Laatst bijgewerkt: 22-09-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

23Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

110Verzamelde opmerkingen

Een houten schilderij is niet alleen een mooi decoratief element met een eigen karakter, maar het is ook een van de oudste decoratieve elementen in de wereld. Tot in de 15de eeuw was hout de enige beelddrager, want pas vanaf de 16de eeuw kwamen er doeken beschikbaar.

Er is een zeer ruime keuze aan verschillende houten plaatjes. Het is daarom des te belangrijker dat je op de hoogte bent van de belangrijkste punten bij het kopen van een houten schilderij. In dit artikel willen we de belangrijkste vragen over houten plaatjes beantwoorden en we willen je ook laten kennismaken met enkele geselecteerde houten plaatjes.
De belangrijkste dingen in een notendop

  • Houten plaatjes zijn er in verschillende stijlen, vormen, maten en met allerlei motieven. Er is ook de mogelijkheid van gepersonaliseerde houten plaatjes.
  • Bij gepersonaliseerde houten foto’s moet je vooral letten op een hoog aantal megapixels en een goede fotokwaliteit. Zo kan je favoriete foto zonder problemen op een groot stuk hout afgedrukt worden.
  • Theoretisch kun je ook zelf een houten schilderij maken. Er zijn verschillende methoden die gebruikt kunnen worden om een afbeelding op een stuk hout over te brengen.

Best Hout Schilderen: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor houten schilderijen

Een houten schilderij brengt charme en karakter in je huis. Maar niet elk houten plaatje is hetzelfde. Met zo’n grote keuze aan houten plaatjes is het gemakkelijk om ze allemaal uit het oog te verliezen. Maar om het je gemakkelijk te maken je aandacht erbij te houden, hebben we de belangrijkste koopcriteria voor houten plaatjes voor je verzameld.

Met deze kennis is het voor jou geen probleem je favoriet te kiezen uit de ruime keuze aan houten plaatjes. Het is gemakkelijk om het perfecte houten schilderij te vinden dat de flair uitstraalt die je voor je huis wilt.

Materiaal

Houten plaatjes zijn er in verschillende houtsoorten. Afhankelijk van de houtsoort verschillen de houten plaatjes in stabiliteit en ook, bijvoorbeeld, in gewicht. Vaak wordt eiken of berkenhout gebruikt, maar ook andere houtsoorten komen voor.

Houten schilderijen worden vaak gemaakt van zogenaamde multiplex houten panelen. Dit betekent triplex platen die meestal van berkenhout gemaakt zijn, maar soms ook van beukenhout. Houten plaatjes van drijfhout of sloophout zijn ook verkrijgbaar.

Ontwerp

Het ontwerp bepaalt of je een extra lijst voor je houten schilderij nodig hebt of waar je het later in je huis kunt plaatsen. Veel houten foto’s hebben al een geïntegreerde lijst, dus die heb je niet nodig. Sommige houten fotovarianten hebben ook bedrukte of mooi geschuurde randen. Dit betekent dat je geen extra lijst meer nodig hebt voor je houten foto.

Als je favoriete houten schilderij een hanger heeft, kun je het ook gemakkelijk aan de muur bevestigen. Houten schilderijen kun je altijd eenvoudig ophangen en tegen de muur laten leunen.

Motief

Het motief is natuurlijk een belangrijk criterium voor de keuze van je houten plaatje. Doorslaggevend is hier welk thema je houten schilderij moet aannemen. Houten plaatjes met natuurmotieven zoals bossen of bergen zijn erg populair, maar ook diermotieven zie je hier vaak. Alles, van vissen, paarden en leeuwen tot vogels, vind je hier.

Houten plaatjes met oosterse of Aziatische motieven zijn ook populair. Zo kun je gemakkelijk wat van de culturele flair in je huis brengen. Aziatische motieven hebben vaak een kalmerend effect. Hier vind je vaak motieven als Boeddha, mandala’s of de levensboom.

Oosterse motieven, die vooral bestaan uit mandala’s en ornamenten, stralen een vakantiestemming uit. Maar houten plaatjes voor speciale gelegenheden zoals een huwelijk of een geboorte zijn ook verkrijgbaar.

Houten plaatjes met spreuken zijn ook erg in trek. Er is hier een bijna onbeperkte keuze aan mogelijke ideeën, van citaten tot gepersonaliseerde regels voor je geliefden. Het is ook mogelijk om je eigen persoonlijke houten plaatje te ontwerpen. Hier kun je je eigen foto of een persoonlijke spreuk op de zelfontworpen houten foto afdrukken.

Afmetingen

De afmetingen van je houten schilderij zijn ook een belangrijk aankoopcriterium. Alvorens te kopen moet je precies opmeten hoeveel ruimte je beschikbaar hebt. Dit zal ervoor zorgen dat je houten schilderij goed past op de gekozen plaats in je huis.

Dit is vooral belangrijk voor grote houten schilderijen die aan de muur bevestigd moeten worden en niet overal passen. Zo vindt ook je houten schilderij zijn eigen persoonlijke plekje in je huis.

Stijl

Houten plaatjes zijn er in verschillende stijlen. Zo is de Shabby Chic of Shabby stijl erg populair. Dit wordt gekenmerkt door het niet-gladde en enigszins “vervallen” uiterlijk van het oppervlak van het houten plaatje. Deze stijl komt vaak voor in verband met natuurthema’s en in combinatie met motieven als de zee, het strand en Noordzee- of Oostzee-motieven.

Een rustieke stijl is ook erg populair voor houten afbeeldingen. Vaak doen deze houten schilderijtjes denken aan de flair van een alpenhut en het oppervlak is vaak nauwelijks beschilderd, zodat het hout goed tot zijn recht komt. In deze stijl vind je vaak diermotieven, zoals het hert.

Oosterse en Aziatische stijlen zijn ook populair. De motieven in deze stijlen komen overeen met de cultuur. Zo komen motieven als de Boeddha, mandala’s of de levensboom heel vaak voor op houten afbeeldingen in de Aziatische stijl. Motieven zoals mandala’s of ornamenten zijn er vooral voor houten schilderijen in de oosterse stijl.

De vintage stijl is ook erg populair voor houten afbeeldingen. Deze stijlvariant lijkt erg op de shabby look. Houten schilderijen in landhuisstijl worden vooral gekenmerkt door een heldere, vriendelijke vormgeving. Deze houtplaatvarianten bevatten veel wit en licht hout.

Gids: Veelgestelde vragen over houten plaatjes in detail beantwoord

Je hebt meer vragen over houten plaatjes: heel goed! In dit gedeelte beantwoorden we de meest gestelde vragen over houten plaatjes. Dit zal het je heel gemakkelijk maken om je perfecte houtfoto te vinden en je beslissing op een solide basis te nemen.

Wat is een houten schilderij en voor wie is het geschikt?

Een houten schilderij is een op hout gedrukte of geschilderde afbeelding. Het wordt gebruikt als decoratief element binnenshuis en ook buitenshuis. Houten plaatjes zijn er in vele stijlvarianten en met veel verschillende motieven. Ze zijn bijzonder geschikt voor het decoreren van muren, dressoirs of dressoirs.

Er zijn twee hoofdsoorten voor de vervaardiging van houten plaatjes. Aan de ene kant worden motieven en foto’s met een drukprocédé op het stuk hout gedrukt. Deze produktiemethode wordt het meest gebruikt. Bij de tweede produktiemethode wordt het gekozen motief direct op het stuk hout geschilderd. Dit vereist veel fijn en handmatig werk en deze houten plaatjes zijn dienovereenkomstig duurder.

Er zijn ook houten plaatjes waar de motieven direct in het stuk hout zijn gekerfd. Dit proces wordt echter betrekkelijk zelden toegepast omdat het veel tijd kost.

Welke soorten houten plaatjes zijn er?

Houten beelden worden in principe verdeeld naar stijl, thema, houtsoort en produktiemethode. De stijl bepaalt vooral hoe het houten plaatje eruit ziet en bij welke soort inrichting het het beste past. Houten schilderijen in de landhuisstijl, bijvoorbeeld, gaan bijzonder goed samen met een heel lichte, vriendelijke inrichting.

Rustieke houten plaatjes passen wonderwel in een interieurstijl met veel houten elementen. Het thema van een houten schilderij bepaalt het motief. Voor een houten schilderij met een natuurthema worden vooral bossen, landschappen en ook dieren als motief gebruikt.

Het maakt niet uit of je een schilderij kiest dat helemaal van hout is of met glaselementen: Foto’s geven je huis een heel eigen sfeer (Image source: Sidekix Media_ / Unsplash)

Houten foto’s kunnen ook onderscheiden worden naar de verschillende soorten hout die gebruikt worden om de houten foto te maken. De houtsoorten verschillen bijvoorbeeld in gewicht of hardheid. De mate van hardheid van een houtsoort bepaalt uiteindelijk ook zijn stabiliteit. Maar ook de planksnede, d.w.z. hoe de afzonderlijke planken uit de boomstam geklemd of gezaagd werden, draagt bij tot de stabiliteit van een houten beeld.

Zoals hierboven al gezegd, zijn er twee belangrijke productieprocessen: Afdrukken en direct beschilderen van het houtoppervlak. Ook houten plaatjes kunnen naar deze productiesoorten onderscheiden worden.

Conclusie

Een houten schilderij is een uniek decoratief element dat, afhankelijk van de stijl en het motief, een eigen karakter en een heel specifieke flair in je huis brengt. De keuze aan houten plaatjes is bijna onbeperkt. Van heel natuurlijke modellen met natuurlijke motieven tot uitgewerkte 3D houten afbeeldingen, alles is verkrijgbaar. Hier is het vooral een kwestie van persoonlijke smaak welk houten plaatje je uiteindelijk kiest.

Er kunnen ook gepersonaliseerde houten plaatjes gemaakt worden. Deze brengen een heel persoonlijk tintje in je huis, maar zijn ook een prachtig geschenk. Bij het monteren van je houten schilderijen moet je er zeker van zijn dat de gebruikte bevestigingsmiddelen het gewicht veilig kunnen dragen.

Welk houten schilderij je uiteindelijk ook kiest en in je huis brengt: met zijn unieke uiterlijk en bijzondere flair zal het je huis een beetje gezelliger maken.

(Coverfoto: Julian Hochgesang / Unsplash)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies