Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

18Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

63Verzamelde opmerkingen

Angst is een van de populairste thema’s in de cinema. Uitgaande van de romantische traditie van de 19de eeuw zijn horrorfilms erin geslaagd opwindende ervaringen te worden die de emoties van de kijkers tot het uiterste drijven.

Horrorfilms zijn zelf cultfilms. Veel van de beste titels zijn de geschiedenis ingegaan dankzij hun vermogen om duizelingwekkende en meeslepende emoties te veroorzaken via visuele, geluids- en zelfs zintuiglijke middelen (in het geval van 3D en 4D cinema). We hebben allemaal wel een favoriete horrorfilm, maar ook eentje die we nooit zouden kijken.

Als je nieuw bent met horror of de perfecte horrorfilm voor het juiste moment wilt kiezen, dan is dit artikel voor jou. In de volgende regels vertellen we je alles wat je moet weten om de ideale film te kiezen om je de hele nacht wakker te houden en je angstig te laten gillen en de hele buurt wakker te maken.
Belangrijk om te weten

 • Horrorfilms maken deel uit van een filmgenre met dezelfde naam dat de emoties van de toeschouwer wil prikkelen door angst en psychose. Er is een grote catalogus van horror-gerelateerde subgenres, waardoor deze classificatie een van de favorieten van het grote publiek is.
 • Alvorens een horrorfilm te bekijken, is het de moeite waard je enkele vragen te stellen: Is het een film gebaseerd op echte gebeurtenissen of is het louter fictie? Ben ik meer geïnteresseerd in horror of suspense? Hoe zit het met de Mexicaanse cinema op dit gebied? Dit alles zal je helpen de perfecte film voor je te kiezen.
 • Natuurlijk zijn er meer factoren waarmee je rekening kunt houden. Als je de volgende keer door de gangpaden van de amusementswinkels loopt, denk dan aan de classificatie, het subgenre, het formaat, de tijd van de opnamen en de oorsprong van het verhaal. Oh, en neem je voorzorgen als je een angsthaas bent.

Beste Horrorfilms: Onze selectie

Koopgids: wat je moet weten over horrorfilms

Sinds de consolidatie van de televisie als middel van vermaak zijn filmmarathons een ideale optie geworden voor een avondje uit met je partner of vrienden. Als het je bedoeling is laat op te blijven om naar horrorfilms te kijken, vertellen we je hier alles wat je over dit genre moet weten.

Je kunt altijd met het licht aan slapen na het kijken van een goede horrorfilm. (Foto: Daniel/ 123rf)

Wat is een horrorfilm en wat zijn de voordelen ervan?

Horrorfilms zijn een filmgenre waarvan de waarde ligt in het vermogen om emoties van angst, vrees of ongerustheid bij de toeschouwer teweeg te brengen. Volgens sommige historici ontstond dit genre samen met een van de eerste korte films in de geschiedenis: ‘De aankomst van de trein’ (18967) van de gebroeders Lumiére.

De aantrekkingskracht van dit type film ligt in zijn vermogen om bij zijn publiek duizelingwekkende sensaties op te wekken, en ook om de ervaring buiten de film uit te breiden dankzij psychologische effecten zoals psychose. Bovendien zijn het vaak films die de kijker op het puntje van zijn stoel houden.

Ondanks hun populariteit worden horrorfilms vaak bekritiseerd door conservatief publiek en sceptische critici. Vaak denkt men dat veel films in dit genre vervallen in clichés of clichés, en ook in overmatig gebruik van eenvoudige visuele middelen om schrik op te wekken in plaats van echte terreur.

Voordelen
 • Ze roepen sterke emoties op
 • De ervaring gaat verder dan de film
 • Ze zijn meeslepend, vermijden afleiding
 • Grote verscheidenheid aan subgenres
 • Het zijn prima opties om in gezelschap te bekijken
Nadelen
 • Thema’s kunnen repetitief zijn
 • Er bestaan veel vooroordelen over dit genre
 • Scripts en uitvoeringen zijn niet altijd adequaat
 • Ze zijn niet geschikt voor alle publieksgroepen
 • Ze kunnen ongeloofwaardig zijn

Fictieve horrorfilms of films gebaseerd op echte gebeurtenissen – Waar moet je op letten?

Bij de talloze categorieën binnen dit filmgenre kunnen we onderscheid maken tussen die welke op ware gebeurtenissen gebaseerd zijn en die welke geheel op fictie berusten. Ongeacht de waarheidsgetrouwheid van het een of het ander, hier is wat je over elke stijl moet weten.

Fictie. Meestal concentreren ze zich op situaties of personages waarvan het bestaan in het echte leven niet zou plaatsvinden of zeer onwaarschijnlijk zou zijn. Het omvat al die met de aanwezigheid van fantastische of monsterlijke wezens die door legenden of vorige romans geconsolideerd zijn.

Gebaseerd op echte gebeurtenissen. Dit is een onfeilbaar marketing haakje om de aandacht van het publiek te trekken. De plot van dit soort films gaat over paranormale situaties of verschijnselen die door een of meer mensen worden ervaren. Hun dubbelzinnigheid zorgt ervoor dat het publiek zich identificeert met de angsten van anderen.

Fictie Ware gebeurtenissen
Oorsprong Literatuur, science fiction Mythen, legenden, occulte filosofie
Waarschijnlijkheid Middelmatig Hoog
Protagonist Monsters, psychopaten, moordenaars, geesten Bovennatuurlijke verschijnselen en personages, historische personages
Emoties Angst, angst, paniek Bijgeloof, empathie, psychose

Originele horrorfilms of reboots?

We leven in een tijd van een sterke marketingstrategie die gericht is op nostalgie naar vervlogen tijden. Veel cultuurproducten van alle genres en formaten hebben ervoor gekozen nieuwe versies van gevestigde klassiekers aan te bieden. Moeten we naar horrorfilms in hun nieuwe adaptaties kijken?

Sommige saga’s, zoals Chucky of Saw, zijn voor talrijke afleveringen verlengd op basis van een formule die voor hen gewerkt heeft. Andere, zoals Eso, zijn het onderwerp geweest van nieuwe bewerkingen. Hoewel vaak geloofd wordt dat de oude klassiekers altijd beter zijn, is het aan ieder om zijn eigen oordeel te gebruiken en voor zichzelf te beslissen.

Ben je geïnteresseerd in Mexicaanse horrorfilms?

Mexico is een natie rijk aan traditie en mythologie. Van de pre-Spaanse tijd tot nu wordt ons land gekenmerkt door een uitgebreide catalogus van mythen, legenden, stadsgeloof en andere verhalen met buitenaardse thema’s of met een blik op het onbekende.

Als het je bedoeling is je consumptie van nationale griezelfilms te voeden, hebben we vele mogelijkheden voor je. Guillermo Del Toro is de quintessentiële Mexicaanse horrorregisseur met films als Cronos, Pan’s Labyrinth en The Devil’s Backbone. Andere populaire titels zijn Hasta el Viento Tiene Miedo, Santa Sangre en Espiritismo.

Horror of suspense films?

Suspense en horror gaan in audiovisuele producties vaak hand in hand. De kenmerken van elk kunnen elkaar op een geweldige manier aanvullen om verhalen en ervaringen van hoog niveau te bieden. Hier vertellen we je de kenmerken van elk genre, zodat je een film kunt kiezen die bij je belangstelling past.

Horror. Het genre gericht op angst heeft de missie lichamelijke gewaarwordingen op te wekken die dicht bij duizeligheid en angst liggen. Dit wordt bereikt door de constructie van verhalen met drama, mysterie en hoge spanning die culmineren in het gebruik van het middel dat bekend staat als jumpscare: de plotselinge en luide verschijning van iets.

Suspense. Het verschil met horror is minimaal, maar puntig. Het is een literair genre dat gedurende de hele plot spanning gebruikt om de aandacht van de kijker vast te houden. Het verschilt in die zin dat het de toeschouwer informatie biedt die de hoofdpersoon niet heeft of omgekeerd. Het vertrouwt eerder op mysterie dan op schrikken.

Horror Suspense
Onderscheidende bron Springschrik Verhalende spanning
Verrassingsfactor Hoog Medium
Psychose opbouw Medium Hoog
Subcategorieën Monsters, zombies, psychopaten, gore Psychologische horror, misdaad, oorlog

Koopcriteria

Zoals je ziet, is praten over horrorfilms verwijzen naar een eindeloos aantal subgenres, ideologische stromingen en literaire invloeden. Hier zijn enkele van de belangrijke aspecten waarmee je rekening moet houden als je op het punt staat een horrorfilm te kopen. Vergeet niet het licht aan te doen!

Beoordeling

Het is bijna een waarheid als een koe dat de inhoud van horrorfilms niet geschikt is voor kinderen. Tot de nuances die dit genre onderscheiden, behoren echter de mate van explicietheid in de benadering van het onderwerp. Houd in gedachten wie de film zal bekijken, zodat je hem met het juiste publiek kunt delen.

B-15. Onder de filmclassificaties in Mexico is er een die de toegang beperkt tot kinderen onder de 15 jaar. Dit komt door de voortdurende scènes met niet-expliciete seksuele scènes, veelvuldig geweld, ongepast taalgebruik of ingewikkelde thema’s.

C. Volwassen films gaan veel verder dan expliciete seksuele inhoud. In het geval van horrorfilms gaat het om films waarvan de inhoud verontrustend of te schokkend kan zijn voor een jong publiek. Bedenk dat sommige categorieën, zoals gore, gekenmerkt worden door grafisch en over-the-top geweld.

Subgenre

In dit hele artikel hebben we enkele subgenres genoemd die uit horrorfilms voortkomen. Elk heeft specifieke kenmerken die te maken hebben met het tijdperk, de plaats van ontwikkeling en de behandelde thema’s. Hoewel de filmtaxonomie uiterst breed is, zijn hier de populairste subgenres.

Horror. Een van de vroegste varianten van de horrorcinema. Het is een directe erfenis van de romantische literatuur, die gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van monsters of fantastische wezens als antagonisten. De meesten werden geïnspireerd door het beroemdste monster uit de literatuur: Frankenstein.

Slasher. Heb je ooit nagedacht over het geluid dat messen maken als ze wind breken? Vandaar de onconventionele naam van dit subgenre. De premisse van deze films is eenvoudig: een moordenaar probeert zijn slachtoffers te kwellen en uiteindelijk het leven te ontnemen. Als je onvoorzichtig bent, kun je uiteindelijk de antagonist de overhand geven.

Gore. Een van de meest dramatische subgenres. Het bevat elementen van theater en toneelkostuums, vooral bloed. Het doel ervan is de kwetsbaarheid van het menselijk lichaam aan te tonen, dus zitten deze films vol geweld, verminking en wreedheid die niet ver afstaat van rode kranten.

Formaat

Marshall McLuhan zei dat “het medium de boodschap is”. Dit betekent dat de vorm waarin we informatie krijgen belangrijker is dan de informatie zelf. Het is belangrijk de verschillen tussen elke vorm van filmconsumptie te onderscheiden. Je kunt de test met elk medium doen. Intussen volgt hier een korte beschrijving.

Screen. Dat betekent televisie- of computerschermen. Deze apparaten zijn handig als je thuis een comfortabele ervaring wilt hebben. Het nadeel is dat de geluidssystemen en de grootte van het scherm zelf de meeslepende horror-bioscoopervaring kunnen verstoren. Toch zijn het prima opties voor marathons.

Standaard bioscoop. De meeste bioscopen hebben meestal minstens één horrorfilm in hun line-up. De bioscopen bieden ervaringen die de zintuigen betoveren, dankzij de duisternis van de zaal, de grootte van de projectie (die het volledige visuele spectrum isoleert en vastlegt) en het geluid van hoge kwaliteit.

3D bioscopen. Als je je bioscoopervaring naar een hoger niveau wilt tillen, is deze optie iets voor jou. 3D-effecten zijn door de meest succesvolle griezelfilms uitgebreid gebruikt om de angst bij de kijkers te verhogen. Als je denkt dat dit nog niet genoeg is, probeer dan 4D versies van klassiekers en nieuwe kaskrakers.

Epoch

In de kunst dient het spreken over tijdsperioden om een stroming en zijn gelijktijdige invloed in verschillende delen van de wereld in te kapselen. In griezelfilms geldt iets soortgelijks: trends ontstonden als gevolg van de invloed van de buitenwereld op een bepaald moment. Hier zijn enkele opmerkelijke tijdperken.

De jaren 1930. Vóór de Tweede Wereldoorlog ontstond in de Verenigde Staten een trend die bekend staat als monsterfilms en die een van de eerste bloeiperioden in de horrorfilm was. Het was een tijdperk dat beïnvloed werd door de expressionistische film en de gotische stijl die in het volgende decennium in Groot-Brittannië de overhand zou krijgen.

Jaren 1970. De technologische vooruitgang inspireerde het verschijnen van enkele titels waarvan de thema’s draaiden om het paranormale of het onbekende dat in het dagelijks leven aanwezig is. Ook horror sciencefiction met personages als buitenaardse wezens en monsters die ver van de vorige canons afstaan, nam een hoge vlucht.

Jaren 1980. De conservatieve tendensen van de Westerse wereld in die tijd inspireerden, paradoxaal genoeg, tot het maken van films met gore-esthetiek en uitgebreide vertoningen van geweld. In deze periode werd de consumptie van griezelfilms wijdverbreid, zodat sommige kenmerken van die tijd tot in de hedendaagse cinema overheersen.

Oorsprong van het verhaal

Als laatste criterium stel we voor dat je rekening houdt met de oorsprong van het script of de plot van de film. Zoals we al gezegd hebben is horror een literaire traditie die put uit verschillende mythologische en filosofische elementen uit vele plaatsen en tijden. De inspiratie van een film kan het perspectief dat we ervan hebben veranderen en zelfs onze ervaring verruimen.

Gebaseerd op een roman. Sinds het begin van de film begonnen bewerkingen van boeken naar de zevende kunst. Hetzelfde is gebeurd met griezelfilms, waarin de meest iconische personages uit de romantische literatuur de hoofdrol spelen. Om dit punt te illustreren kunnen we ons beperken tot het spreken over één schrijver: Stephen King.

Gebaseerd op legende. Heel gewoon in landen of gebieden met een uitgebreide plaatselijke of regionale mythologie. Het behandelt thema’s die bekend zijn bij het publiek en past ze aan in filmtaal. Neem bijvoorbeeld de verschillende versies van “La Llorona”, een populaire Mexicaanse legende.

Gebaseerd op een politiezaak. Vergelijkbaar met de categorie “waargebeurde gebeurtenissen” zijn dit films die zich richten op personages of gebeurtenissen die media- en juridische implicaties hadden. Veel griezel- en suspenseverhalen draaien vaak om politie-onderzoeken die niet noodzakelijk paranormaal zijn, maar gewoon schokkend.

(Bron: Lassedesignen/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies