Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

59Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

100Verzamelde opmerkingen

De werking van hyaluronzuur kan zowel in medische gevallen als bij cosmetische zorgen gebruikt worden. Terwijl het in medische zin vooral nuttig is bij gewrichtsklachten en pijn, ligt bij esthetische behandelingen de nadruk op het uiterlijk van de huid en het verminderen van rimpels. Hier vind je wetenschappelijke achtergrondinformatie over de werking, voordelen en toepassing van hyaluronzuur, als je je intensiever met het onderwerp vertrouwd wilt maken.

In onze hyaluronzuur test 2023 vind je belangrijke informatie waarmee je rekening moet houden als je hyaluronzuur koopt, maar ook hoe hyaluronzuur in het lichaam werkt en welke toepassingsgebieden het biedt. Je krijgt wetenschappelijk bewezen feiten en een overzicht van alles wat de moeite waard is om over hyaluronzuur te weten.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De moleculaire structuur van hyaluronzuur maakt het mogelijk water op te slaan en dient zo als smeermiddel voor de gewrichten en zorgt voor elasticiteit en stevigheid van de huid.
 • Omdat de productie van hyaluronzuur in het lichaam afneemt bij het ouder worden, kunnen gewrichtsproblemen, huidveroudering en rimpels ontstaan, die door hyaluronzuur behandelingen kunnen worden verminderd.
 • Afhankelijk van de toepassing en het gewenste voordeel worden hyaluronzuur injecties gebruikt in gewrichten of voor rimpelinjecties in de huid. Crèmes en lotions om op de huid aan te brengen of het innemen van hyaluronzuurcapsules zijn ook mogelijke toedieningsvormen.

Hyaluronzuur: Onze selectie

Weightworld Hyaluronzuur

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Met WeightWorld’s Hyaluronzuur capsules ontvangt u een voorraad van 180 vegan capsules, genoeg voor maar liefst 3 maanden ondersteuning. Elke dagelijkse portie bestaat uit 2 capsules. Door alleen zeer hoge kwaliteit ingrediënten te gebruiken die zorgvuldig getest en gecontroleerd zijn, zijn wij er als WeightWorld trots op eerlijke en effectieve supplementen te kunnen aanbieden die voldoen aan hoge GMP-normen, zonder onnodige toevoegingen zoals conserveermiddelen en kleurstoffen.

Vit4Ever Hyaluronzuur

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

De zuiverheid van onze hyaluronzuurcapsules is laboratoriumgetest, zodat u erop kunt vertrouwen dat ze vrij zijn van verontreinigingen zoals zware metalen, schimmels, E. coli, salmonella en andere relevante criteria. Vit4ever streeft naar de hoogste kwaliteit en uw tevredenheid. Onze voedingssupplementen worden uitsluitend in gecertificeerde Europese bedrijven geproduceerd, met productielocaties in Duitsland en Nederland.

Gloryfeel Hyaluronzuur

Met slechts één kleine, makkelijk in te slikken capsule per dag voorziet u uzelf van een 3 maanden durende hyaluronzuurbehandeling om de elasticiteit van uw huid te helpen herstellen en zo het verouderingsproces tegen te gaan. Elke doos bevat 90 capsules. Het bevat niet alleen een hoge dosering, maar ook een molecuulgrootte van 500 – 700 kDa met hoge biologische beschikbaarheid, wat zorgt voor optimale opname.

Koop- en beoordelingscriteria voor hyaluronzuur

Als je de juiste hyaluronzuur behandeling voor je kiest, moet je op een paar belangrijke dingen letten. We hebben de belangrijkste koop- en evaluatiecriteria voor je op een rijtje gezet om je een snel en gemakkelijk overzicht te geven van waar je op moet letten bij het kopen van hyaluronzuur.

Vorm van toediening

Hyaluronzuur kan worden ingenomen, aangebracht of geïnjecteerd. Afhankelijk van de symptomen of het gewenste effect, kies je een van de mogelijkheden. Het injecteren van hyaluronzuur via een injectiespuit is een mogelijke optie voor je als je gewrichtsproblemen hebt, zoals artrose in de knie, of om de huid strakker te maken en de elasticiteit te behouden. Afhankelijk van de plaats van toepassing wordt de tip plaatselijk aangebracht.

Crèmes, lotions en serums kunnen op de huid gebruikt worden om rimpels glad te strijken, de huid te hydrateren en meer elasticiteit en stevigheid te bereiken. Orale hyaluronzuur capsules kunnen ook gebruikt worden om het lichaam te helpen ondersteunen als het zijn productie van hyaluronzuur vermindert met de leeftijd. Hyaluronzuur wordt ook toegediend in geneesmiddelen zoals neussprays om de slijmvliezen te bevochtigen of te bevochtigen.

Toepassingsgebied

Dit hangt sterk samen met de manier waarop hyaluronzuur werkt. Omdat het gebruikt wordt als smeermiddel en vochtinbrenger en ook om het uiterlijk van de huid te verbeteren, heeft hyaluronzuur vele toepassingsgebieden. Zoals al vermeld in de lijst van doseringsvormen, kun je hyaluronzuur gebruiken als smeermiddel bij gewrichtsproblemen. Als je aan artrose lijdt, kan je arts de pijn direct op de plaats van de pijn verlichten door injecties te geven.

Maar het wordt ook veel op de huid gebruikt, vooral op het gezicht. Crèmes, serums, lotions en gels kunnen de huid strakker maken en rimpels verminderen. Plaatselijke behandelingen door de arts met een fooi zijn hier ook mogelijk. Om de aanmaak van hyaluronzuur in het lichaam algemeen te ondersteunen, kun je het ook via capsules innemen.

Omdat het lichaam de productie van hyaluronzuur vermindert naarmate je ouder wordt, is suppletie met capsules een manier om je hele lichaam te ondersteunen voordat er acute problemen in de gewrichten of de huid ontstaan. Op deze manier verhoog je de hoeveelheid hyaluronzuur in je lichaam, maar rimpels verdwijnen op deze manier niet.

Dosering

Als je jezelf behandelt met capsules en crèmes, heb je de mogelijkheid om de dosering te beïnvloeden. In gevallen waarin het hyaluronzuur via een injectie wordt toegediend, zal de arts dit voor je doen.

Bij het kopen van hyaluronzuur moet je niet alleen letten op de dosering, maar ook op de 100 procent zuiverheid van het hyaluronzuur.

Hoogwaardige producten gebruiken hyaluronzuurpoeder met micro-moleculen met een molecuulgrootte van 500 tot 700 kDa, om optimaal omgezet en in het lichaam opgenomen te worden (2).

Bij inname van capsules zijn er preparaten met een lagere dosering van 100 mg tot meer dan 500 mg hyaluronzuur. Vooral preparaten met hoge doses zijn populair en worden het meest op de markt gevonden. In Japan is aangetoond dat een dosering van tussen 120 mg en 240 mg per dag kan leiden tot een toename van de huidhydratatie (1).

Soort behandeling

De aard van de behandeling hangt af van de doseringsvorm. Afhankelijk van de behandeling kun je te maken krijgen met verschillende kosten en herhalingen bij de toepassing. Bij injecties met hyaluronzuur wordt onderscheid gemaakt tussen medische voordelen voor pijn en gewrichtsproblemen en esthetische geneeskunde. Voor pijn en gewrichtsproblemen kan alleen je arts je raad geven over de juiste duur en intensiteit van het gebruik.

In de meeste gevallen worden de kosten niet door de ziektekostenverzekering gedekt en is het een particulier betaalde behandeling. Als hyaluronzuur om esthetische redenen in het gezicht wordt geïnjecteerd, moet je ook een opgeleide specialist raadplegen. De kosten zijn meestal meer dan €300 en regelmatig gebruik ongeveer om de zes maanden is aan te raden om een langdurig resultaat te bereiken.

Omdat hyaluronzuur in het lichaam mettertijd wordt afgebroken, is een enkele behandeling nooit effectief of succesvol op de lange termijn.

Zowel uit medisch als uit esthetisch oogpunt moet de behandeling herhaald worden en moeten dus hogere kosten berekend worden dan bij het innemen van preparaten. Hyaluronzuur capsules moet je zelf innemen en doseren. Let in elk geval op de doseringsinformatie op je product om ongewenste effecten te voorkomen.

Bijwerkingen als gevolg van overdosering kunnen individueel van je product bepaald worden. De kosten zijn hier beduidend lager: ongeveer 20 tot 50 €, afhankelijk van de grootte van de verpakking en het aantal capsules.

Gids: Veel gestelde vragen over hyaluronzuur in detail beantwoord

Er rijzen veel vragen en onbeantwoorde vragen in verband met hyaluronzuur behandeling. We hebben de meest voorkomende en belangrijke vragen over hyaluronzuur beantwoord om je een overzicht te geven van alles wat je moet weten.

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een natuurlijk voorkomend meervoudig suiker in het lichaam dat door lichaamseigen enzymen tot een complexe molecule wordt samengesteld. Het komt bijna overal in het menselijk lichaam voor, vooral in de huid, de botten, de tussenwervelschijven en de gewrichtsvloeistof, en ook in het glasvocht van het oog.

Hyaluronsäure-0

Hyaluronzuur, met zijn moleculaire structuur, heeft veel toepassingen in de geneeskunde. (Beeldbronnen: Terry Vlisidis / unsplash)

Door zijn moleculaire structuur bindt hyaluronzuur gemakkelijk water en dient zo om water in het lichaam op te slaan en de gewrichtsfunctie soepel te laten verlopen (3). Voor de huid betekent dit natuurlijke elasticiteit en stevigheid. Met het ouder worden neemt de hoeveelheid hyaluronzuur in het lichaam af, daarom kunnen vervangingspreparaten genomen worden (4).

Voor wie is hyaluronzuur geschikt?

Hyaluronzuur kan voor twee verschillende medische doeleinden gebruikt worden. Het wordt onderverdeeld in algemeen medische doeleinden en esthetische cosmetische doeleinden.

 • Algemene geneeskunde: Het werkzame bestanddeel hyaluronzuur wordt in verschillende doseringsvormen aangeboden en wordt in de meeste gevallen toegediend voor de behandeling van gewrichtsklachten, zoals osteoartritis. (5) . De injectie, inname of toepassing ondersteunt de beweeglijkheid van het gewricht. Een plaatselijke behandeling van de slijmvliezen van de neus leidt tot een natuurlijke ondersteuning van de hydratatie en wordt vaak toegediend in neussprays. In oogdruppels zorgt hyaluronzuur voor hydratatie van de ogen en wordt vooral gebruikt bij droge ogen.
 • Esthetische geneeskunde: Omdat hyaluronzuur leidt tot verstrakking en elasticiteit van de huid, wordt het gebruikt in de esthetische geneeskunde, vooral om rimpels te verminderen. De waterbinding door de moleculen van hyaluronzuur blijft echter beperkt tot de bovenste huidlaag en dringt niet door in diepere huidlagen, waardoor een langdurig effect van rimpelvervlakking niet bereikt kan worden. De aanvraag moet dus regelmatig vernieuwd worden. Hyaluronzuur wordt ook gebruikt om de lippen, borsten of billen vorm te geven.

Afhankelijk van het te behandelen onderwerp kan hyaluronzuur daarom op verschillende manieren worden toegediend en vanuit verschillende medische achtergronden worden gebruikt.

Waar werkt hyaluronzuur?

Door de moleculaire structuur van hyaluronzuur werkt het in het hele lichaam en veroorzaakt het verschillende klachten of verschijnt het anders, afhankelijk van het tekort.

Door de chemische samenstelling van de moleculen bindt hyaluronzuur water en werkt zo als een smeermiddel voor gewrichten en ter ondersteuning van de bevochtiging van de slijmvliezen en de huid.

Bij dagelijks gebruik van hyaluronzuur in capsulevorm kon over een periode van twaalf maanden een verbetering van de pijnbeleving bij osteoartritis van de knie worden waargenomen, met gelijktijdige uitvoering van oefeningen om de dijspieren te versterken (6). Oogdruppels met hyaluronzuur kunnen meer vocht geven, vooral bij droge ogen. Een studie toonde aan dat de dagelijkse inname van drie tot acht druppels van een preparaat met hyaluronzuur kan leiden tot een aanzienlijke verbetering van tot 32,4 % van de bevochtiging van de ogen en de daarmee samenhangende functies van het gezichtsvermogen (7).

Een positief effect kon ook aangetoond worden bij de toepassing van hyaluronzuur op de huid. Zo kan de toepassing van crèmes, gels, lotions en injecties een positief effect hebben op de verstrakking en elasticiteit van de huid, de verjonging van het gezicht en de gladstrijking van rimpels (8). De doeltreffendheid en doelmatigheid bij het herstellen van de huid werd ook aangetoond in een andere studie (9).

Welke soorten hyaluronzuur zijn er en welke is geschikt voor jou?

Je kunt hyaluronzuur op verschillende manieren innemen, afhankelijk van de voordelen die je zoekt. Elke soort behandeling heeft zijn eigen voor- en nadelen. Dit overzicht laat je zien welke voor jou geschikt is.

Type beschrijving
Hyaluronzuur injectie met injectiespuit plaatselijke behandeling tegen gewrichtspijn of rimpelbehandeling voor elasticiteit en stevigheid
Hyaluronzuur om aan te brengen crèmes, lotions, serums of gels voor gebruik op het gezicht voor elasticiteit van de huid en stevigheid
Hyaluronzuur capsules om in te nemen capsules met hooggedoseerd voedingssupplement om de afnemende hyaluronzuurproductie van het lichaam te ondersteunen

Welke toepassing voor jou geschikt is hangt af van de voor- en nadelen, en van het succes dat je wilt bereiken.

Injectie met injectiespuit

Hyaluronzuur wordt met een naald geïnjecteerd om pijn in gewrichten te verlichten of om rimpels glad te strijken (10). Als je last hebt van osteoartritis of andere gewrichtsproblemen, werkt hyaluronzuur als een natuurlijk smeermiddel en houdt het het bewegingsapparaat soepel.

Voordelen
 • hoog effect
 • snel succes herkenbaar
 • juiste dosering
 • juiste behandeling door professionals
Nadelen
 • hoge prijs
 • herhaling van de behandeling nodig voor blijvend succes
 • pijnlijk door injectie
 • mogelijke bijwerkingen bij onjuiste behandeling

Voor toepassing

Hyaluronzuur voor toepassing wordt vooral gebruikt in de schoonheidssector. Er zijn verschillende crèmes, lotions, serums of gels om aan te brengen. De concentratie of dosering varieert naar gelang de stof. Let bij het kopen op de ingrediënten en de hoeveelheid hyaluronzuur die in je huidcrème zit. Hyaluronzuur voor <toepassing> kan bijzonder geschikt voor je zijn als je niet graag tabletten en capsules slikt en een cosmetische behandeling van een injectie geen optie voor je is.

Voordelen
 • Gemakkelijk in gebruik
 • afgifte van andere belangrijke stoffen in de crème aan de huid
 • producten voor de middenprijs
Nadelen
 • Succes niet gegarandeerd
 • huidirritatie mogelijk
 • geen rimpelverwijdering maar wel preventieve ondersteuning om rimpelvorming uit te stellen

Hyaluronzuur capsules voor oraal gebruik

Als voedingssupplement kunnen hyluronzuur capsules de eigen afnemende productie van het lichaam compenseren en zo het lichaam voorzien van een constante aanvoer van hyaluronzuur. Afhankelijk van de dosering en het preparaat varieert de duur en de frequentie van het gebruik.

Dus als je geen crèmes wilt aanbrengen of injecties als uiterst efficiënte behandeling wilt kiezen, kun je je lichaam ondersteunen door hyaluronzuur capsules in te nemen. Neem je capsules met voldoende vloeistof in vóór de maaltijd en volg de doseringseenheden van je product. Volg de individuele doseringsaanwijzingen van je product.

Voordelen
 • eenvoudige behandeling
 • nauwelijks bijwerkingen
 • eigen dosering mogelijk
 • kleine proefverpakkingen beschikbaar voor proef
Nadelen
 • traag succes
 • geen rimpelverwijdering
 • steun voor het lichaam maar geen vervanging voor pijn

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van het innemen van hyaluronzuur?

Omdat hyaluronzuur een natuurlijk voorkomende stof in het lichaam is, zijn de bijwerkingen van hyaluronzuur gering.

Vaker treden bijwerkingen op door een slechte, verkeerde of onhygiënische behandeling.

Als hyaluronzuur als injectiespuit wordt ingespoten, is het belangrijk dat de gebruiker steriel en schoon te werk gaat, anders kan er naderhand een infectie ontstaan. Als hyaluronzuur uitwendig op de huid wordt aangebracht met crèmes, kan irritatie van de huid, huiduitslag, zwelling en huidintolerantie optreden. Omdat hyaluronzuur een lichaamseigen stof is, is het risico van overdosering heel gering.

Hoe doseer ik hyaluronzuur correct?

Je kunt de dosering alleen actief regelen bij inname van capsules. Je moet altijd de doseringsaanwijzingen van het product volgen. Aangenomen wordt dat een hoge dosering van minstens 100 mg tot maximaal 300 mg bijzonder veelbelovend is (1).

Hyaluronsäure

De juiste dosering hangt af van het preparaat, de doseringsvorm en het doel van de toepassing. (Beeldbronnen: Hans Reniers/ unsplash

Overdosering is in de meeste gevallen niet mogelijk. Lees de bijsluiter van je product om te weten te komen wat de mogelijke bijwerkingen zijn van het innemen van te veel hyaluronzuur capsules. Maar om langdurig succes te hebben, zul je waarschijnlijk elk product over een langere periode betrouwbaar moeten innemen.

Hoeveel kost een hyaluronzuur behandeling?

De kosten variëren sterk, afhankelijk van de behandeling. Behalve van de kosten moet je je keuze ook laten afhangen van de voordelen en het toepassingsgebied.

Type kosten
Hyaluronzuur injectie tussen 300 en 600 euro
Hyaluronzuur crème tussen 20 en 300 euro
Hyaluronzuur capsule tussen 20 en 50 euro

De prijs van crèmes en capsules met hyaluronzuur hangt af van de hoeveelheid en de dosering. Als je hyaluronzuur koopt, let er dan op dat het honderd procent zuiver is en dat het geen extra ingrediënten bevat.

Wat zijn de alternatieven voor hyaluronzuur?

Omdat hyaluronzuur om verschillende redenen wordt gebruikt, moet een onderscheid gemaakt worden tussen de alternatieven naar hun voordelen. Als je hyaluronzuur injecties overweegt tegen gewrichtspijn, kan je arts je het beste adviseren over mogelijke alternatieven voor de behandeling. Je moet vertrouwen op het deskundige advies van je arts.

Hyaluronzuur wordt vaak ingenomen of gebruikt om de huid glad te maken en rimpels weg te werken (11). Hyaluronzuur wordt ook gebruikt om de hydratatie van de huid te verhogen en de daarmee gepaard gaande stevigheid en elasticiteit. Een mogelijk alternatief hiervoor is het vermijden van huidverouderende aandoeningen.

Waarschijnlijk de beste bescherming tegen huidveroudering is het gebruik van zonbescherming. Dit geldt niet alleen tijdens het zonnebaden, maar moet elke dag ’s morgens aangebracht worden om huidveroudering te voorkomen (12).

Foto bron: Popov/ 123rf.com

Referenties (10)

1. Kawada, C., Yoshida, T., Yoshida, H. et al. Ingested hyaluronan moisturizes dry skin. Nutr J 13, 70 (2014). https://doi.org/10.1186/1475-2891-13-70
Bron

2. Kawada C, Yoshida T, Yoshida H, Sakamoto W, Odanaka W, Sato T, Yamasaki T, Kanemitsu T, Masuda Y, Urushibata O. Ingestion of hyaluronans (molecular weights 800 k and 300 k) improves dry skin conditions: a randomized, double blind, controlled study. J Clin Biochem Nutr. 2015 Jan;56(1):66-73. doi: 10.3164/jcbn.14-81. Epub 2014 Nov 1. Erratum in: J Clin Biochem Nutr. 2015 Jul;57(1):88-9. PMID: 25834304; PMCID: PMC4306664.
Bron

3. Fraser JR, Laurent TC, Laurent UB. Hyaluronan: its nature, distribution, functions and turnover. J Intern Med. 1997 Jul;242(1):27-33. doi: 10.1046/j.1365-2796.1997.00170.x. PMID: 9260563.
Bron

4. Laurent TC, Fraser JR. Hyaluronan. FASEB J. 1992 Apr;6(7):2397-404. PMID: 1563592.
Bron

5. Tashiro T, Seino S, Sato T, Matsuoka R, Masuda Y, Fukui N. Oral administration of polymer hyaluronic acid alleviates symptoms of knee osteoarthritis: a double-blind, placebo-controlled study over a 12-month period. ScientificWorldJournal. 2012;2012:167928. doi: 10.1100/2012/167928. Epub 2012 Nov 20. PMID: 23226979; PMCID: PMC3512263.
Bron

6. Pinto-Fraga J, López-de la Rosa A, Blázquez Arauzo F, Urbano Rodríguez R, González-García MJ. Efficacy and Safety of 0.2% Hyaluronic Acid in the Management of Dry Eye Disease. Eye Contact Lens. 2017 Jan;43(1):57-63. doi: 10.1097/ICL.0000000000000236. PMID: 26783978.
Bron

7. Bukhari SNA, Roswandi NL, Waqas M, Habib H, Hussain F, Khan S, Sohail M, Ramli NA, Thu HE, Hussain Z. Hyaluronic acid, a promising skin rejuvenating biomedicine: A review of recent updates and pre-clinical and clinical investigations on cosmetic and nutricosmetic effects. Int J Biol Macromol. 2018 Dec;120(Pt B):1682-1695. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2018.09.188. Epub 2018 Oct 1. PMID: 30287361.
Bron

8. Neuman MG, Nanau RM, Oruña-Sanchez L, Coto G. Hyaluronic acid and wound healing. J Pharm Pharm Sci. 2015;18(1):53-60. doi: 10.18433/j3k89d. PMID: 25877441.
Bron

9. Greene JJ, Sidle DM. The Hyaluronic Acid Fillers: Current Understanding of the Tissue Device Interface. Facial Plast Surg Clin North Am. 2015 Nov;23(4):423-32. doi: 10.1016/j.fsc.2015.07.002. PMID: 26505539.
Bron

10. Hughes MC, Williams GM, Baker P, Green AC. Sunscreen and prevention of skin aging: a randomized trial. Ann Intern Med. 2013 Jun 4;158(11):781-90. doi: 10.7326/0003-4819-158-11-201306040-00002. PMID: 23732711.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Kawada, C., Yoshida, T., Yoshida, H. et al. Ingested hyaluronan moisturizes dry skin. Nutr J 13, 70 (2014). https://doi.org/10.1186/1475-2891-13-70
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kawada C, Yoshida T, Yoshida H, Sakamoto W, Odanaka W, Sato T, Yamasaki T, Kanemitsu T, Masuda Y, Urushibata O. Ingestion of hyaluronans (molecular weights 800 k and 300 k) improves dry skin conditions: a randomized, double blind, controlled study. J Clin Biochem Nutr. 2015 Jan;56(1):66-73. doi: 10.3164/jcbn.14-81. Epub 2014 Nov 1. Erratum in: J Clin Biochem Nutr. 2015 Jul;57(1):88-9. PMID: 25834304; PMCID: PMC4306664.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Fraser JR, Laurent TC, Laurent UB. Hyaluronan: its nature, distribution, functions and turnover. J Intern Med. 1997 Jul;242(1):27-33. doi: 10.1046/j.1365-2796.1997.00170.x. PMID: 9260563.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Laurent TC, Fraser JR. Hyaluronan. FASEB J. 1992 Apr;6(7):2397-404. PMID: 1563592.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Tashiro T, Seino S, Sato T, Matsuoka R, Masuda Y, Fukui N. Oral administration of polymer hyaluronic acid alleviates symptoms of knee osteoarthritis: a double-blind, placebo-controlled study over a 12-month period. ScientificWorldJournal. 2012;2012:167928. doi: 10.1100/2012/167928. Epub 2012 Nov 20. PMID: 23226979; PMCID: PMC3512263.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Pinto-Fraga J, López-de la Rosa A, Blázquez Arauzo F, Urbano Rodríguez R, González-García MJ. Efficacy and Safety of 0.2% Hyaluronic Acid in the Management of Dry Eye Disease. Eye Contact Lens. 2017 Jan;43(1):57-63. doi: 10.1097/ICL.0000000000000236. PMID: 26783978.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Bukhari SNA, Roswandi NL, Waqas M, Habib H, Hussain F, Khan S, Sohail M, Ramli NA, Thu HE, Hussain Z. Hyaluronic acid, a promising skin rejuvenating biomedicine: A review of recent updates and pre-clinical and clinical investigations on cosmetic and nutricosmetic effects. Int J Biol Macromol. 2018 Dec;120(Pt B):1682-1695. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2018.09.188. Epub 2018 Oct 1. PMID: 30287361.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Neuman MG, Nanau RM, Oruña-Sanchez L, Coto G. Hyaluronic acid and wound healing. J Pharm Pharm Sci. 2015;18(1):53-60. doi: 10.18433/j3k89d. PMID: 25877441.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Greene JJ, Sidle DM. The Hyaluronic Acid Fillers: Current Understanding of the Tissue Device Interface. Facial Plast Surg Clin North Am. 2015 Nov;23(4):423-32. doi: 10.1016/j.fsc.2015.07.002. PMID: 26505539.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Hughes MC, Williams GM, Baker P, Green AC. Sunscreen and prevention of skin aging: a randomized trial. Ann Intern Med. 2013 Jun 4;158(11):781-90. doi: 10.7326/0003-4819-158-11-201306040-00002. PMID: 23732711.
Ga naar bron
Recensies