Laatst bijgewerkt: 08-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Op een dag kom je er achter dat je houtschroeven zoekt, en je denkt dat ze allemaal hetzelfde zijn. Dit is echter niet het geval. Ze hebben verschillende kenmerken en zijn ontworpen om te presteren naar gelang het soort project dat je gaat uitvoeren.

Je denkt misschien dat het heel eenvoudig is om houtschroeven te kiezen, en ja, dat is het ook. Gewoon het fabricagemateriaal kennen, de bekleding en een paar andere factoren zijn voldoende om de juiste te kiezen. Deze gids helpt je de juiste keuze te maken.
Belangrijk om te weten

  • Houtschroeven zijn stukken waarmee je met dit materiaal hout of planken aan elkaar of aan andere oppervlakken kunt bevestigen. Op het eerste gezicht kun je ze van andere schroeven onderscheiden door hun scherpe, puntige punt. Deze schroeven worden ook wel lagschroeven genoemd.
  • Hoewel houtschroeven van staal gemaakt worden, zijn er allerlei materialen op de markt die staal combineren met andere componenten, waardoor schroeven ontstaan die sterker zijn en beter bestand tegen vocht, roest en corrosie.
  • Hoewel aan de oppervlakte de schroeven hetzelfde lijken, zijn er belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste schroef, zoals de plaats van het houtproject, de afmetingen en de kop van de schroef.

Beste houtschroeven: Onze selectie

Hier zijn de 5 beste soorten houtschroeven die je op de markt kunt vinden. Ze hebben elk verschillende eigenschappen die je helpen de houtschroeven te kiezen die het beste bij je project passen.

Koopgids: Wat je moet weten over houtschroeven

Als je houtschroeven zoekt, geven we hieronder in detail de aspecten aan waarmee je rekening moet houden voor een geschikte keuze, in relatie tot het houtproject dat je gaat uitvoeren. Daarnaast zijn de meest gestelde vragen over houtschroeven bij gebruikers.

Om houtschroeven efficiënter en zonder ongelukken te verwijderen moet je ze juist geplaatst hebben. (Bron: James Kovin: qqLxF3M-MA8/ unsplash)

Wat en hoe zijn houtschroeven?

Houtschroeven zijn gemaakt van staal, dat in combinatie met verschillende componenten een grotere weerstand bereikt tegen de factoren die in verschillende omgevingen kunnen voorkomen. Ze hebben verschillende koppen, bekledingen en maten.

Kenmerkend is echter dat ze allemaal een zeer scherpe, snelboorpunt hebben, wat de plaatsing vergemakkelijkt. In elk geval hoef je voor gebruik geen gat in het hout te boren.

Hoe kun je houtschroeven onderscheiden?

In de eerste plaats onderscheiden we houtschroeven van andere soorten schroeven door

  • Met een scherpe en spitse punt: met zo’n punt kun je direct in het hout schroeven, waardoor het gemakkelijker glijdt en in het materiaal dringt.
  • Zelfborend: dit betekent dat je geen gaatje hoeft te boren voor je ze gebruikt, want ze worden direct aangebracht met een hand- of elektrisch gereedschap.
  • Staal materiaal met verschillende bekledingen: het materiaal van de fabricage is staal, dat met andere componenten wordt aangevuld om de schroef bestand te maken tegen vocht, roest en corrosie.

Welke schroeven zijn geschikt voor hout?

Schroeven die geschikt zijn voor hout zijn die van staal. Vooral schroeven van roestvast staal en koolstofstaal. Anders dan andere schroeven maken hun scherpe, zelfborende punt een snelle en gemakkelijke plaatsing mogelijk.

Koolstofstalen schroeven worden gekenmerkt door hun grotere hardheid en weerstand, terwijl schroeven van roestvast staal een hoge roestbestendigheid bieden. Bovendien zijn er schroeven te vinden met oxide-, zink-, brons- en keramische bekledingen, die meer weerstand bieden tegen zowel binnen- als buitenomstandigheden.

Staaltype Samenstelling Kenmerken en Gebruiken
Roestvrij staal IJzer, koolstof, chroom en nikkel Verhoogde weerstand tegen oxidatie in omgevingen met hoge vochtigheid en lage temperaturen.
Koolstofstaal IJzer en koolstof Grotere hardheid en flexibiliteit. Lagere roestbestendigheid. Droge omgevingen.

Zijn er verschillende soorten houtschroeven?

De verschillende soorten houtschroeven worden onderscheiden door

  • Materiaal: staal, koolstofstaal en roestvast staal.
  • Bekleding: o.a. oxide, zink, brons, epoxy brons, keramiek.
  • Kop: De kop kan plat zijn of uit het oppervlak steken. Van daaruit zijn er verschillende vormen van groeven voor verdraaiing of plaatsing. Deze kunnen plat zijn, geometrisch (vierkant of zeshoekig) of kruisvormig (ster).

Welke schroeven gebruik je voor welk hout?

Bij het kiezen van houtschroeven is het belangrijk te bepalen waar je houtproject komt te liggen. Als het alleen binnenshuis zal zijn, dus niet buitenshuis, of als het buiten zal zijn.

Voor zachthout binnenshuis is het voldoende om alleen stalen schroeven te kiezen en/of verzinkte schroeven. Als je denkt dat je project aan vocht zal worden blootgesteld, is een roestvast stalen schroef geschikt. Voor hardere houtsoorten zal een koolstofstalen schroef een betere optie zijn, omdat die een grotere hardheid en weerstand biedt.

Maar als het project buiten is, zoals terrassen, hekken of dekken, is het heel belangrijk roestvast stalen schroeven met epoxy bronzen of keramische coating te kiezen.

Naaldhout en loofhout Schroefmateriaal Schroefcoating
Gebruik binnenshuis Staal. Koolstofstaal. Roestvrij staal. Niet gecoat. Zink.
Extern gebruik Roestvrij staal Brons. Epoxy brons. Keramisch

Hoe houtschroeven monteren?

Als je de juiste houtschroef gekozen hebt, moet je de groef van de schroefkop controleren. Dit is belangrijk om het gereedschap te kiezen dat je nodig hebt om de schroef in te draaien.

Als gereedschap kun je een handschroevendraaier of een elektrische schroevendraaier gebruiken, waarbij je erop let dat je de juiste punt hebt voor de gleuf van de verschillende schroefkoppen. Zo zal een stervormige kop een Phillips (PH) of Pozidrive (PZ) schroevendraaierpunt nodig hebben, die op hun beurt weer in diameter verschillen.

Om de schroef te plaatsen plaats je de scherpe punt van de schroef op het hout, plaats je de hand- of elektrische schroevendraaier in de groef van de schroefkop en oefen je druk uit zodat de schroef op zichzelf draait en zich een weg door het hout baant.

Hoewel houtschroeven van staal gemaakt worden, zijn er allerlei materialen op de markt die staal combineren met andere componenten, waardoor sterkere schroeven ontstaan die bestand zijn tegen vocht, roest en corrosie. (Bron: analogicus: 4607197/ pixabay)

Hoe houtschroeven verwijderen

Om houtschroeven efficiënter en zonder ongelukken te verwijderen, moet je ze juist gepositioneerd hebben. Met andere woorden, je moet de juiste schroef gekozen hebben en hem recht en zonder de kop te beschadigen in het hout gestoken hebben.

Hoewel deze omstandigheden onwaarschijnlijk zijn, moet je in eerste instantie de juiste schroevendraaierpunt kiezen om de schroef te verwijderen. Begin dan met het omgekeerde draaimoment.

In situaties waar de schroef erg beschadigd is, en je hebt het voordeel dat de kop van de schroef boven het oppervlak uitsteekt, kun je hem met een bankschroef verwijderen.

Als de kop echter in het hout verzonken is, en de andere mogelijkheden niet gewerkt hebben, kun je met een slijpmachine een platte gleuf maken en een platte schroevendraaier gebruiken om hem te verwijderen.

Aankoopcriteria

Bij het kopen van houtschroeven zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden om het juiste product te kiezen. Hieronder hebben we de belangrijkste factoren opgenomen waar je op moet letten bij het kopen van houtschroeven:

Binnen- en buitengebruik

Een van de eerste voorwaarden om rekening mee te houden is na te gaan waar de houtschroef gebruikt zal worden. De omgeving waarin ze gebruikt zullen worden, zowel binnen als buiten, bepaalt de meest geschikte eigenschappen om rekening mee te houden.

Houtschroeven voor gebruik binnenshuis moeten een scherpe punt garanderen voor snelle plaatsing en gemaakt zijn van sterk materiaal. Houtschroeven voor gebruik buitenshuis moeten echter, behalve de bovengenoemde eigenschappen, ook een afdoende coating hebben om roest te weerstaan.

Houtschroeven zijn stukken waarmee je hout of planken met dit materiaal aan elkaar of aan andere oppervlakken kunt bevestigen. (Bron: sweetlouise: 4565915/ pixabay)

Schroefmateriaal en coating

Houtschroeven zijn meestal van staal gemaakt. De combinatie van verschillende componenten levert producten op die beter bestand zijn tegen vocht, temperatuur, roest en corrosie.

Daarom zijn de meest gebruikte fabricagematerialen voor houtschroeven: staal, koolstofstaal en roestvast staal. Deze kunnen op hun beurt, op zoek naar een grotere weerstand tegen roest en corrosie, een of meer lagen coating hebben, bijvoorbeeld: zink, brons, epoxybrons en keramiek.

Weerstand tegen roest

Deze eigenschap is heel belangrijk bij het gebruik van houtschroeven in projecten buitenshuis. Het is van essentieel belang houtschroeven te kiezen die bestand zijn tegen: vocht, zout, roest en corrosie door verwering op dekken, vlonders of schuttingen.

Daarom is het nodig een houtschroef met de juiste coating te kiezen. Deze coating helpt de schroef om roest te weerstaan, bestand te zijn tegen buitenomstandigheden en je houtproject een jarenlange levensduur te geven.

Head style

Head styles stellen je in staat de afwerking te verkrijgen die je voor je houtproject zoekt. Houtschroeven kunnen een platte kop hebben; paddestoelkop – spantkop – knopkop of spantkop.

Deze kenmerken helpen je dus bepalen welke soort kop geschikt is voor jou. De vlakke soort toont een vlakke afwerking net aan het hout en valt niet op. Het “truss” type accentueert echter de schroefkop door hem 1 – 2 millimeter of meer te laten uitsteken.

Type kop Afwerking Type groef
Vlak of plat Geen uitsteeksel. Zinken in hout enkele dwarsgroef. Star: PH: Phillips. PZ Pozidrive. Torx.
Paddenstoel hoofd. Spantenkop. Knop hoofd. Spant steekt 1 – 2 mm of meer boven het oppervlak uit vierkant. Zeshoekig: Allen. Star: PH: Phillips. PZ Pozidrive. Torx

Maten

Je vindt op de markt verschillende aantallen en maten schroeven. Eerst moet je de afmetingen kennen van het oppervlak waar je de schroef zult gebruiken en dan de benodigde maat van de houtschroef bepalen. De maten worden meestal weergegeven in inches of millimeters.

Je moet bedenken dat 1 inch overeenkomt met 25,4 millimeter. De meest gebruikte houtschroeven komen in maten van 1 tot 3 duim. Je ziet dozen schroeven met afmetingen van 3.5 x 35, deze worden uitgedrukt in millimeters, waarbij de eerste term slaat op de diameter van de kop en de tweede op de lengte van de schroef.

Samenvatting

Samenvattend zijn houtschroeven door fabrikanten in verschillende kwaliteiten en uitvoeringen ontwikkeld. Met materialen en uitvoeringen die aan de behoeften en projecten met hout van de gebruikers aan te passen zijn.

Om de juiste keuze te maken, ga je na aan welke omgevingsomstandigheden de schroef zal worden blootgesteld, wat de materiaalsoort, de afmetingen en de eigenschappen van de kop zijn, zodat je hem snel en gemakkelijk kunt installeren. Met deze informatie, ga je gang, je houtproject moet niet langer wachten!

(Zichtbare afbeelding bron: Offiser86: 94654824/ 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies