gegevens over grote en lage hoogtes, luchtdruk, temperatuur en luchtvochtigheid, evenals tijd- en datumweergave en een alarmfunctie. Dankzij de vele functieknoppen aan de zijkant kunt u eenvoudig van modus wisselen en gegevens opzoeken. Dit alles maakt het de ideale metgezel voor tal van activiteiten, zoals wandelen, klimmen en kamperen.

Ismex Hoogtemeter

De praktische hoogtewinst/verlies functie van de elektronische hoogtemeter en de 7x 24h hoogtegegevens/curveregistratie zorgen ervoor dat u steeds een betrouwbaar overzicht behoudt van uw verandering in hoogte. De temperatuurkompas, die u kunt instellen in het bereik van 1 tot 200 meter, zal u herinneren aan hoogteveranderingsintervallen om u altijd op de hoogte te houden van uw omgeving.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een hoogtemeter koopt

Wat is een hoogtemeter?

Met een hoogtemeter kun je de hoogte van een voorwerp boven een bepaald vlak of referentieoppervlak bepalen. Dit kan met verschillende methoden, de meest gebruikelijke zijn barometrie of GPS. In de barometrische versie geeft de hoogtemeter de hoogte aan via de luchtdruk. Dit betekent dat de waarden op je hoogtemeter kunnen verschillen van die op een kaart, GPS of wegwijzer.

Een hoogtemeter meet je hoogte met behulp van een barometer en/of GPS gegevens.

Tegenwoordig kun je een hoogtemeter hebben in de vorm van verschillende toestellen, zoals een analoge of digitale hoogtemeter of een moderne smartwatch. Deze berekenen je hoogte anders. De digitale hoogtemeters zijn heel nauwkeurig en geven je ook meer informatie over bijvoorbeeld hoogteverschillen of je tijd/afstand verhouding.

Hoeveel kost een hoogtemeter?

Afhankelijk van welk toestel je kiest, kom je in een andere prijscategorie terecht. Globaal ligt de prijsklasse tussen 20 en 1000 euro. Je kunt namelijk heel eenvoudige hoogtemeters kopen die zich alleen beperken tot het meten van de hoogte, of merk smartwatches van Garmin of Apple met veel extra functies.

Höhenmesser-1

Een hoogtemeter is een handig hulpmiddel bij het wandelen om te weten op welke hoogte je je bevindt.
(Image source: unsplash.com/ Kal Visulas

Instapmodellen vanaf 20 euro zijn kleine digitale hoogtemeters; hoe minder functies ze hebben, hoe goedkoper ze zijn. Hoogtemeters met LCD scherm en meervoudige functies bereiken bedragen tot gemiddeld 50 euro. De prijzen van digitale hoogtemeters variëren naar gelang de functies die ze hebben en hun stroomvoorziening.

Goede uitrusting krijg je vanaf het begin. De volgende categorie zijn slimme horloges, die kunnen beginnen bij 40 euro als je geen merkproducten koopt. De prijs kan echter oplopen tot 1000 euro voor een merk-apparaat met meer functies en zeer goede afwerking. De horloges met goede beoordelingen beginnen meestal bij 100 euro.

Type Prijs
Analoge hoogtemeter 50 – 250 Euro
Digitale hoogtemeter 20 – 50 Euro
Smart Watch 50 – 1000 Euro

Analoge hoogtemeters beginnen bij 35 euro en worden duurder naargelang het merk en de mogelijkheden. De prijs hangt altijd af van de fabrikant.

Welke alternatieven zijn er voor een hoogtemeter?

Als je geen toestel mee wilt nemen, kun je ook alternatieven gebruiken.

Alternatieven zijn kaarten of apps op je mobiele telefoon

Ten eerste is er een kaart met waterpaslijnen, waarvan je je m. a. s. l. kunt aflezen als je je locatie kent. Om dit te doen moet je je eigen plaats kunnen bepalen. Anderzijds zijn er apps voor je mobiele telefoon die je locatie uitlezen met behulp van GPS.

Besluit: Welke soorten hoogtemeters zijn er en welke is geschikt voor jou?

Hoogtemeters zijn er in verschillende vormen. Ze laten je in principe zien op welke hoogte je je op dat moment bevindt en zijn dus een praktisch hulpmiddel voor wandelaars, fietsers of andere sportbeoefenaars. Vooral voor mensen die deze sport al lang beoefenen en hun prestaties beter willen volgen.

Een hoogtemeter is dus ideaal voor elke buitensport, maar kan ook helpen in het dagelijks leven. Zo kan de geïntegreerde barometer ook gebruikt worden om het weer in stukjes te voorspellen, of, in het geval van smartwatches, functies als een stappenteller, hartslagmeter en calorieverbruik. In principe kunnen hoogtemeters in de volgende categorieën verdeeld worden:

 • Analoge hoogtemeter
 • Digitale hoogtemeters
 • Hoogtemeters in slimme horloges

Elk van deze hoogtemetertypes heeft zijn eigen extra functies. Je moet nadenken over wat voor eigenschappen je zou willen hebben. Wil je een toestel dat zich eenvoudigweg tot de hoogte beperkt of een krachtig toestel met veel extra mogelijkheden? We willen je helpen een hoogtemeter te vinden die perfect aan je behoeften beantwoordt. In het volgende hebben we de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet, zodat je voor jezelf een goede keus kunt maken.

Wat zijn de kenmerken van een analoge hoogtemeter en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een analoge hoogtemeter is een horloge dat een geïntegreerde barometer heeft. Op de wijzerplaat staan de hoogtemeters aangegeven voor het aflezen van de tijd. Het wordt meestal aangeboden aan een koord om om je hals te hangen of in een etui. Dit model is voor jou als je niet op elektronische technologie wilt vertrouwen en ook offline je hoogte wilt weten. Ze hebben geen batterijen nodig en hoeven niet opgeladen te worden. Ze hebben meestal een limiet, die gemiddeld 4000 m bedraagt.

Höhenmesser-2

Skydivers hebben meestal een grote analoge hoogtemeter, zodat ze hun hoogte gemakkelijk kunnen zien.
(Afbeelding bron: unsplah.com/ Nicolas Tissot)

Dit model is voor jou als je niet op elektronische technologie wilt vertrouwen

Analoge hoogtemeters hebben de neiging wat groter te zijn en het is moeilijk de hoogte af te lezen door de meestal kleine wijzerplaat. Ze moeten ook gekalibreerd worden en bieden geen extra functies behalve het voorspellen van stormen door de dalende druk.

Voordelen
 • Heeft geen batterijen nodig en hoeft niet opgeladen te worden
 • Altijd bruikbaar
 • Weerbericht
Nadelen
 • Weergave kan niet altijd nauwkeurig afgelezen worden
 • ijking is nodig
 • weersafhankelijk

Het hangt echter allemaal af van waar je je hoogtemeter voor wilt gebruiken. Als je gewoon graag wilt weten hoe hoog je bent tijdens het wandelen, mountainbiken of klimmen, dan is dit de ideale keuze voor jou. Meestal wordt hij gebruikt door parachutespringers of paragliders. Daar worden echter grotere modellen gebruikt, die duidelijk af te lezen zijn.

Wat onderscheidt een digitale hoogtemeter en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Digitale hoogtemeters gebruiken meestal de barometrische meetmethode en kunnen zo goede gegevens verschaffen. Het zijn meestal kleine handzame toestellen met een riempje en verschillende extra functies. Ze zijn gemakkelijk af te lezen door de digitale display. Behalve hoogtebepaling hebben ze meestal ook een kompas, de tijd en verlichting geïntegreerd.

Zo kun je ze ook in het donker gebruiken en nuttige extra informatie krijgen. Sommige apparaten hebben ook een interface met computers om de gegevens uit te lezen. Ze hebben echter batterijen nodig of hun oplaadbare batterij moet opgeladen worden, wat een gedoe kan zijn.

Voordelen
 • Geen ijking nodig
 • Gemakkelijk af te lezen
 • Extra functies
Nadelen
 • Vereist batterijen of opladen van de batterij
 • Kan defect raken

Nogmaals, je keuze moet bepaald worden door je gebruiksgebied. Wil je een handig toestel voor onderweg, met een paar extra functies, dan is dit optimaal.

Wat zijn de kenmerken van een smartwatch hoogtemeter en wat zijn de voor- en nadelen?

Een hoogtemeter die in een Smart Watch geïntegreerd is, heeft heel wat in zijn mars. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en altijd klaar, want je kunt ze om je pols dragen. Alleen lange mouwen kunnen problemen geven. Ze zijn indrukwekkend omdat ze heel licht zijn en veelzijdige apps geïntegreerd hebben. Zo kun je niet alleen je hoogte aflezen, maar ook het weer, GPS gegevens, een stappenteller en je meldingen.

De digitale display maakt het ook gemakkelijk om de gegevens af te lezen. De meeste smartwatches berekenen je hoogte met behulp van een barometer en je GPS gegevens, en kunnen je een nauwkeurige hoogte geven, met afwijkingen tot 20 meter. Je moet het horloge daarna echter ook kalibreren, wat gemakkelijk te doen is. Bovendien hebben de meeste een app voor je mobiele telefoon waarin je alle gegevens grondig kunt bekijken.

Voordelen
 • Handzaam en licht
 • Interface voor computer om de resultaten af te lezen
 • Gemakkelijk af te lezen
Nadelen
 • Afwijkingen tot 20 m
 • Latere kalibratie
 • Opladen van de batterij

Dit horloge past goed bij je als je veel uit je sport wilt halen. Als je graag een hulpje hebt bij andere sporten, naast bijvoorbeeld bergbeklimmen of fietsen, is dit een goede keuze. De smartwatch kan op vele manieren gebruikt worden en is ook een praktische metgezel in het dagelijks leven.

Koopcriteria: Je kunt hoogtemeters vergelijken en evalueren op basis van deze factoren

Welke soort hoogtemeter je ook kiest, we willen je helpen de juiste voor je te vinden. Er zijn verschillende factoren die doorslaggevend zijn. In het volgende willen we je laten zien welke criteria je kunt gebruiken om een goede keuze te maken. Samengevat zijn dit de belangrijkste factoren:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat elk criterium inhoudt en kom je erachter welke hoogtemeter voor jou zinvol is.

Soort meting

De meetmethode van een hoogtemeter is ofwel barometrisch, met GPS of met beide. Analoge en digitale hoogtemeters gebruiken meestal de barometrische meetmethode, terwijl smartwatches de gecombineerde methode gebruiken. De analoge meten meestal tot op 10 m nauwkeurig, want de weergave op de wijzerplaat is gedrukt in stappen van tien.

Met de gecombineerde meetmethode zijn de toestellen gemiddeld tot 20 m nauwkeurig, want er kunnen kleine verschillen optreden door de GPS plaatsbepaling. GPS plaatsbepaling betekent ook een hoger energieverbruik, hoewel voor barometrische meting geen batterijen nodig zijn.

Weergave

De hoogteaanduiding moet altijd goed leesbaar zijn. De leesbaarheid is dan ook een belangrijk punt, want een hoogtemeter die je niet vertelt hoe hoog je bent, heeft geen nut. Voor een goede zichtbaarheid in het donker moet ook het beeldscherm verlicht zijn, zodat je geen extra lampje nodig hebt. De meeste digitale schermen hebben verlichting en de smartwatches zijn vrijwel allemaal met verlichting, via het scherm.

Verder is de grootte van het scherm belangrijk, zodat alles goed zichtbaar is. Bij analoge displays kan het probleem ontstaan dat de afzonderlijke cijfers niet zo gemakkelijk af te lezen zijn omdat ze zo klein gedrukt zijn. Een grotere hoogtemeter kan helpen, maar vraagt meer ruimte.

Type Verlichting
Analoge hoogtemeter Nee
Digitale hoogtemeter Gedeeltelijk
Slim horloge Ja

Afhankelijk van de weergave heeft het apparaat ook verschillende hoeveelheden stroom nodig; de digitale en de slimme horloges met hun vele andere functies hebben navenant veel nodig, terwijl de analoge hoogtemeters geen stroom nodig hebben.

Kenmerken

Om een goede hoogtemeter voor je te vinden, moet je vóór de aankoop bedenken welke functies je zou willen hebben. Want afhankelijk van het apparaat kunnen ze verschillende dingen doen. In principe moet elke hoogtemeter nauwkeurig de hoogte meten, maar extra functies zijn ook interessant. Bijvoorbeeld een kilometerteller, zodat je steeds de afgelegde afstand kunt zien.

 • Analoge hoogtemeters hebben meestal geen andere functies dan het meten van de hoogte
 • Digitale hoogtemeters kunnen nog een paar andere functies hebben
 • Slimme horloges hebben meestal een heleboel apps die je kunt gebruiken

Een kompas kan ook heel nuttig zijn voor de oriëntatie bij het wandelen, om je geplande pad te volgen en het met succes te kunnen volbrengen. Sommige smartwatches hebben ook een geïntegreerde kaartendienst die je kunt gebruiken om je weg te vinden.

Interface

Voor een optimale leesbaarheid van je gegevens is een interface met een computer of je smartphone ideaal. Zo kun je gemakkelijk je dagelijkse activiteiten en je bosvorderingen bijhouden. Sommige toestellen komen ook met hun eigen programma’s, die het bijzonder gemakkelijk maken je gegevens te analyseren.

Met een goed programma kun je gemakkelijk je gegevens analyseren en uit de verkregen informatie conclusies trekken over je conditie. Sommige toepassingen bieden ook een vergelijking met andere. Bij analoge toestellen vind je meestal geen interface of opnamen. Maar je kunt je gegevens ook handmatig opnemen als je dat wilt.

Bruikbaarheid

Als je onderweg bent en je hoogtepunt wilt lezen, is het best dat je dat gemakkelijk kunt doen. Niemand wil falen in het bedienen van zijn apparaat. Bij smartwatches kan al snel het probleem ontstaan dat je ze niet goed kunt bedienen omdat je vingers bijvoorbeeld te groot zijn. Of er kan ook een probleem ontstaan met handschoenen, en daarom moeten de verschillende hoogtemeters ook met handschoenen bediend kunnen worden.

Toestellen met aanraakschermen moeten een handschoenmodus hebben, en de knoppen op digitale hoogtemeters moeten groot genoeg zijn.

De bruikbaarheid hangt ook af van de vraag of de getoonde informatie begrijpelijk is en of het een duidelijk display heeft. Het is bijvoorbeeld gemakkelijk om bij het aflezen van de display een regel door te glippen en dan het verkeerde getal in je hoofd te krijgen. In geval van nood kan dit leiden tot verdwalen.

Höhenmesser-3

Je moet de benodigde informatie altijd duidelijk kunnen zien op een Smart Watch
(Image source: unsplash.com/ Alexander Ruiz)

Hoe kalibreer ik een hoogtemeter?

Dit hangt af van je toestel, maar het is het beste om de handleiding van je toestel te lezen. Bovendien moet je vóór het kalibreren je precieze hoogte weten, zodat je daarna de juiste resultaten krijgt. Smartwatches kalibreren meestal zelf, maar je kunt het ook handmatig instellen. Analoge hoogtemeters kunnen meestal gekalibreerd worden met een instelring.

Foto bron: Blasbike/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies