Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

21Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

35Verzamelde opmerkingen

Hyaluronzuur is een stof die van nature in het lichaam wordt aangemaakt en die ervoor zorgt dat de huid stevig blijft en van voldoende vocht wordt voorzien. Als de lichaamseigen productie van hyaluronzuur afneemt, kunnen er rimpels ontstaan en kan de elasticiteit van de huid afnemen.

Een hyaluronzuur serum kan voorkomen dat de huid vocht verliest en dat er rimpels ontstaan. Met onze hyaluronzuur serum test 2023 willen we je helpen het beste serum voor jou te vinden. We hebben de verschillende soorten bekeken en de voor- en nadelen van elk op een rijtje gezet. Dit moet je helpen bij je beslissing en hem zo gemakkelijk mogelijk maken.
Belangrijk om te weten

 • Hyaluronzuur wordt door het lichaam zelf aangemaakt en hydrateert de huid. De productie neemt echter af met de leeftijd en kan daardoor bijdragen tot rimpels. Een hyaluronzuur serum kan dit tegengaan.
 • In principe kan hyaluronzuur ook op andere delen van het lichaam en op andere kwalen gebruikt worden. Het kan bijvoorbeeld werken tegen artritis, wonden en oogziekten.
 • Het gebruik van hyaluronzuur hangt af van de plaats waar het aangebracht wordt. Hyaluronzuur is verkrijgbaar in de vorm van serums, crèmes, capsules en ook injecties. Het hangt ervan af op welk deel van het lichaam het aangebracht moet worden.

Hyaluronzuur Serum: Onze Selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor hyaluronzuur

serums Bij het kopen van hyaluronzuur serum kun je op verschillende aspecten letten, zoals:

Door de juiste keuze voor je te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niets geeft wat het niet nodig heeft. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Ingrediënten

Een goed hyaluronzuur serum moet samengesteld zijn uit hoog- en laagmoleculaire hyaluronzuren. Ook anti-verouderende en tevens verzachtende werkstoffen zoals aloë vera, werkstoffen die de regeneratie stimuleren zoals vitaminen en plantenextracten horen erbij. Het hoofdbestanddeel van een hyaluronzuur serum moet echter het hyaluronzuur zelf zijn.

Veel serums zijn ontworpen om specifieke actieve ingrediënten te integreren die op het huidtype zijn afgestemd. Let daarom bij het kopen van een serum op of de ingrediënten geschikt zijn voor je huidtype of geschikt zijn voor alle huidtypes. Ook bij additieven moet erop gelet worden dat ze geen stoffen bevatten die de huid of het milieu kunnen schaden.

Wijze van toediening

Afhankelijk van welke vorm van hyaluron de voorkeur heeft, zijn er verschillende manieren om het aan het lichaam toe te dienen.

 • Hyaluron crème: Een crème heeft meestal een lagere concentratie dan een serum. Dit komt omdat een hyaluronzuur serum meestal de hoogste concentratie heeft.
 • Hyaluronzuur capsules: Capsules worden vaak gebruikt voor een specifiek toepassingsgebied. Er zijn capsules die inwerken op de huid en andere die gespecialiseerd zijn in nagels, bijvoorbeeld.
 • Hyaluroninjecties: in dit geval wordt hyaluron in de huid geïnjecteerd. Deze toepassing wordt echter alleen door getrainde vakmensen gedaan.
 • Hyaluron drank: de drank wordt nog met water gemengd. Een voordeel is dat de voedingsstoffen beter kunnen oplossen, waardoor het lichaam ze gemakkelijker kan opnemen.

Afhankelijk van de toepassing die je verkiest, kun je een voor jou geschikt product kiezen.

Plaats van toepassing

Afhankelijk van het lichaamsdeel waar het hyaluron aangebracht moet worden, zijn er verschillende varianten. Het is ook bepalend of huidonzuiverheden moeten worden bestreden, rimpels moeten worden verminderd of de huid moet worden gehydrateerd.

Injecties kunnen gebruikt worden voor bepaalde delen van het lichaam, zoals knieën, gewrichten of als je last hebt van artrose

Je moet er echter altijd op letten dat het serum geschikt is voor het lichaamsdeel waarop je het aanbrengt. Er zijn serums die alleen op het gezicht gebruikt mogen worden. Er zijn ook speciale hyaluronzuur serums voor de lippen verkrijgbaar.

Reden voor gebruik

Een anti-aging serum wordt vaak gebruikt, vooral op gezicht, hals en décolleté, om ze strakker te maken. Maar een hyaluronzuur serum is ook heel geschikt voor acne of huidonzuiverheden.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een hyaluronzuur serum koopt

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van hyaluronzuur serums en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende paragrafen samengevat.

Wat is een hyaluronzuur serum en hoe werkt het?

Hyaluronzuur is een belangrijk bestanddeel dat in het bindweefsel van onze huid voorkomt. Het zorgt ervoor dat een grote hoeveelheid water wordt gebonden en in onze huid kan worden opgeslagen.

Een hyaluron serum is veel hoger in concentratie dan een hyaluron crème en bereikt daardoor ook een sterker effect. (Image source: Phaedra Botanicals / unsplash)

De taak van een hyaluronzuur serum is om de huid van voldoende vocht te voorzien. Het geeft ook elasticiteit en tonus en geeft de huid een frisse uitstraling doordat het de huid voller maakt en rimpels kan verminderen. (1)

Effect op wonden

Hyaluronzuur zorgt ervoor dat wondgenezing wordt bevorderd bij verwondingen en reguleert ook ontstekingen. Het heeft ook een antibacteriële werking en kan dus de kans op infectie voorkomen.

(2) Het kan ook het ongemak door tandvleesontsteking verlichten. Hyaluronzuur kan de genezing van wonden en zweren in de mond na tandheelkundige chirurgie versnellen. (3)

Effect op gewrichtspijn

Hyaluronzuur is aanwezig in de synoviale vloeistof. De synoviale vloeistof is verantwoordelijk voor de beweeglijkheid van de gewrichten en vult de ruimte tussen de gewrichten. Het voorkomt dat de botten tegen elkaar schuren en slijten. De orale werking van hyaluronaat als voedingssupplement is positief gebleken.

Mensen tussen 40 en 70 jaar die aan osteoartritis lijden merkten een verminderde kniepijn na twee maanden lang dagelijks 80 tot 200 mg hyaluronaat te hebben ingenomen. Door deze studie konden de onderzoekers vaststellen dat hyaluronaat zonder zorgen als voedingssupplement kan worden ingenomen en dat kniepijn erdoor verlicht kan worden. (4)

Werking bij oogziekten

Hyaluronzuur in verschillende concentraties kan ook gebruikt worden tegen droge ogen. Afhankelijk van de behoefte kunnen de druppels meerdere malen per dag gebruikt worden. Oogdruppels met 0.2-0.4 % hyaluronzuur zijn werkzaam tegen droge ogen.

Dit is in een studie bevestigd. Een andere mogelijkheid is het continu toedienen van contactlenzen met hyaluronzuur aan het oog. Hyaluronaat wordt ook gebruikt bij oogoperaties om de wondgenezing te versnellen. (5)

Effect op artrose

Hyaluronzuur wordt vaak geïnjecteerd bij artrose. Het wordt al vele jaren gebruikt en is een bekende behandelmethode die in de loop der jaren zijn nut bewezen heeft. (6) Osteoartritis is een veel voorkomende chronische gewrichtsziekte. Het is meestal het gevolg van de natuurlijke slijtage van de gewrichten en het kraakbeen.

Na verloop van tijd wordt het kraakbeen dunner of zelfs helemaal vernietigd door de slijtage. Dit kan tot pijn en stijfheid leiden of de gewrichten doen opzwellen. Hyaluronzuur kan de pijn verlichten en ook de beweeglijkheid verbeteren. Patiënten die een hyaluronzuur behandeling kregen, konden hun bewegingsmogelijkheden bij dagelijkse activiteiten met 9-32% vergroten. (7)

Wanneer en bij wie is het gebruik van hyaluronzuur serums zinvol?

In principe is het gebruik van een hyaluronzuur serum geschikt voor alle huidtypes. Maar vooral droge huidtypes zouden het moeten gebruiken. Ook de vette huid en gemengde huidtypes kunnen baat hebben bij hyluronzuur, omdat het helpt de huid weer in balans te brengen.

Een hyaluronzuur serum kan ook door gevoelige huidtypes gebruikt worden en wordt beschouwd als een goede voorzorgsmaatregel tegen huidveroudering, omdat de huid al op jonge leeftijd veel vocht verliest. Na het midden van de twintig kan de huid niet meer zoveel vocht opslaan omdat het hyaluron en collageen in het bindweefsel afneemt.

Het hoofdbestanddeel van een hyaluronzuur serum moet hoofdzakelijk uit hyaluronzuur bestaan. De ingrediënten moeten altijd bij je eigen huidtype passen. (Image source: Chandra Oh / unsplash)

Een hyaluronzuur serum kan helpen door vele malen zijn eigen gewicht in water op te slaan. Daarom wordt hyaluronzuur vaak gebruikt in de gangbare huidverzorgingsproducten om de huid glad te maken en te hydrateren. Een studie testte het effect van een anti-verouderingsproduct dat ook hyaluronzuur bevatte op 33 vrouwen van 45 tot 65 jaar.

Het product werd 56 dagen lang tweemaal daags aangebracht. Men ontdekte dat de huid daarna een hoger vochtgehalte had. Ook het gebied van kin en kaak werd steviger en elastischer. Zowel huidoneffenheden als huidtextuur verbeterden aanzienlijk. (8)

Welke soorten hyaluronzuur serums zijn er?

Hyaluronzuur is er in verschillende maten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee molecuulgroottes. Hoogmoleculaire en laagmoleculaire hyaluronzuur serums hebben elk bepaalde voor- en nadelen.

Hoogmoleculair hyaluronzuur

Het is de grootste variant en bestaat uit moleculen met een grootte van 1500 kD en groter. Door zijn grootte kan het niet door de huidbarrière dringen.

Voordelen
 • Hydrateert
 • bevordert de elasticiteit
 • ontstekingsremmend
 • voedend
Nadelen
 • Geen langdurig effect
 • werkt alleen oppervlakkig
 • kan niet doordringen in de huidbarrière

In combinatie met de keratine van de huid vormt het een film terwijl het verdampt, waardoor de huid gehydrateerd wordt en de elasticiteit verbetert.

Laagmoleculair hyaluronzuur

Vergeleken met hoogmoleculair hyaluronzuur is laagmoleculair hyaluronzuur in staat de huidbarrière te passeren. Het bestaat uit moleculen met een grootte van 50 kD. Dit is aanzienlijk kleiner dan hoogmoleculair hyaluronzuur.

Voordelen
 • Vocht wordt duurzaam opgeslagen
 • langduriger effect
 • stevigere en vollere huid
 • rimpels verminderen
Nadelen
 • Goedkoop
 • zit niet in veel producten

Het maakt het mogelijk water op te slaan in het bindweefsel. Door het geboden vocht ziet de huid er steviger en voller uit.

Hoe moet hyaluronzuur serum gedoseerd worden?

Een cruciaal punt is de grootte van de molecule hyaluronzuur en hoe het door het lichaam wordt opgenomen. Laagmoleculair hyaluronzuur kan door zijn grootte beter in de huidcellen doordringen.

Preparaten met een werkzame stofconcentratie van minstens 100 mg kunnen door het dragereffect beter door het lichaam worden opgenomen

Een klinische studie bewees dat dagelijks minstens 120 mg hyaluronzuur innemen de hydratatie van de huid en de droge huid verbeterde. (9) De door de fabrikant gegeven en aanbevolen dosering moet worden aangehouden, anders kan overdosering tot ongewenste bijwerkingen leiden. Deze omvatten

 • Jeuk
 • Huidirritaties
 • Gewrichtspijn

Deze symptomen verdwijnen echter met de tijd en vormen gewoonlijk geen levensbedreigend gevaar.

Wat zijn de alternatieven voor hyaluronzuur serums?

Een goed alternatief als je hyaluronzuur serums gebruikt om de huid te hydrateren, zouden klassieke vochtinbrengers zijn. Als het de bedoeling is de huid strakker en voller te maken, zijn vochtinbrengende crèmes alleen niet voldoende. Hier zijn anti-verouderingsproducten een goed substituut.

Wat zijn de bijwerkingen van het gebruik van hyaluronzuur serums?

In principe is er niets dat je ervan weerhoudt hyaluronzuur te nemen en het is heel veilig. Tot nu toe zijn slechts enkele bijwerkingen bekend. Allergische reacties zijn ook een zeldzaamheid, omdat het lichaam zelf ook hyaluronzuur aanmaakt.

Hyaluronzuur moet alleen met voorzichtigheid tijdens de zwangerschap ingenomen worden, vanwege het nog niet onderzochte effect.

Alleen zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten hyaluronzuurpreparaten met voorzichtigheid innemen, omdat het effect op de zwangerschap en het ongeboren kind nog niet onderzocht is. Dit geldt in principe voor alle voedingssupplementen waarvan de effecten nog onbekend zijn.

Een mogelijke bijwerking zou zijn dat het innemen van hyaluronzuur in capsulevorm de groei van kankercellen kan versnellen en bevorderen. Daarom wordt mensen die kanker hebben aangeraden geen voedingssupplementen met hyaluronzuur te nemen.

(10) Er kunnen ook risico’s ontstaan door het injecteren van hyaluronzuur. Injecties in de huid en gewrichten kunnen onder andere bijwerkingen hebben. Ze zijn echter meestal eerder te wijten aan fouten in de behandeling dan aan het hyaluronzuur zelf.

Op welke leeftijd moet hyaluronzuur serum gebruikt worden?

Mensen zijn in staat zelf hyaluronzuur te produceren. De productiesnelheid neemt echter af met de leeftijd.

Rond de leeftijd van 40 jaar kan het lichaam nog maar 40% synthetiseren. Op de leeftijd van 60 jaar is de productie nog maar 10% van de oorspronkelijke hoeveelheid.

Mogelijke redenen waarom hyaluronzuur met het ouder worden steeds belangrijker zou kunnen worden, is dat oestrogeen en progesteron steeds meer afnemen. Als er te weinig oestrogeen en androgeen wordt aangemaakt, kan collageen worden afgebroken, de elasticiteit kan afnemen en dit kan ook tot een droge huid leiden.

Beeldbron: Fedorina / 123rf

Referenties (10)

1. Poetschke J, Schwaiger H, Steckmeier S, Ruzicka T, Gauglitz GG. Hyaluronsäurehaltige Antifaltencremes: Wie gut wirken sie? : Eine Analyse von Antifaltencremes unterschiedlicher Preisklassen auf Basis objektiver Messmethoden [Anti-wrinkle creams with hyaluronic acid: how effective are they?]. MMW Fortschr Med. 2016;158 Suppl 4:1-6. doi:10.1007/s15006-016-8302-1
Bron

2. Pirnazar P, Wolinsky L, Nachnani S, Haake S, Pilloni A, Bernard GW. Bacteriostatic effects of hyaluronic acid. J Periodontol. 1999;70(4):370-374. doi:10.1902/jop.1999.70.4.370
Bron

3. Casale M, Moffa A, Vella P, et al. Hyaluronic acid: Perspectives in dentistry. A systematic review. Int J Immunopathol Pharmacol. 2016;29(4):572-582. doi:10.1177/0394632016652906
Bron

4. Tashiro T, Seino S, Sato T, Matsuoka R, Masuda Y, Fukui N. Oral administration of polymer hyaluronic acid alleviates symptoms of knee osteoarthritis: a double-blind, placebo-controlled study over a 12-month period. ScientificWorldJournal. 2012;2012:167928. doi:10.1100/2012/167928
Bron

5. Pinto-Fraga J, López-de la Rosa A, Blázquez Arauzo F, Urbano Rodríguez R, González-García MJ. Efficacy and Safety of 0.2% Hyaluronic Acid in the Management of Dry Eye Disease. Eye Contact Lens. 2017;43(1):57-63. doi:10.1097/ICL.0000000000000236
Bron

6. Jasmin Arrich, Franz Piribauer, Philipp Mad, Daniela Schmid, Klaus Klaushofer and Marcus Müllner CMAJ April 12, 2005 172 (8) 1039-1043
Bron

7. Bellamy, Nicholas, et al. Intraarticular corticosteroid for treatment of osteoarthritis of the knee. Cochrane Database Syst Rev 2 (2006): CD005328.
Bron

8. Garre A, Martinez-Masana G, Piquero-Casals J, Granger C. Redefining face contour with a novel anti-aging cosmetic product: an open-label, prospective clinical study. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2017;10:473-482. Published 2017 Nov 13. doi:10.2147/CCID.S148597
Bron

9. Kawada, C., Yoshida, T., Yoshida, H. et al. Ingested hyaluronan moisturizes dry skin. Nutr J 13, 70 (2014). https://doi.org/10.1186/1475-2891-13-70
Bron

10. Itano N, Zhuo L, Kimata K. Impact of the hyaluronan-rich tumor microenvironment on cancer initiation and progression. Cancer Sci. 2008;99(9):1720-1725. doi:10.1111/j.1349-7006.2008.00885.x
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Poetschke J, Schwaiger H, Steckmeier S, Ruzicka T, Gauglitz GG. Hyaluronsäurehaltige Antifaltencremes: Wie gut wirken sie? : Eine Analyse von Antifaltencremes unterschiedlicher Preisklassen auf Basis objektiver Messmethoden [Anti-wrinkle creams with hyaluronic acid: how effective are they?]. MMW Fortschr Med. 2016;158 Suppl 4:1-6. doi:10.1007/s15006-016-8302-1
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Pirnazar P, Wolinsky L, Nachnani S, Haake S, Pilloni A, Bernard GW. Bacteriostatic effects of hyaluronic acid. J Periodontol. 1999;70(4):370-374. doi:10.1902/jop.1999.70.4.370
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Casale M, Moffa A, Vella P, et al. Hyaluronic acid: Perspectives in dentistry. A systematic review. Int J Immunopathol Pharmacol. 2016;29(4):572-582. doi:10.1177/0394632016652906
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Tashiro T, Seino S, Sato T, Matsuoka R, Masuda Y, Fukui N. Oral administration of polymer hyaluronic acid alleviates symptoms of knee osteoarthritis: a double-blind, placebo-controlled study over a 12-month period. ScientificWorldJournal. 2012;2012:167928. doi:10.1100/2012/167928
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Pinto-Fraga J, López-de la Rosa A, Blázquez Arauzo F, Urbano Rodríguez R, González-García MJ. Efficacy and Safety of 0.2% Hyaluronic Acid in the Management of Dry Eye Disease. Eye Contact Lens. 2017;43(1):57-63. doi:10.1097/ICL.0000000000000236
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Jasmin Arrich, Franz Piribauer, Philipp Mad, Daniela Schmid, Klaus Klaushofer and Marcus Müllner CMAJ April 12, 2005 172 (8) 1039-1043
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Bellamy, Nicholas, et al. Intraarticular corticosteroid for treatment of osteoarthritis of the knee. Cochrane Database Syst Rev 2 (2006): CD005328.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Garre A, Martinez-Masana G, Piquero-Casals J, Granger C. Redefining face contour with a novel anti-aging cosmetic product: an open-label, prospective clinical study. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2017;10:473-482. Published 2017 Nov 13. doi:10.2147/CCID.S148597
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kawada, C., Yoshida, T., Yoshida, H. et al. Ingested hyaluronan moisturizes dry skin. Nutr J 13, 70 (2014). https://doi.org/10.1186/1475-2891-13-70
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Itano N, Zhuo L, Kimata K. Impact of the hyaluronan-rich tumor microenvironment on cancer initiation and progression. Cancer Sci. 2008;99(9):1720-1725. doi:10.1111/j.1349-7006.2008.00885.x
Ga naar bron
Recensies