Laatst bijgewerkt: 22-09-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

17Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

63Verzamelde opmerkingen

De houtskoolbarbecue is de favoriete zomergezel van de Duitsers. Omdat het zo gemakkelijk te gebruiken is, is het altijd een nuttig hebbeding geweest. Met de houtskoolgrill kun je allerlei gerechten klaarmaken, van kip tot vis en groenten. Ze krijgen allemaal die speciale barbecuesmaak en maken compleet nieuwe variaties op alledaagse gerechten mogelijk. De sfeer die zo’n barbecue creëert maakt van elk barbecuefeest een unieke ervaring.

In onze grote houtskool barbecue test 2021 helpen we je de juiste barbecue te vinden. We hebben de 4 populairste soorten houtskool barbecues voor je vergeleken en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit zal je helpen om de juiste grill te kiezen.
De belangrijkste dingen in een notendop

 • Het eten wordt op de houtskoolgrill bereid door het houtskool te verhitten. De brandtijd van de houtskool hangt af van de hoeveelheid houtskool en de soort houtskool. Briketten gaan langer mee dan gewone houtskool, maar hebben meer tijd nodig om door te gloeien.
 • Sommige houtskoolgrills kunnen gebruikt worden om direct of indirect te grillen. Afhankelijk van de grillmethode verandert de bereidingstijd en ook de bereidingswijze. Indirect grillen wordt als gezonder beschouwd dan direct grillen.
 • Houtskoolgrills zijn er in ontelbare variaties. Dit betekent dat iedereen zijn eigen individuele houtskoolbarbecue kan kiezen. Maar vooral barbecuewagens, ketelgrills, zwenkgrills en rookovens zijn populair bij de Duitsers. Elk heeft zijn eigen mogelijke toepassingen.

Beste Houtskoolgrill: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor houtskoolgrills

Houtskoolgrills zijn er in ontelbare uitvoeringen en variaties. We hebben de belangrijkste eigenschappen van de grills voor je op een rijtje gezet, zodat je de verschillende houtskoolgrills met elkaar kunt vergelijken.

De criteria zijn als volgt:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is aan deze criteria.

Gewicht

Het gewicht van houtskoolbarbecues speelt een bijzonder belangrijke rol bij de transporteerbaarheid ervan. Vooral als je mobiel wilt zijn met je barbecue, is het gewicht van cruciaal belang.

Tafelgrills zijn de lichtste houtskoolgrills. Ze zijn heel klein en compact en gemakkelijk te vervoeren.

Gewichten van houtskoolgrills variëren enorm. Door de verschillende soorten grills is er geen uniform gewicht. Houtskool barbecues wegen tussen 4 en 50 kilo.

Als je mobiel wilt zijn met je product, raden we een waterkoker of tafelbarbecue aan. Als je alleen in je tuin wilt grillen, kun je een zwaarder product kiezen.

Grilloppervlak

Een geschikt grilloppervlak is nodig om veelzijdig te kunnen grillen. De grootte van het grill-oppervlak hangt niet alleen af van het aantal personen, maar ook van de gegrilde produkten. Als je bijvoorbeeld alleen worstjes of groenten grilt, heb je een kleiner grilloppervlak nodig dan voor grote steaks.

Het soort grill dat je gebruikt heeft een grote invloed op de grootte van het grilloppervlak. Barbecuetrolleys of draaibare barbecues kunnen een heel groot grilloppervlak hebben.

Bovendien heb je met een groter grilloppervlak de mogelijkheid om verschillende temperaturen voor het grillen te gebruiken. Door de hoeveelheid houtskool te veranderen, kun je ook de warmte veranderen. Zo kun je verschillende gerechten tegelijk op hetzelfde rooster bereiden.

De grootte van het grilloppervlak wordt ook bepaald door het aantal grilloppervlakken. Als je grill meer dan één grilloppervlak heeft, kun je afgewerkte gerechten warm houden en op een ander oppervlak bewaren. Dit bespaart je extra werkstappen.

Het grilloppervlak waaraan je de voorkeur geeft, hangt dus af van het aantal aanwezigen en de hoeveelheid en soort van je gerechten. Als je verschillende gerechten tegelijk wilt bereiden, geeft een groot oppervlak je ook de mogelijkheid om verschillende temperatuurzones in te stellen.

Grill functie

In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen direct en indirect grillen. Beide soorten hebben hun eigen voor- en nadelen. Het is aan jou om te beslissen welke je verkiest.

Het is echter belangrijk te vermelden dat alleen bepaalde grills de mogelijkheid van indirect grillen hebben. Deze techniek vereist een deksel, en daarom zijn ketelgrills en barbecuewagens bijzonder geschikt. Lees de informatie van de fabrikant om te weten te komen of je met je barbecue indirect kunt grillen.

Grillfunktion Vorteile Nachteile
direktes Grillen
 • kann mit jedem Grill durchgeführt werden
 • Fleisch wird schnell gar
 • schönes Grillmuster auf dem Fleisch
 • gute Kruste durch hohe Hitze
 • Fleisch muss häufiger gewendet werden
 • durch tropfendes Fett kann Rauch oder Qualm entstehen
indirektes Grillen
 • geeignet für große Fleischstücke
 • weniger Wenden notwendig
 • kein tropfendes Fett
 • Fleisch nimmt Kohlegeschmack besser auf
 • Garen dauert länger
 • weniger krosse Kruste
 • Deckel benötigt

Direct grillen

Direct grillen is de gebruikelijke manier van grillen. Er wordt houtskool in de grill gedaan en het vlees wordt op een grillrooster boven de houtskool gegaard.

Omdat deze techniek veel hitte produceert, wordt het vlees snel gaar en krijgt het een knapperige korst. Het patroon van het rooster brandt ook in het vlees, waardoor het typische grillpatroon ontstaat.

Hier moet het vlees echter vaker gekeerd worden, anders druipt het druipende vet op de kolen en geeft ongezonde rook.

Indirect grillen

Bij indirect grillen wordt het houtskool anders gerangschikt. In plaats van direct onder het vlees te worden geplaatst, wordt het houtskool naast het vlees gelegd en wordt het niet met alle hitte mee gegrild. Verder moet het deksel op het rooster geplaatst worden, zodat de hitte niet ontsnapt.

Hier worden geen kankerverwekkende dampen geproduceerd omdat het vet niet op de hete kolen druppelt.

Deze manier van grillen doet het vlees niet verbranden en maakt het heel sappig. Omdat de hitte niet ontsnapt, kan het vlees langzaam gegrild worden, waardoor het bijzonder mals wordt. Bovendien hoeft het vlees minder vaak gekeerd te worden vanwege de lagere hitte.

Maar omdat bij indirect grillen minder hitte wordt gebruikt, duurt het hele kookproces langer. De korst is ook zachter omdat hij niet zo heet gegrild wordt.

Uitrusting

De uitrusting van een houtskoolgrill omvat diverse accessoires. Afhankelijk van de fabrikant en de prijs varieert de uitrusting van de grills.

De volgende kenmerken behoren tot de uitrusting van een barbecue

 • In hoogte verstelbaar
 • Transportwielen
 • Thermometer
 • Plank
 • Zijgloed mand
 • Actieve ventilatie

De hoogteverstelling zorgt ervoor dat de houtskoolbak op de juiste hoogte kan worden gebracht om de geschikte warmte te bereiken. De transportwielen maken het gemakkelijk de barbecue te vervoeren, ook al weegt hij iets meer.

Thermometers op barbecues zijn vaak in het deksel geïntegreerd. Een plank is ook geschikt om extra ruimte te bieden om bijvoorbeeld gegrild voedsel op te leggen. Ook de afmetingen van de plank kunnen variëren.

De zijgloedmand is een extra gadget dat het mogelijk maakt gerechten verticaal te bereiden. Dit maakt het mogelijk om gerechten met spit te grillen, zoals gebraden kip of shish kebab.

De actieve ventilatie zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt. Bovendien wordt de rookvorming verminderd, wat barbecues met deze eigenschap zeer geschikt maakt voor het balkon. De actieve ventilatie werkt ofwel met batterijen of met een voedingseenheid.

Bij een elektrische actieve ventilatie die met een voedingseenheid wordt bediend, is netspanning nodig. Een stopcontact is dus absoluut noodzakelijk.

Plaats van gebruik

De keuze van de juiste barbecue voor jou hangt af van de plaats van gebruik. Of je nu op het balkon, thuis of in de tuin wilt barbecueën, een speciale houtskoolbarbecue is geschikt voor elke plaats.

Als je graag in je tuin barbecuet, kun je een grote houtskoolbarbecue kopen die ook rook produceert. Een draaigrill of ketelgrill is ook geschikt voor deze plaats.

Het is echter anders als je op het balkon of in het huis wilt barbecueën. Veel huurovereenkomsten verbieden het gebruik van rookproducerende barbecues in overdekte ruimten. Daarom moet je in zo’n geval een rookvrije barbecue of een tafelbarbecue gebruiken.

Als je je houtskoolbarbecue wilt gebruiken om te kamperen, raden we je aan een heel lichte barbecue te kopen. Goede vervoerbaarheid en gemakkelijke montage zijn belangrijk als je de barbecue mee de natuur in wilt nemen.

Besluit: Welke soorten houtskoolgrills zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je nu wilt beslissen over een houtskoolbarbecue, moet je deze 4 soorten barbecue bekijken. Er zijn meer soorten houtskoolbarbecues, maar we hebben de meest voorkomende voor je uitgezocht.

Type voordelen nadelen
Barbecuewagen groot grilloppervlak, heeft planken groot, zwaar
Kogelgrill direct en indirect grillen mogelijk, vaak thermometer in deksel relatief klein grilloppervlak, meestal geen planken
Draaibare grill groot grilloppervlak, gelijkmatige verwarming door zwenken vergt veel ruimte
Rookoven unieke smaak, groot grilloppervlak vergt veel tijd, groot en onbeweeglijk
Barbecuetrolley

Barbecuetrolley

De barbecuetrolley is waarschijnlijk de bekendste houtskoolbarbecue. Hij is bijzonder populair bij familiefeesten of feestjes omdat hij een groot grilloppervlak heeft en dus voor veel mensen geschikt is.

Door de extra planken van de barbecuekar kunnen ook barbecuegerechten heel gemakkelijk geplaatst worden. Hierdoor is het mogelijk veel voedsel te grillen en ruimte te besparen.

Zoals de naam al doet vermoeden, is de barbecuetrolley een karretje. Hij heeft transportwielen en kan, ondanks zijn afmetingen, gemakkelijk uit de garage of het tuinhuisje vervoerd worden.

Voordelen
 • groot grilloppervlak
 • legplanken op het rooster
 • heeft transportwieltjes
Nadelen
 • heeft relatief veel ruimte nodig
 • hoog gewicht

Deze houtskoolgrill heeft echter veel ruimte nodig. Het is ongeschikt als je een kleine tuin hebt. Het kan ook niet op het balkon gebruikt worden.

Ook al is het rooster gemakkelijk te verplaatsen door de transportwielen, toch is het moeilijk om het over lange afstanden te vervoeren. Hij weegt nogal wat, en daarom kan hij niet zomaar in de auto worden meegenomen.

Ketelgrill

Ketelgrill

De ketelgrill is bijzonder omdat hij een deksel heeft. Behalve direct grillen kun je met dit deksel ook indirect grillen. Dit betekent dat er nooit een gebrek aan variatie is bij het grillen en het opent de mogelijkheid om gezonder te grillen.

Bovendien hebben moderne ketelgrills thermometers in het deksel, waardoor je bij de temperatuur in het rooster kunt. Dit voorkomt dat het voedsel aanbrandt en uitdroogt.

Omdat het deksel ook rook opvangt, beschermt het ook het milieu.
Zo produceert de ketelgrill verhoudingsgewijs weinig rook.

Voordelen
 • indirect en direct grillen mogelijk
 • toegang tot thermometer, weinig rook
Nadelen
 • klein grilloppervlak
 • geen planken

Verhoudingsgewijs is de ketelgrill echter kleiner dan andere houtskoolgrills. Hierdoor wordt het grilloppervlak kleiner, en daarom zijn deze grills niet geschikt voor een grote menigte. Bovendien hebben de meeste ketelgrill modellen geen planken.

Draaibare barbecue

Draaibare barbecue

De draaibare barbecue is een blikvanger voor elk barbecuefeest. Het uiterlijk is bijzonder en schept een unieke sfeer. De grill genereert warmte, zodat je ‘s avonds niet hoeft te bevriezen.

Maar de functie van het draaigrilletje is ook uniek. Omdat het rooster over de houtskool schommelt, wordt het vlees langzaam en zachtjes verhit. Verder betekent de slingerbeweging dat al het voedsel op het rooster gelijkmatig verwarmd wordt, zodat alles voldoende warmte krijgt.

Voordelen
 • gelijkmatige verhitting
 • aangename sfeer
Nadelen
 • heeft veel ruimte nodig
 • indirect grillen niet mogelijk, rondvliegende vonken

De zwenkgrill is heel licht, maar heeft veel ruimte nodig. De vuurschaal en de constructie mogen niet te dicht bij muren of andere voorwerpen staan in verband met de hitte. Daarom is veel vrije ruimte nodig om dit rooster te gebruiken.

Bovendien is het niet mogelijk het grillvoedsel af te dekken. Daardoor is de mogelijkheid van indirect grillen geheel uitgesloten. Bovendien kunnen door de onbedekte houtskool vonken vliegen. Je moet hier vooral op letten bij het aansteken van de barbecue.

Rookoven

Rookoven

Een rookovengrill is de gastronomische versie van de houtskoolgrill. De unieke grillmethode zorgt voor een unieke smaak. Het vlees wordt heel langzaam gegaard, waardoor het heel mals wordt. Bovendien trekt de marinade dan mooi in het vlees en bereikt een bijzonder smaakniveau.

Bovendien is de rookoven erg groot en biedt daardoor een zeer groot grilloppervlak. Hij is daarom geschikt voor veel mensen of barbecuefeesten.

Met de rookoven grill je indirect. Dit betekent dat het vet niet op de houtskool druppelt en een ongezonde rook produceert. Daardoor maakt de houtskool rookoven gezond grillen mogelijk.

Voordelen
 • bijzondere smaak
 • groot grilloppervlak
 • gezond
Nadelen
 • tijdrovend
 • kostenintensief
 • onbeweeglijk

Maar omdat de rookoven met weinig hitte kookt, duurt het navenant langer om het gegrilde voedsel te bereiden. Je moet dus aanzienlijk meer tijd uittrekken voor de voorbereiding.

Rookovens behoren ook tot de duurste houtskoolgrills. Vanwege hun speciale vorm en materiaal zijn ze meestal duurder dan de andere grills. Ze zijn ook erg zwaar en groot, zodat ze niet gemakkelijk te verplaatsen zijn. Je moet dus een goede plaats hebben voor je rookoven, want je zult hem niet vaak verplaatsen.

Gids: Veel gestelde vragen over houtskoolbarbecues in detail beantwoord

De volgende gids moet je helpen de laatste onduidelijkheden uit de weg te ruimen. We beantwoorden de vragen, zodat je zeker weet wat er in een houtskoolbarbecue gaat en welke het beste bij je past.

Voor wie is een houtskoolbarbecue geschikt?

Een houtskoolbarbecue is geschikt voor iedereen. Met familie of vrienden buiten kunnen zitten en samen eten klaarmaken is voor iedereen gunstig.

Houtskoolbarbecues zijn ook heel geschikt voor kampeerders. Voedsel kan er snel op bereid worden, wat betekent dat ook in de buitenlucht een lekkere maaltijd gegeten kan worden.

Holzkohlegrill-1

Een houtskoolbarbecue is geschikt voor iedereen. Grillen van vleesgerechten geeft ze die populaire barbecuesmaak
(Image source: Andrik Langfield / unsplash.com)

Het is bijzonder geschikt voor vleesliefhebbers, want de braadaroma’s geven het vlees een heel bijzondere en onvergelijkbare smaak.

Maar ook vegetariërs en veganisten komen niets te kort. Er zijn genoeg vervangers die ook op de grill een unieke smaak geven. Bovendien smaken gegrilde groenten van een houtskoolgrill ook uniek lekker.

Welke alternatieven zijn er voor een houtskoolgrill?

De houtskoolgrill is niet de enige soort grill. In de loop der jaren hebben ook gasgrills en elektrische grills aan populariteit gewonnen.

We hebben een tabel voor je opgesteld die de twee soorten grill beschrijft.

Type Beschrijving
Gasbarbecue De gasbarbecue werkt met vloeibaar gas. Dit gas wordt via slangen naar de branders van de grill gevoerd, waardoor warmte kan worden opgewekt. Het voedsel kan direct of indirect op een gasbarbecue worden gegrild. Verder zijn er vetopvangbakken ingebouwd in dergelijke grills, waardoor er geen kankerverwekkende dampen vrijkomen tijdens het grillen.
Elektrische grill De elektrische grill is zeer eenvoudig in gebruik. Hij hoeft alleen maar in het stopcontact te worden gestoken en kan onmiddellijk worden bediend. De elektrische barbecue is echter bijzonder populair omdat ze geen rook produceert. Hij kan dus worden gebruikt op het balkon of zelfs binnenshuis. Ook hier ontstaan geen kankerverwekkende dampen tijdens het grillen.

Hoe steek ik mijn houtskoolbarbecue goed aan?

In principe zijn er verschillende manieren om een houtskoolbarbecue goed aan te steken. Ze werken allemaal ongeveer op dezelfde manier. We willen je hier instructies geven waarbij helemaal geen alcohol gebruikt wordt. Dit verstoort gedeeltelijk de smaak van het gegrilde voedsel en ruikt ook niet erg lekker. Het beste wat je voor deze instructie nodig hebt is een aanmaakschoorsteen. Dit helpt je om de houtskool snel en goed aan te steken.

 1. Neem voorzorgsmaatregelen voor de veiligheid: Voordat je de barbecue gaat aansteken, moet je vuurvaste handschoenen aantrekken. Dit voorkomt mogelijke brandwonden tijdens het aansteken. Blijf ook uit de buurt van andere brandbare voorwerpen in je omgeving
 2. Vul deopen haard met houtskool: Vul nu je houtskool of briketten in de open haard. De hoeveelheid hangt af van hoe groot je barbecue is en hoe lang je wilt barbecueën. Hoe langer je wilt barbecueën en hoe groter je barbecue, hoe meer houtskool je nodig zult hebben. Merk echter op dat het verhitten van de houtskool langer duurt met veel houtskool.
 3. Legbarbecue-aansteker onder de haard: Gebruik nu barbecue-aansteker, zoals blokken houtkrullen of andere gemakkelijk ontvlambare, niet-chemische blokken. Steek ze aan en leg ze op een vuurvaste ondergrond, bij voorkeur op het rooster van de barbecue, en zet de vuurhaard er bovenop.
 4. Wacht tot de houtskool is opgewarmd: Nu is het tijd om te wachten. Afhankelijk van de hoeveelheid houtskool of briketten die je gekozen hebt, zal dit proces verschillende hoeveelheden tijd in beslag nemen. Zodra je merkt dat de houtskool gloeit en alle onderdelen verhit zijn, is het proces voltooid.
 5. Breng de houtskool over: Neem nu de aanmaakschoorsteen weer in je hand en kieper de houtskool in het daarvoor bestemde gedeelte van de barbecue. Let goed op mogelijk rondvliegende vonken. De houtskool gloeit en is gloeiend heet, dus je moet bij deze stap heel voorzichtig zijn.
 6. Leg hetrooster op de barbecue en begin te grillen: Nu is je houtskool heet en kun je beginnen met grillen. Zet het rooster op de gewenste hoogte en spreid je voedsel over het rooster uit.

Maar vergeet niet dat dit niet de enige manier is om je barbecue aan te steken. Als je je barbecue anders wilt aansteken, is dat geen probleem. Er zijn veel instructies op het internet over hoe je de barbecue goed kunt aansteken.

Welke houtskool moet ik gebruiken om te grillen met een houtskoolbarbecue?

Bij een houtskoolbarbecue worden meestal 2 soorten houtskool gebruikt om te verwarmen. Deze twee soorten zijn ofwel houtskool ofwel houtskoolbriketten.

Houtskool en briketten verschillen in brandtijd en tijd om te verhitten.

Type houtskool tijd tot doorgloeien brandtijd
Houtskool 10 – 15 minuten ca. 1 uur
Briketten 30 – 45 minuten meerdere uren

Als je snel moet grillen en er is niet veel te grillen, is houtskool de juiste optie. Als het iets langer dan een uur duurt, moet je houtskool toevoegen.

Holzkohlegrill-2

Houtskool is heel geschikt om mee te barbecueën omdat het snel opwarmt. Zo kun je spontaan en snel barbecueën.
(Image source: Thomas Q / unsplash.com)

Briketten daarentegen kun je beter gebruiken als er een lange barbecue gepland is. Omdat de briketten langer meegaan, kun je ook meer barbecuegerechten bereiden. Je moet echter wel tijd geven om de briketten op te warmen voor je gaat grillen.

Een mengsel van beide soorten is ook mogelijk. Dit geeft je al vroeg wat warmte, die lang aanhoudt. Toch is het verschil niet al te groot, dus houtskool en briketten mengen is niet nodig.

Waar kan ik mijn houtskoolbarbecue neerzetten?

Eerst en vooral moet je je ervan bewust zijn dat je je houtskoolbarbecue altijd op een vlakke, vuurvaste ondergrond moet plaatsen. Je moet ook enkele meters afstand houden van andere voorwerpen rond de barbecue. Dit zal ervoor zorgen dat er geen ongelukken of brandwonden gebeuren.

Verder mag je je houtskoolbarbecue niet binnenshuis gebruiken. Alleen bepaalde modellen, zoals sommige tafelgrills, kunnen in een goed geventileerde ruimte gebruikt worden.

In principe mogen houtskoolbarbecues op balkons gebruikt worden. Maar alleen als de huurovereenkomst dat bepaalt. Bovendien mag geen enkele buur gestoord worden door de rookproductie, anders leidt dat tot een gebruiksverbod.

Holzkohlegrill-3

Je kunt in Duitsland bijna overal barbecueën als het uitdrukkelijk vermeld is. De voorschriften veranderen echter als er veel rook is.
(Image source: Ataberk Güler / unsplash.com)

Houtskoolbarbecues mogen ook op openbare plaatsen opgesteld worden, als dat uitdrukkelijk vermeld wordt. In parken of andere groene ruimten zijn vaak ook gemarkeerde barbecue zones waar barbecuen is toegestaan.

Hoe maak ik mijn houtskoolbarbecue goed schoon?

Om je houtskoolbarbecue goed schoon te maken, moet je de onderdelen goed schoonmaken en onderhouden. Dit is de enige manier om er zeker van te zijn dat je barbecue lang blijft werken.

 1. Maak het grillrooster schoon: Je kunt veel verschillende huishoudelijke middeltjes gebruiken om het grillrooster schoon te maken. Sommige roosters kunnen zelfs in de afwasmachine gereinigd worden. Na gebruik kun je het grillrooster schoonmaken met een staalborstel en de resten verwijderen. Een andere truc is om zuiveringszout met water te mengen en het over het rooster te strooien. Laat het dan drogen en je kunt het er gewoon afvegen.
 2. Verwijder as uit de binnenkant: De volgende stap is het weggooien van de as. Als de as is afgekoeld, kun je hem met een schep gewoon in een vuilniszak gieten. Gooi de afgekoelde as bij het restafval. Dit is heel belangrijk om te voorkomen dat er schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen.
 3. Maak de barbecue schoon: De laatste stap naar een goede reiniging betreft het schoonmaken van het rooster. De houtskoolgrill kan net als elk ander keukenapparaat met afwasmiddel en water schoongemaakt worden. Gebruik voor het schoonmaken echter geen staalwol, want je maakt dan krassen op het rooster en doet ernstig afbreuk aan de duurzaamheid ervan.

Om ervoor te zorgen dat je de volgende keer dat je barbecuet nog minder hoeft schoon te maken, kun je het grillrooster vóór het barbecueën met olie insmeren. Zo voorkom je dat restjes grillspijs eraan blijven plakken.

Van welk materiaal moet mijn grillrooster gemaakt zijn?

Grillroosters kunnen van veel verschillende materialen gemaakt zijn. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Maar 2 materialen hebben de overhand gekregen voor grillroosters en zijn erg populair bij barbecueliefhebbers.

 • Roestvrij stalen grill
 • Gietijzeren grill

In het volgende wijzen we op de voor- en nadelen van de materialen. Zo kun je zelf beslissen welk grillrooster voor jou geschikt is.

Roestvrijstalen grillrooster

Roestvrij staal is zo populair omdat het roestbestendig is en niet erg vuil wordt tijdens het grillen. Bovendien veranderen roestvast stalen grillroosters de smaak van het gegrilde voedsel niet.

Voordelen
 • roestvrij
 • weinig vervuiling
 • geen smaakverandering
Nadelen
 • duurder
 • minder warmteopslag

Maar voor het feit dat ze zo veel voordelen bieden, zijn hoogwaardige roosters van dit materiaal iets duurder dan andere grillroosters. Bovendien slaan roestvast stalen roosters de warmte niet zo goed op als bijvoorbeeld gietijzer. Vooral dunne repen slaan warmte niet goed op.

Gietijzeren grillrooster

Gietijzer staat erom bekend een optimale warmteaccumulator te zijn. Dit is ook het geval met grillroosters. Omdat het gietijzeren grillrooster erg heet wordt, krijg je bij het grillen een onvergelijkbaar grillpatroon ingebrand in het voedsel.

Bovendien is het uiterlijk van gietijzeren roosters onovertroffen. Ze zien er stevig uit en doen het bijzonder goed op elke barbecue.

Voordelen
 • goede warmteopslag
 • mooi uiterlijk
 • goed grillpatroon
Nadelen
 • speciale zorg nodig
 • bakken noodzakelijk
 • indirect grillen niet mogelijk

Gietijzer mag echter niet met afwasmiddel of staalborstels behandeld worden. Het onderhoud van deze roosters is daarom wat ingewikkelder. Verder moet je je gietijzeren grillrooster inbranden voordat je het voor het eerst gebruikt, om te voorkomen dat het voedsel aanbrandt.

Door de hoge hitte van het gietijzeren grillrooster is indirect grillen niet echt mogelijk. Het rooster wordt te heet, waardoor het niet gestaag en langzaam opwarmt. Dit maakt indirect grillen moeilijker.

Beeldbron: Sandalova/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies