Laatst bijgewerkt: 22-09-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

45Bestede uren

20Beoordeelde onderzoeken

136Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze Grote Hockeyschaatsen test op 2022. Hier stellen we alle ijshockeyschaatsen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste ijshockeyschaatsen voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je ijshockeyschaatsen wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Hockeyschaatsen zijn de sportieve versie van de schaats. Ze werden in de eerste plaats ontwikkeld voor ijshockey, maar worden ook gebruikt door ruiters die de stabiliteit en wendbaarheid van de laars op prijs stellen.
 • Zoals alle schaatsen hebben ook hockeyschaatsen goede verzorging nodig. In het bijzonder moet je de messen in de gaten houden en ervoor zorgen dat ze niet roesten en regelmatig geslepen worden. Zo ben je er zeker van dat je op lange termijn het meeste uit je investering haalt.
 • Er zijn zowel goedkope instapmodellen voor beginners en gelegenheidsspelers, als dure versies voor gevorderden en professionele spelers. De beginnersmodellen zijn zachter en comfortabeler om te dragen, terwijl de professionele modellen veel meer stabiliteit en controle bieden.

Beste Ijshockeyschaatsen: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je ijshockeyschaatsen koopt

Wat zijn ijshockeyschaatsen?

IJshockeyschaatsen zijn schoenen die gebruikt worden om je op het ijs voort te bewegen. Ze bestaan in wezen uit de volgende drie componenten: Een vaste laars, een eronder gemonteerde meshouder en een mes. De meshouder en het mes zijn vaak samengevoegd tot een enkel onderdeel, het messensysteem.

De schaatsschaats brengt het hele gewicht van het lichaam van de skiër over op een lang en smal ijzeren loopvlak, waardoor de wrijvingsweerstand op het ijs vermindert en het mogelijk wordt erop te schaatsen.

Er zijn verschillende soorten schaatsen, die allemaal verschillende doelen en eisen dienen. De hier voorgestelde ijshockeyschaatsen worden vooral gebruikt voor ijshockey, maar zijn ook populair bij bijzonder sportieve schaatsers.

In ijshockey bijvoorbeeld wordt de schaats zwaar belast door regelmatige botsingen en is daarom ontworpen om zware fysieke belasting te weerstaan.

Tegelijk is hij ontworpen om wendbaar te zijn, wat mogelijk gemaakt wordt door het korte, gebogen en hol geslepen blad. De slip maakt het dus ook mogelijk om bijzonder scherpe bochten te nemen.

Wat is het verschil tussen ijshockeyschaatsen en andere schaatsen?

Zoals al gezegd zijn er verschillende soorten schaatsen, die allemaal voor verschillende doeleinden ontworpen zijn. We willen hier kort de meest voorkomende soorten bekijken om je een ruw overzicht te geven.

De gewone hockeyschaats heeft een relatief kort blad dat aan beide uiteinden gebogen is. Dit geeft de berijder veel wendbaarheid, wat hard nodig is bij hockey. (Image source: unsplash.com / Matthew Fournier)

Kunstschaatsen zijn de klassiekers onder de schaatsen. Ze zijn vaak helemaal wit of zwart en hebben vaak de voorkeur van vrouwen vanwege hun elegante vormgeving.

In tegenstelling tot de bladen van hockeyschaatsen zijn de bladen van kunstschaatsen recht, iets smaller en hebben ze tanden aan de voorkant.

De laatste maken springen mogelijk, zodat deze schoenen minder geschikt zijn voor snel schaatsen en meer voor trucjes op het ijs.

In tegenstelling tot ijshockeyschaatsen zijn schaatsen voor snelschaatsen voorzien van bijzonder lange en smalle bladen. Ze laten hoge snelheden toe tot ongeveer 60 km/u en zijn daarom minder geschikt voor beginners.

Wist je dat de ijshockeysport in Canada ontstaan is, maar niet door Canadezen uitgevonden werd?

Er zijn veel voorlopers van ijshockey, in het midden van de 18e eeuw kwamen de Engelsen naar Canada en brachten hun bekende spelen hurling en shinty met zich mee. De soldaten leerden al snel schaatsen en brachten zo hun spelletjes ook naar het ijs.

Aanvankelijk speelden alleen soldaten mee, maar al gauw deden ook leerlingen mee en er werden steeds nieuwe spelregels toegevoegd. De eerste officiële ijshockeywedstrijd vond dus plaats op 3 maart 1875.

Voor wie zijn ijshockeyschaatsen geschikt?

In principe zijn ijshockeyschaatsen niet alleen geschikt voor iedereen die graag ijshockey speelt, maar ook voor wie de voorkeur geeft aan een meer atletische stijl van schaatsen en daarom de wendbaarheid van dit type schaats op prijs stelt.

Maar als je voor het eerst op het ijs stapt en nog moet leren schaatsen, zijn ijshockeyschaatsen misschien niet geschikt voor je.

Volwassenen staan meestal heel rechtop. Maar omdat de bladen van hockeyschaatsen licht gebogen zijn, leidt deze rechtopstaande houding tot een tippelende houding. Je schaatsen kunnen ook naar voren glijden en je kunt vaker op het zitvlak van je broek terechtkomen.

Als je al weet hoe je moet inline-skaten, zal het je betrekkelijk gemakkelijk vallen om ijshockeyschaatsen te leren gebruiken. Voor alle anderen raden we aan in plaats daarvan kunstschaatsen te gebruiken.

Wat zijn de voordelen en nadelen van hockeyschaatsen?

De sportieve schaatsen hebben een aantal voor- en nadelen. We hebben ze hieronder voor je samengevat.

Voordelen
 • Grote wendbaarheid
 • Hoge snelheid
 • Sportief ontwerp
 • Diverse uitvoeringen
Nadelen
 • Goede verzorging vereist
 • Regelmatig slijpen vereist
 • Comfort en prestaties erg afhankelijk van het ontwerp
 • Professionele modellen erg duur

Hoe verzorg je hockeyschaatsen?

Afhankelijk van het type schaatsen dat je kiest, kunnen ze relatief duur zijn. Als je op lange termijn van je investering wilt genieten, is goede verzorging essentieel.

Allereerst moet je niet rondrennen op de schaatsen van het ijs! Vooral niet op steen, asfalt of metaal. Dit zal ze snel bekrassen en dof maken. Je kunt het beste robuuste mesbeschermers gebruiken om je messen hiertegen te beschermen.

Je moet je schaatsen ook niet in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid laten staan. Hierdoor zal zich roest verzamelen op het bladsysteem. Als je je schaatsen voor langere tijd opbergt, kun je het beste de hierboven genoemde mesbeschermers verwijderen, zodat zich geen vocht op de bladen kan verzamelen.

Je moet ook overwegen een draagtas te kopen. Dit helpt je niet alleen om de schaats te vervoeren, maar kan ook gebruikt worden om hem op te bergen.

Hoe slijp je ijshockeyschaatsen?

De messen zijn van cruciaal belang voor de prestaties die de rijder op het ijs kan leveren. Om te voorkomen dat roest en slijtage de rijervaring beïnvloeden, moeten de messen regelmatig geslepen worden.

We raden je aan je messen door een vakman te laten slijpen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen bij verschillende sportwinkels of grotere ijshallen.

De specialist gebruikt een professioneel slijpapparaat voor een gelijkmatig slijpresultaat. Je herkent een goed blad aan het feit dat er geen zichtbare randen of hoeken langs het blad zijn.

Hoe vaak je je schaatsen slijpt hangt af van slijtage en onderhoud. Amateurs wordt aangeraden hun schaatsen na ongeveer 10-15 wedstrijden te laten slijpen, terwijl professionals hun schaatsen meestal voor elke wedstrijd laten slijpen.

Je kunt ook voor weinig geld een handslijper kopen. Dit is geen vervanging voor professioneel slijpen met een slijpmachine, maar het helpt je wel je messen goed te verzorgen. Zorg ervoor dat beide randen tegelijk geslepen worden. Trek dan de schuurmachine gelijkmatig enkele malen van voor naar achter.

Hoe rijg je ijshockeyschaatsen in de veters?

Een vaak gestelde vraag is hoe je je schaatsen correct moet rijgen.

Dit is enorm belangrijk omdat de laars zo precies om de voet past en hem dan pas optimale steun geeft zonder hem te vernauwen. Als de laarzen niet goed gebonden zijn, kan de schaatser ze niet goed onder controle houden en is de schaatstechniek onjuist.

De algemene regel voor het strikken van de veters is dat de schoen bij de enkel strak gestrikt moet worden, daarvoor en daarna moet hij comfortabel maar niet los zitten.

De gemakkelijkste manier om de veters te strikken is de schaats wijd open te maken voor je hem aantrekt en hem dan aan te trekken zonder te trekken of te duwen. Rijg dan de veters door alle oogjes voordat je de laars vastmaakt.

Het maakt niet uit welke stijl van schaatsen je verkiest, zorg er altijd voor dat je schaatsen en beschermende kleding perfect passen en je de best mogelijke bescherming bieden. (Image source: pixabay.com / skeeze)

Waar moet je nog meer rekening mee houden? Je veters moeten lang genoeg zijn voor een dubbele knoop, maar niet zo lang dat je ze om je enkels moet knopen. We raden je ook aan dunne sokken te dragen die verder reiken dan de schoen.

Besluit: Welke soorten hockeyschaatsen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Zoals je uit onze prijzentabel misschien al gemerkt hebt, wordt er onderscheid gemaakt tussen de volgende hoofdsoorten schaatsen

 • Hockeyschaatsen voor beginners en gelegenheidsspelers
 • Hockeyschaatsen voor gevorderden en profs

In de volgende paragrafen bespreken we elk van de hierboven genoemde soorten en laten we je zien wat belangrijk is.

Wat onderscheidt hockeyschaatsen voor beginners en gelegenheidsspelers en wat zijn hun voor- en nadelen?

Allereerst is een hockeyschaats voor beginners en gelegenheidsspelers geen minderwaardige schoen, integendeel. Zelfs instapmodellen kunnen van hoge kwaliteit zijn.

Het belangrijkste verschil met een schoen voor professionals is het draagcomfort. Schoenen voor amateurs zijn van minder hard materiaal gemaakt en dragen daardoor veel comfortabeler, maar ze verliezen ook iets van hun stabiliteit.

Voordelen
 • Hoog draagcomfort
 • Warme voeten
 • Voordelig
Nadelen
 • Minder stabiliteit
 • Minder prestaties

Bovendien zijn amateurschoenen voorzien van een zachte binnenvoering of een binnenschoen, die voor warme voeten zorgt en extra comfort biedt. Hoewel dit ook het geval kan zijn bij de professionele versie, is het meestal minder uitgesproken.

Wat onderscheidt ijshockeyschaatsen voor gevorderden en professionele spelers en wat zijn hun voor- en nadelen?

In tegenstelling tot amateurs hebben gevorderde en professionele spelers aanzienlijk meer stabiliteit nodig. Alleen zo kunnen ze de schaatsen zo goed onder controle houden als nodig is voor ambitieus hockey.

Voordelen
 • Biedt meer stabiliteit
 • Betere prestaties
 • Duurzaam materiaal
Nadelen
 • Minder comfortabel om te dragen
 • Kostbaar

De schoenen zijn daarom meestal gemaakt van harder maar toch licht materiaal en hebben minder zachte vulling. Anderzijds zijn ze op bepaalde plaatsen, bijvoorbeeld bij de achillespees, beter versterkt dan de amateur modellen.

Omdat de schoenen vaker gebruikt worden en aan hardere schokken blootgesteld worden, zijn de materialen ook bijzonder duurzaam. Dit zorgt er ook voor dat de messen, bijvoorbeeld, niet zo vaak geslepen hoeven te worden.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om sportieve ijshockeyschaatsen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om sportieve ijshockeyschaatsen te vergelijken en te evalueren. We gaan hier niet opnieuw in op de prijs, hoewel die natuurlijk ook een belangrijk beslissingscriterium is. Niettemin zullen we ons in het hiernavolgende vooral op kwalitatieve aspecten concentreren.

We zullen de volgende criteria in de volgende paragrafen meer gedetailleerd voorstellen

 • Fit
 • Laarzen
 • Skatesysteem
 • Thermovormen

Dit zijn typische producteigenschappen die het je gemakkelijker moeten maken de juiste schoen voor je te kiezen. In de volgende paragrafen leggen we je uit wat belangrijk is voor de individuele criteria.

Fit

In principe moet een schaats stabiel zijn en stevig aan de voet zitten zonder druksporen achter te laten. Een verkeerde maat kan tot voetblessures leiden, zoals slijmbeursontsteking in het hielgebied.

Probeer de schoenen ‘s middags aan, want de voeten zwellen overdag op. Dit is de enige manier om een goede pasvorm te garanderen.

Bovendien moet de pasvorm van de schoen ook aangepast zijn aan de speelstijl van de ruiter. Fabrikanten maken in wezen onderscheid tussen drie speelstijlen: de beweeglijke speelstijl, de krachtstijl en de universele speelstijl.

De wendbare speelstijl is ontworpen voor snelheid. De schoen wordt gekenmerkt door een smalle hak. De V-vorm maakt snelle en precieze wendingen mogelijk, evenals maximale energieoverdracht.

Bij de power stijl gaat het om kracht. De schaatsen zijn daarom bijzonder smal en anatomisch gevormd bij de enkel en de hiel. Dit zorgt voor meer comfort en betere bescherming bij het schaatsen. Dit maakt lange push-offs en wijde bogen mogelijk.

De universele stijl is geschikt voor wie meer controle op het ijs wil. De constructie van de laars is iets breder dan de eerder genoemde pasvormen. Niettemin zit de laars erg strak en heeft ze een diepe hieluitsparing.

Laars

De laars van de schaats kan van verschillende materialen gemaakt zijn, die hem verschillende eigenschappen geven.

De meeste schaatsen zijn tegenwoordig gemaakt van een harde kunststof schaal. Dit beschermt de voet tegen harde klappen met de hockeystick en geeft goede grip. Het is ook bestand tegen water en gemakkelijk schoon te maken, maar is niet bijzonder krasbestendig.

Je kunt ook gaan voor schaatsen met een laars van kunstleer. Leer werd tot in de jaren 1980 steeds meer gebruikt, maar wordt nu vooral voor amateurschaatsen gebruikt omdat het minder stabiliteit biedt. Schoenen van kunstleer zijn visueel aantrekkelijker en comfortabeler.

Bladsysteem

Het bladsysteem is het hart van de schaats, dus natuurlijk willen we het niet onvermeld laten. Er zijn hier twee dingen om rekening mee te houden.

Allereerst wordt onderscheid gemaakt tussen eendelige en tweedelige loopwagensystemen. Een uit één stuk bestaand lopersysteem bestaat uit één gietstuk. Dit betekent dat de loper niet van de loperhouder losgemaakt kan worden. In geval van schade moet het hele systeem vervangen worden.

Bij tweedelige loopwagensystemen daarentegen kan de loopwagen gemakkelijk van de houder losgemaakt en vervangen worden. Eendelige loopwagensystemen vind je meestal op goedkope modellen, tweedelige systemen op duurdere modellen.

Je moet ook letten op het materiaal van de loper. Hier wordt een onderscheid gemaakt tussen roestvast staal en koolstofstaal. Roestvast staal roest niet, is resistent en vraagt weinig onderhoud.

Het is echter ook zwaarder dan koolstofstaal. Dit zorgt voor een scherper mes dat lang meegaat. Het vraagt echter ook meer zorg omdat het kan roesten.

Thermoforming

Sommige schaatsen, meestal de duurdere modellen, bieden de mogelijkheid tot thermoforming.

Het duurt meestal enige tijd voor een schoen zich aan de vorm van de voet heeft aangepast. Thermovormen versnelt dit proces. Dit is een proces dat tegenwoordig op verschillende gebieden gebruikt wordt.

Zo worden bijvoorbeeld onderdelen voor de auto-industrie of bekledingen voor de machinebouw vervaardigd door thermovormen.

In het geval van schaatsen wordt de schoen in hete ovenlucht verhit. Hierdoor past het materiaal zich aan de vorm van de voet aan en behoudt het zijn nieuwe vorm, ook na afkoeling. De volgende tabel vat de belangrijkste punten van de aankoopcriteria nog eens samen:

Criterium Belangrijk voor Commentaar
Pasvorm Comfort, speelstijl De schaatsen moeten goed passen om de kans op voetblessures te verkleinen. Voor de behendige speelstijl heb je V-vormige schaatsen nodig, voor de krachtstijl – anatomisch gevormde laarzen en voor de universele stijl – bredere laarzen met een diepe hieluitsparing.

Schoenmateriaal Stabiliteit,comfort Met schaatsen van een hard synthetisch materiaal sta je bijzonder stabiel op het ijs en ben je ook beschermd tegen klappen. Schoenen van synthetisch leer bieden minder stabiliteit, maar zijn comfortabeler en hebben een edeler ontwerp.
Schaatsbladsysteem Vervanging van schaatsbladen De schaatsbladen van het eendelige systeem kunnen bij beschadiging niet worden vervangen. Met het tweedelige systeem is vervanging (eventueel ook voor kwalitatief betere bladen) geen probleem.
Thermoforming Aanpassing aan de vorm van de voet De mogelijkheid van thermoforming is te vinden op hoogwaardige modellen. Het thermovormproces in de oven zorgt ervoor dat de laarzen perfect passen. Dit betekent minder inbreektijd en comfortabeler lopen.

Wetenswaardigheden over ijshockeyschaatsen

Rijtips voor beginners

Heb je nog nooit op het ijs gestaan? Geen probleem, je kunt het leren. Het is moeilijk om te beginnen, dus doe het rustig aan en geef niet op als je onderaan je broek belandt.

Hou je vast aan de rail aan het begin en doe er een paar stappen langs. Wanneer je je zeker voelt, kun je de rail loslaten en proberen over het ijs te glijden met beide benen naast elkaar.

Als dit werkt, kunt u de eerste stappen proberen. Om dit te doen, buig je je knieën lichtjes met één been en duw je af met het andere been. Breng dan beide benen weer bij elkaar en herhaal de beweging.

Stiftung WarentestVerbrauchermagazin
Door ijshockeyschoenen te gebruiken heeft de consument een betere grip en wordt zijn houding automatisch naar voren gebogen. Dit is vooral een voordeel voor beginners, want die staan meestal te rechtop en veroorzaken zo valpartijen op de rug.

(Bron: test.de)

Remmen is ook heel eenvoudig: Om dit te doen, draai je je iets opzij en duw je het voorste been naar buiten. Zo ontstaat een klein hoopje sneeuw op het ijs voor je. Het is het beste om deze beweging eerst op de planken te oefenen.

Met een beetje oefening kun je al gauw pirouettes doen zoals deze, in het vak ook wel kameelspins genoemd:

Handige accessoires

IJshockey is een complexe en ook fysiek zeer veeleisende teamsport, die soms ruw kan worden. Als je geïnteresseerd bent in ijshockey, moet je daarom niet alleen denken aan het kopen van schaatsen, maar ook aan geschikte beschermende kleding.

Dit omvat bijvoorbeeld een helm, beenbeschermers, handschoenen, broek, nekbescherming en, natuurlijk, een stok.

Wist je dat…?

In feite gebruiken mensen al veel langer schaatsen om zich op het ijs voort te bewegen dan je zou denken.

Er zijn geen exacte gegevens over wanneer de eerste schaats ontwikkeld werd, maar het is veilig te zeggen dat ze al zo vroeg als 3.000 v.Chr. gebruikt werden. Sommige vondsten die niet duidelijk geïdentificeerd kunnen worden wijzen zelfs op roggen die 20.000 jaar oud zijn.

In die tijd werden de schoenen gemaakt van de beenderen van grote dieren, zoals paarden of runderen, en aan de sandalen vastgemaakt. Vanaf de 14de eeuw werd steeds meer hout gebruikt, en vanaf de 15de eeuw staal.

Beeldbron: 123rf.com / 35682204

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies