Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

23Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

63Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote houtverduurzamingsbeits test 2022. Hier stellen we alle houtverduurzamingsmiddelen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste houtbeits voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een houtverduurzamingsbeits wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Er zijn houtverduurzamingsmiddelen voor buiten of binnen, op waterbasis of op basis van oplosmiddelen.
 • Verder wordt onderscheid gemaakt of je dimensioneel stabiel hout zoals ramen en deuren wilt schilderen of niet-dimensionaal stabiel hout zoals schermen of tuinmeubelen.
 • Houtverduurzamingsmiddelen zijn verkrijgbaar in tot wel 30 verschillende kleurschakeringen, afhankelijk van de keuze van de verschillende fabrikanten.

Beste Houtbeits: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een houtverduurzamingsmiddel koopt

Wat is houtverduurzamingsmiddel?

Hout is een zeer populair materiaal voor meubels, vloeren of speelgoed, of het nu buiten of binnen het huis is. Maar alleen kopen is niet genoeg, want we willen er allemaal lang van genieten.

Een houtbeits is ideaal voor de jaarlijkse onderhoudslaag van teakhouten tuinmeubelen. (Image source: pixabay.com / counseling)

En dat is waar houtverduurzamingsmiddel om de hoek komt kijken. Een houtverduurzamingsmiddel is een doorzichtige of halfdoorzichtige laag die de nerf en het uiterlijk van het hout bewaart. Houtverduurzamende vernissen zijn het meest geschikt voor eiken, grenen of teak.

Houtverduurzamingsvernissen beschermen natuurlijke houtsoorten op ideale wijze tegen vocht en vuil, tegen wind, weer en andere weersinvloeden. Houtverduurzamingsbeitsen zijn er in verschillende kleuren.

Heb ik de houtverduurzamingsbeits nodig voor buiten of voor binnen?

Voordat je een houtverduurzamingsbeits koopt, moet je precies weten welk hout je wilt glazuren, of het nu voor binnen of buiten is. Dit komt omdat een houtverduurzamingsmiddel voor buiten aan andere criteria moet voldoen dan een voor binnen.

Binnenshuis kunnen houten plafonds, deuren en ramen, en ook meubels, met houtverduurzamende beitsen behandeld en in goede conditie gehouden worden, omdat het hout ook binnenshuis vocht absorbeert, waardoor het hout gaat zwellen.

Buiten zijn het de tuinmeubelen, de speeltoestellen voor de kinderen en de terrasvlonders die regelmatig onderhoud nodig hebben. Je kunt er alleen op lange termijn profijt van hebben als je er goed voor zorgt.

Moet ik het hout eerst gronden?

Hout dat buiten gebruikt wordt, staat bloot aan verschillende weersomstandigheden. Als het hout voor het eerst geglazuurd wordt, moet je een geschikte grondlaag of impregnering aanbrengen voor je het houtverduurzamende glazuur aanbrengt.

Met de juiste grondverf zorg je er ook voor dat het glazuur gelijkmatig door het hout wordt opgenomen. Je kunt ook een primer aanbrengen om eventuele oneffenheden te egaliseren.

Voor gebruik buitenshuis is het raadzaam het hout eerst te gronden. (Image source: pixabay.com / kissu)

Welke alternatieven zijn er voor houtverduurzamende beits?

Er zijn vijf verschillende manieren om hout te behandelen.

Type Beschrijving
Houtolie Houtoliën hebben geen of slechts weinig harsen en laten het hout dus zachter. Zij vormen geen gesloten film op het oppervlak en beschermen niet zo intensief als houtbeitsen, maar zijn veel milieuvriendelijker. Ze zijn ideaal voor gebruik binnenshuis.
Houtwas Met houtwas behandelde oppervlakken zijn gladder, glanzender en meer waterafstotend, maar nog steeds ademend en antistatisch. Houtwas is ideaal voor meubels, vloeren en voor mensen met huisstofallergie.
Houtvernis Houtvernis is ideaal voor buitengebruik als het gaat om het beschermen van hout tegen extreme weersomstandigheden. Zij vormen een gesloten film op het houtoppervlak en het ademend vermogen wordt volledig onderdrukt. Het voordeel is dat u niet elk jaar opnieuw hoeft te schilderen, maar de vernis scheurt na verloop van tijd, schilfert af en moet volledig van het hout worden verwijderd voordat het opnieuw kan worden geschilderd.
Houtverduurzamingsgel Door de meer stroperige consistentie is houtverduurzamingsgel gemakkelijker te schilderen dan een glazuur met een dun laagje. U kunt alle houten oppervlakken met de gel verven, wat ze zeer populair maakt. Het is er in veel verschillende kleuren.

Besluit: Welke soorten houtverduurzamingsbeitsen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Wat zijn de kenmerken van dunne-film houtbeits en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De textuur van een dunnelaagbeits is openporig, doorzichtig en doorschijnend omdat het een laag bindmiddelgehalte heeft. Het lijkt in vloeibaarheid op water en kan dus diep in het hout doordringen.

Ter bescherming moeten verschillende lagen aangebracht worden. Dunne beitsen worden meestal gebruikt op bouwelementen waar maatnauwkeurigheid niet belangrijk is, zoals schuttingen en gevelbekleding.

Voordelen
 • Op elk moment opnieuw behandelen mogelijk
 • Laag bindmiddelgehalte
 • Gemakkelijk aan te brengen
 • Bladdert niet af
Nadelen
 • Meestal op basis van oplosmiddelen
 • Hout blijft vocht opnemen en verweren

Wat onderscheidt dikke-film vernis en wat zijn de voor- en nadelen?

Dikvloeibare glazuren hebben een taaie, stroperige consistentie en hebben een hoog bindmiddelgehalte. Ze vormen een glad oppervlak, maar dringen niet zo diep in het hout.

Dikviltbeitsen zijn bijzonder geschikt voor hardhout binnenshuis, omdat ze na verloop van tijd kunnen barsten en afbladderen. Voor een nieuwe laag moet eerst de volledige oude laag verwijderd worden.

Voordelen
 • Hoog bindmiddelgehalte
 • De natuurlijke nerf blijft behouden
 • Glad en glanzend oppervlak
Nadelen
 • Op basis van acryl Oplosmiddel
 • Wordt broos en schilfert af in de loop der jaren

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om houtverduurzamingsmiddelen te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke factoren je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke houtverduurzamingsmiddelen.

De volgende criteria helpen je om houtverduurzamingsmiddelen te vergelijken

 • Droogtijd
 • Beschermende eigenschappen
 • Kleuren / schaduw
 • Ingrediënten
 • Verbruik
 • Toepassing

In het volgende leggen we meer in detail uit wat belangrijk is voor de afzonderlijke criteria.

Droogtijd

Hoe veelzijdig de keuze aan houtverduurzamingsmiddelen ook is, bijna elk merk heeft zijn eigen droogtijd. Een verder onderscheid wordt gemaakt tussen stofdroog en overschilderbaar.

De meeste oppervlakken zijn stofdroog tussen 30 minuten en 12 uur. Het gemiddelde ligt echter tussen twee en vier uur.

Om de oppervlakken nog een laagje te geven, moet je langer wachten, maar ook hier lopen de verschillen tussen de producten sterk uiteen. Ze variëren van twee tot 24 uur. Het gemiddelde is hier drie tot zes uur.

Beschermende eigenschappen

De dungelaagde beitsen zijn goed beschermd tegen vocht en stof. Ze zijn echter niet beschermd tegen extreme regenval zoals de dikke-film vlekken. Deze beschermen de meubels ook tegen extreme schokken.

De meeste houtbeschermende beitsen hebben een UV-bescherming, ook de kleurloze beitsen.

Kleuren / Schaduw

Houtverduurzamingsbeitsen zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Het verschilt echter van fabrikant tot fabrikant. Niet elke fabrikant biedt ook een ruime keuze aan kleuren.

Hier kun je goed advies krijgen van plaatselijke gespecialiseerde handelaars en ook ter plaatse zien hoe de gewenste kleur op het hout lijkt.

Ingrediënten

Er wordt hier onderscheid gemaakt tussen houtverduurzamingsmiddelen op basis van oplosmiddelen en op basis van water.

Glazuren op waterbasis zijn geschikt voor gebruik binnenshuis, in tegenstelling tot buitenmeubelen, waar ze in de open lucht gemakkelijk kunnen uitwasemen. Glazuren op basis van oplosmiddelen kunnen allergieën veroorzaken en mogen niet binnenshuis gebruikt worden.

Steeds meer fabrikanten kiezen voor oplosmiddelvrije houtbeitsen, omdat ook de regelgeving strenger wordt. Voor interieurs moet je daarom, indien mogelijk, beitsen met natuurlijke oliën gebruiken.

Verbruik

Hier hangt het er altijd van af hoe vaak en hoe groot de te verven oppervlakte is. Gemiddeld is dat tussen de zes en 12 vierkante meter met een enkele laag.

Hoe intensiever de kleur moet zijn, hoe vaker je het schilderij moet herhalen. Het is vaak een kwestie van smaak hoe intens je de kleur wilt hebben.

Verwerken

We hebben een video uitgekozen om je inzicht te geven in hoe je een zonwering installeert.

Afbeelding: pixabay.com / couleur

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies